2015 Karibien
söndag 22 februari 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
To John Reager
Anna-Karin och Kathy

Igår höll vi tillsammans med besättningarna från 10 olika båtar en liten sammankomst för att hedra minnet av vår gode vän John. Kathy, Johns fru, var också med. Hon hade precis varit nere på Grenada för att ordna med försäljning av Oceana. Vi höll till inne på stranden i Caneel Bay på St John.

Alla hade tagit med sig lite plockmat som vi ställde upp på ett bord och gemensamt delade på. Dricka fick som vanligt var och en ta med sig själv. Efter lunchen hoppade alla i och badade. Det var också tänkt att vi skulle spridit lite av Johns aska i vattnet men det blev det inget med. Kathys baggage hade försvunnit på väg upp från Grenada till Virgin Islands. Så John låg fortfarande kvar i resväskan.

Längre fram på eftermiddagen tog alla sina jollar in till Cruz Bay där vi hade ”Sundowners” tillsammans. I en av barerna kostar drinkarna bara 1 dollar under happy hour, det passar ju oss cruisers väldigt bra.

 Så här skrev jag i höstas om John.

 ”
Kathy och John har vi känt ända sedan vi träffade dem när vi kom till Karibien för flera år sedan. Vi har gjort otaliga hasher, hikes och andra aktiviteter tillsammans.

Så sent som i slutet av juli gick jag på några yogapass som John ledde nere på Grenada. Jag hade egentligen ingen lust, yoga är inte min grej. Men jag ville hålla Kathy och John på gott humör eftersom Morris skulle bo hos dem när vi var i Sverige.

Efter att Morris flyttat ombord hos dem seglade jag ner till Trinidad och flög kort därefter till Sverige. John hade några gånger klagat på ryggont när vi gjorde yoga men skyllde det mest på åldern. Tyvärr blev det värre och Morris fick redan efter två veckor ombord på Oceana flytta till Jade. Tanken var att han skulle stannat hos Kathy och John 4-6 veckor innan flytt.

Kathy och John blev istället tvungna att flyga hem till USA för att ordentligt läkarundersöka John. Beskedet var inte bra, John hade drabbats av skelettcancer. Vi höll mailkontakt med Kathy och hon var trots allt hoppfull och behandlingen såg ut att gå bra.

Sedan blev det tyst ett tag och igår fick vi ett mail från Kathy där hon berättade att John tyvärr förlorat kampen mot cancern. Mindre än tre månader efter beskedet.

Länk till fotoalbum: John Reager
Kommentera inlägget
2015 Karibien
onsdag 18 februari 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
Tillbaka i Christiansted
Unga musikanter från musikhögskolan.

I fredags var vi på Jump Up inne i Christiansted. Vi lät Unicorn ligga kvar vid Yachtklubben och fick skjuts av våra nya vänner Sarah och GB. Inne stan var det ganska mycket folk, men inte så mycket som vi förväntat oss. Hela arrangemanget var mer familjefest än partyparty.

Flera duktiga orkestrar spelade ute på gatorna och det var kul att lyssna på dem. Vi delade på en öl och ett grillspett. Det var allt som vi festade på. Vi stannade inte så länge och redan klockan nio på kvällen var vi hemma igen. Jag tyckte det var ganska skönt för jag kände av en begynnande halsinfektion.

 Mycket riktigt, när jag vaknade på morgonen hade jag ordentligt ont i halsen och hade tappat rösten nästan helt. Vi beslöt oss trots detta för att flytta in Unicorn till Christiansted. Anledningen var att det rullade förskräckligt. Speciellt vid högvatten gick dyningen över revet och fick oss att rulla svårt. Anledningen till dessa höga dyningar var de vinterstormar som härjat frisk upp i USA.

Det rullar en del inne Christianstad också, men det är bättre än vid Yachtklubben. Min onda hals är bättre men inte helt bra. Har fortfarande svårt med rösten.

Kommentera inlägget
2015 Karibien
torsdag 12 februari 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
Nya medlemmar

Vi har nu blivit medlemmar i St Croix Yacht Club. Inte fullmedlemmar men väl gästdito. Vi har fått eget medlemskort och kan använda alla klubbens faciliteter. Det bästa av allt är att det inte kostar något. Som medlemmar i OCC (Ocean Cruising Club) räknas vi vara medlemmar i en klubb med vilken St Croix YC önskar ha utbyte med.

Vi är enda gästande båt just nu, de flesta andra ligger inne i Christiansted. Det verkar inte komma så många gästande båtar hit. Kanske beroende på angöringen som inte var alldeles enkel. Det skrev jag om i förra inlägget.

 Igår träffade vi ett trevligt par inne på klubben. De berättade att de tidigare ägt en Norseman 447 men nu bytt ner sig till en mindre båt. Just en Norseman 447 är det Ellen och Rob har. Vi nämnde att vi känner ett par med en sådan båt och den heter Miclo III. De blev alldeles förvånade och sa att de mycket väl kände till båten. De berättade att de seglat tillsammans med Miclo III och dess förra ägare Kathy och Jack under ett års tid i Indonesien.

Någon kanske kommer ihåg att vi seglade en hel del tillsamman med Kathy och Jack medan vi var i Medelhavet. De seglade sedan Miclo III till USA och sålde båten till Ellen och Rob som nu är våra bästa vänner här. Ibland är världen liten.

 

Kommentera inlägget
2015 Karibien
tisdag 10 februari 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
Buck Island
Hike på Buck Island, jag Ellen och Rob.

Tillsammans med Ellen och Rob flyttade vi oss några få sjömil ut till Buck Island. Det är ett naturreservat och inget fiske eller conch/hummer-tagning är tillåtet. Man får bara ankra på ett litet område strax väster om ön. Något annat vore heller inte möjligt eftersom rev sträcker sig runt resten av ön.

Man kan ta jollen och köra igenom en öppning i revet och sedan lägga den vid bojar som är avsedda just för det ändamålet. Snorklingen är sedan fantastisk. Minst lika bra, om inte bättre, än det betydligt mer kända Tobago Cays. Vi såg massor av hummer, sköldpaddor, fiskar av många arter samt mycket vackra koraller.

Det var dock ganska kallt i vattnet. Anna-Karin och Ellen hade ,förnuftigt nog, tagit på sig sina ”shortys” (våtdräkter). Rob och jag hade inte det, och efter tag var man ganska frusen. På kvällen blev det gemensam hummermiddag ombord på Miclo. Hummern hade vi inte fångat själva utan köpt av en fiskare inne i Christiansted. 20 $ för tre hummrar på totalt 2,3 kg.

Dagen efter snorkelutflykten gjorde vi istället en hike på ön. Den var inte så lång och det tog en knapp timme att avverka de få kilometerna.

På kvällen hade vi gemensam middag ombord på Unicorn. I vårt lilla frysfack hade vi tre rensade conch. De hade jag dykt efter i Lameshur Bay innan vi seglade över till St Croix. Jag skar dem i små tärningar och sedan tog Anna-Karin vid. Hon gjorde en fantastiskt conchsallad. Ellen hade lagat en smaskig pepperonipizza som hon hade med sig. Som alltid trevliga dagar med våra bästa vänner i Karibien.

Nu har Ellen och Rob lämnat oss och seglat tillbaka till St John. De får besök från USA och kommer ägna den kommande veckan åt sina gäster. Vi stannar kvar ett tag till här St Croix. Det är verkligen en pärla.
-Varför har vi aldrig seglat hit tidigare? Svaret är ganska enkelt vi har inte hunnit. Vi har alltid varit på väg någonstans och haft en tid att passa, eller så har den tid vi får vistas i USA varit på väg att ta slut.

Just nu ligger vi ankrade utanför St Croix Yachtclub. För att komma hit fick vi köra Unicorn i en smal ränna mellan land och ett rev. Inga markeringar finns och det är ”eyeball” navigation som gäller. Nu ligger vi ankrade i Teague Bay. Om en dag eller två seglar vi tillbaka till Christiansted där det på fredag skall bli ”jump up”.

Kommentera inlägget
2015 Karibien
fredag 6 februari 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
St Croix
Ett urval av Cruzanrom. Vi slog till på en "No Hurry" för 35 $.

Nu har vi seglat till ett ställe där vi aldrig varit förut. Christiansted på St Croix. Det var 34 sjömil och blev en fantastisk dagssegling. Vi hade precis lagom vind för att kunna ligga mellan 6-7 knop hela vägen.

I släptåg hade vi som vanligt Ellen och Rob från Miclo III. Eller rättare sagt tvärt om. Eftersom deras båt är 44 fot har de inga större problem att segla ifrån oss. Vi hade dessutom varit för lata för att ta ombord jollen så den hängde på släp hela vägen över.

St Croix har, liksom St Thomas och St John, tillhört Danmark under ett par hundra år. Men 1916 såldes alltihop till USA. Människorna som bor här är amerikanska medborgare, men har t.ex. inte rösträtt i presidentval.

I förrgår tog vi bussen till ett romdestelleri, Cruzan. Där startade en dansk familj romtillverkning redan 1760. Vi fick en rundvisning på destilleriet och efter den blev det provsmakning. Det fanns många olika sorter att välja på. Jag tycker emellertid inte speciellt bra om alla de smaksatta sorter som finns. Allt ifrån kokosnöt, annans, banan, apelsin, aprikos m.fl. Jag tycker vanlig okryddad rom som är lagrad smakar bäst.

 Idag ägs Cruzan av den amerikanska whiskytillverkaren Jim Beam. Vi köpte 6 enlitersflaskor med lagrad rom för 35 $. Det var ett special erbjudande som fanns.

 Bredvid oss ligger också en irländsk som heter Karma med Joni och Graham ombord. De kommer från Belfast. Och vi känner dem sedan ett par år tillbaka. Trots att vi är så vana vid engelska är det ibland nästan omöjligt att förstå vad de säger. Det blir ibland nästan pinsamt att fråga om hela tiden. Vi har förstått att de försöker tala så tydligt som möjligt när de är tillsammans med. När de konverserar sinsemellan förstår vi nästan ingenting.

 

Anna-Karin,Rob och Ellen

Innan vi lämnade St John gjorde vi en hike på 15 km tillsammans med Ellen och Rob.

 

Kommentera inlägget
2015 Karibien
lördag 31 januari 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
Hemlagad sushi
Dave´s goda sushi

Häromdagen hade vi sådan tur att vi blev bjudna på middag av Helen och Dave ombord på deras båt Jammin. Dave, som är mycket duktig på att laga mat, hade gjort sushi på tonfisk. Det blev fantastiskt gott. Vi bidrog med inlagd ingefära och vitt vin.

Dave tycker om att laga mat och det är långt ifrån första gången vi ätit middag ombord på Jammin. För en vecka sedan lagade han ”Cracked Conch” till oss. Det är conchbitar som doppats i ägg och ströbröd och sedan hastigt friterats. Vi åt dem sedan tillsammans med stark sås. Också denna rätt var mycket god.

Igår flyttade vi oss från Francis Bay till Caneel Bay. Anledningen är att det i denna viken finns det ett öppet wifi-nät som har bra hastighet. Vi behövde ladda upp och ned en del material.
Härifrån kunde vi igår också ta jollen över till Cruz Bay för att handla. Vi hade helt slut på frukt, grönsaker och annan färsk mat.

Annars är det ingen höjdare att ligga just här. Färjor och utflyktsbåtar kör fram och tillbaka dagarna i ända och drar upp stort svall. Det gäller att hålla i sakerna när det rullar som värst.

Kommentera inlägget
2015 Karibien
onsdag 28 januari 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
Nytt conchställe

Tyvärr kom inte texten med igår. Internet gick ner och inget fungerade. Nu gör jag ett nytt försök.

Vi ligger i Francis Bay på St John i US Virgin Islands. Där har vi turligt nog hittat ett område med gott om conch. Vi brukar hämta upp ett par stycken ungefär varannan dag. Jag får stå för rensningen medan Anna-Karin står för tillagningen.

Att rensa dem är inte alldeles enkelt. Först måste man göra ett hål ungefär två ringar ned från toppen på snäckan. Det gör jag med en hammare. Sedan gäller det att med en kniv föröka skära av snigelns muskel som den håller sig fast med. Sedan skall den dras ut. Den brukar spjärna emot ordentligt, den vill inte alls komma ut från sitt trygga bo.

När man väl fått ut den skär man huvudet av den så den dör. Den innehåller inget blod, men är mycket slemmig och hal så det gäller att inte tappa greppet. De delar som man inte vill äta skall sedan skäras bort. Inälvorna tar man naturligtvis också bort. Den har dessutom ett skinn som man inte heller vill äta. Flå den gör man med tänderna, det är bästa sättet. Det fungerar dåligt med kniv.

Efter denna procedur är man äntligen klar. Det tar mig 20-30 min att rensa en conchsnäcka.

När vi inte dyker efter conch är vi ute och hikar. Jag har nämnt det flera gånger förut, det finns mycket fina vandringsstigar här på St John. Den senaste veckan har vi utforskat några som vi inte gått förut. De har varit mycket fina. Man befinner sig mesta tiden inne i den lummigt gröna skogen och det ger skön skugga. Det är ganska tufft för det går mycket upp och ned. Det finns i princip inga platta ytor på ön.

Gårdagen avslutades med ett ”raftup-party”. Vi var ett 15-tal jollar som samlades i viken och band ihop sig till en stor flotte. Alla har med sig vad de vill dricka själva. Man tar dessutom med sig någon ting att tugga på. Tilltuggen skickas sedan från jolle till jolle och man kan testa lite av varje. Igår fanns det alltifrån pizzaslices, conchsallad, jordnötter, chips, humus med grösaker, laxsnittar, mm. Anna-Karin hade lagat tonfiskröra som vi hade med oss.

Kommentera inlägget
2015 Karibien
söndag 25 januari 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
Hike med nya och gamla vänner
Delar av gänget

Igår gjorde vi en hike från Francis Bay över till Coral Bay. Det innebär att vi i stort sett korsade St John. Vädret var perfekt, lite molnigt och behagliga 25 C.

Vi har flera båtar runt omkring oss som vi känner väl sedan länge. De har i sin tur andra kompisar som vi ibland som hastigast har träffat ibland inte alls förut.
Igår bestämde Bill från Dolce Vita och jag oss för att organisera en hike. Vi bjöd in alla som hade lust här i Francis Bay. Till slut var vi hela 19 personer som gav oss iväg på morgonen. Det var ett brokigt gäng med ganska varierande fysiska förmågor.

En grupp om fyra bestämde sig redan vi Annabergplantaget att det var dags att vända. De hikade ungefär 3 km. Vi andra fortsatte mot Brown Bay där var det dags för nästa grupp att vända. Deras tur blev ca. 8 km lång. Kvar var vi ett gäng på 9 personer fortsatte mot Coral Bay. Dit anlände vi efter 8 km. Klockan hade just slagit 12, och vad kunde passa bättre än lite lunch. Mycket lägligt så ligger det en enkel bar/matservering som heter Skinny Legs i Coral Bay. Dit styrde vi stegen.

Anna-Karin och jag delade där på en dagens hamburgare. Det var en burgare med ost, bacon, jalapeños och sallad. Det räckte mer än väl att dela på en. Att fylla magen med en hel hade blivit alldeles för mycket. Vi hade ju en bit kvar hem.

Nu tog vi en annan väg, Johnny Horn trail. Det innebar lite kortare sträcka men i gengäld mycket brantare. Det gick brant uppåt de första två km och de som satt i sig en hel burgare klagade över för mycket mat i magen. Efter att vi kommit över kammen gick det nedåt på andra sidan i två km. Sista biten var några km på plan mark. Totalt 14 km. En fin och lyckad tur tillsamman med nya och gamla vänner. Idag tar vi nog paus från hikandet, men i morgon tar vi nya tag.

Kommentera inlägget
2015 Karibien
torsdag 22 januari 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
I brist på snö

I brist på snö får det bli sandgubbar istället. Fotot ovan är taget på stranden i Magens Bay på St Thomas. På denna strand hade de något så ovanligt som badvakter. Det har vi inte sett någon annanstans i Karibien.

Vakterna tog sitt jobb på fullaste allvar, och blev mycket upprörda när vi drog upp vår jolle i ena änden på stranden. Den var absolut inte i vägen får någon där, men vi blev aggressivt upplysta om att det var förbjudet lägga den där. Istället fick vi ankra den en bit ut och sedan simma in.

 Vakterna var hela tiden på folk som simmade för långt ut och blåste i sina visselpipor. Vi blev också upplysta om att skulle vi simma in från Unicorn så var det inte tillåtet att simma tillbaka ut igen. Det gjorde jag ändå dagen efter. Ingen försökte hindra mig, utan då lät de mig vara.

 Efter några dagar kom det nordligt svall som letade sig in i viken och då gick det inte att ligga kvar. Eftersom vinden var svag la vi oss tvärs vågorna och rullade förfärligt. Vi gick därför runt till andra sidan ön och angjorde Charlotte Amalie. Det hade vi tänkt göra ändå eftersom vi skulle träffa Ellen från Miclo III som just kommit tillbaka från USA. Hon hade tagit med sig några saker som vi beställt. Ann-Karin fick ett par nya Keensandaler, en hatt och en skjorta. Jag fick en ny hatt.

 Ellen bodde under sin vistelse i USA hos sin syster. Vi har ett par gånger tidigare skickat saker till den adressen. Ellen sedan tagit med sig varorna åt oss. Det var bara en sak liten detalj som gick snett denna gång. Ellen syster hade flyttat sedan förra gången och det visste inte vi. Därför blev våra saker skickade till fel adress. Det blev fasligt sjå innan vi rett ut alltihop och slutligen fick fram allt till rätt ställe. Ellen var snäll nog att ett par gånger köra tillbaka till den gamla adressen för att få tag i allt.

Några saker hade redan hunnit gå tillbaka och de fick vi beställa på nytt.

 Vi måste säga att Amazon i USA, därifrån allt beställdes, skötte sig exemplariskt. Vi blev promt krediterade för de tillbakaskickade varorna. Till och med frakten fick vi krediterad.

 Nu har vi flyttat oss till St John igen. Charlotte Amalie är bra när man vill bunkra, men annars bara inriktad på cruiseshipturister. När vi lämnade låg inte mindre än fyra av dessa gigantiska båtar inne.

 

Kommentera inlägget
2015 Karibien
torsdag 15 januari 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
Kovagnen havererad

Det har inte hänt så mycket mer än vi flyttat oss från Francis Bay till Caneel Bay. Därifrån kan man köra jolle i 10 min och komma in till Cruz Bay som är huvudorten på St John. Vi behövde handla lite färsk mat och tvätta.

Inne i Cruz Bay finns en mycket fin och välsorterad mataffär som heter Starfish. Vi brukar lassa allt vi handlar i det som vi kallar kovagnen. Den köpte vi för många år sedan i Soller på Mallorca. Vi har använt den till allt från att dra mat i till att köra dieseldunkar. Att vi kallar den för kovagnen beror på utseendet på själva bagen.

Igår drog den en sista suck när jag körde den fullastade vagnen över en asfaltskant. Handtaget släppte och vagnen föll i gatan. De nitar som höll fast det hade rostat och gått helt av. Tyvärr bröts också aluminiumrören av och en reparation ter sig därför ganska besvärlig.

Kanske kan vi hitta en ny när vi är inne Charlotte Amalie på St Thomas. Där minns det stora supermarkets som har det mesta.

 En fördel med Caneel Bay är att det finns mycket bra gratis wifi här, det passar vi naturligtvis på att utnyttja.Det mobila internetet fungerar inte så bra här. När vi var uppe i USA på ostkusten var det perfekt. Här är hastigheten under all kritik. Däremot fungerer vanliga telefonsamtal utmärkt.

En stor nackdel med Caneel är svallet. Otaliga färjor och utflyktsbåtar passerar varje dag och gör det väldigt rulligt att ligga här. Det lugnar ner sig när det mörknar, men helt lugnt blir det aldrig.

 Vi fortsätter därför i eftermiddag till Magens Bay på St Thomas. Där har vi aldrig varit förut. 10 sjömil bort ligger den.

Vagn

Kommentera inlägget