Privilege 395 Marecat - oktober 2018
torsdag 25 oktober 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Siciliansk mat
Arancine- sicilianerenes «pølse med brød» kjøtt ris, ost og grønnsaker i en klump som friteres. Smaker nydelig, veldig mettende. Kan kjøpes overalt.

Siciliansk mat.

Sicilia har vært under herredømme av mange fremmede sivilisasjoner  gjennom tidene.

Det gjenspeiler den store variasjonen av mat som brukes på denne store øya, grekerene kom med oliven og salt ricottaost. Homerene med grillet lam,fisk,honning og vin.

Romerene med løk,flatfisk,eddik,pølser og spesielt blodpølser som ble ansett som en utsøkt delikatesse.

Den arabiske inflytelsen merkes best i vest i Trapaniområdet med coscous og fiskesuppe.

Normannerene hadde med seg saltet torsk  og røkesild!

Det viktigste i siciliansk kokekunst er likevel tomatene som kom med spanjolene via Amerika sammen med paprika og fenikkel.

Sicilianerene er f.eks nøye med fersk bakverk, varmt brød skjæres ikke med kniv.Brytes kun med fingrene for å unngå metallsmak.

Mye av maten er sesongvarer ;flommer over av meloner på høsten,valnøtter og kastanjer også samt mange typer av squash og zucchini.

Våren domineres av fenikkel, asparges og artisjokker, om sommeren er det en overflod  av alle typer frukt og grønt. 

Vinteren har vi ikke opplevd her ennå så vi vet ikke hva som produseres?

Butikkene har et uendelig utvalg av pasta og tomatkonserves.

Tydelig at det er viktig  for den jevne italiener.

Iskrem er oppfunnet her på Sicilia, den spises  over hele verden.

Fattigfolk spiste mest fisk,oljer og skalldyr  i tidligere tider og levde lenge, rikfolk spiste kjøtt. Tunfisk og sverdfisk var og er vanlig i havet rundt øya .                                                                                                     Det var et statussymbol å være overvektig! De fete hadde ofte podagra som ble ansett for å være en (fin) sykdom.

Den såkalte middelhavsdietten kommer fra fattigfolks matvaner.

Pistachenøtter er en viktig del av kostholdet, selges nesten overalt- brukes i mange typer matvarer inkl. pesto, bakst og søte likører.

Kapers og sardiner brukes mye som smaksforsterker i den lokale maten, en berømt pastasaus fra Stromboli består av tørkede tomater,sardiner,sorte oliven og kapers.

 

söndag 14 oktober 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Stromboli
Vulkanøya Stromboli

Vulkanøya Stromboli.kalt « lighthouse of the Mediterranean»

Etter ca 7 timers seilas ut fra vår base i Capo di Orlando kommer vi til vulkanøya Stromboli . Den er en av de mest aktive vulkanene som finnes , ca hvert 20. minutt  er det utbrudd.  Bulder og brak, røyk og aske kommer  fra krateret.. Om natten kan det sees et rødt skjær fra toppen.

Vulkanen har vært aktiv i 3000 år og det siste store utbruddet varte i ca 7 måneder i løpet av 2003.

Dramatisk å seile langs strandlinjen under den høye toppen med små lavastrømmer nedover fjellsiden til havet.

Svovellukten er gjennomtrengende.

400 modige mennesker bor fast på øya på to litt flatere partier. Selve vulkanen er ca 930 meter høy, det er mulig å gå til toppen hvor man  går sikksakk gjennom lavastrømmer. Man kan beundre det boblende krateret på kun 150 meters avstand .

Øya er en stor turistattraksjon og besøkes av mengder av mennesker som settes i land fra båter fra de andre eoliske øyer og fra Sicilia og fastlandet.

 

Fikk tunfisk på dorgen ikke langt fra Stromboli, men den var ikke ferdigkokt selv om vannet er oppvarmet flere steder i området.

Kommentera inlägget
tisdag 2 oktober 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Livet i havnen.
Capo di Orlando marina

Livet i marinaen

Livet i «hytta” på Sicilia er behagelig, nydelig klima og flotte omgivelser.

Havnen er passelig stor og båten er plassert slik at vi har god oversikt over alle båtene som kommer og går inn og ut av havnen.

Den er lokalisert midt i transittruten fra Sardinia til det østlige Middelhavet, dermed er det en jevn strøm av lystbåter i området.

På vår brygge ligger det båter fra hele verden; Australia,Russland,Tyskland,Finnland,Belgia,England o.s.v

Noen båter er bebodd og andre reiser eierene til og fra.

Det foregår noe nesten hele tiden i marinaen, regattaer,konserter, utstillinger presentasjoner og show. 

Det går også mindre passasjerbåter ut til De Eoliske øyer med dagsturister.

Siden det er en god del charterbåter med base i havnen er det god omsetning i dagligvarebutikken og havnens fire spisesteder. Dessuten er det god underholdning hver fredag ettermiddag når charterbåtene vender tilbake og de ofte uerfarne mannskapene skal legge til i frisk sidevind.

Mannskapet på Marecat tar ofte en tur på badestranden som ligger til marinaen eller vi tar båten en tur utpå og bader derfra. Når vi kommer tilbake kaller vi opp på vhf og det står «marineros» klare på brygga med fortøyningstauene - meget behagelig.

De få fiskebåtene som ligger i havna har et kooperativ med fiskeutsalg rett utenfor marinaen, der fåes tunfisk,blekksprut,makrell og mange ukjente slag. En lokal vingård ; Martinez har utsalg på vin rett i nærheten, ta med tom vannflaske og få påfyll med hvit eller rød vin. Vil nok ikke vinne smakskonkurranser,men hva kan man forvente for Euro 1,80 pr liter?

Området har spor av særdeles gammel bebyggelse fra før kristi tid og mellom ruinene går det flotte turstier som var gamle ferdselsveier. Kryr av klostre og ruiner, faktisk også romerske templer og bad(termer)

 

Kommentera inlägget