Mot Panama 2008 - 2010 - februari 2009
lördag 28 februari 2009 - Skrivet av Anders o Cathrine
Drift Dive
Vad håller ni på med?

Som vanligt toppfyller vi våra tankar (till Anita: tankar som vi har luft i) på morgonen och hoppar i direkt från båten. Som vanligt när man kommer ner en bit bedömer man strömmen. Ingen ström idag. Skönt. Och heller ingen fullmåne (vid fullmåne kan plötsliga och oregelbundna strömmar dyka upp). Bra.

Vi sticker iväg norrut (som är vackrast) och allt är jättebra. För bra. Med bara ett bentag kommer vi flera meter och efter ett tag behöver vi inte simma alls. Tyngdlösa svävar vi utefter korallrevet och njuter för fullt.

Medström alltså. Viktigt att avbryta tidigt och ha mycket luft kvar till återfärden. Efter 1/4 tank avbryter vi och börjar simma motströms. Ingen chans, strömmen ökar hela tiden. Vi simmar på men gör knappt någon distans men förbrukade massor med luft till ingen nytta. Snabbt beslut måste fattas: Skall vi gå djupare för att få mindre ström eller…? Gå upp till grundare djup betyder normalt mer ström. Eller skall vi satsa på att ta oss i land och gå tillbaka? Men nej att gå tillbaka är för mesigt.

I strömmen passerar vi en ankrad båt och tar oss upp till ytan på hans lina för att konferera. Väl ovanför vattenytan möter vi alla andra erfarna dykare på Bonaire som förstår exakt vad som är på gång. Snabbt kommer en jolle som erbjuder oss skjuts hem.

Och vi får alltså  lära oss lite ytterligare om förhållanden under vattnet!

För att ni skall förstå hur häftigt allt det här är bifogar vi lite bilder om vad vi får uppleva där nere. (I ärlighetens namn skall vi säga att vi inte har tagit all foton själva utan slagit ihop fotografierna med dem vi dykt med)

Länk till fotoalbum: Bonaire Dykning
tisdag 24 februari 2009 - Skrivet av Anders o Cathrine
Titt ut 2
Garden Eels

Är man oförsiktig tror man att en sandbotten är ganska ointressant. Men är man försiktig får man se de mest fantastiska saker. Förutom Jawfish (nedan) bor sådana här Garden Eels överallt i hålor. Liksom med Jawfish får man närma sig försiktigt från sidan, när dom får syn på oss försvinner alla blixtsnabbrt och man ser bara en död sandbotten. Häftigt

Cathrine har nu varit ner 85 minuter på en tank. Rekord!

tisdag 17 februari 2009 - Skrivet av Anders o Cathrine
Jawfish
Tittut!

Det här är en jawfish. Den bor med sin hona i en håla som dom grävt i sanden på 6 - 10 meters djup. Hanen känns igen på de svarta ränderna under hakan.

Dom är jätteskygga och försvinner bixtsnabbt om man inte närmar sig försiktigt och från sidan. Up och ner kommer dom ur sitt hål och kikar runt. Nyfikna i en strut

Den svulna halsen på hannen här på bilden betyder att han har deras ägg i munnen. Dom kan han lägga från sig i eller utanför boet för att skaffa sig något ätbart (förmodligen). När han anser att de skall kläckas spottar han ut dem och sticker därifrån. Praktiskt tycker vi.

måndag 16 februari 2009 - Skrivet av Anders o Cathrine
Bara så ni vet hur vi ser ut
Speedade damer

Här är vår båt. Vi blir alltmer populära här på Bonaire. Vi är dock lite osäkra på om det är vi eller båten som attraherar mest

måndag 9 februari 2009 - Skrivet av Anders o Cathrine
Bland damer och koraller i Bonaire
Mitt bland alla fiskar

Anders är på snabbesök i Sveige och jag dyker för fullt. Här nere är det mest damer som dyker och vi är ett gäng som åker iväg varje dag på nya ställen. En av oss är expert på allt liv och vet precis var man kan hitta sällsynta och spännande koraller och fiskar. Och då kommer vår lånade RIB båt väl till pass.

Så ser ni ett gäng damer i en Zodiac Sport som åker omkring i 40 knop så är det vi