Privilege 395 Marecat - maj 2016
torsdag 26 maj 2016 - Skrivet av Per Ole Harnes
Til Gibraltar og videre til Marokko
Smir i Marokko.

Etter noen dagers venting i Barbate på de rette vindforholdene sammen med ca 20 andre båter dro vi østover med en fin frisk bris og et par knop medstrøm.

Passering av Tarifa som er Europas sydligste fastlandspunkt, stedet har 300 dager i året med over 30 knops vind! Paradis for windsurfere.

Snart  dukket det imponerende synet av Gibraltar opp, Vinden får en trakteffekt og kan bli meget sterk gjennom stredet.Vi måtte velge en marina på spansk side grunnet  engelskmennene liker ikke fremmede hunder.! Mellom den spanske og engelske siden ligger flyplassen , eneste adkomstveien over land krysser rullebanen. 

Underlig å ha gangvei, sykkelbane og bilvei tvers over rullebanen. Politiet stengte for all trafikk noen minutter før landing og avganger. 5000 spanjoler jobber i Gibraltar , sammen med masse turister og engelskmenn som bor i Spania blir det mange kryssinger.

Etter noen dager ble det satt kurs for Smir i Marokko - ca 30 nautiske mil mot syd langs den marokkanske kyste, først måtte den spanske enklaven Ceuta passeres.

Det ble som å komme til en ny verden med kappekledte mennesker og stort byråkrati med innsjekking i marinaen, her lå det en annen norsk båt som hadde forsøkt å gå inn om natten- resultat knekt ror.. 

Marinaen er populært  område for flanering  langs kaiene, Nansen er blitt kjendis og fotograferes ustanselig, kafeene ligger tett i tett og alle kappes om å ha de største høyttalerene med forskjellige discolåter. 

Ferden planlegges videre over til Spania og opp langs kysten.

Kommentera inlägget
fredag 20 maj 2016 - Skrivet av Per Ole Harnes
Til Cadiz
Spansk gjesteflagg er nødvendig i spansk farvann.

Hola Spania.

Fantastiske seildager mot Gibraltar, litt lite vind så det blir mye motorkjøring.

Det er også garn i sjøen overalt så det blir mye sikksakkjøring. Temperaturen i sjøen stiger stadig – fra konstant 15 langs Portugisiske kysten til 20 i Cadiz.

Stedene vi passerer, som, Faro,  Vilamouura, Isla Canela og Huelva  er enten eldgamle sjøfarts og fiskeribyer, ellers moderne turistmaskiner som ikke har en bygning eldre enn 30 år – stort sett preget av  engelske turister og irske puber. Engelskmennene greier seg tydeligvis ikke uten  sunday roast  og fotballpuber.

Ikke mange seilbåtloffere som oss  i dette farvannet for tiden, stort sett belgiere og franskmenn og noen engelske båter.

Nesten daglig har vi delfinshow rundt båten, særdeles underholdende med disse lekne vennlige dyrene som svømmer og hopper rundt oss på alle kanter. 

Den første flyvefisken er også observert – passerte rett bak oss i lav høyde.

Noen småfugler har også brukt oss til hvile og mellomlanding på vei fra Afrika til Europa.

En  som så ut som en spurv fløy to ganger inn i salongen.Nansen sov,  ellers så hadde  det nok blitt spetakkel.

Nok et kulinarisk lavmål: etter innkjøp av et stort nett  av det vi trodde var havets kongesnegler , ble overraskelsen stor da de skulle vaskes og alle kom til liv. Det viste seg å være høyst levende vinbergsnegler som startet på flukten med det samme , de krøp i alle retninger ut av kjøkkenvasken.

Det ble skinke og eggerøre til middag i stedet og sneglene ble mat for fisk og måker.

Vi har fått et litt anstrengt forhold til vinbergsnegler etter dette, de skal kjøpes på boks heretter.

Kommentera inlägget
lördag 14 maj 2016 - Skrivet av Per Ole Harnes
Vakre Lagos.
Gamlebyen i Lagos med gangbro som åpnes til marinaen.

Da er vi kommet til vakre Lagos  etter en tøff tur fra Sines med kraftig vind og høye bølger. 75 nautiske mil gikk på 10 timer.

Er et varmere og tørrere klima her på Algarvekysten. Kysltinjen er spektakulær med klipper grotter og flotte strender på rekke og rad.  Det er en av Portugals store turistattraksjoner med massevis av turistbåter som er på seightseeingturer i området.

Vi ligger i  byens koselige marina med kort vei til gamlebyen.

Mange båtloffere kommer ikke forbi Lagos og legger båtene sine her for flere år.

Kort vei til Faro flyplass og mange flotte seilingsområder gjør dette stedet så populært.

Lagos har faktisk vært Portugals hovedstad i en fjern fortid.

Turen går snart videre sydøstover og vi forventer å nå Spania i neste uke.

måndag 9 maj 2016 - Skrivet av Per Ole Harnes
Venter på bedre vær
Nansen venter på bedre vær i Sines.

Dårlig vær på Atlanterhavskysten i Portugal, vi har nå vært i Sines i snart en uke. Over 4 meter høye bølger i innløpet har ført til landligge. Det har vært så mye svell i havnen at flere av de lokale båtene har fått skader og fortøyninger og fendere har blitt ødelagt. Det har vært rock´n roll ombord i Marecat også- vanskelig å lage mat og å gjøre daglige rutiner.

De ansatte i havnen er hjelpsomme og hjelper alle med å sikre fortøyninger og utstyr.

Dagene går med til båtmekking,matlaging, hundelufting og shopping.

Sines har en nydelig strand og en flott gamleby med minimalt med turister- ellers er det Portugals største havn med raffinerier og mange fiskebåter.

Det er eneste lystbåthavnen mellom Lagos som er 70 nautiske mil sydover og Setubal sine 40 nautiske mil mot nord., derfor stopper de fleste lystbåter her i denne havnen som også er ganske rimelig.

Vi følger med på AIS hvor venner og bekjente sine båter befinner seg, dere kan også laste ned appen "Findship" og sjekke hvor vi befinner oss. Alle båter som har AIS kan lokaliseres  på denne appen.