2016 Sverige
torsdag 22 september 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Det börjar bli kallt nu
Morris vid vår vedspis, en Skillingaryd 26A.

Det börjar bli riktigt kyligt om morgnarna nu. I morse visade termometern bara 2 C. Dagstemperaturerna är ganska hyfsade, men det märks att hösten kommer snabbt. Våra björkar har redan fällt mycket av sina blad och alla äpplen som vi hade på vårt träd är slut. Ekorrarna har snott en hel del av skörden.

Min rutin är att jag lämnar den varma sängen klockan sex varje morgon. Morris väcker mig då och han är otroligt precis med tiden. På minuten dyker han upp i sängen. Vad han vill råder det ingen tvekan om. Frukost skall omgående serveras. Efter att han intagit sin frukost brukar jag sen släppa ut honom. Men nu är han inte så intresserad av att gå ut längre. Han fryser om tassarna.

Morris har i stället fattat tycke för mina förehavanden inomhus. Med dessa kalla morgnar är det första jag gör ,efter Morris frukost, att tända i järnspisen. Vi har inte på någon elvärme i huset ännu utan spisen och kaminen är våra enda värmekällor. En stund efter tändning sprider det sig härlig värme i köket. Istället för att gå ut brukar Morris placera sig framför spisen för att njuta. Anna-Karin brukar vänta kvar i sängen en extra timme tills jag eldat på ordentligt. Under tiden jag eldar brukar jag kolla mail och läsa nyheter på datorn. Strax före sju sätter jag på kaffet så det är klart när Anna-Karin vaknar.

Vi har gott om ved och skulle lätt klara en hel vinter om det vore så. Men vi ser fram mot att snart återse Unicorn på lite varmare breddgrader.

Kommentera inlägget
2016 Sverige
tisdag 20 september 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
"Bonfire" i Revesjö

Igår kväll använde vi eldstaden utomhus för första gången. Grillen har vi ju kört var och varannan kväll, med inte testat att göra upp öppen eld.

Vi kallar det för bonfire, men det svenska ordet är väl kanske lägereld. Vi har lite slarvigt lagt oss till med det engelska ordet. Men det sker ju hela tiden att ord från främmande språk letar sig in i svenskan.

Anledningen till vår bonfire var att jag just hämtat 2 m³ björkved och staplat upp i carporten, ännu ett låneord. Det blev en del näver och småbitar som jag samlade ihop och lade på eldstaden. Det blev en riktigt fin brasa och vi satt ute på kvällen och drack ett glas rött vin och njöt av lågornas dans. Men det blev snart ganska kallt, och när elden falnade drog vi oss inomhus. Morris fick testa sitt nya ”discohalsband”. Det blinkar ilsket grönt när han har det på sig. Han verkade måttligt förtjust.

 

Kommentera inlägget
2016 Sverige
söndag 18 september 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Säsong för trattkantareller
Skogens guld

Nu har trattkantarellsäsongen kommit igång på allvar. Det finns gott om dem ute Revesjö. Anna-Karin plockar nästan varje dag. En del äter vi upp meddetsamma, en del läggs på tork. Det är otroligt att se hur små de blir när all vätska försvunnit ur dem. De torkade kantarellerna håller sig nästan hur länge som helst. Vi har under många års tid smugglat med oss torkade kantareller till USA, Trinidad, m.fl. länder i Karibien. Det har alltid gått bra och vi har aldrig blivit av med dem.

De är fantastiskt goda att blöta upp och sedan göra kantarellsås på dem. Det är alltid högtidsstunder ombord när sådant vankas.

Nedräkningen för att återvända till Unicorn har nu börjat. Det är precis fyra veckor till min resa till Antigua. Anna-Karin flyger några veckor senare till St Martin. Jag måste därför segla ensam dit för att plocka upp henna och Morris. Det är just Morris som gör att hon flyger till St Martin. Att ta honom till Antigua per flyg skulle vara mycket komplicerat. Sedan tror jag också att hon räknat ut att rustningen av Unicorn faller på min lott.

2016 Sverige
måndag 12 september 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Svenljungas stolthet

Nu avser vi motormuseet i första hand,. Anna-Karin hade sin vana trogen tagit på sig sig en matchande klädsel. Här i rosa PP shorts som passar alldeles utmärkt till denna Ford Thunderbird.
I lördags tog vi med mina föräldrar för att beskåda alla intressanta fordon på museet. Alla tyckte det var kul och till och med de som inte är så motorintresserade uppskattade besöket.

Bland många godbitar på museet kan man se Peter Johanssons KTM-motorcyklar. Peter tog under sin karriär tre brons i motocross-seriens 500 ccm världsmästerskap. Vi gick i skolan tillsammans och vi har båda kört otaliga intensivpass på Friskis och Svettis och peppat varandra. Peter för att träna inför sina tävlingar jag för att försöka hålla formen då mitt arbeta innehöll mycket stillasittande och bilkörande.

En annan Johansson som finns representerad är Ingemar Johansson. Tungviktsvärldsmästare i boxning 1959. Hans Excalibur finns utställd på museet. En annan kraftkarl som ägt en Excalibur är brottningsvärldsmästaren Frank Andersson.Ingemar Johanssons Excalibur

Ingos Excalibur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016 Sverige
söndag 4 september 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Full rulle i veckan
Surströmmingen är öppnad

De senaste dagarna har det varit full rulle ute i Revesjö. I tisdags kom våra vänner Agneta och Anders på besök. Det var jättekul och vi hade det mycket trevligt tillsammans i två dagar.

På torsdagen kom Anna-Karins föräldrar Ulla och Knut på besök. Det firade denna dag 54-årig bröllopsdag. Vi lagade god lammstek till middag på kvällen. Sedan stannade de över till fredagen.

54

På fredag kväll kom sedan Anna-Karins bror Sture tillsammans med Kerstin. De hade med sig god lax som vi grillade på kvällen. På lördag förmiddag gjorde vi en promenad för svampplockning. Tillgången var god och kantareller m.fl. svampar hamnade i korgen.

 

 

Lagom till lunch anlände Anna-Karins föräldrar igen och då var det dags för årets surströmmingsskiva.

Surströmming

 

Vi åt av några olika sorters strömming och panelens utslag var enhälligt. Röda Ulven var den som fick bäst betyg.

 

 

 

 

Nu känner vi oss lite trötta och skall bara ta det lugnt idag. Även Morris verkar känna av att det varit hektiskt och han tycker det skönast att ligga och sova i vår säng mest hela tiden.

2016 Sverige
måndag 29 augusti 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Matlagning med äldre metoder
I ugnen står det en skaldjurspaj med nyplockad svamp.

Vi har nu kunnat konstatera att det går alldeles utmärkt att använda vår vedspis till matlagning. Det är naturligtvis inget sensationellt. De som varit med ett tag vet ju att det inte är några problem. Men för oss, som är något yngre, är det en ny erfarenhet. Sakta men säkert börjar vi få kläm hur man skall elda för att det skall bli bra. Faktum är att vår vedspis fungerar alldeles utmärkt till att både laga mat på, och värma huset. Den sprider en ljuvligt behaglig värme.

Kommentera inlägget
2016 Sverige
lördag 27 augusti 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Öppet Varv 2016
Mässans finaste båt, en blankpolerad Drake.

Under många år har vi haft som tradition att en dag i augusti besöka Öppet Varv på Orust. Det gjorde vi också i år. Men vi ångrar nästan att vi åkte. Det är ganska långt att köra och köerna på Orust kan vara frustrerande. Revesjö – Ellös t.o.r var 420 km att köra. Lite för långt i vår smak.

Naturligtvis var det hur trevligt som helst att träffa alla seglingskompisar från världshaven, som vi känner. Det är det som vi numer tycker är behållningen. Att titta på båtar och tillbehör har genom åren kommit att uppta allt mindre del av vår tid. Som vanligt var det samma sak i år. Vart vi än vände oss träffade vi på andra långseglare. Alltid lika kul.

Att jag behövde spendera första timmen rivandes bland kläder på Pelle P:s rea var väl inte direkt min favorit. Man alla i familjen skall ju kunna välja sina favoriter och vara nöjda.

En annan sak som slog oss var att det verkade vara färre besökare detta året. En bidragande orsak kan naturligtvis vara att många av motorbåtstillverkarna har en egen mässa i Marstrand samtidigt som Öppet Varv.

Det är tveksamt om vi kommer till Orust 2017.

Bengt det här kommer att stå dig dyrt nästa gång vi ses.

Kommentera inlägget
2016 Sverige
fredag 26 augusti 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Finbesök i Revesjö
Brittis, Hjalle och Charlie.

Vi har haft besök i dagarna två. Brittis, Hjalle och Charile har varit och hälsat på oss i Revesjö. Som vanligt när vi ses blev det mycket trevligt.

Brittis och Anna-Karin passade på att åka på ”Kärringrally”. Alltså besöka en massa textilbutiker i Sjuhäradsbygden. Medan de kollade på textilier och inredning åkte Hjalle och jag istället in till Svenljunga och besökte Bynanders motormuseum. Där finns det gott om både två- och fyrhjuliga fordon. Många av fordonen har en gång ägts av Göran Karlsson, grundaren av GeKås eller i folkmun Ullared.

Göran Karlsson hade byggt upp en fantastisk privat samling i Gällared strax norr om Ullared. Den var inte öppen för allmänheten utan visades bara för Görans vänner. Jag hade en gång förmånen att få vara med på en sådan visning. Göran Karlsson var en mycket intressant person att lyssna till och hade många goda historier. Vid sin död ägde han 199 motorcyklar och 204 bilar. Nu finns en del av dessa att beskåda i Svenljunga.

Efter museibesöket åkte Hjalle och jag hem till Revesjö där det blev dopp i Kvarnsjön.

Charlie och Morris tyckte också att det var kul att ses igen. De hade fullt upp med att berätta för varandra vad som hänt sen sist. Morris berättade mycket om vilka stora möss han brukar fånga.

Länkar
Övrigt Motormuseet
Kommentera inlägget
2016 Sverige
söndag 21 augusti 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Tidig morgon i Revesjö

Det är tidig morgon i Revesjö. Fotot är taget strax efter klockan sju på morgonen. Jag har redan varit uppe sedan kvart i sex. Jag är uppe senast sex varje morgon. Vår ena familjemedlem låter mig inte sova lägre. Exakt samma tid varje morgon hoppar Morris upp i min säng och väcker mig. Det är ingen tvekan om vad han vill och förväntar sig. Husse skall masa sig ur sängen och fixa frukost.

Eftersom jag är väckt finns det bara en sak att göra. Lämna den sköna varma sängen och servera Morris frukost. När jag väl har vaknat är det ingen ide att återvända till sängen. Jag kan inte somna om. Tvärtemot Anna-Karin, som kan väckas tidigt, men sedan inte har några som helst problem med att återvända till djup sömn.

Första timmen vaken brukar jag spendera framför datorn. Jag kollar vad som hänt i världen och kollar mailboxen. Vid sjutiden laddar jag kaffebryggaren och slår på den. Då hinner jag precis köra två km ner till brevlådan för att hämta BT (Borås Tidning). Det var länge sedan vi hade någon prenumeration, men när BT erbjöd tre månader för 149:- var det svår att säga nej.

Lagom tills jag återvänder med morgontidningen är kaffet klart. Anna-Karin brukar då vara redo att göra mig sällskap vid frukostbordet. Morris sitter ute trädgården och spanar efter möss.

Kommentera inlägget
2016 Sverige
tisdag 16 augusti 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Anna-Karin renoverar möbler
Morris övervakar arbetet

När vi övertog Sjöbo var det fullt med möbler i huset. Vi försökte med mycket klent resultat sälja av det mesta på Blocket. Det mesta skänkte vi istället till Erikshjälpen som driver second-hand-butiker över hela Sverige. Överskottet går till olika hjälpprojekt på¨olika platser i världen.

Anna-Karin är expert på att göra fynd på på dylika second-hand-affärer. Hon har under en tid velat ha en pall att lägga upp fötterna på när hon sitter i fåtöljen i vårt vardagsrum. Helst vill hon ha en fårskinnspall. Men det kostar åtskilliga tusenlappar. För dyrt tyckte jag. Nu har hon istället hittat en pall hos Rumänien-insammlingen i Kinna. Priset var helt rätt 30:- (4 USD). När hon började skrapa av den flagnande färgen på benen visade det sig att de var av solid ek. De blir jättefina helt utan färg. Dessutom har Anna-Karin sprättat bort alla de 6 lager tyg som pallen var omklädd med. Nu skall det på ny fräsch klädsel och den kommer att se ut som ny.

Kommentera inlägget