Loggbok
torsdag 19 april 2018 - Skrivet av Christine Landstedt
Sjösättning imorgon!
Utsikt från vårt fördäck på land - där nere Tibern, där borta Medelhavet

Överums kyrktorn bakom två bröderIgår morse klockan 6,12 lämnade vi Överum för att ta oss till Fiumicino och Bluesette. Bengt var hygglig och körde oss till busshållplatsen för Kustpilens ersättningsbuss. Via tåg från Linköping och Stockholm kom vi snabbt till Arlanda, där flygplanet lyfte kl 13 och landade kl 16 i Fiumicino Aeoroporto utanför Rom. Lokalbussen Cortral tog 1,2 Euro per person för att köra oss Fiumicino centrum förbi bokat rum på B&B för två nätter på promenadavstånd från varvet.

 

Bluesette på land efter vintersömnEfter att ha vilat fötter och rygg en halvtimme gav vi oss ut för att titta till båten, som vi inte sett sen hon låg i vattnet i augusti förra året. Ganska smutsig, men i övrigt fin där hon såg ut att vila tryggt i vagga på land. Vi hann med att hälsa på Fulvio och förvarna om att vi ska jobba med att göra Bluesette klar för sjösättning.

 

Gnocchi med snäckor och zucchiniEn runda in på närmaste Supermercado för att bunkra lite frukt, vatten och smörgåsmat innan vi uppsökte en restaurang för en för oss sen, för italienarna tidig, middag var vad vi förmådde. Gnocchin var handgjord och smakade jättebra efter denna långa dag. Det kändes skönt att törna in någon timme senare.

Lasse tvättar med mirakelmedelNu - ett helt dygn senare - är vi ännu tröttare. Vi har tillbringat hela dagen på varvet och tvättat, tvättat, tvättat. När vi rotade igenom vårt förråd av tvättmedel hittade vi nåt italienskt som vi trodde var impregnering (det är inte lätt att förstå språket på flaskorna och glömt var vi köpt såklart), men efter att ha frågat Fulvio fick vi veta att det var ett utmärkt tvättmedel för däck och sidor. Och gisses vad effektivt det var! Smutsen bara rann bort. Jag törs inte ens föreställa mig vad det innehöll...

En ganska stor Bisonråtta käkade gräs mellan väggarna, den såg i alla fall både fet och välmående ut innan den dök ner i den allt annat än rena Tibern.

Det är full fart på varvetVädret har varit härligt. Sol och ca 25 grader. Vi har gått i shorts och T-shirts. Och sandaler. Fast det är klart, det är bara vi som tycker det är sommar.  Varvspersonal och italienarna i allmänhet är mer påklädda. Det har varit full fart runt om båten idag. Medan vi käkade en macka 2,5 meter upp över marken kunde vi kolla på när man mastade på en segelbåt, som låg i vattnet strax nedanför.

Arbete på hög höjdTyvärr glömde de att montera vindexen när masten låg ner, så det fick man lösa på höjden, så att säga... 

Eftermiddagen att ha tvättat båten och tagit ner och kasserat den 9 år gamla spray-hooden kände vi oss ganska möra i både armar och fötter (det känns att stå på stege i flera timmar) så vi packade ihop och gick hem och duschade. Vi hade nog fått en ganska rejäl dos mirakelmedel på oss så sanering var nödvändig.

Maxi-pizza för tvåKvällen avslutades med en maxi-pizza för två. Vi blev proppmätta men delade ändå på en liten god kaka efteråt (servitören övertalade). Vid grannbordet satt ett par som åt tre gånger så mycket, antipasti, primi, segundo och allt vad det heter. Hur de orkar? Ja inte vet vi - vi är ju svenskar i sandaler...

Imorgon är det sjösättning vid 16. Dessförinnan ska vi vaxa, polera och slipa propellern. Inatt sover vi i ovaggade, i morgon flytande.