Privilege 395 Marecat
torsdag 25 oktober 2018 - Skrivet av Per Ole Harnes
Siciliansk mat
Arancine- sicilianerenes «pølse med brød» kjøtt ris, ost og grønnsaker i en klump som friteres. Smaker nydelig, veldig mettende. Kan kjøpes overalt.

Siciliansk mat.

Sicilia har vært under herredømme av mange fremmede sivilisasjoner  gjennom tidene.

Det gjenspeiler den store variasjonen av mat som brukes på denne store øya, grekerene kom med oliven og salt ricottaost. Homerene med grillet lam,fisk,honning og vin.

Romerene med løk,flatfisk,eddik,pølser og spesielt blodpølser som ble ansett som en utsøkt delikatesse.

Den arabiske inflytelsen merkes best i vest i Trapaniområdet med coscous og fiskesuppe.

Normannerene hadde med seg saltet torsk  og røkesild!

Det viktigste i siciliansk kokekunst er likevel tomatene som kom med spanjolene via Amerika sammen med paprika og fenikkel.

Sicilianerene er f.eks nøye med fersk bakverk, varmt brød skjæres ikke med kniv.Brytes kun med fingrene for å unngå metallsmak.

Mye av maten er sesongvarer ;flommer over av meloner på høsten,valnøtter og kastanjer også samt mange typer av squash og zucchini.

Våren domineres av fenikkel, asparges og artisjokker, om sommeren er det en overflod  av alle typer frukt og grønt. 

Vinteren har vi ikke opplevd her ennå så vi vet ikke hva som produseres?

Butikkene har et uendelig utvalg av pasta og tomatkonserves.

Tydelig at det er viktig  for den jevne italiener.

Iskrem er oppfunnet her på Sicilia, den spises  over hele verden.

Fattigfolk spiste mest fisk,oljer og skalldyr  i tidligere tider og levde lenge, rikfolk spiste kjøtt. Tunfisk og sverdfisk var og er vanlig i havet rundt øya .                                                                                                     Det var et statussymbol å være overvektig! De fete hadde ofte podagra som ble ansett for å være en (fin) sykdom.

Den såkalte middelhavsdietten kommer fra fattigfolks matvaner.

Pistachenøtter er en viktig del av kostholdet, selges nesten overalt- brukes i mange typer matvarer inkl. pesto, bakst og søte likører.

Kapers og sardiner brukes mye som smaksforsterker i den lokale maten, en berømt pastasaus fra Stromboli består av tørkede tomater,sardiner,sorte oliven og kapers.