2016 Karibien
onsdag 7 december 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Wifi
Hiking på ST Barth

Strax innan avseglingen från Antigua till St Martin för drygt en månad sedan lade vår wifi-antenn från Radiolabs av. Den hade krånglat några gånger förut men jag hade då lyckats få igång den igen. Nu var den helt död och ingenting jag gjorde fick den att starta. Det var inte bra eftersom jag behövde kunna kommunicera med Anna-Karin både över Skype och via e-mail om Morris. Det var bara att bita i det sura äpplet och köpa ett nytt system. Det som stod till buds i St Martin var ett system från det kanadensiska företaget Bitstorm.

Det blev en antenn som heter Badboy med tillhörande router Unleashed. Badboy kan sända med effekt på ända upp till 4W. Jag tycker att antennens prestanda är bättre än vårt gamla system. Där vi ligger just nu vid Great Bird Island, Antigua har vi aldrig tidigare kunnat få en signal från det hotell som ligger en bra bit härifrån. Nu kan vi köra på deras nät.

Morris jagar fjärilar för fullt och ramlade nästan överbord alldeles nyss i ett försök att fånga en.

Länkar
Övrigt Bitstorm
Kommentera inlägget
2016 Karibien
tisdag 6 december 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
God mat

Det kan ju tyckas lite malplacerat att lägga ut en bild på lingonsylt. Men vissa rätter kräva detta tillbehör. Anna-Karin är inte jätteförtjust, även om hon äter med god aptit då maten står på bordet.

Vad har jag då lagat som kräver lingon?

Jo, gräddstuvad lever. Det är något av det bästa jag vet. Denna gång blev på färsk kycklinglever. Annars går det också bra med nötlever. Det skall vara mycket lök och grädde i stuvningen, då blir det extra gott. Helst äter jag kokt potatis till, men denna gång fick det bli ris. Vi hittade ingen fin potatis att koka till.

Vi har nu flyttat oss en bit ut till Great Bird Island i Antigua. Genom att hissa upp vår wifi-antenn högt i masten har jag hittat en svag signal.

Det verkar nu som det snart är slut på de ovanligt lätta vindar som hösten bjudit på. Nu vankas det ”Christmas-winds” och då blir det andra bullar av. Men vi ligger i bra läge och har gjort all den ”easting” som vi planerat. Det blir nedförsbacke mot St Martin och senare Virgin Islands.

2016 Karibien
fredag 2 december 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Vendée Globe

Dagens inlägg består i en video på båten Hugo Boss som deltar i ensamkappseglingen jorden runt. Den togs för någon dag sedan av en helikopter som lyfte från ett av franska marinens fartyg. Videon togs nära den avlägsna ö-gruppen Kerguelen i södra Indiska oceanen.

Just här ligger skepparen Alex Thomson tvåa, 15 sjömil efter en ledande fransman. Men idag på morgonen har Alex gått upp i ledningen med ca. 15 sjömil.
Varför är vi intresserade av detta?

Vi känner inte Alex Thomson och har aldrig träffat honom. Men ombord på båten Meia som ligger ankrad bredvid oss här i Antigua finns våra goda vänner Ann och Pete Thomson, föräldrar till Alex. De följer naturligtvis med största intresse sin son.

Det blir otroligt spännande att följa fortsättningen. Tyvärr har Alex brutit av sin ena foil, bärplan tror jag det kallas på svenska, det gör att han seglar med lägre fart på ena bogen.

 

Länkar
Övrigt Vendée Globe
Kommentera inlägget
2016 Karibien
torsdag 1 december 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Tillbaka till Antigua
Morris limar i Hermitage Bay

Nu är vi tillbaka utanför Jolly Harbour, Antigua. St Barth är trevligt men ganska litet och inte så många bra hikes. Att det är den dyraste ön i Karibien ligger inte heller på plussidan. Internet var dessutom besvärligt, långsamt och dyrt. Vi stötte och blötte fram och tillbaka hur vi skulle göra. Vi lyssnade på Chris Parker som förutspådde ganska dåliga förhållanden medan vår vän Dennis var lite mer positiv. Till slut bestämde vi oss för att gå ut och känna på det. Om det inte fungerade kunde vi bara vända och gå till St Martin.

Vid 10-tiden stävade vi därför ut ur Columbier med kurs mot Antigua. Det visade sig nästan alla rapporter hade fel. I början hade vi fin segling, men efter par timmar dog vinden helt och hållet. Det blev en lång seg motorgång. Men det var som sagt väldigt enkel ”easting”. Klockan var efter midnatt när vi kunde droppa ankaret i Hermitage Bay. Där ligger vi nu fint och har fritt och bra internet. Det är ingen trängsel utan bara 5 båtar i viken.

Kommentera inlägget
2016 Sverige
lördag 26 november 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Vår favorit

Det är inte ofta vi äter ute på restaurang. Det dränerar skeppskassan alltför mycket. Det har dessutom flera gånger hänt at vi blivit besvikna över den mat vi fått betala dyra pengar för. Här i St Barth är det inte att ens tänka på restaurangbesök. Ön är nog den dyraste i hela Karibien.

Men en sak har vi svårt att motstå när vi är i St Martin. Det är att besöka Le Gallion för att äta Moule Frites. En av våra absoluta favoriter. Det ser vi fram mot varje gång vi besöker St Martin. Portionerna är så rikligt tilltagna så Anna-Karin och jag brukar nöja oss med att dela på en portion.

Denna gång var vi riktigt hungriga och slog på stort med varsin portion.

Vi väntar fortfarande på vind för att kunna segla mot Antigua. Möjligen kan det bli så början av nästa vecka. Men det är inte säkert att vi kommer iväg.

Kommentera inlägget
2016 Karibien
fredag 25 november 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Den svarta fredagen

Nu är jag riktigt trött på ”Black Friday”. Det är den amerikanska klämdag som infaller dagen efter tacksägelsen i USA. Det är tredje torsdagen i november som tacksägelsen firas. Vi har under många års tid firat amerikansk Thanksgiving tillsammans med goda vänner från USA. Det innebär att vi ätit helstekt kalkon med alla tillbehör som hör ihop med denna rätt. Under åren har jag skrivit många inlägg om detta.

I Sverige verkar det som om”Black Friday” nu har fullkomligt exploderat. Jag har senaste veckan mottagit otaliga mail från svenska företag som erbjuder svarta-fredag-rabatter. Det är helt löjligt.

Allt ifrån mail från min optiker, båttillbehörsaffärer, villaägarorganisationer, elektronikkedjor m.fl.

På hur många matbord i Sverige stod det helstekt kalkon i torsdags?

Hur många i Sverige vet vad svarta fredagen egentligen står för?

Alla företag som skickar sådana mail till mig har jag avsagt mig all information från i fortsättningen. Jag har låtit dem veta varför.

Idag har Anna-Karin och jag hikat kring Gustavia. Vi känner att vi behöver lite motion. För årstiden är det ovanligt varmt och mycket hög luftfuktighet. Det gör att det blir ganska svettigt ombord. Detta har vi inte upplevt tidigare utan haft svalare väder vid denna tid på året.

Det fortsätter också att vara problematiskt för segling mot Antigua. Kanske kan vi komma iväg på söndag/måndag, men det är högst osäkert. Kanske blir det inget Antigua utan vi seglar direkt mot USVI. Men det skulle vara härligt att återigen besöka Barbuda.

Kommentera inlägget
2016 Karibien
onsdag 23 november 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
St Barth

 

Vi ligger just nu i Columbier på St Barth, den gamla svenska kolonin. Tre nätter har vi tillbringat här. Vi hade hoppats komma iväg ner mot Antigua för att tillbringa några veckor där. Tyvärr har det inte fungerat att ta sig dit. När vinden hade lagom styrka var riktningen helt fel, rakt i näsan. Nu har det börjat vrida mot ost-ostnordost, bra riktning, men istället friskar det i ordentligt. Det känns inte kul att ligga på hård bidevindsbog i 75 sjömil.

 

Vi har inga kommunikationsmöjligheter i viken. Alltså skriver jag utan att veta när vi kan publicera inlägget. Så länge vi hade ett fungerande Pactor-modem kunde vi åtminstone lägga ut text via SSB-radion. Men som sagt, modemet har fått åka till Sverige med Bengt för vidare transport till tillverkaren i Tyskland. Något wifi-nätverk finns det inte heller här.

 

Det märks att vi ligger långt norr ut i ökedjan så här tidigt på säsongen. Det finns nästan inga andra cruisers här. De flesta befinner sig ännu en bra bit söder ut. Förra året var vi också en del av den stora grupp som var på väg norr ut i lagom tempo. Jul och nyår firade vi i Antigua. De flesta andra segelbåtar runt ikring är istället charterbåtar. Har man möjlighet, går det att hyra till mycket bättre priser så här tidigt på säsongen. Charterbåtarna har bråttom och ligger aldrig stilla länge på samma ställe. Det gäller att maxa upplevelsen under de 1-2 veckor man hyrt.

 

Men det går ingen nöd på oss här. Vi har gott om mat ombord och vi kan göra vårt eget vatten. Vattnet i havet är kristallklart och vi har många sköldpaddor som simmar runt båten.

 

Inne i lagunen på St Martin står vattnet ganska still och värms upp ordentligt. Det befrämjar tillväxt av diverse oönskade organismer. På botten har vi ingen beväxning, bottenfärgen gör sitt jobb, men däremot fick vi snabbt en hel del påväxt på vår obehandlade propeller. Jag har därför behövt ägna en del tid åt att göra den ren och fin igen. Det märks direkt på farten vid motorgång om den inte är ren och slät.

 

Nu skall vi strax lyssna på vår väderguru Chris Parker på radion. Vi hoppas på lite positiva besked. En stund senare är det”FOD”, friends of Dennis. Han är pensionerad meteorolog från Kanadensiska flygvapnet och har ett eget litet vädernät varje morgon. Dennis är god vän till oss och ligger just nu med sin båt Tiger Lilly II i Rodney Bay, St Lucia. Vi brukar nästa varje dag checka in hos Dennis och växla några ord över radion. Hos Chris Parker kan vi inte checka in för vi är inte prenumeranter. Det kostar 200 $/år att vara det. Men att lyssna kostar ju inget.

Klockan 08.00 skall jag sedan vara ”netcontroller” på Coconut Telegraph. Det gör jag normalt en gång/vecka men just nu kör jag dubbelt med två dagar. Några av de andra som brukar leda nätet har radioproblem och därför tar jag just nu två dagar.

 

 

Kommentera inlägget
2016 Karibien
onsdag 16 november 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Fågelbo
Tittar man noga ser man boet.

Igår när Anna-Karin tittade upp mot masten gav hon till ett förvånat tillrop.
- Har du inte sett radarn.
Jag trodde att hon hittat något fel och att ännu en sak var trasig. Så var det inte. Däremot hade hon fått syn på ett fågelbo byggt alldeles under vår radar. Det hade jag inte observerat tidigare. Boet verkar dock inte vara bebott av några hyresgäster. Det blir till att hissas upp i masten för rensning senare. Annars börjar vi få ordning på det mesta ombord nu. Det enda som vi inte kan åtgärda är att Pactor-modemet till SSB-radion inte fungerar. Det fick Bengt ta med sig till Sverige och därifrån kommer han att skicka det till tillverkaren i Tyskland. Vi får hoppas att de kan reparera det.

 

2016 Sverige
söndag 13 november 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Watermakertrubbel
Nr 32 är locket. Nr 27-30 är ventilen.

Strax innan vi lyfte upp båten i Antigua för orkansäsongen la den ena generatorn av. Det gjorde att vi inte längre kunde köra watermakern. Men det behövdes inte eftersom vi ändå skulle lyfta. Den trasiga generatorn reparerade vi för två år sedan och bytte diodbrygga. Det var ganska dyrt och kostade nästan hälften av en helt ny generator. Jag var ganska säker på att vi nu hade samma problem igen. Därför hade vi ingen lust att återigen reparera den utan bestämde oss för att byta ut den mot en ny.

Bästa stället att få tag i en ny till bra pris var St Martin. Därför fick Bengt och jag vara utan watermaker. I stället fyllde vi alla tankar i Jolly Harbour och fick klara oss på det. I St Martin var det inte svårt att hitta en ny passande generator. Den monterades in dagen före Anna-Karins och Morris ankomst.

I förrgår var det så dags att dra igång watermakern. Det gick inte alls. Inte en droppe vatten kom ur den. Jag började felsöka och kopplade loss slang efter slang. Efter ett tag hade jag ringat in var problemet satt. Det var högtryckspumpen som inte pumpade något vatten, inte minsta lilla droppe.

Det såg mörkt ut och jag såg framför mig att behöva skicka den till Trinidad för renovering. Jag mailade till Echotec där nere för att fråga om råd. Omgående fick jag ett svar tillbaka från dem. Där stod det att jag skulle kolla ventilerna. Eftersom det är en tre-kolvspump finns tre inlopps- och tre utloppsventiler. Nu var det inte alldeles enkelt att göra detta. Locken till utloppsventilerna kunde jag komma åt, men jag fick inte loss dem. Locken till inloppsventilerna kunde jag inte komma åt med mindre än att demontera hela pumpen. När detta var gjort fanns det inte minsta möjlighet att lossa några lock. Det gick inte att hålla fast pumpen när man med hylsnyckel försökte få upp dem.

Jag fick ta hela pumpen med mig i jollen och köra till en verkstad som hade ett stort skruvstycke. Där kunde jag med halvmeters förlängning på nyckeln äntligen få loss locken. Sedan körde jag tillbaka hem igen. Efter lite trixande fick jag ut ventilerna. Det visade sig att all tre på inloppssidan hade fastnat. Anledningen var helt enkelt att pumpen stått still ganska länge. Jag tog isär ventilerna för rengöring och putsning och sedan var de som nya.

Efter återmontering av allt, som tog sin lilla tid, var det dags för provkörning. Glädjen ombord var stor när det började komma sötvatten från vår kära vattenmakare. Nu är vi åter självförsörjande på vatten. Idag står uppstädning på schemat det blir ganska kaotiskt ombord vi sådana här större reparationer.

Kommentera inlägget
2016 Karibien
fredag 11 november 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Antigua till St Martin
Mahi-Mahi på väg från Antigua till St Martin

För sex dagar sedan seglade Bengt och jag till St Martin. Där skulle Anna-Karin och Morris ansluta sig till besättningen ombord. Men det var långt in i det sista högst osäkert om jag skulle få se dem båda på utsatt tid. Anledningen var att vi hade lite problem med Morris papper. Nya regler i St Martin säger att man måste få importtillstånd för sitt husdjur innan det får komma in i landet. Detta trots att Morris har pass från St Martin.

Djuret måste ha ett hälsocertifikat utfärdat av en veterinär. Dessutom uppvisa antikroppar mot en mängd sjukdomar, vaccinationer och behandlingar mot en rad andra. Vår veterinär ville inte skriva ut något intyg på att Morris var frisk utan alla provsvar.

Vi visste att detta inte alls var nödvändigt för att få importtillstånd. Misstaget var att vi råkat visa denna lista för veterinären. Vissa prover går inte ens att göra Sverige. Prover fick skickas till både Tyskland och England. Till slut lyckades Anna-Karin ändå få hälsodeklarationen påskriven och stämplad utan att alla provsvar hade kommit. Tiden var emellertid mycket knapp för att ansöka om importtillstånd. När vi dessutom inte fick några svar på våra mail och inte lyckades komma fram via något av de tel nr vi hade såg det mörkt ut.

Tack vare att vi har en vän som bor halva året i St Martin och andra halvan i Frankrike fick vi till en lösning. Jag talade med Cecilia som varje år flyger fram och tillbaka med sin hund, och hon kunde ge oss några tel nr. Anna-Karin fick på så sätt ett direkt nr till chefen på enheten.

Han talade om att deras mailservrar legat nere? Men genom att maila på hans personliga adress så fick vi till slut fart på saker och ting. På kort tid fick vi vårt importtillstånd för Morris. Men då var det mindre än ett dygn kvar till avgång.

Det hela är ett stort antiklimax. På inget ställe under Anna-Karins och Morris resa behövde de visa upp ett enda papper eller tillstånd. Men tack vare att vår veterinär i Sverige trilskades hamnade vi i denna situation. Under flygningen från Paris till St Martin fick Morris till och med ett eget säte att sitta i. Han slapp sitta på golvet framför Anna-Karins fötter.

Som människa kan du flyga hit med all världens konstiga och farliga sjukdomar utan någon bryr sig det minsta. Men nu är de båda här och pustar ut ombord på Unicorn.

Men tillbaka till seglingen. Bengt och jag fick upp en stor Mahi-Mahi på vägen. Det var en hård kamp på en halvtimme innan den kunde bärgas ombord. Jag skar ut de finaste filebitarna som vi stoppade i kylen. Väl framme i St Martin tog vi med dem till Brittis och Hjalle och vi lagade tillsammans en fantastisk god middag. Hälften räckte med råge till fyra personer. Det som vi inte tillagade ligger nu i Brittis och Hjalles frys.

Kommentera inlägget