Gran Canaria, 2005, 2006 - oktober 2005
måndag 17 oktober 2005 - Skrivet av Anders o Cathrine
Stopp och belägg
Finns alltid de som har något stort att berätta

Seglingen ställs in och karriären tar ny fart

Vi har nu förtöjt i Lissabon för att idka ett mer normalt liv en månad (ni vet vad vi menar va?)!. Rydin&Partner lever vidare och vårt normala sociala liv likaså.

Det är verkligen ett annorlunda liv man lever som långfärdsseglare. Ett helt nytt kontaktnät har utkristalliserar sig. Människor man kanske aldrig skulle träffat annars men som man mycket gemensamt med i och med det gemensamma intresset och de projekt man förverkligar. De allra flesta har också alltid har något intressant att bidra med. 

I marinorna får man alltid omedelbar kontakt med alla och beredskapen att hjälpa är enorm. Ett slags helt mobilt samhälle där alla delar med sig av erfarenheter och materiella tillgångar. Man ger hjälp och stöd och man vet att man själv snart kommer att behöva samma sak tillbaka. ”Det är nästan som hemma på Grönviksvägen”: I varje hus vet man att man är känd, välkommen (hoppas jag) och nära till samma stöd och hjälp. Dessutom har vi kul ihop.

I långseglarlivet samma sak men mellan olika människor i olika hamnar. Människor från hela världen. Men här bryter man upp efter ett tag och skiljs även om man har mycket trevligt. Möten och avsked. Oberoendet är också stort och här finns också alltid plats för individualister som snarare är regel än undantag.

Det är sannerligen i en egen kultur vi lever, mitt i de normala samhällen vi besöker.

Vi återkommer när seglingen tar ny fart

Anders&Cathrine

Kommentera inlägget
torsdag 6 oktober 2005 - Skrivet av Anders o Cathrine
Djuphavsfisket ger utdelning
Efter ett ordentligt skrovmål

Så har vår investering i djuphavsfiskegrejor givit utdelning: En makrill på c:a 200 gram som måste ha varit mycket hungrig. Krokarna var lika stora som gapet. Man såg att hon tagit sats, kastat sig över bläckfisken men sedan inte lyckats stänga munnen. Tros att hon var så hungrig räckte hon till en middag. Vi ville ju leva på vår fångst.

Annars har vi kommit in i lite mer normalt långseglarliv vilket innebär att man träffar folk får tips och har det trevligt i största allmänhet. De flesta långseglare seglar långt men inte så ofta och inte i så långa etapper om detta kan undvikas. Vi gör nu också lite längre utflykter på land och var t.ex. uppe i de Spansk/Portugisiska bergen. Kom till de mest fantastiska avkrokar med byar där man levde som man gjort i hundratals år. Upplevelser som stämmer till eftertanke om olika kulturer. Har de egentligen en lägre levnadsstandard än oss???

Vi seglar dock vidare och gärna på natten. Det här med att färdas gillar vi. Upplevelser hela tiden. I natt mörknade det t ex inte. En mareld vi aldrig sett omgav oss. Vattnet lös, varje vågkam badade i ljus, båten plöjde ljustunnlar under oss och runt om lekte delfiner som också grävde tunnlar så ljusa att man såg dem tydligt djupt långt där nere samtidigt som andra gjorde språng med fantastiska plask och ljuskaskader. Inne i båten blev vattenledningarna självlysande när de användes.

Så vi reder oss

Hälsar Anders & Cathrine

PS. På begäran

  • Vi har seglat La Coruña, Lage, Camariñas, Muros, Bayona, Povoa de Varzim och är nu Lissabon
  • Missan är inte med. Hon mönstrade av i Rasta
  • Ellinor är inte speciellt begynnelsevek och går alldeles utmärkt mot vind, har det visat sig. Hon seglar fortare än vi vågade hoppas när vi köpte henne
  • Nej vi skall inte segla ARC
  • Ja vi har radar. Den sitter uppe i masten
  • Nej, det går inte någon nöd på oss
  • Ni som inte fick några bilder i ett tidigare mail har för små brevlådor
Kommentera inlägget