2015 Karibien
tisdag 1 september 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
America's Cup i Sverige
Den skadade foilvingen

I helgen besökte vi Göteborg för att titta på America's Cup World Series. Det är en kvalificeringstävling för att få fram en utmanare till nästa Cup som går av stapeln 2017 på Bermuda. För ovanlighetens skull deltar även försvaren av cupen i uttagningstävlingarna. Försvarare är det amerikanska teamet Oracle.

Det finns totalt fem team som krigar om att få bli den som utmanar team Oracle om två år. Ett av dessa är det svenska teamet Artemis. Fast så mycket svenskt är det inte i teamet det är en mix av internationella seglare och designers i världsklass. Teamet är dock sponsrat av den svenske oljemiljardären Torbjörn Törnqvist som personligen är huvudsponsor för Team Artemis.

America's Cup seglas i båttypen AC 45. Det är katamaraner som har bärplan. Jag lånar här lite info. Från Wikipedia:

The World Series uses AC45 catamarans, a one-design wingsail catamaran with foils designed specifically for the event by the Oracle Racing engineering team. The AC45 was conceived as a smaller version of the larger AC72 class rule which were sailed by competitors during the 2013 Louis Vuitton Cup and the 34th America's Cup. The class was modified in 2015 to incorporate hydrofoiling capability for improved performance, with boats achieving peaks of 37kt.

Totalt genomfördes fyra race. I första seglingen seglade Artemis bort sig lite grann och hamnade på en fjärde plats. Strax efter målgång lyckades de med konststycket att gå på en sten med sin ena foilvinge. Naturligtvis inte bra för farten i det andra racet. De kom mycket riktigt också sist.

Under natten byttes foilvingen ut mot en som Artemis fick låna av det franska teamet Groupama. Det gjorde susen, i det tredje racet vann Artemis överlägset. I fjärde racet gjorde Artemis en mycket dålig start om kom efter från första början. Återigen en sista plats.

Totalt slutade Artemis på femte plats av de sex båtarna. Om det skall bli någon finalplats krävs det nog en del finslipning.

Länk till fotoalbum: America's Cup World Series
Kommentera inlägget
2015 Karibien
onsdag 26 augusti 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
Lunchbestyr
Se så gott det ser ut!

Anna-Karin ägnar en del av sommaren åt att gå en utbildning i kostrådgivning. Det innebär hon tar bussen in till Göteborg varje morgon för att vara med på föreläsningar.
Jag får sköta mig själv under dagen och bland annat laga min egen lunch. Jag passar då på att laga sådant som vi normalt inte äter ombord på Unicorn. Man kan säga att den röda tråden är traditionell svensk husmanskost. Vissa saker är sådant som Anna-Karin inte alls vill äta och det passar ju då bra att jag lagar det till mig själv.

Jag undrar vad lärarna på kostrådgivningskursen skulle säga om dagens lunch?
Knaperstekt fläsk med blodpudding och rårörda lingon.

Visst är det gott!

2015 Karibien
tisdag 25 augusti 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
Ny cirkulationspump
Nya cirkulationspumpen.

Nu har jag cirkulationspumpen till motorn i min hand. Kom igår eftermiddag. 3.000:- inkl frakt för en ny pump, inte illa. Skall bli skönt att bli av med den gamla svårt läckande.Tack vare facebooksidan "Båtar & båttillbehör köp o sälj" fick jag napp. Kan varmt rekommenderas. Tack för tipset Eva.

Arbetet fortgår annars med att pricka av sak efter sak på listan av saker som skall införskaffas i Sverige.

Jag blir nog tvungen att skaffa mig ett nytt pass även om det är över ett år kvar på det som jag har. Problemet är att de är förtjusta i stämplar i Karibien. Det finns bara ett fåtal sidor tomma och jag är rädd att de kommer att ta slut. En sådan sak kan vara skäl till att neka inresa i landet.

Kommentera inlägget
2015 Karibien
lördag 22 augusti 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
Öppet Varv
Skall vi slå till på en personlig livflotte till Morris?

Igår gjorde vi vårt traditionsenliga besök på ”Öppet Varv” på Orust. Är vi i Sverige försöker vi alltid åka upp och besöka Ellös och Henån. I år var det rekord med 170 båtar utställda. Dessutom massor av montrar med tillbehör.

Som vanligt måste jag erkänna att vi faktiskt inte tittade närmare på en enda båt. Vi hann helt enkelt inte. Vi gick också ganska snabbt igenom gångarna med tillbehörsmontrar bara för att kolla läget.

- Vad gör vi då?

Vart vi oss på mässan vänder träffar vi på seglarkompisar. Arrangemanget har för oss blivit en mer en social tillställning än ett forum för att köpa båt eller tillbehör. Men det är just därför vi passar på att åka dit. Det är jättekul att träffa alla. Jag fick t.o.m. Tillfälle att växla några ord med vår kompis som vi lärde känna när vi seglade i Turkiet, Christoff Rassy.


Det enda inköp som gjordes var ett par Pelle Petterson shorts till mig. De såldes ut för halva priset.

När vi kom tillbaka till Skene väntade Anna-Karins föräldrar med surströmming, mandelpotatis och tillbehör. Det är inte min favoriträtt, men jag äter alltid ett par strömmingar när det bjuds.

Kommentera inlägget
2015 Karibien
onsdag 19 augusti 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
Gårdagens runda

Gårdagens motionsrunda gick runt Hedgärdessjön i Skene. 9 km blev det.
Det fina vädret håller i sig och solen skiner varje dag. Tur för mig som kom från heta Trinidad för drygt en vecka sedan.

Det verkar som det löser sig med en ny cirkulationspump till motorn. Jag har hittat en kille i Västerås som har en helt ny pump liggandes. Den är till salu för hälften av vad Volvo Penta ville ha om de kunnat fixa någon. Jag håller som bäst på att ordna så att den kommer hit.

Nu är det AIS:en kvar att fixa. Den har senaste tiden fungerat lite när den vill. True Heading tar 900:- + moms i timmen för felsökning. Det är nästan så jag funderar på att köpa en ny istället.

Kommentera inlägget
2015 Karibien
måndag 17 augusti 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
Framme i Sverige
Cirkulationspump

Nu har jag anlänt till Sverige. Det var en ganska lång och seg resa på 32 timmar. Jag började med taxi från Chaguaramas till flygplatsen i Port of Spain. Sedan flyg till Tobago. Nästa stopp var Barbados. Därifrån gick det vidare till Frankfurt. Tyvärr hade jag lång väntetid där, 7 timmar, innan flyget till Göteborg gick.

Nu har kroppen äntligen ställt om till svensk tid och det känns bra. Som tur är har vädret varit fint ända sedan jag kom för en vecka sedan. Rapporterna har annars sagt att sommaren i Sverige varit ganska usel.

I fredags var jag ute och seglade. Min kompis Eddie har köpt en Maxi 999 och den tog vi en tur med. Vi seglade upp till Utkäften som är en naturhamn strax söder om Marstrand. Jag vågade mig till och med på ett bad, mitt första dopp i svenska vatten på många år. Men usch vad kallt det var. Jag blev inte kvar i vattnet speciellt länge.

Nu börjar jakten på delar och utrustning som behöver inhandlas till Unicorn. En sak som vållar oss lite bekymmer är att vi skulle behöva en ny cirkulationspump till motorkylningen. Tyvärr finns den inte att få tag på hos Volvo Penta och de kan inte ge något besked om den eventuellt kommer att finnas senare.
Vi har funderat på en ny motor, men det är ett stort och dyrt jobb. Nästan alla motorer med samma effekt som den vi har är 4-cylindriga. Vår motor är 3-cylindrig. En extra cylinder gör motorn längre och då får den inte plats. Vår motor har också en ganska grund oljesump vilket de flesta nya motorer inte har. Platsen i kölsvinet under motorn är mycket begränsad och också detta är ett bekymmer.

Om någon vet var det går att få tag på en cirkulationspump till en VP 2003T så hör gärna av er.

2015 Karibien
tisdag 4 augusti 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
Chaguaramas Trinidad
Dags för "Bake'n Shark" igen.

Nu har jag seglat ner till Chaguaramas och Trinidad. Jag lämnade Grenada vi 4-tiden på eftermiddagen för en nattsegling ner till Trinidad. Vinden var ostlig 6-8 m/s, alltså fina förhållanden. Men det blev ändå en seg segling. Mit i natten dog vinden ut helt och hållet under en timme och jag tvingades starta motorn en stund. Strömmen var stark och drog ner farten över grund rejält. Fram på morgonen när jag hade 10 sjömil kvar dog vinden helt och jag fick återigen gå för motor. Stundtals i 3-3,5 knops motström.

Men allt gick trots detta bra. När jag hade 2 sjömil kvar ropade jag upp min vän Mark från Liahona för att be om hjälp med tamparna när jag kom in i marinan. Mark var snäll nog att att möta mig i sin jolle en bit ut. Med sig hade han Dave från Persphone som hoppade ombord på Unicorn för att skicka iland förtamparna. Allt gick bra ända tills vi var nästan klara. Unicorn låg säkert förtöjd och Dave skulle bara hoppa över till kajen. Tyvärr tog han avstamp från vårt ankare som kan vicka lite från sida till sida när det är uppe. Han missade kajen och landade med bröstkorgen mot den hårda betongkanten. Jag höll på att justera aktertamparna och såg inte vad som hände, men jag hörde plasket.

Dave trodde att han brutit några revben och uppsökte därför läkare. Röntgen visade sig turligt nog att så inte var fallet. Men han hade rejält ont och hade ordentliga blåmärken.

Nu jobbar jag hårt med att klargöra Unicorn för en period på land. Allt ifrån oljebyte i motor och backslag, nedtagning av segel till konservering av watermaker m.m. Som tur är är jag omgiven av många goda vänner som alltid ger mig ett handtag när det behövs.

Det är betydligt varmare och fuktigare här jämfört med Grenada och mitt på dagen orkar man inte göra så mycket. Igår var det 42 grader varmt. Idag lite mer drägligt med moln och bara 35 grader.

Morris har tagit semester ombord hos Diane ombord på Jaubulani. Hon rapporterar att han varit lite orolig de första dagarna. Det blir han alltid när han förflyttas från sin trygga miljö ombord på Unicorn. Men vi vet att det går ganska snart över.

2015 Karibien
söndag 26 juli 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
Draggande båtar och Hash
Sussie och Anders efter målgång

De senaste två veckorna har jag varit inblandad i två räddningsaktioner. Båda gångerna hart det varit båtar som draggat och varit nära att driva upp på revet i viken. Första gången var den en stor katamaran som kom på drift. Någon såg det gjorde ett allmänt anrop på kanal 68 som vi kör med istället för kanal 16. Inom två minuter hade 6-7 jollar samlats vid den draggande båten. Med gemensamma krafter kunde vi ankra om den så att den låg säkert.

Vi hörde aldrig något från ägaren och senare när på dagen när sällskapet återvände till sin båt tog de upp ankaret och försvann. Kanske märkte de inte ens att båten var omankrad. Men de borde de ha gjort för den låg inte på samma plats som tidigare. Det var inte någon hyrkatamaran utan en privatägd båt.

Andra gången var det mina vänner Ellen och Harrys båt Riposo som draggade. De var inne stan och och hade lämnat båten över dagen. Samma sak igen, ett allmänt radioanrop och strax var vi ett gäng cruisers på plats för att rädda båten från revet. Jag, tillsamman med några andra, hoppade ombord och drog för hand upp ankare och kätting. Huvudströmmen till ankarspelet var avslagen så det kunde vi inte använda. Med två jollar på varje sida av Riposo kunde den tunga båten bogseras till ny ankringsplats.

Typiskt för amerikanska båtar hade båten endast 30 m kätting, resten var lina. Ankaret var ett ganska litet Bruce. Lite klent ankringssytem för en tung 48-fotare tycker jag. När ägarparet kom tillbaka var de mycket tacksamma och bjöd alla som hjälpt till på fria öl under happy-hour inne i marinans bar.

Vad som är lite underligt är att det inte blåst speciellt hårt när båtarna draggat. Riposa hade legat still över en vecka i betydligt starkare vindar. Jag har ingen bra förklaring vad det kan bero på.

Vi har bara kätting på Unicorn ock kan lägga ut maximalt 80 m. Just nu ligger 60 m ute och djupet är 7,5 m. Det tillsammans med vårt 25 kg Rocna gör att jag sover gott om nätterna även om det piper i. Jag är heller inte speciellt orolig för att lämna båten för olika utfärder. Det enda jag egentligen oroar mig för är båtar i närheten som kan komma på drift. Men de som ligger nära mig har också legat länge och verkar sitta bra fast.

Igår var just ett sådant tillfälle när det drog på ordentligt. Eftersom det var lördag betydde det Hash, terränglöpning/gång ute regnskogen.
En ”tropical wave” hade dragit in under förmiddagen och det gav talrika skurar med tillhörande vindökning. Många cruisers hoppade av och stannade hemma, men inte Anders, Sussie och jag från svenskgänget. Som tur var drog vågen över ganska snabbt och vi fick riktigt bra väder. Hashen blev riktigt lyckad. Efter åt åt jag en stor portion grillade revben med potatissallad för endast 30 kronor. Ölen kostade 10 kronor/st och en eller annan slank därför också ned.

Kommentera inlägget
2015 Karibien
måndag 20 juli 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
Snart dags för Trinidad
Morris lite spak efter simturen

Lite tunt med inlägg på sistone, men utöver det vardagliga livet har inte mycket hänt. Det har fyllts på med många båtar nu och det är ganska fullt här i de södra vikarna på Grenada.

För tillfället ligger det hela fem svenska båtar ankrade i Mt Hartman. Det gör att vi har kunnat bilda ett svenskt volleybollag. Vi har till och med vår egen svensk/finländska coach.

Det är kul att spela tre ggr/vecka och spelet blir bättre och bättre. Igår körde vi svenskar ett eget träningspass med fokus på servteknik. I tidigare matcher har jag alltid kört den säkra tekniken med underhandserv. Men efter lite träning visade det sig att jag, som förr i tiden, klarade av överhandsservar utan större problem. Mycket lättare att vinna poäng på en hård överhandare än en lite snäll underhandare.

Jag har också hikat de 14 kilometerna ytterligare en gång från Grand Etang till Concorde Falls. Denna gång större delen av sträckan i ösregn. Det var stundtals riktigt kallt och jag frös. Dessutom väldigt halt och slipprigt. Det kändes ordentligt i hela kroppen dagen efter.

Nu börjar jag titta på väderfönster för att segla ner till Trinidad. Det ser lovande ut 8-10 dagar från nu, men prognoser så långt fram är ganska osäkra.

Härom kvällen var Morris och jag över och hälsade på Diane som skall ta hand om Morris när jag flyger till Sverige. Morris blev så upphetsad under jollefärden att han bestämde sig för ett hopp över till Dianes båt när det var 3-4 m kvar. Det gick inte bra utan utan Morris gjorde ett magplask och hamnade i vattnet. Men Morris greppade situationen galant. Simmade i raketfart runt Dianes båt och klättrade elegant upp i hennes jolle. Därefter ett vigt hopp ombord på Jabulani. Diane var mäkta imponerad av hans färdigheter.

I lördags deltog jag i ännu en hash. Ibland är de riktigt tuffa, ibland ganska snälla. Jag bestämde mig för banan ”long walkers”. Det borde jag kanske inte ha gjort. Borde istället ha tagit ”runners trail”.

Det medförde att jag var en av de första personerna tillbaka i mål. Jag sprang mer än gick banan.

- Skärpning nästa lördag.

Idag försöker jag köra några maskiner tvätt. Visar sig vara lättare sagt än gjort. Alla verkar visst vilja tvätta idag.

Kommentera inlägget
2015 Karibien
torsdag 9 juli 2015 - Skrivet av Håkan Börjesson
Middag
Min lasagne

Jag fortsätter att fixa med båten med avbrott för sociala aktiviteter då och då. T.ex. volleyboll tre ggr/vecka. Spelkvaliteten har avsevärt förbättrats sedan vi börja spela för drygt en månad sedan. Någon eller några ggr/vecka blir det också hike.

I söndags hann vi faktiskt med både volleyboll och ett besök på Rogers Beachbar. Men oftast dricker gänget en öl i Secret Harbor Marina, där planen ligger, under deras happy hour. Det var vad vi gjorde igår. Efter det åkte jag hem och lagade middag. Det blev lasagne. Köttfärssåsen hade jag redan gjort tidigare och jag använde lasagneplattor som inte kräver förkokning. Då är det ganska enkelt att laga lasagne. På toppen fyller jag på med skivor av mozzarellaost som smälter i ugnen. Riktigt gott blir det.

Jag lagar nästan all mat själv ombord. Det vore inte svårt att äta ute varje dag om man ville det, men det skulle bli alldeles för dyrt. Det är dock lite lockande att idag ta jollen över till Wooburn för lunch. Bernadette säljer varje tisdag och torsdag sina fantastiska kycklingrotis. För bra 30 kronor får man en mycket riklig portion. Jag klara möjligen av att äta hälften. Resten tar jag med mig hem för att äta nästa dag. Efter en sådan bit roti till lunch blir det ingen middag på kvällen.

På lördag blir det en hash igen. Denna gång är det ”Bastille Day Hash” för att fira den franska nationaldagen. Den inträffar ju inte förrän 14/7 så vi är några dagar för tidigt ute. Det brukar vara trevligt med franskinspirerade hasher där mat och dryck går i det franska kökets tecken.

Kommentera inlägget