Loggbok
torsdag 10 maj 2018 - Skrivet av Christine Landstedt
Så kom vi iväg till slut - men var har jag lagt mina sjöben?
Tillbaka på havet

Klockan 15 igår eftermiddag kom Fulvio över till vår båt och lämnade över ett paket som kommit med UPS från Hallberg-Rassy-parts i Sverige. Vi vågade inte ropa hej förrän vi öppnat paketet och sett att det innehöll det som vi beställt - en nivågivare till vattentanken. Allt stämde och Lasse monterade den omedelbart! Vilken lättnad!

Reservdel på plats - värt att fira!Vi fyllde på vatten, sköljde ur tvätten och gick iväg till Conad för att handla färskvaror. Efter att ha tackat Fulvio för att han varit så bussig och låtit oss ligga kvar i väntan på reservdelen öppnade vi en flaska Prosecco för att fira att vår väntan nu var över.

Madonna på trottoaren utanför kyrkanDärefter gick vi ut och åt Spaghetti med Vongele i Fiumicino. Det var lite vemodigt att inse att det var sista gången vi travade på dessa gator, sista gången vi letade upp en tom papperskorg för våra sopor, sista gången vi gick över bron, sista gången vi såg Madonnan på trottoaren utanför kyrkan, sista natten vi väcktes av flygplan en gång i kvarten. Efter 24 dygn på samma plats får man lite speciella känslor.

Vi ställde väckarklockan på 7.30. Broöppning är endast två gånger per dag; kl 09.00 och kl 20.00. Så det gällde att vara på hugget . 

Lågt flygande plan över TibernVi kastade därför loss ungefär kvart i 9 i morse och lade oss att vänta för att visa att vi ville passera. Det var inte alldeles lätt att hålla båten, det är ordentligt strömt i Tibern och det gäller dessutom att hålla undan för all bråte som flyter omkring. Vi kastade en sista blick på varvet som varit vår adress, Fulvio stod och vinkade, flygplanen passerade lågt som alltid.

Halv broöppningDen första bron passerade vi under, den höjdes upp i skyn och vi fick klartecken av vakten att köra - trots att det var rött ljus (det är det alltid, det gröna fungerar visst inte). Sen fick vi ligga och vänta länge på att gångbron skulle öppna - den är inte helt ok utan kan bara öppnas på ena sidan...

Vid 10-tiden var vi i alla fall ute ur Tibern och kunde sätt kurs norrut mot Civitavecchia, ca 25 Nm bort. Det blåste inte nåt särskilt, men OJ vad det gungade! Gammal sjö i kombination med ganska grunt vatten var ingenting för en landkrabba som jag! Jag hade suttit längst fram och hållit utkik efter bråte som vi inte fick köra på. När jag skulle ta mig tillbaka till sittbrunn var mina sjöben försvunna! 

Framme i Riva du TraianoNåja, jag hittade dem så småningom och vid 15-tiden tog vi oss in i Riva du Traiano där vi fick en plats. Efter att ha betalat hamnavgift på 30€ gick vi en promenad och sen blev det middag i båten. Hamnen är stor och full med båtar, men det är förvånansvärt lugnt och tomt. De flesta butiker och restauranger är stängda.

Inatt sover vi gott efter årets första trip. Vi planerar att fortsätta ca 30 Nm till i morgon.