2014 Karibien
onsdag 17 september 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Dags att resa till Trinidad
Något av allt som skall med.

Det börjar närma sig avresa för min del. På måndag morgon är det dags. Anna-Karin kommer en vecka senare. Hon hoppas naturligtvis att Unicorn skall vara färdig vid det laget.

Det börjar med ett flyg från Göteborg till Frankfurt på morgonen. Efter byte sedan vidare till Tobago. Därifrån ett inrikesflyg till Trinidad. Om allt går enligt plan landar jag 18.00 lokal tid på måndag i Port of Spain. Sista etappen blir taxi till Chaguaramas och Unicorn.

Som vanligt har vi en hög med saker som skall tas med tillbaka. Alltifrån motordelar till diskborstar. Jag har som bäst skrivit ner allt på en lista med värde i US-dollar på allt. Denna lista måste presenteras för tullen i Trinidad-Tobago. Tillsammans med båtpapper, intyg från immigration och tull, sedan kan vi föra in godset i landet utan att behöva betala tull och skatter.

Det har fungerat tidigare och jag hoppas det går lika bra denna gång. Just nu är vi uppe i över 30 punkter på listan, men det inte slut ännu.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
lördag 13 september 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Bohuslän
På väg in mot Smögen

Förra helgen var vi ute och seglade i Bohuslän. Våra goda vänner Anna och Bengt har sin båt på Bohus Malmön och de hade bjudit in oss att följa med. Så mycket seglat blev det nu inte eftersom vinden mest lyste med sin frånvaro. Men det var mycket trevlig ändå, det gjorde inget att vi mest gick för motor.

 Vi startade med en kort sträcka in till Smögen där lunchen intogs. Därefter lite promenad och shopping. Eftersom det var i slutet av säsongen hade alla affärerna på bryggan storrea för att bli av med sina lager. Anna-Karin hittade ett par snygga shorts till mycket bra pris.

 Efter Smögenbesöket fortsatte vi för motor upp genom Sotenkanalen. Det var många år sedan vi senast gjorde detta. Den kändes ganska smal när man rattade en båt på över fyra m bredd. Nu var det inte så mycket båt ute och mötena blev inte så många. Jag kan tänka mig att det är lite annorlunda att göra samma sak under högsäsong. När kanalen var avklarad lade vi till i Hunnebostrand som fick bli natthamn.

Till rors

I Hunnebostrand var det min tur att shoppa. Jag hittade ett par fina badshorts för bara 90:-
På kvällen satt vi i sittbrunnen och avnjöt en god middag. Vädret var fantastiskt, vindstilla och över 20 C.

 Efter frukost dagen efter blev det på nytt motorgång söder ut genom Sotenkanelen. Även denna dag stoppade vi i Smögen för lite lunch. Vi såg också Emma vid sin brygga. Ägarparet Margareta och Kjell lärde vi känna i Karibien häromåret. Jag hjälpte dem där att installera sin nya SSB-radio. Båten som är en Hallberg-Rassy 42 är ganska speciell. Kjell har nämligen förlängt den med 1 m för att få mer stuvutrymme.

Fölängd H-R 42

 Efter Smögenbesöket hann vi precis tillbaka till Bohus Malmön innan regnet drog in.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
tisdag 2 september 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Party
Prima vara

Anna-Karin öppnar burken

I söndags hade vi surströmmingsskiva. Jag kan inte påstå att det är en av mina absoluta favoriter, men jag äter det iallafall. Som tillbehör hade vi tunnbröd, mandelpotatis och hackad lök. Till maten drack vi öl.

Det är faktiskt så att lukten då man öppnar burken är det värsta. Det luktar riktigt illa. Fisken smakar inte alls som det luktar.
Innehållet
Till efterrätt hade Anna-Karin lagat äppelkaka.

 

 

 

Efterrätt.

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget
2014 Karibien
måndag 1 september 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Nya visitkort

Vi började få slut på visitkort ombord. Därför var det läge att printa ut nya. Jag besökte därför den lokala leverantören av kontorsvaror för att köpa papper för detta. Jag fick en smärre chock när de ville ha 385:- SEK för en förpackning. Det blev inget inköp utan jag satte mig senare vid datorn för att kolla priser. Jag lyckades hitta motsvarande papper hos ”Ink Club”, men nu för 79:- SEK.

Nu är visitkorten klara.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
fredag 29 augusti 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Fixa delar m.m.
Värda sin vikt i guld

När vi besöker Sverige har vi alltid en lång lista på saker som skall inköpas och tas med tillbaka till Unicorn.

Det är de mest varierande saker som står på denna lista. Allt från Kalles Kaviar till reservdelar för motorn.

Denna gång står kablar till VHF-radion med bland det som skall införskaffas. Vi tycker mycket om vår Sailor VHF som egentligen är en apparat ämnad för yrkesbruk. Vi använder den dagligen och det är ju nästan som yrkesmässig användning.
Vi har två lurar till radion. En sitter uppe i sittbrunnen och den andra nere vid navigationsplatsen. Själva radiodelen sitter sedan dold bakom en lucka. En mycket bra lösning tycker vi.

Radion fungerar perfekt och vi får ofta höra att vi har en av de bästa signalerna. Det finns dock en irriterande svaghet. Det är de spiralkablar som förbinder luren med sin klyka. Efter några år blir gummit sprött och faller helt enkelt av.

Leverantören har hävdata att det skulle vara ett problem orsakat av solens uv-strålning. Men detta stämmer inte. Den kabel som sitter nere vid navigationsplatsen har aldrig varit utsatt för sol. Trots det är gummihöljet helt slut.

Vi byter nu för andra gången ut båda dessa kablar. Det är inte billigt 1.461:- SEK för två st. För den summan skulle man nästan kunna köpa en helt ny VHF. Men vi tycker som sagt var mycket om vår radio och har därför investerat i två nya kablar.

Hoppas de håller länge!

Kommentera inlägget
2014 Karibien
måndag 25 augusti 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Öppet Varv

I fredags var vi på det närmast obligatoriska besöket i Ellös och Henån för att titta på ”Öppet Varv”. Vädret var inte det bästa och regnskurarna talrika.

Som vanligt träffade vi massor av kompisar. Det blir så mycket prat att man knappast hinner se någonting. Vi tittade endast på en enda båt fast det fanns många nya konstruktioner. Den vi tittade på var den mycket intressanta Adventure 55. En sådan hade inte varit helt fel. http://www.adventureyachts.se/

Jag vet inte priset på båten, men billigt kan det inte vara.

Det var roligt att se att flera av de svenska varv som haft problem verkar vara på gång igen. Najad bygger båtar för fullt, men även Malö och Sweden Yachts är med i leken igen.

Pelle Petterson kläder hade utförsäljning och vi slog till på varsitt par shorts och varsin regnjacka.

 

Kommentera inlägget
2014 Karibien
onsdag 20 augusti 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
God mat och punktering
Smarriga räkmackor på planka

Det finns inte så mycket att rapportera mer än att vädret passade på att bli uselt lagom till min ankomst i Sverige. Det har nog inte gått en dag utan regn. Ibland riktigt rejält. Temperaturen är också långt från vad jag är van vid.

 Vi passar annars på att äta så mycket svensk husmanskost vi bara kan. Det är ju en hel del ingredienser som kan vara svåra att få tag på för oss. I förrgår bjöd mina föräldrar på isterband med dillstuvad potatis. En annan dag hade Anna-Karins mamma lagat renstek med kantarellsås.

 Igår blev utbjudna av Agneta och Anders på Le Pain Francais i Göteborg. Där åt vi jättegoda räkmackor. Räkor kan vi visserligen köpa då och då i Karibien, men det är inte detsamma som västkusträkor.

 På väg hem fick vi en skruv i däcket på bilen. Vi klarade oss dock hem utan att behöva byta till reservdäcket. Jag har precis varit nere på gummiverkstaden och fått däcket lagat.
Det är andra gången vi för punktering på bilen då vi besökt Göteborg. Förra gången var häromåret då vi besökte Helene och Bosse. (Seaqwest)

Kommentera inlägget
2014 Karibien
torsdag 14 augusti 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Motionsrunda

Det blev inte mycket vila efter resan till Sverige. Omgående tvingade Anna-Karin ut mig på en runda runt Hegärdessjön.

9,3 km blev distansen. Mest gång, men lite jogg. Jag har lite ont i ryggen och det känns mer när jag springer. Verkar vara en nerv som kommit i kläm. Lite då och då återkommer detta onda. Speciellt när jag suttit still länge. Som t.ex. en lång flygresa.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
onsdag 13 augusti 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Med en hårsmån

Nu har jag anlänt till Sverige. Med det var på håret att att det gick vägen. Jag hade bokad ett inrikesflyg från Trinidad till Tobago med Caribbean Airlines. Det är en flygning på 15 min. Caribbean flyger denna sträcka en gång i timmen dygnet runt.

Jag hade bokat så jag skulle ha drygt 4,5 timme på Tobago innan flyget till Frankfurt skulle lyfta. Det borde ju räcka. Men inte kan man lita på Caribbean Airlines inte. Jag tror inte jag varit nöjd med dem en enda gång.

Mitt plan, liksom alla andra, var naturligtvis kraftigt försenade. Att få besked, glöm det. Mer oorganiserad personal får man leta efter. Den ena ljuger mer än den andra. Att man inte ens kan klara av att köra en 15 min flight en gång i timmen, under all kritik.

I allra sista minuten kom jag iväg 3,5 timme efter utsatt tid. På Tobago rusade jag till Condors disk för att se att de just höll på att att stänga incheckningen. Jag fick som tur var checka in som sista passagerare. Det enda goda var att ekonomiklassen redan var full. Jag blev därför uppgraderad till businessclass utan extra kostnad.

 När jag fick matsedeln i min hand fick jag ett gott skratt. Läs själva ovan.

Jag brukar tala tyska med kabinpersonalen på tyska flighter, men inte denna gång. Ni förstår säkert varför.

Jag fick fria "dinks" mit alkohol.

2014 Karibien
söndag 10 augusti 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Gick att äta
Smakar som vilken powerbar som helst.

Nu har jag testat de med fem år utgångna nödransonerna som fanns i livflotten. Det var absolut inget fel på dem, de var fullt ätbara. De smakade ganska likt vilken powerbar som helst. Fast jag tyckte de var lite för lösa och mjöliga i konsistensen. Men det är kanske bra när skörbjuggen börjar sätta in efter några veckor i flotten.

De var inte så goda att jag sparade några. Nya kommer ju att packas i flotten.
Vad jag däremot gjorde var att ta med ett paket till den cruisers potluck som vi hade i Coral Cove Marina i fredags. Jag bjöd runt utan att visa paketen och försökte få mina kompisar att gissa vad det var. Det var faktiskt ingen som kom med rätt svar.

 Annars är skafferi och kyl i princip tömda. Jag lämnar ju Trinidad i morgon och har så gott det går försökt göra slut på allt. En del, men inte mycket, skänkte jag till Vidya och Kenneth på El Cordero.

Just nu går åskan för fullt och regnet vräker ner. Inte bra eftersom jag har en del kvar att göra.

Kommentera inlägget