2014 Karibien
söndag 20 juli 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Underhåll
Demonterad pump

Nu är det bara Morris och jag ombord på Unicorn. Anna-Karin flög till Sverige i veckan som gick. Det gick bra även om det var en lång resa.

Hon började med enkelbiljett ner till Trinidad. Sedan vidare till Tobago. Därifrån hade hon bokat en t.o.r. till Göteborg med Condor. Planet mellanlandade på Barbados där det var uppehåll på några timmar, för att sedan flyga vidare till Frankfurt. Sista etappen gick sedan till Göteborg.

Totalt tog resan 34 timmar, och Anna-Karin var ganska trött vid framkomst.

Jag passar under tiden på att göra en del underhåll på Unicorn. Igår plockade jag ut sjövattenpumpen och bytte axeltätningar i den. Den har läckt vatten en längre tid och läckaget har bara blivit värre. Därför var det dags att göra något åt det. Dessa packningar har jag bytt några gånger förut och jag vet hur det går till.

När jag fick ut axel hade den lite ytrost och det är ju inte bra. Det kan ju äta upp en packning på kort tid. Jag fick därför ägna en god stund att med polerpasta och polertrissa på Dremmeln ta bort rosten. Men till slut såg den ut som ny igen.

Efter återmontage var det tätt och allt frid och fröjd.

Helst skulle vi snart vilja ha en ny motor, men det har visat vara svårare än man kan tro. Vår motor är 3-cyl medan nästan alla nya med samma effekt är 4-cyl. Det gör att det är svårt med längden. Men ännu värre är det nästan med plats för oljesumpen. Det verkar som om vår båt är skräddad kring motorn. Alla motorer från Volvo Penta är t.ex. omöjliga att få plats med. Sumpen är alldeles för djup.

Även Yanmar är det besvärligt med om vi inte går ner i effekt. Nu levererar vår motor säkert inte de 43 hkr som den hade när den var ny, men helst skulle vi velat gå upp istället för ner. Besvärligt att hitta ett alternativ är det hursomhelst.

Någon som har något bra tips på en kompakt motor 40-50 hkr?

 

 

 

2014 Karibien
söndag 13 juli 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Hash
Anna-Karin och Jeff

Igår gjorde vi en hash igen. Den andra för säsongen. Vi tog den korta banan och det blev bara 4,8 km. Kanske lite i kortaste laget och vi ångrade efteråt att vi inte tog banan på 7,5 km istället. Men vi fick desto mer tid att umgås med våra vänner efter hashen.
Vi drack ett par öl och åt en jättegod fisksoppa. Här kallas soppan för ”fishwater”. Soppan var kokad i en stor kittel över öppen eld.

Soppan tillagas

Hashen var denna dag tillägnad Frankrikes nationaldag 14 juli. Därför serverades också crêpes och petit chouer.

Fishwater

Idag skall Anna-Karin packa färdigt sina saker, hon flyger till Sverige tidigt imorgon bitti. Sedan skall vi också hinna titta på VM-finalen i fotboll som startar 15.00 lokal tid.

Jag stannar kvar några veckor till innan vi har kattvakter som tar hand om Morris när också jag flyger till Sverige.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
fredag 11 juli 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Ett nytt sätt att laga mat
De fantastiskt goda revbenspjällen

Nu när vår generator fungerar igen kan man koncentrera sig på lite roligare saker än reparationer, t.ex. matlagning.

Jag har alltid tyckt mycket om grillade revbensspjäll. Tyvärr har vi har inte hittat någon riktigt bra tillagningsmetod. Vi har försökt med förkokning, låta dem ligga länge på grillen, marinering och annat. Men de har aldrig blivit riktigt lyckade.

 I förra veckan lyckades jag övertyga Anna-Karin om ett nytt försök trots att hon rynkade på näsan. Denna gång la jag reven i en stekpåse efter att Anna-Karin hade marinerat dem. Vi har haft dessa påsar liggandes ombord i många år utan att någonsin använda dem. På med mer kryddor och sedan in i ugnen i en timme på svag värme. Tro det eller ej men de blev helt perfekta.

Till reven åt vi stekt plantain som också kallas matbanan. Den smakar inte alls sött som vanlig banan. Man steker den tillsamman med riven osötad kokos.

Nu har vi även hunnit prova hel kyckling i stekpåse som också den blev mycket lyckad. Men det bästa av allt var när vi häromdagen köpte getkött från Junior som brukar köra runt i viken och sälja ägg, grönsaker och getkött.

Det fick stå på mycket låg värme i två timmar innan vi tog ut det. I påsen hade vi rikligt med krossad timjan. Lukten som spred sig ombord var ljuvlig. Sedan gräddstuvade Anna-Karin köttet med trattkantareller. En av de bästa måltider vi ätit ombord på Unicorn.

Extra roligt var det att vi hade bjudit in John från Syd-Afrika på middag just den kvällen. John träffade vi första gången för flera år sedan nere på Itaparica i Brasilien. Han ligger ankrad med sin katamaran Stingo i viken bredvid.

Stekpåsar

Ett lager med stekpåsar står nu på inköpslistan vid stundande besök i Sverige.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
onsdag 9 juli 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Jollekonsert och generator

I söndags var vi, som jag tidigare berättat om, på jollekonsert. Ovan finns en video som är utlagd på Youtube. Det är inte vi som tagit den, vi bara delar.

Nedan följer, förhoppningsvis, sista kapitlet om våra generatorproblem.

I måndags lämnade jag Unicorn vid sjutiden på morgonen och tog jollen till Clark Courts Bay. Efter en kort promenad var jag uppe vid vägen och kunde ta en buss in till St Georges, huvudstad i Grenada. Där bytte jag buss för vidare transport norr ut upp till Gouave. Chauffören släppte av mig direkt vid Al's verkstad och jag klev in.

Den syn som mötte mig var bland det värsta jag sett. Gamla generatorer, startmotorer och annan bråte var staplat från golv till tak. På ett ställe mitt i lokalen låg den hög med generatorer som var två meter hög, det måste ha varit många hundra.

 Al spände raskt upp min generator i en hemmagjord testbänk för att kolla den. Den gjorde som vanligt och varningslampan slocknade inte.

Nästa steg var att plocka isär den för att kolla diodbryggan. När den väl var bortplockad mätte vi upp den och den testade OK. Mycket konstigt då det i stort sett inte fanns något annat att välja på. Men Al menade att felet kunde var att den inte fungerade ordentligt när det kom på last.
Al kollade i en katalog, och tro det eller ej, i all sin röra trollade han fram en en ny brygga passande till just min generator. Han lödde fast den och sedan var det dags för nytt test.

Så fort Al drog i gång generatorn slocknade lampan direkt. Fantastiskt bara att buga och tacka. Ja naturligtvis också betala.

Sedan var det bara att sätta sig på bussen för färd hem till Unicorn. Det var spännande att starta motorn efter återmonteringen för att se resultatet. Men det var inga problem allt fungerade perfekt.
Troligtvis har felet kommit och gått under en ganska lång period. Laddningen har inte varit vad den skulle, även om det har laddat med reducerad styrka..

Nu kunde man märka en avsevärd skillnad. Betydligt högre värde på Amperemetern. Spänningen klättrade också upp mot de 14,7 volt som Sterling regulatorn tvingar upp generatorn till. Jag lät motorn gå för att ladda fullt och när den gått ett par timmar gick regulatorn över i ”float” på 13,7 Volt.

Jag önskar att jag vid mitt besök hade haft med mig en kamera. Det berättade jag för Anna-Karin när jag kom hem. Hon pekade då på min ficka och frågade vad jag hade där.

- Min telefon, svarade jag.
- Varför använde du inte den och tog några kort då, svarade hon.
- Eh, tänkte inte på det.

Så är det väl när man tillhör en generation som inte är uppvuxen med mobilkameror som används i tid och otid.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
söndag 6 juli 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
4th of July
Alex och Dalyn

Fjärde juli, som är amerikanska nationaldagen, firades lugnt på Grenada. Vi tog dock en drink tillsammans med några amerikanska kompisar. Bartendern lyckade blanda en ”amerikadrink” i färgerna rött, vitt och blått.

Det senaste på generatorfronten är att en elektriker som heter David var ombord och kollade. Vi mätte och kollade i några timmar för att 100 % kunna fastställa orsaken till problemen. Allt pekar dock på att det iallafall är själva generatorn som är defekt. Det verkar vara något fel med regleringen.

Jag har nu monterat ur den och skall på måndag ta den den med mig till ett ställe som heter Goave. Där bor Al Bernadine som har rykte om sig att vara den bäste i hela Karibien på generatorer, startmotorer och liknande. Det sägs att om inte han kan laga den trasiga delen så går det inte att laga överhuvudtaget.

Igår eftermiddan var vi Hash. Det har jag skrivit om många gånger förut. En vandring/löpning i Grenadas terräng. Denna gång var det en väldigt fin sträckning som vi klarade på en och en halv timma. Tyvärr kom varken kamera eller telefon med så vi varken spår eller bilder.

Dagen program består av att vi börjar med ”boatjumble” klockan 11. Det är en sorts loppmarknad för båtprylar. Alla som vill sälja något tar med sig det till en av marinorna och dukar upp. Ibland kan man göra verkliga fynd, men det brukar också vara ganska mycket skräp.

I eftermiddag är det sedan jolle konsert i Le Phare Bay. Alla som vill vara med binder samman sina jollar till en stor flotte. Musikerna spelar från en flytande scen. Vem som skall spela idag vet vi inte. Det för vi se när vi kommer dit.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
torsdag 3 juli 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Mt Hartman

En hike vi gjorde igår. Egentligen mer av en promenad än hike. Vi har gått den här rundan många gånger förut. Men den är trevlig och vi klarar av den på drygt en timme.

 På generatorfronten intet nytt. Kanske får vi en tekniker ombord i morgon som kan hjälpa mig att felsöka. Men det ligger rekordmånga båtar i Grenadas vikar och det svårt att få duktigt folk till sin båt. De har sina kalendrar fullbokade. Men vi håller tummarna.

 Anna-Karin har precis givit sig av till matlagningslektion. Hon skall lära sig mer om det Västindiska köket. Vi har flera gånger varit med på detta förut. Jag har dock valt att stanna hemma för att tillverka lite vatten.

Om en timma åker jag sedan i land för att spela volleyboll. Det tycker jag är kul och försöker spela tre gånger/ vecka när vi är i Grenada.

Vi spelar med femmannalag på en plan som har strandsand som underlag. Det är mycket jobbigare än vad man kan tro.

Kommentera inlägget
2014 Karibien
söndag 29 juni 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Fler generatornyheter

Tusen tack för all input.

Den generator som krånglar laddar endast förbrukningsbanken som är på 500 Ah. Fabrikatet är en Valeo. Batterierna är vanliga öppna blybatterier, 4 x Trojan SCS 225 deep cycle batterier. Jag har kollat syravikten på alla celler för att se att inte någon cell var död, men de verkar vara OK.

Den andra generatorn laddar startbatteri samt används för att driva watermakern. Jag kan via ett skiljerelä låta den ladda även förbrukningsbanken. Men normalt används inte detta skiljerelä.

Sterlingregulator finns bara på den generator som krånglar. Den ligger parallellt med originalregulatorn och genom att bryta spänningen till Sterlingregulator kan man enkelt koppla bort den. Att koppla bort den medför dock ingen skillnad.

Att Sterlingregulatorn larmade för överspänning berodde på att jag vid ett annat jobb lossat +kabeln till batteribanken. Jag hade sedan gömt att dra åt den. Därför glappade det. Men så fort jag dragit fast kabeln försvann larmet.

Jag har nu testat att förbinda B+ med D+ för att få generatorn att ladda för fullt. Den hoppar igång men ger långt ifrån full laddning. Bara 18-20 A. Den borde väl ge full laddning när jag gör så?

Just nu laddar jag batterierna med den andra generatorn men det är svårt att nu full laddning med den då den endast har en standardregulator och dessutom mäter spänningen på själva generatorn och inte vid batterierna.

Sterlingregulatorn, som jag själv byggde in för 5 år sedan, förbättrar laddningen högst avsevärt.

Kan det möjligen vara problem med dioderna i generatorn?
Nämnas bör att den genertor som krånglar är den som är original, alltså 23 år gammal.

2014 Karibien
torsdag 26 juni 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Generatorn
Det är den övre generatorn som krånglar

Tack till er som kommer med tips för att lösa vårt generatorproblem.

Läget är just nu som följer.

Lampan lyser men vill inte slockna. Ibland kan man få den att lysa lite svagare och då laddar det men med alldeles för låg styrka. Jag har testat att byta lampan, men det ändrar inget.

Jag hade ute generatorn och elverkstad körde den i testbänk utan att hitta några fel.
När jag återmonterade den fungerade inget. Nr teknikern kom ombord tvångskörde han generatorn för att testa den. Jag såg inte riktigt, men han höll en kabel mellan några anslutningar bak på den.

 Plötsligt började all fungera igen. Sedan fungerade det några dagar innan det la av igen. Nu fungerar det inte alls. Jag har kollat alla kablar och anslutningar men hittar inget fel.

Fler tips mottages tacksamt.

Här på Carriacou har vi inte hittat någon tekniker som vi tror kan hjälpa oss. Det får nog vänta till Grenada.

 

2014 Karibien
onsdag 25 juni 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Det var bättre förr

När vi är ute och hikar brukar jag spela in spåret med en app i min telefon som heter "Mina Spår". Det är kul att se hur långt vi har vandrat och hur länge vi varit ute o.sv. Det har fungerat perfekt att att sedan ladda upp spåren till" Google Maps". "Mina Spår" är för övrigt Googles egen app. Jag har sedan enkelt kunnat bädda in spåren på bloggen.

Sedan några dagar har "Mina Spår" uppdaterats till en ny version. Nu kan man inte längre ladda upp spår till "Google Maps". Istället skall de hamna i något som kallas "Google Engine". Denna uppdatering har gjort att inget längre fungerar.

Jag har kämpat i två dagar för att få ordning på problemet. Att få hjälp av någon sorts kundservice är omöjligt. Man hamnar bara i ”FAQ” som inte har ett dugg att komma med.

Nu struntar jag i Google och ”Mina Spår”. I fortsättningen kör jag med Runkeeper. Lite mer omständligt, men en bra app som fungerar.

Varför skall man släppa uppdateringar innan de är testade och klara?
Skäms Google!

 

2014 Karibien
söndag 22 juni 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Tyrrel Bay

Igår hade vi för en gångs skull riktigt härlig segling från Bequia ner till Tyrrel Bay på Carriacou. Det blåste 7-8 m/s och vi hade halvvind/slör hela vägen. Det var inte så långt, bara 38 sjömil.

När jag skulle checka in undrade tjänstemannen hur det hade kunnat ta tre dagar från Rodney Bay, St Lucia att ta sig hit ner. Utcheckningen hade vi ju gjort däruppe.

Jag drog en historia om båtproblem och att vi varit tvungna att stanna i en öde vik för reparationer.

Den verkliga anledningen var ju att vi stannat till Bequia utan att att checka in där. Vi hade bara tänkt stanna över natten och sedan fortsätta direkt, men vädret var så dåligt att vi inte hade lust att segla. Därför blev vi kvar över Midsommarafton där. Så får man ju egentligen inte göra, men vi hade ingen lust att sjösätta jollen i blåsten. Denna extra dag innebar att kunde fira Midsommar med sill och tillbehör. Det var lite tråkigt att vi var ensamma, det är inte så kul att sjunga snapsvisor på bara två personer.

Nu blir vi nog kvar en vecka här innan vi fortsätter ner mot Grenada. Det är inte så långt och vi klarar det på ca. 8 timmar.

Kommentera inlägget