Loggbok
söndag 20 maj 2018 - Skrivet av Christine Landstedt
Från Elba till Pisa
Tidig morgon i Porto Ferrario på Elba

Bilden ovan är tagen tidigt i fredags morse. Från vår plats vid kaj längst in i Portoferrarios hamn hade vi en underbar utsikt. 

Vi lämnade Marina di San Rocco på onsdagsmorgonen efter att förgäves ha försökt få duscha. Vi hade kvällen innan fått lämna deposition för att få nyckel till duschanläggningen, men den nyckeln fungerade inte så vi fick en ny. Nu visade det sig att inte heller den här funkade. Nåja, vi fick iaf tillbaka våra 10€ och sen satte vi kurs mot Elba.Vi hade tänkt gå in i viken på östra sidan, Porto Azzurro, men det skulle blåsa från ost så vi beslöt gå in i den stora viken på norra Elba istället. Det var många stora färjor som kom och gick till och från Portoferrario. Rostfärgade berg längs insegling till PortoferrarioVi höll oss ganska nära landet, där de rödfärgade klipporna skvallrade om järnmalmsrikedom. Vi lade oss på svaj utanför stranden i Magazzini, det sydöstra hörnet av viken. Vi var ganska ensamma denna kväll. En bit bort låg ytterligare en svajbåt och på stranden såg vi några personer som rastade sin hund. Solnedgång i ankarvik på ElbaHimlen fylldes stundtals av mörka moln, det har varit -och är - ganska mycket åska i närområdena. Natten blev lugn. Utsikten mot Punta Falcone var mäktig.

Vår plats i PortoferrarioTorsdag morgon gick vi in till Portoferrario för att få känna historiens vingslag på gatorna där Napoleon tillbringat sina månader i exil för nästan exakt 200 år sedan. Vi hade trott det skulle vara jättedyrt, men blev positivt överraskade av hamnavgift på 30€. Visserligen kostade toalett och dusch extra, men vatten och el ingick. Bra hjälp vid tilläggning och fantastisk känsla att ligga mitt i stan.

Lasse utanför Napoleons residensVi fick ett fint dygn i Portoferrario. Det var gott om cafeer och restauranger. Fina butiker och mycket blommor. Vi promenerade upp till Napoleons residens, som man kan gå in i, men vi kom tyvärr precis som man stängde. Vidunderlig utsikt över hamn och hav och hustak. 

Egentligen borde vi stannat flera dagar, men det gäller att passa på när vädret tillåter. Vädret just nu är inte helt lugnt och stabilt. Det är mest nord- och nordvästvindar och dessutom en hel del åskvarningar. Temperaturen ligger på 20-25 grader, vi har förstått att det faktiskt är varmare i Sverige. Vi lämnar Elba fredag morgonVi lämnade den fina hamnen i Portoferrario vid 12-tiden på fredagen efter att ha bunkrat lite käk och tagit en cappuccino i stora hamnen där kryssningsfartyg lade till.

Solnedgång Sam VincenzoI Marina Di Vincenzo betalade vi den dyraste hamnavgift hittills, 49€. Jättefin marina, bra duschar och väldigt skyddat. Här kunde vi göra oss riktigt rena innan vi tog en sedvanlig promenad "på stan". Fin solnedgång.

LivornoIgår eftermiddag gick vi in i den stora hamnen Livorno, där färjor och fritidsbåtar samsas om kajplatser. Lade till vid bensinbrygga, som var rostig och obemannad, men det gick att ringa efter personal, som kom efter en halvtimme. Fick sen plats hos Porto Mediceo för 22€/natt.

Lutande tornet i PisaIdag har vi firat Pingst i Pisa, dit vi kom med buss och tåg på mindre än en timme. En fantastisk upplevelse att få se det lutande tornet på riktigt. Extra roligt var att se hur alla försökte fånga en bild när kompisen försökte "hålla emot". Vi stannar här ytterligare en natt. Ikväll kluckar det rejält i båten, vi har vind akterifrån. 

Länk till fotoalbum: Livorno Pisa