2016 Sverige
måndag 25 juli 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Mycket målning just nu
Jag målar vindskivor

Är det inte Unicorns botten som skall målas så är det något annat. De senaste veckorna har det varit mycket målning i Revesjö. Först målade Knut, Anna-Karins pappa, och jag den stora carporten. Sedan målade jag vår brunn. Det är därifrån vi får vårt vatten till hushållet Brunnen är djupborrad till 80 m och vattnet håller mycket god kvalitet. Vi vet för vi har låtit testa det.

Brunnen

 

Brunnen där vi tar vårt vatten.

 

 

 

 

 

När detta arbete var klart gav jag mig på alla vindskivor på huset. Alla skivor har nu fått dubbla strykningar av täcklasyr. Det har inneburit ett fasligt klättrande upp och ned för stegar. Det är tur att vi har tre stycken i olika längder.

Förstubron har också fått sig en omgång med färg och blivit riktigt fin.

Naturligtvis är själva målandet inte det största jobbet, utan det är det tråkiga förarbetet. Det sägs ju att man bör lägga 75% av tiden på det och resterande 25% på målningen. Det stämmer ganska bra, men det är inte mitt favoritjobb.

Hitintills har det gått åt 20 L Falu-rödfärg och 6 L vit täcklasyr. Men det finns mer målning kvar. Fönsterluckor och snickarbod står på tur.

2016 Sverige
torsdag 21 juli 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Naturens godsaker
Anna-Karin rensar svamp.

Med värmen som nu har kommit har det  fullkomligt exploderat i skogarna kring Revesjö. Det finns otroliga mängder svamp. Anna-Karin är fenomenal på att hitta dem. Själv är jag inte alls lika bra på det.

Dessutom är det ett blåbärsår utan dess like. Vi behöver bara gå en kort bit från huset och där finns bären i mängder. Trots att det är gott om blåbär är det tidsödande att plocka dem. Anna-Karin plockar dem bär för bär och det tar sin tid. Men de är väldigt goda att äta.

Själv ägnar jag mig istället åt huset. Nu när det äntligen är lite bättre väder har jag satt igång att måla alla vindskivor. Också det ganska tidsödande, men det blir fint.

Morris sköter sig fint och har tagit flera möss. Fast egentligen är det bara en lek för honom. Han vill inte äta upp dem. Det duger bara med kattfoder från Whiskas.

2016 Sverige
söndag 17 juli 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
En lång dag i Danmark
Ford DeLuxe Tudor Sedan 1939

För drygt en månad sedan hjälpte jag Anna-Karins bror Sture med en biltransport. Sture hade hittat en Ford Deluxe Tudor Sedan från 1939. Den hade en V8 Flathead-motor. Jag vet inte mycket om äldre bilar, men för Sture var det, enligt honom själv, en drömbil som länge velat lägga vantarna på.

Bilen fanns i trakterna av Viborg på Jylland i Danmark, och det var där den skulle hämtas. Färjan från Varberg till Grenå gick 07.00 på morgonen så jag fick masa mig ur sängen strax efter klockan fyra på morgonen. Efter 4 timmars båtfärd kunde vi köra iland i Danmark. Vi fortsatte sedan mot trakterna av Viborg.

När vi kom fram provkörde Sture bilen och bestämde sig för att han ville genomföra köpet. Problem uppstod direkt då det visade sig att det blivit för sent på eftermiddagen för att göra en överföring av köpeskillingen mellan bankerna. Nästa problem var att de tillfälliga registreringsskyltar som ägaren beställt inte kommit fram. Bilen var nämligen avställd.

Efter många turer fram och tillbaka kom Sture och ägaren överens om hur betalningen skulle ske. Nästa problem var att få en oskattad och oförsäkrad bil upp till Fredrikshamn där vi skulle ta färjan till Göteborg. Det slutade med att ägaren själv satte sig bakom ratten med Sture bredvid, medan jag fick köra Stures Audi. Drygt 200 km hade vi upp till Fredrikshamn. Det började bra och det rullade på som det skulle. När vi hade 100 km kvar och låg på motorvägen tog det dock tvärstopp. Fordens motor tvärdog och gick inte att få igång igen. Nu var goda råd dyra. En färjetid att passa och en bil som inte kunde köras för egen maskin.

Det fick bli bogsering, trots att det, liksom i Sverige, är förbjudet att bogsera på¨motorvägen. Men vi hade inte mycket val. Sture fick nu ta över ratten på Audin medan jag tog plats bredvid säljaren av Forden. I 70 km/h gick sedan färden vidare mot Fredrikshamn. Jag har för mig att max hastighet vid bogsering är 30 km/h. Men då hade vi aldrig hunnit fram.

Vi hann, men var trots det inte självklart att vi skulle få komma med ombord. Personalen var mycket tveksamma till att låta oss bogsera bilen ombord på färjan. Till slut gav de med sig och lät oss följa med. Vid 23.30 på kvällen kunde vi till slut bogsera Forden iland i Göteborg. Där stod Stures kompis Micke med en lastbil som kunde transportera Forden till Stures verkstad i Skene. Men det var inte utan problem. Sture hade ju räknat med att kunna köra sin bil uppför de ganska branta lämmarna. Det gick ju nu inte med en icke fungerande motor. Istället kopplade vi Forden till en wire som gick till ett block uppe på Mickes flak. Därifrån ledde vi andra ändan till dragkroken på Audin.

Sture satt i sin nya bil och jag satt bakom ratten på Audin. Till slut fick vi upp den tunga bilen på flaket. Men kopplingen på Audin luktade ganska bränt innan vi var klara. Efter att ha lämnat Sture hemma i lägenheten i Örgryte körde jag vidare med Audin hem till Revesjö. Klockan hann bli över två på natten innan jag var framme. En nätt liten tur till Danmark t.o.r. På 22 timmar.

Felet på bilen visade sig inte vara så allvarligt. Nya kol i fördelaren så startade motorn fint igen.

Kommentera inlägget
2016 Sverige
torsdag 14 juli 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Svampsäsong
Giftig svamp

Svampsäsongen är nu inledd. Igår plockade Annna-Karin Karljohan, Stensopp, Brunsopp och Björksopp. På detta lagade vi jättegoda svamptoasts på kvällen, verkligen gott.

Den mesta svampen fann vi längs den gamla banvallen. I förgående inlägg syns på kartan att vi gått en sträcka som är helt spikrak. Där gick den gamla järnvägen mellan Limmared och Falkenberg. Det var en smalspårig järnväg, 891 mm, som var i drift mellan 1894 och 1961.

Vi har också fått svar på frågan vad det var vi såg under vår vandring. Det var en vildsvinsåtel. Den är fylld med majs som sprids ut på kvällen. Vi har sett mycket spår av bökande vildsvin, ,men ännu inte sett några i verkligheten. Som tur är har vi sluppit dem på tomten.

Vi tackar våra läsare för informationen.

Nu står blåbärsplockning på programmet. Det är ett fanatiskt blåbärsår. Massor av bär i skogarna. Men det blir nog mest Anna-Karin som plockar, hon är jätteduktig. Bärplockning har aldrig riktigt varit min grej.

Till sist, var inte oroliga. Vi plockade inga exemplar av svampen på bilden ovan. Vit flugsvamp.

Länkar
Övrigt Järnvägshistoria
Kommentera inlägget
2016 Sverige
onsdag 13 juli 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Vad är detta?

Under en promenad i Revesjös skogar träffade vi på ett föremål som vi inte vet vad det är. Möjligen kan det hänga samman med jakt, men som sagt vi vet inte. Är det någon som vet så kommentera gärna nedan.

Vi försöker att varje dag gå/jogga 5-10 km. Det är ett bra sätt att lära känna omgivningarna samtidigt som man får motion. Tyvärr har vädret varit ganska trist de senaste veckorna med mycket regn. Det gör att det är blött i markerna. Men vi kan konstatera att det blir mycket blåbär i år. Det ser också ut att kunna bli ett fint svampår.

 

 

2016 Sverige
måndag 27 juni 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Klippa gräset
Vår nya Garden

Att klippa gräs har aldrig varit någon favorit. Vår tomt ligger så till att inga grannar kan klaga, men ytan närmast huset måste ändå hyfsas till. Det fanns ingen klippare när vi tog över huset, utan vi var tvungna att skaffa en. Naturligtvis var jag inte intresserad av att lägga ut några större summor på en gräsklippare. Jag kollade runt på blocket, men hittade inte något riktigt lockande.

När vi besökte byggvaruhuset ”Jem o Fix” i Skene hittade jag en klippare vid namn Garden. Det lät ju förtroendeingivande. Klippbredd var 51 cm och motorn på 139 cc. Att priset var 990:- gjorde beslutet lätt. En helt ny motorgräsklippare för denna summa som var lägre än att köpa en begagnad.

Nu har jag klippt 4 gånger och gräsklipparen sköter sig så lång perfekt.

2016 Sverige
lördag 25 juni 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Midsommar i Revesjö
Buffén står uppdukad.

Igår firade vi Midsommar för första gången på Sjöbo i Revesjö. Vädret visade sig bli helt fantastiskt, trots att prognoserna var osäkra. Vi kunde duka långbord ute på altanen där släkt och vänner bänkade sig för sill, färskpotatis och alla tillbehör. Inget saknades på bordet eller i glasen.

På eftermiddagen var det promenad ner till Lilla Kvarnsjön för de som orkade.Midsommarafton avslutades sedan,som sig bör, med grillning.

Värdinnan

 

 

 

 

 

 

 Jordgubbstårta

 

 

 

 

 

 

Silltårta

 

 

 

 

 

 

 Sjöbo

 

 

2016 Sverige
torsdag 23 juni 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Vitsåpning
Anna-Karin såpar köksgolvet.

Nu har vi levt med våra vitsåpade golv i snart sex veckor. Har det varit värt mödan? Frågar ni mig så är väl svaret tveksamt. Frågar ni Anna-Karin så är svaret definitivt ja.

Golven är fantastiskt vackra, det måste jag hålla med om. Men de är ack så känsliga. Ytan är ganska mjuk och fullkomligt suger åt sig smuts. Det är svårt att dammsuga eftersom partiklar nästan tränger in i trät. Speciellt framför kamin och vedspis är detta påtagligt med en del aska.

Det hela avhjälps genom att skura igen. Då blir det vitt och fint. Min högst personliga reflektion är att, det finns en bra anledning till att  golvlack utvecklats. Betydlig lättare att städa. Däremot erkänner jag villigt att våra golv är fantastiskt vackra, inget snack om saken.

Tur att Anna-Karin gillar att skura.

Kommentera inlägget
2016 Sverige
torsdag 16 juni 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Sjöbo
Här bor vi under sommaren

Nu har det varit tyst på bloggen länge. Det beror inte på att vi varit overksamma och legat på latsidan. Tvärtom har dagarna varit fyllda med arbete från morgon till kväll. Många läsare känner redan till det, men för er som inte gör det så har vi skaffat oss ett sommarhus i Sverige. Det är också anledningen till att vi åkte till Sverige tidigare än vanligt denna säsong.

Huset är byggt 1989 med renovering och tillbyggnad 2013. Det är fyra rum+kök, precis lagom för oss. Trots att det bara var att flytta in har vi lagt ner mycket arbete på en rad olika projekt. Det första vi gjorde var att slipa grangolven i alla rum utom två. Till det hyrde vi en riktig golvslip. Utan den hade det aldrig gått. Det var tung och otroligt dammigt. När slipningen väl var klar vitsåpade Anna-Karin golven. Sju gånger skurande hon dem med vitpigmenterad såpa. Det tog en dryg vecka innan det var klart, men det blev väldigt bra när det väl var färdigt.

Nästa projekt var möbleringen. Förre ägaren hade lämnat huset till oss fullmöblerat. Allt från TV-apparater, stereo till porslin och husgeråd fanns. Efter hand har vi insett att det nog var ett misstag att inte begära att allt lösöre togs bort. Det var ju så att vi själva hade mer än nog med sådant. Vi insåg mer och mer att vi ville ersätta det fanns i huset med det som vi hade magasinerat hos Anna-Karins föräldrar.

Det blev ett fasligt bärande, körande och kånkande under flera veckor innan vi började få ordning på sakerna. Vi försökte sälja en del på blocket, men det gick trögt trots låga priser. Det slutade med att det mesta skänktes till välgörande ändamål det vill säga det som vi inte körde till tippen.

Namnet på stället är Sjöbo. Det låter som att det skulle ligga vid vattnet, men det gör det inte. Men det är inte långt till Lilla Kvarnsjön. Det är en promenad på 4 min dit. Där har vi både egen brygga och en kanot. Till Stora Kvarnsjön är det en promenad på 12-15 min och där har vi en eka som vi kan använda för fiske. Det finns ädelfisk inplanterad i sjön.

I fortsättningen skall jag försöka uppdatera bloggen lite oftare. Vi har fått igång internet och kan nu köra 4G via en ”padda” som router i huset.

2016 Karibien
söndag 1 maj 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Jolly Harbour på land

Nu står Unicorn på land i Jolly Harbour på Antigua. Jag håller som bäst på att förbereda båten för ett antal månader på land. Det är mycket som skall göras. Segel plockas ned, byta olja i motor och backslag, skölja kylsystemet med sötvatten och konservera, rengöring och vinägertorkning av alla ytor invändigt, ja listan är lång. Det gäller att starta tidigt på morgonen för mitt på dagen är det olidligt hett, 40 C i skuggan. Då är det svårt att få något gjort.

Det ligger ett 10-12 skandinaviska båtar här och väntar på väderfönster för att påbörja segling mot Azorerna. Jag känner inga av dem sedan tidigare eftersom de flesta är vad vi kallar för ettåringar. Det innebär att de är unga människor som tagit ett sabbatsår för att segla Skandinavien-Karibien t.o.r. under ett år. Det verkar som om de kommer att avsegla någon dag i kommande vecka.

Ett par känner jag dock sedan tidigare och det är Barbro och Pekka från Corona AQ. Men de skall skeppa sin båt på ett lastfartyg till Las Palmas. De har i höstas deltagit i ARC (Atlantic Rallý Crusing). Men det var långt ifrån första gången. Redan för 30 år sedan seglade Barbro och Pekka sin L32 Corona AQ i det allra första ARC. Sedan har de seglat fram och tillbaka över Atlanten många gånger. Jag har för mig att Pekka sagt 9 gånger. Eftersom de seglade med i det första ARC med samma båt och besättning var de inbjudna som hedersdeltagare vid 30-års jubileet. Tro det eller ej men med deras L32 byggd 1965 blev de totalsegrare i 2015 års ARC. Givetvis inte först i mål, men det beräknas ju via ett handikappsystem.

Anna-Karin och Morris är inte längre kvar ombord. De mönstrade på Flying Penguin och seglade till St Martin. Därifrån flög de båda sedan till Sverige via Amsterdam. Anledningen till detta arrangemang är att det inte fungerar att ta Morris till Sverige från Antigua.

För det första checkar vi aldrig in honom till Antigua, läs dyrt och krångligt. För det andra går alla flyg härifrån till Sverige via London. Där skulle Morris bli fast i karantän om han kom dit. Därför var vi tvungna till detta upplägg. Deras resa till Sverige gick utan problem, och Morris reste med Anna-Karin inne i kabinen. Han satt tyst och snäll i sin bur i 18 timmar utan att varken äta eller dricka. Men vi har läst att det är normalt för katter att stänga ner sina system när de utsätts för den extra stress som en flygresa innebär.

Rapporter från Sverige säger att Morris fått desto mer energi när han kommit fram. Han har redan hunnit riva ner några stora blomkrukor som gått i tusen bitar. Men Anna-Karin vågar inte släppa ut honom lös, han får vara innekatt.

 

Länkar
Övrigt Corona AQ