Loggbok
fredag 25 maj 2018 - Skrivet av Christine Landstedt
Italienska Rivieran i Ligurien - grönt, färgglatt och ibland lite grått
På promenad i underbara Arenzano

Kanalerna i Livorno är fina att strosa efterVi hann gå en fin promenad längs kanalerna i Livorno och handla frukt och grönt på måndagsmarknaden innan det förutspådda regnet kom. Natten till tisdagen regnade det konstant och på morgonen upptäckte vi att vi fått in lite vatten via skruvarna till skotskenan på däck. Så nu har vi ytterligare lite att göra. 

Svajankring i Le GrazieVi lämnade Livorno tidigt och styrde mot La Spezia. Det blev en bra färd, nattens regn gav med sig och solen torkade upp. Efter 38 Nm ankrade vi i den fina viken Le Grazie, som ligger på västra sidan av viken strax innan La Spezia. Det var härligt att uppleva lugnt och fint vatten. Ytterligare tre båtar låg på ankare här. Vi tog jollen in till "stan" som visade sig vara närmast öde. Många stora träskutor låg vid kaj och det fanns ett varv som kunde ta emot stora båtar. Vi hittade en bar som serverade öl och spelade engelsk rockmusik.

Porto Venere med typiska husNästa morgon var Lasses födelsedag. Gratulationer ramlade in via Facebook,  Messenger och sms. Vi lämnade Le Grazie och passerade förbi fina Porto Venere, som visade upp sina fina och för den här kusten typiska hus i gult, rött och orange.

Lasse fyller årNågon tårta fanns inte ombord, det fick bli en traditionell fika med croissant under gång till nästa hamn, Lavagna, där jag utlovat både bakelse och restaurang dagen till ära. Marinan var säker men ganska intetsägande och vi tyckte att 45€ var i häftigaste laget - inte heller stan motsvarade våra förväntningar. Men Lungomaren bjöd på fin utsikt, bakelsen var god och pastan likaså.

Trångt i PortofinoLämnade Lavagna tidigt och tog svängen förbi Portofino, som är en av de finaste - och trängsta - hamnarna längs denna Cinque Terra-kust. Vi gjorde bara en sväng in och ut igen, häftigt att få se!

Vår fina hamnplats i ArenzanoVi beslöt skippa Genua med sina stora lastfartyg och industrilokaler, även om vi säkert skulle fått en fin upplevelse där i någon av de marinor som finns. En dagsetapp på runt 30Nm är vad vi behöver avverka för att nå Port Saint Louis innan högsäsongen börjar. Via nätet fick vi en plats i den lilla hamnen Arenzano, som visade sig vara en riktig pärla. Rent och snyggt och välskött, bra toalett och dusch, vänlig hamnvärd och en dygnsavgift på 30€. Staden var underbart pittoresk och den fina parken runt kommunalhuset (se ovan) var en grön oas.

Ikväll ligger vi på svaj utanför en badstrand i den lilla orten Laigueglia. Det är lugnt och stilla. Båten kränger från babord till styrbord i dyningarna. Vi har sällskap av ytterligare en segelbåt.

Tur att det finns selfies - så vi får vara med båda tvåVi är ungefär 30Nm från Menton. Om allt går som vi tänkt lämnar vi antagligen Italien i morgon och hissar fransk gästflagg. Så konstigt det känns.