2014 Karibien
torsdag 17 april 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Antigua
Partybåten

Nu har vi anlänt till Antigua. Vi hade en ganska bra segling från St Martin även om vi låg på dikt bidevind hela vägen. Under natten kunde vi beskåda en nästan fullständig månförmörkelse.

De sista tolv timmarna vred vinden emot och vi fick slå. Det stod ganska snart klart att vi inte skulle hinna in till Falmouth Harbour före mörkrets inbrott. Därför beslutade vi att ankra för natten utanför Jolly Harbour.

Utanför Jolly Harbour ligger en partybåt ankrad. Den används som nattklubb. Vi hade hört talas om den och att andra seglare blivit störda av musik på hög volym. När vi kom in på tisdagskvällen verkade allt lugnt så vi bekymrade oss inte nämnvärt. När vi gick och la oss var det fortfarande tyst. Jag var uppe och drack vatten vid ettiden på natten, fortfarande lugnt. Men vid ca. halvtvå började man spela. Men det lät väldigt konstigt. Inte direkt någon nattklubbsmusik utan ett hopkok av alla möjliga konstiga låtar. Dessutom bröts musiken flera gånger mitt i låten och man satte igång något annat. Vi undrar om det möjligen var personalen själva som hade något privat party. Inte förrän vid fem på morgonen tystnade musiken.

Trots detta sov vi ganska gott. Vi var ju trötta efter ett dygns segling. På onsdagsmorgonen tuffade sedan för motor in till Falmouth Harbour. Där var det invigningsparty för Antigua Classic Yacht Regatta på kvällen. Första start är idag torsdag.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
söndag 13 april 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Hike vid Loterie Farm
Ingegerd och Bo

Igår var vi ute och hikade vid Loterie Farm. Anna-Karin och jag gick en lite längre och svårare led medan mina föräldrar tog en kortare som gick på plaAnna-Karin i brantenn mark. Här syns Anna-Karin i ett brant parti där man fick hålla sig i ett rep.

 

 

 

 

 

På toppenLever med bacon

Seafood platter

Här har vi nått toppen och har fantastisk utsikt.

 

 

 

 

 

 

 

Belöning fick vi när vi kom ner till restauranagen. Jag åt en av mina favoriter, lever med Bacon.

 

 

 

Också Anna-Karin åt favoritmat. Seafood platter med sashimi, rökt lax, bläckfisksallad och räkor med cocktalsås.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
lördag 12 april 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
En annorlunda bostad
Här bor det faktiskt någon

Denna båt har stått på land i många år vid Oyster Pond på St Martins östra sida. Antgligen har den spolats upp på land i någon orkan. Nu är den med hjälp av linor och stöttor upprätad så den står horisontellt.

Att någon bor ombord är helt klart det syns klara spår av det runt båten. Om det är den ursprungliga ägeren eller någon annan vet vi inte. Vi knackade inte på för att fråga.

Idag har jag  varit uppe i masten och bytt motorgångslanterna. Inte bara glödlampan utan den kompletta lanternan. Det krävdes tre resor upp och ner i masten innan allt var klart.
Anna-Karin klagar på ömma armmuskler. Jag klagar på en sårig hand eftersom jag skar mig så blodet droppade ner på däck.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
fredag 11 april 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Mina ägare plågar mig
Jag försökte gömma mig längst inne i buren

Igår blev jag insatt i min bur fast Anna-Karin och Håkan vet att jag inte tycker om det. Sedan satte de ner buren i jollen och körde iland med mig. Det tyckte jag var lite läskigt så jag började jama. Sedan fick jag åka bil till det där hemska stället där jag har varit några gånger förut. Det luktar konstigt där och och jag kan höra en massa hundar som skäller.

Först kom syster Angie och drog ut mig ur buren. Jag spjärnade emot så mycket jag kunde, men det hjälpte inte. Hon satte mig på en våg för hon skulle kolla min vikt. Jag tyckte att det hade hon inte med det att göra så jag försökte rymma. Det gick inte. Det visade sig att jag vägde 4,5 kg.

 Sedan fick jag gå in i buren igen. Jag tryckte ihop mig allra längst in och hoppades att ingen skulle se mig. Efter en stund kom veterinären, honom tycker jag inte alls om. Han hittade mig och jag blev utsläpad en gång till. Han klämde på mig och lyssnade på mitt hjärta med en konstig sak.

När det var klart stack han mig med en hemsk spruta i nacken och sprutade in en vätska. Nu trodde jag att det var färdigt, men det var det inte. Två gånger till fick jag sprutor fast nu stack han mig i baken istället. Fattar han inte att det gör ont?

Sedan kom Angie igen och höll fast mig medan veterinären klippte mina klor. Vet dom inte att jag behöver mina vassa klor?

Nu var det äntligen klart och jag fick åka hem till Unicorn igen. Det var en jobbig förmiddag och jag var tvungen att gå och lägga mig och sova resten av dagen.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
onsdag 9 april 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Fullspäckad dag
Ingegerd med ölhinken.

Igår hade vi en full dag. Vi började med att på morgonen åka in till Philipsburg och titta där. Just denna dag låg fyra stora cruiseskepp inne, men vi har sett så många som elva samtidigt.

Strandpromenaden i Philipsburg

The Bus


Vi stannade några timmar och strosade runt på affärsgatorna inne i stan. Vi trodde att priserna skulle ligga ganska högt på grund av alla cruisepassagerarna, men det var tvärt om. Konkurrensen är så hård att det har pressat ner priserna. Både vad det gäller mat och dryck, men även på kläder och annat.

 

När vi tröttnat på shopping åkte vi tillbaka till Cole Bay för lunch och bad. Vi valde ett ställe som vi fått tips om av vår kompisar. Det kallas för The Bus, beroende på att baren är inrymd i en gammal buss. Där åt vi en god lunch och drack några kalla öl. Efter maten blev det några dopp i havet och lite solbad.

 

 

När vi var nöjda med detta åkte vi hem. Vi behövde släppa ut Morris så att han fick rasta av sig lite och gå på sin låda. Men vilan varande inte länge. Vid sextiden på kvällen lastade vi på nytt in oss i bilen för att åka till Grand Cas. Där är det varje tisdag under säsong street party. Man stänger av huvudgatan för trafik och den fylls sedan med diverse olika aktiviteter. Det är allt ifrån lokala band som spelar, fullt med matstånd där man kan köpa allt möjligt gott, lokala hantverkare som säljer sina varor m.m.

Vi testade accras gjorda på lambi (havssnigel) och de var jättegoda. Till det drack vi ett glas ti-punch. Alla tyckte väl inte att den var lika god.

 

 

 

2014 Karibien
söndag 6 april 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Fredagsnöje på Yacht klubben
Debby, Bob Anna-Karin och jag

De flesta fredagar när vi är i St Martin brukar vi åka till Yacht klubben för en sundowner under happy hour. Så också nu i fredags. Ett av nöjena är att se på de båtar som vid broöppning går in i lagunen. Bron öppnar öppnar 17.00 och då gäller dit att vara på plats.

Denna gång var det extra trevligt för vi hade bestämt träff med Debby och Bob från Chamayo. Vi hade inte sett dem på över ett år. För två år sedan hjälpte de till att ta hand om Morris när vi åkte till Sverige. Morris bjöds på lyxkryssning till Tobago Cays med obegränsad tillgång på mat. När vi återsåg honom hade han blivit en riktig tjockis. Vi fick börja ransonera maten och det gillade han inte.

Med oss på klubben var förstås också mina föräldrar. Vi träffade också Barbro och Pekka från den svenska båten Corona AQ.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
fredag 4 april 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Pic Paradis
Utsikt över Marigot och Simpson Bay Lagoon

Igår tog vi en biltur upp till den högsta punkten på St Martin. Den heter Pic Paradis och ligger 424 m.ö.h. Men det gick inte att köra hela vägen upp till toppen. När det var ungefär 1 km kvar blev vägen så dålig att det inte gick att fortsätta med vår lilla KIA. Hade vi haft en bil med högre markfrigång hade det gått, men nu var det bara att parkera och börja gå.

Öster ut

Det var ganska jobbigt att gå upp för den branta backen i värmen. Men så här högt upp fläktade vinden skönt. Alla klarade galant att ta sig upp även om det tog sin tid. Belöningen kom sedan med en vidunderlig utsikt över hela St Martin.

 

 

Förfriskningar

 

På väg hem stannade vi till vid Loterie Farm för lite förfriskningar. Det smakade bra.

På kvällen promenerade vi över till restaurangen på Flamboyant Village och åt Moule Frites. Det serverar de bara på torsdagar. Det smakade fantastiskt gott.

 

Vassa taggar på trädet

 

Länkar
Övrigt Loterie Farm
Kommentera inlägget
2014 Karibien
onsdag 2 april 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Gästerna har anlänt
Bo och Ingegerd

Nu har mina föräldrar anlänt till St Martin. Resan hade gått bra, men de var förstås lite trötta. Vi mjukstartade första dagen med att åka till en fin strand för att ta ett dopp i havet. Vi stannade inte länge innan vi åkte tillbaka till lägenheten för lunch.

På eftermiddagen låg de vid poolen en stund.

Anna-Karin och jag tog då bilen ner till Cole Bay för att besöka Island Waterworld och Budget Marine. Vi hade sådan tur att vi hittade en exakt likadan motorgångslanterna som den trasiga. Det gör monteringen mycket enklare. Men jag måste ju under alla omständigheter upp i masten.

Vi stannade också till vid den stora supermarknaden och kunde där göra ett riktigt fynd. De sålde 24-burkars ölflak för bara 9 US dollar. Det var det Mexikanska märket Corona. Vi köpte direkt tre flak, men vi får nog åka tillbaka för ytterligare några.

2014 Karibien
måndag 31 mars 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Dagens program

Det känns skönt att ha fått ligga still här i St Martin en vecka nu. Det kändes som att vi varit på väg med kniven på strupen väldigt länge. Vi har varit tvungna att ta vartenda väderfönster som funnits för att ta oss öster ut. Sedan vi rundade sydvästra udden på Haiti har vi tagit oss 700 sjömil åt öster, mot förhärskande vind och vågriktning.

De enda dagar vi låg still och njöt var veckan på Ile a' Vache. När vi låg still i Dominikanska Republiken och i Virgin Islands var det för att försöka fixa vårt trasiga vant.

 Men har inte varit sysslolösa här heller det finns alltid en lista med saker som behöver fixas och underhållas. Igår var jag t.ex. uppe masten för att byta lampa i motorgångslanternan. Det visade sig att mer än så behövde bytas. Många års UV-strålning hade gjort materialet så sprött att det krävs en helt ny lanterna. Hoppas bara att jag kan hitta en med samma hålbild. Annars blir monteringen problematisk.

Idag står på schemat att hämta ut hyrbil och sedan åka till flygplatsen när mina föräldrar anländer. Sedan blir det fullspäckat program i två veckor.

2014 Karibien
fredag 28 mars 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Vi får besök
Kan det bli bättre? Rågbröd bakat på surdeg, god ost och det bästa av allt, aladåb gjord på oxtunga.

Nu har vi vinkat av våra goda vänner Brittis och Hjalle. De har åkt till Sverige för ett tag. Jag körde dem till flygplatsen i deras hyrbil och lämnade sedan tillbaka den. Deras lägenhet är därför just nu obebodd. Men inte länge till, på måndag kommer mina föräldrar Ingegerd och Bo till St Martin för att besöka oss. De kommer att bo i lägenheten under sin vistelse här. Jag har inte träffat dem på över ett år så det skall bli kul att se dem igen. De kommer att stanna i två veckor.

Tyvärr hann vi inte träffa våra vänner Maggan och PG innan de också försvann till Sverige. Det får bli nästa gång. Men vi har gott om andra vänner här. Det ligger minst 20 båtar runt omkring oss där vi känner besättningarna mer eller mindre väl.

Vi brukar varje morgon checka in på ett radionät som heter ”Coconut Telegraph”. Genom göra det har vi fått ett brett nätverk i Karibien och det är till stor glädje för oss.

 Det finns också ett Skandinavist radionät som vi brukar vara med på. Det är skandinaviska båtar som seglar i området som pratar med varandra. Men det är inte alls lika många deltagare. Det verkar nu för tiden inte vara så populärt att installera SSB-radio i de båtar som kommer över varje år. Många använder sig istället av satellittelefoner och liknande. Vi tycker SSB-radion är oslagbar. När den väl är installerad kostar det ju inget att använda den. Nästan alla amerikanska båtar som anländer till Karibien varje år har SSB-radio. Det är bara ett fåtal som inte har det.

 Det är mycket sällan som vi inte känner minst en båt i varje vik där vi ankrar.

Kommentera inlägget