2014 Karibien
måndag 20 oktober 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Morris hemma igen
Donna och David

Nu har vi förflyttat oss upp till Grenada. Att vi stressade på för att komma hit berodde på att vi skulle hämta Morris. Han hade ju varit borta från Unicorn i nästan tre månader.

Resan hit upp från Trinidad gick bra, om än ganska enahanda och tråkig. Det blåste nästan ingenting och vi fick stötta med motorn större delen av resan. Vi lämnade marinan vid halv fyra på morgonen och var framme i Prickley Bay vid halv åtta på kvällen.
Den dåliga vinden gjorde att vi inte riktigt kunde testa nya genuan. Vi har varit tvungna att investera i en ny då den gamla gett oss en hel del bekymmer. Den är lagad så många gånger att vi inte riktigt kunnat lita på den.

 Nu har vi hämtat Morris hos Donna och David där han senast bott ombord på deras båt Merlin. Innan dess bodde han fem veckor hos en brittisk barnfamilj. De har en en katamaran som heter Jade.
Men allra först bodde han hos Kathy och John en kortare tid ombord på Oceana.
Meningen var att han skulle bott där längre, men tyvärr har John blivit sjuk. De fick hastigt lämna Grenada och bege sig hem till USA där John nu genomgår behandling för skelettcancer.

 Morris var lite misstänksam när han först kom ombord, men det dröjde inte länge innan han fanns sig tillrätta. Han kom ihåg alla sina gamla beteenden och visste exakt var maten brukar finnas, la sig att sova på samma ställen som förut, visste var lådan skulle stå o.s.v.

 Att vi stressade så mycket nere i Trinidad gjorde att vi inte hann få klart riktigt allting. Radarskärmen hade visade sig ha lagt av alldeles innan avfärd. Den fick vi lämna kvar och hoppas få den reparerad kommande vecka.

Ett av projekten som precis hanns med var en ny bimini. Den gamla var fortfarande i OK skick men den har aldrig passat som den skall. Den har varit felsydd på några ställen och det har gjort den för hög. När vi seglat har vi därför varit tvungna att fälla en en av bågarna för att den inte skulle fastna i bommen. Mycket opraktiskt och irriterande. Nu har vi en som passar perfekt.

 Anna-Karin fixade också nya tygskydd till våra däcksluckor. Fast hon fick hjälp av Kenneth och hans symaskin. Kenneth hjälpte också till att laga vårt skydd till jollens pontoner. Flera av sömmarna hade tagit stryk och det var även hål rakt igenom på några ställen. Akterkapellet till sittbrunnen fick också nya dragkedjor.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
onsdag 15 oktober 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Mer jobb

När vi låg i Tyrrell Bay, Carriacou i våras fick vi ett anrop på VHF. Det var Susie från Spirited Lady som meddelade att vår flagga låg i vattnet. Inte bara flagga utan även flaggstång.
Svetsen som håller fästet till stången hade gett sig. Hur kan det ha gått till?

Vår närmsta granne i marinan här i Trinidad är en stålbåt. De brukar ofta ha svets ombord. Det visade sig stämma och därför var Graham över med sin utrustning och satte ett par punktsvetsar.

Nu kan vi visa vår svenska flagga igen.

 

2014 Karibien
tisdag 14 oktober 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Arbetet fortgår
Bussningar som tagit slut

Ett av dagens projekt har varit att byta gummibussningar till den ena generatorn. Som syns på bilden ovan var de gamla helt slut. Det har medfört kraftiga vibrationer. Kanske en orsak till att diodbryggan gick sönder. Nu sitter nya bussningar på plats.

Ett annat av dagens jobb har varit byte av alla packningar och tätningar i toalettsystemet. Detta jobb som stått på listan ett tag men skjutits upp i det längsta. Ett trist, smutsigt, illaluktande och tråkigt jobb. Men då och då måste det göras. Inte kul.

Anna-Karin fann det för gott att ta bussen in till Port of Spain medan jag gjorde dessa jobb. Då kan jag få dra mina svavelosande eder ifred när jag håller på.

Anna-Karin och Sharon från Allegro var i stan och köpte tyg, sterila kompresser, kryddor, nålbrev, lim, Ray-Ban-kopior, flip-fops, mm.
Det är otroligt billigt inne i Port of Spain.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
söndag 12 oktober 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Äntligen sjösättning
I travelliften

Nu har vi sjösatt Unicorn, och det känns väldigt bra att vara tillbaka i vattnet igen. Man slipper klättra upp och ned för stegen ett otal gånger varje dag.

 Men först tillbaka till mitt försvunna bagage. Jag ringde flera samtal till flygplatsen på Tobago för att få någon sorts besked, men fick inga. Ingen kunde säga var väskan fanns, det enda jag fick höra var att jag skulle vänta till nästa måndag då ett Condorflyg skulle komma in från Frankfurt.
Det var det plan som Anna-Karin skulle komma med.
Jag mailade också till Condors kundtjänst i Tyskland och skrev både på tyska och engelska för att få besked. Trots upprepade påstötningar har jag ännu idag inte hört ett skvatt från dem. Minst sagt usel service.

 När Anna-Karin anlände till Tobago på måndagseftermiddagen fick hon som vanligt gå till immigrationen. Precis som jag, fick hon bara två dagars uppehållstillstånd. Med det är lätt fixat när man väl har kommit fram till Chaguaramas. Anna-Karins väska dök sedan upp på bandet utan bekymmer.

När hon står i bagagehallen får hon syn på några väskor som står i ett hörn. Hon tycker sig sig känna igen min och går dit för att kolla. Mycket riktigt är det min väska som står där. Hur länge den stått där får vi aldrig veta.

 Nu utbryter stor palaver Anna-Karin vägrar gå där ifrån utan min väska, men personalen är mycket misstänksamma och inte alls intresserade av att lämna ut den. Efter mycket tjafs lyckas hon iallafall få den med sig bara för att få nya problem med tullen. Väskan är full med båtsaker till Unicorn som räknas som YIT (Yacht In Transit). Det betyder att ingen tull eller moms behöver betalas.
Men Anna-Karin har inte rätta dokument och listor i sin hand. De papperen har ju jag som sitter i Chaguaramas. Återigen mycket dividerande innan Anna-Karin får med sig ett papper från tullen som vi skall visa upp på tullkontoret i Chaguaramas.

 Men än är det inte slut. Anna-Karin skall ju flyga den den korta sträckan mellan Tobago och Trinidad. Nu med dubbelt tillåtet bagage till slut lyckas hon även med detta utan extra kostnader.
Att de också var lite sura för Anna-Karins dubbla handbagage är en annan historia.

 Innan jag kan packa upp väskan blir det ännu en tur. Jag tar tulldokumentet från Tobago med mig till tullkontoret i Chaguaramas. Där vet de inte riktigt hur de skall hantera det hela. I alla fall så blir jag kommenderad att omedelbart inställa mig med väskan så den kan inspekteras.

 Det är bara att promenera tillbaka för att hämta den. Problemet är bara att det är över två km fram och tillbaka. Att bära en väska på 22 kg den sträckan är inte att tänka på i värmen. Jag ringer Jesse James, men han har inga chaufförer tillgängliga. Jag försöker med watertaxi utan att lyckas. Anna-Karin kan inte hjälpa mig för hon är inte hemma. Hon har tagit bussen in till Port of Spain för att handla.
Det enda jag kan göra är att lasta väskan på vår lilla kärra och börja gå. Det är otroligt hett i den gassande solen och jag har ont i mitt skadade ben. På kontoret får jag sedan packa upp innehållet som jämförs mot min lista. Det går bra och allt stämmer. Först nu kan jag pusta ut och slappna av.

Genom Anna-Karins försorg har hon sparat tusentals kronor åt Condor då de sluppit extra kostnader för flyg och taxi. Att de inte bemödat sig med att svara mig är under all kritik.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
onsdag 1 oktober 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Nie wieder Condor!

 Lite nytt från Trinidad.

Resan från Sverige gick fantastiskt bra och alla flighter var i tid som de skulle. Men sedan tog turen slut. När jag kom till Tobago var mitt bagage borta.
Det är inte första gången detta händer, tror att det hänt 7-8 gånger när vi varit ute och rest. Bagaget har fram till nu alltid kommit till rätta inom 1-3 dagar.

Denna gång har både Anna-Karin och jag rest med tyska Condor, och jag måste säga att jag är djupt besviken på deras service. Själva flygning var helt OK med med ny och fin Boeing 777 och trevlig personal Men markservicen på Tobago när mitt bagage försvunnit var inte OK. Än värre har kundservicen i Tyskland varit.

Trots upprepade mail och samtal har de fortfarande inte ens bemödat sig med ett svar tillbaka. Under all kritik. Att jag trots allt fått mitt bagage tillbaka har en helt annan orsak. Condor har in ansträngt sig ett förbaskat dugg för att hjälpa till.

Situationen blev heller inte bättre av att Richard, som lovat komma med AC till Unicorn, var bortrest. Jag spenderade första vecka ombord utan avkylning, vilket naturligtvis påverkade arbetsmoralen.

Att jag sedan också råkade ut för en cykelolycka gjorde inte det hela bättre. Som tur är har jag blivit hoplappad av Sharon från Allegro. Hon tog hand om amerikanska sårade soldater under Vietnamkriget och visade ingen pardon när hon tog hand om mina skador.

Nu när allt börjat ordna sig är jag på bättre humör för att uppdatera bloggen igen.
Fortsättning följer.

2014 Karibien
lördag 20 september 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Smuggelgods?
Gårdagens skörd

Jag tror aldrig att Anna-Karin plockat så mycket svamp som detta år. Det har varit en helt fantastisk svampsäsong. Fortfarande är den inte över. Nu börjar trattkantarellerna bli färdiga.

Jag själv är ingen hängiven svampplockare. Men jag äter gärna svamp. Vi har denna sensommar njutit av många goda middagar där svamp varit närvarande i olika former.

Som vanligt torkar Anna-Karin en del av skörden. Den torkade svampen tar vi sedan med hem till Unicorn. Huruvida det är tillåtet att importera torkad svamp vet vi inte riktigt. Troligtvis är det inte tillåtet att ta med den till de före detta Brittiska kolonierna. Där brukar de vara ganska kinkiga. Men trots detta har vi varje gång klarat svampen genom tullen utan att bli av med något.

Hoppas det går lika bra denna gång.

2014 Karibien
onsdag 17 september 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Dags att resa till Trinidad
Något av allt som skall med.

Det börjar närma sig avresa för min del. På måndag morgon är det dags. Anna-Karin kommer en vecka senare. Hon hoppas naturligtvis att Unicorn skall vara färdig vid det laget.

Det börjar med ett flyg från Göteborg till Frankfurt på morgonen. Efter byte sedan vidare till Tobago. Därifrån ett inrikesflyg till Trinidad. Om allt går enligt plan landar jag 18.00 lokal tid på måndag i Port of Spain. Sista etappen blir taxi till Chaguaramas och Unicorn.

Som vanligt har vi en hög med saker som skall tas med tillbaka. Alltifrån motordelar till diskborstar. Jag har som bäst skrivit ner allt på en lista med värde i US-dollar på allt. Denna lista måste presenteras för tullen i Trinidad-Tobago. Tillsammans med båtpapper, intyg från immigration och tull, sedan kan vi föra in godset i landet utan att behöva betala tull och skatter.

Det har fungerat tidigare och jag hoppas det går lika bra denna gång. Just nu är vi uppe i över 30 punkter på listan, men det inte slut ännu.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
lördag 13 september 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Bohuslän
På väg in mot Smögen

Förra helgen var vi ute och seglade i Bohuslän. Våra goda vänner Anna och Bengt har sin båt på Bohus Malmön och de hade bjudit in oss att följa med. Så mycket seglat blev det nu inte eftersom vinden mest lyste med sin frånvaro. Men det var mycket trevlig ändå, det gjorde inget att vi mest gick för motor.

 Vi startade med en kort sträcka in till Smögen där lunchen intogs. Därefter lite promenad och shopping. Eftersom det var i slutet av säsongen hade alla affärerna på bryggan storrea för att bli av med sina lager. Anna-Karin hittade ett par snygga shorts till mycket bra pris.

 Efter Smögenbesöket fortsatte vi för motor upp genom Sotenkanalen. Det var många år sedan vi senast gjorde detta. Den kändes ganska smal när man rattade en båt på över fyra m bredd. Nu var det inte så mycket båt ute och mötena blev inte så många. Jag kan tänka mig att det är lite annorlunda att göra samma sak under högsäsong. När kanalen var avklarad lade vi till i Hunnebostrand som fick bli natthamn.

Till rors

I Hunnebostrand var det min tur att shoppa. Jag hittade ett par fina badshorts för bara 90:-
På kvällen satt vi i sittbrunnen och avnjöt en god middag. Vädret var fantastiskt, vindstilla och över 20 C.

 Efter frukost dagen efter blev det på nytt motorgång söder ut genom Sotenkanelen. Även denna dag stoppade vi i Smögen för lite lunch. Vi såg också Emma vid sin brygga. Ägarparet Margareta och Kjell lärde vi känna i Karibien häromåret. Jag hjälpte dem där att installera sin nya SSB-radio. Båten som är en Hallberg-Rassy 42 är ganska speciell. Kjell har nämligen förlängt den med 1 m för att få mer stuvutrymme.

Fölängd H-R 42

 Efter Smögenbesöket hann vi precis tillbaka till Bohus Malmön innan regnet drog in.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
tisdag 2 september 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Party
Prima vara

Anna-Karin öppnar burken

I söndags hade vi surströmmingsskiva. Jag kan inte påstå att det är en av mina absoluta favoriter, men jag äter det iallafall. Som tillbehör hade vi tunnbröd, mandelpotatis och hackad lök. Till maten drack vi öl.

Det är faktiskt så att lukten då man öppnar burken är det värsta. Det luktar riktigt illa. Fisken smakar inte alls som det luktar.
Innehållet
Till efterrätt hade Anna-Karin lagat äppelkaka.

 

 

 

Efterrätt.

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget
2014 Karibien
måndag 1 september 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Nya visitkort

Vi började få slut på visitkort ombord. Därför var det läge att printa ut nya. Jag besökte därför den lokala leverantören av kontorsvaror för att köpa papper för detta. Jag fick en smärre chock när de ville ha 385:- SEK för en förpackning. Det blev inget inköp utan jag satte mig senare vid datorn för att kolla priser. Jag lyckades hitta motsvarande papper hos ”Ink Club”, men nu för 79:- SEK.

Nu är visitkorten klara.

Kommentera inlägget