2019 Karibien
söndag 21 april 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Dag 2 i Classics
Columbia
Kommentera inlägget
2019 Karibien
lördag 20 april 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Ingen bra fotodag
Ed
Andra dagen i Antigua Classics blev ingen succé. Åtminstone inte för Anna-Karin. Dag två gick första riktiga racet av stapeln och Anna-Karin var ombord på pressbåten. Hon var inte ensam fotograf ombord utan de var ett tiotal. Hur som helst, det blåser friskt här, 10-15 m/s och det går grov sjö. Alla utom Anna-Karin och Ed, som båda varit med flera gånger förut, blev sjösjuka.
Det spyddes och kräktes överallt på båten. Värst däran var Camilla, och hon var inte ens med för att fota. Hon är representant för huvudsponsorn Locman. Och naturligtvis säger man inte nej när en så betydelsefull person vill följa med.
 
Kaptenen på pressbåten beslöt på grund av detta att avbryta och gå tillbaka till hamn. Naturligtvis rätt beslut.

Ed som har fotandet som sitt levebröd var helt vansinnig. Han menade att amatörer som inte har en aning om vad de ger sig in på skall inte få komma ombord. På väg in drack Ed och Anna-Karin varsin kall öl från båtens förråd. Vid denna åsyn spydde de andra ännu mer.
 
Väl inne blev Camilla hämtad av ambulans, fick dropp och god omvårdnad. Anna-Karin berättar att också hon varit riktigt orolig. Hon satt och baddade Camillas panna med isbitar inlindade i en handduk. Camilla hade varit helt okontaktbar. Det var helt omöjligt att få i henne någon vätska och hon uppvisade värsta symtomen på uttorkning.

Sjösjuka brukar ändå gå över ganska snabbt när man väl kommer iland. Efter några timmar på vårdcentralen hade Camilla kvicknat till. Vi träffade henne senare på kvällen. Fortfarande lite blek men OK.
 
Varför kan det vara bra med lite kunskaper i danska då? Jo nu är det så att Camilla kommer från Danmark men har bott och jobbat för Locman i Italien i 20 år. Att vi kunde samspråka på danska har gett oss några fördelar här.
 
Själv rattade jag under racet Allegro, en Tayana 52. Tyvärr inte som deltagare i racet. Det är våra mycket goda amerikanska vänner Sharon och Lee som äger båten. Lee har problem med ett knä och ville därför inte stå bakom ratten själv för han hade ont. Flera andra vänner ombord som ville fota. En ganska jobbig dag för oss båda. Vi sov mycket gott i natt. Morris är den enda som tar det med fullständig ro.
 
Till sist! Utan att googla, hur många har hör talas om varumärket Locman och vilka produkter de säljer? Skriv gärna en kommentar.
 
 
 
2019 Karibien
torsdag 18 april 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Concours d’Elégance
Idag är det Concours d’Elégance i Antigua Classics. Man kan beskriva det som att det är en tävling i vem som har den mest välpolerade, mest vällackade och i allmänhet finaste båten både in och utvändigt. Domarna går runt under några timmar och gör sina bedömningar. Ägarna till båtarna tycker inte om att ha en svans av fotografer ombord under detta event. Endast en är tillåten. I år har detta prestigefyllda jobb gått till Anna-Karin. Hon får som enda fotograf komma med ombord på båtarna. När uppdraget är utfört startar mitt jobb med att hjälpa Ann-Karin med redigeringen. De bilder som hon väljer ut måste ha rätt storlek och upplösning. Jag står standby med dator och photoshop.
 
Nyttan av kunna danska har visat sig vara en fördel i Classics denna gång. Både Anna-Karin och jag talar ganska OK danska. Det efter att i våra yrkesliv haft mycket med danska företag att göra. Jag hade en hel samarbete med företaget Werma. Med teknikern Jörgen talade man danska och med chefen Werner var det tyska som gällde. Med engelska kom man inte långt.
Hur som helst kommer vi båda ihåg en hel del danska. Varför det gynnat oss får jag skriva om nästa gång.
 
Jag har för 10 minuter sedan lämnat av Anna-Karin i marinan för hennes uppdrag. Lite nervös var hon allt.
Kommentera inlägget
2019 Karibien
tisdag 16 april 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Dollar vs Dollar
Vi har blivit blåsta. Här i Falmouth har vi internet från ett företag som kallar sig för InstantNet. Vi behöver internet för att hålla kontakt med våra föräldrar i Sverige, men också för andra ibland viktiga saker. InstantNet vilseledde oss när köpte en månad.

Kanske borde vi fattat själva. Ja det skulle vi.

Priset för en månad var 100 dollar. Eftersom man i Antigua använder East Caribben Dollar utgick vi från att det skulle kosta just 100 ECD. När kollade vad som dragits på kontot igår visade de sig att de tagit 100 US dollar. Alltså över 900 SEK för en månad. Svindyrt, och internet fungerar inte ens bra. Vi har mycket stark signal med vår kraftfulla Bitstorm-antenn, men hastigheten är under all kritik. Detta är i särklass det dyraste internet vi någonsin haft. Men alternativet att att sitta på en bar iland är inte heller tilltalande. Bullrig miljö och svårt att koncentrera sig när man behöver göra viktiga ärenden som är nätbaserade.
Kommentera inlägget
2019 Karibien
måndag 15 april 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Inget mer vatten denna säsong

Watermakern har gjort sitt för denna säsong. Jag bytte ju de utslitna kolen och fick fart på den igen. Men den levererade alldeles för dåligt med vatten /timme. Istället för 40 L fick vi bara 15-20 L. Motorn stönade och snurrade alldeles för sakta (äter kol). Det är vårt membran som gjort sitt. Membran är färskvara och denna gång stod Unicorn på land ovanligt länge. Membranen kan hålla nästan hur länge som helst om man bara kör watermakern regelbundet. Men som sagt de tycker inte om att stå oanvända. Vi hade ändå konserverat efter alla konsten regler. Det går att få tag på ett nytt membran här i Falmouth men det vore inte så smart. Säsongen är snart slut och vi kommer att tillbringa sommaren i Sverige. Ett nytt får vänta fram till hösten. Dessutom är de mycket dyrare här än i Trinidad.

2019 Karibien
söndag 14 april 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Nytt gym
Anna-Karin har hittat ett gym här Falmouth. Det är helt nyöppnat och mycket fräscht. Dit går hon med sina väninnor Krista och Jennie 2-3 gånger i veckan. De lyfter inte skrot utan är med på aerobics och yoga. Jag är inte med men har varit där och tittat.
Kommentera inlägget
2019 Karibien
lördag 13 april 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Middag hos Queen
Som lite plåster på såren för vår förlorade gasol bjöd Clark och Marilyn oss på middag. Clark lagade fantastiskt god guldmakrill i folie som tillagades på grillen.
Clark har förlorat mycket mer än en flaska gasol. Han har sitt hemvist på St John i Amerikanska Jungfruöarna. Orkanen Irene som orsakade så mycket skada häromåret förstörde huset och sänkte båten. Samtidigt passande hans fru på att skilja sig. Nu är han tillbaka med ny flickvän, Marilyn, och sin nya katamaran Queen.
Vi hade en mycket trevlig kväll ombord. Med oss var också Ellen och Rob från Miclo III.
 
oss
Kommentera inlägget
2019 Karibien
torsdag 11 april 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Missöde ombord
Reservflaska
Inte allt går som man tänkt sig. Vår stora 11 kg gasolflaska tog slut för en vecka sedan. Det händer ju då och då så inget konstigt med det. Jag lämnade in den och fick den fylld. In ena dagen och hämta nästa. Vi har reservflaskor med “camping-gas” så när den stora tar slut är vi inte utan. När jag satte tillbaka den stora flaskan kom en av packningarna i fel läge. Det fungerade fint att laga mat i tre dagar, men sedan var det stopp. Det visade sig att medan vi använde gasol läckte en en betydande del ut. Flaskan står naturligtvis i ett ventilerat utrymme i aktern och den läckande gasolen försvann ut i det fria. På bara tre dagar var stora flaskan slut. Inget att göra åt, bara bita i det sura äpplet och lämna in den igen. En fyllning kostar 250:- SEK.
 
2019 Karibien
tisdag 9 april 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Det börjar dra ihop sig.
Anna-Karin ombord på Rainbow för några år sedan.
Det är snart dags för Antigua Classics, den 17/4 startar det. Fler och fler båtar dyker nu upp i Falmouth Harbour. Anna-Karin har börjat förbereda sig för sina fotouppdrag. Kollar kameror, minneskort och batterier.

Tyvärr kommer inga J-båtar att delta denna gång. Det är synd för de är fantastiskt vackra klassiker. Anna-Karin kunde för några år sedan segla med på J-båten Rainbow. Det var, enligt henne själv, en otroligt häftig upplevelse. Hon är lyckligt lottad som är ackrediterad fotograf under regattan. Det är få förunnat att komma så nära och få segla på dessa fantastiska båtar. Själv blir jag sällan ombordsläppt. Men får jag segla på en Carriacou-sloop är jag nöjd med det.

Naturligtvis inte i närheten av en J-båt, men ändå deltar jag i kappseglingen. Vissa båtar seglar hårt och tufft, andra ser det mer som en nöjessegling. Carriacou båtarna tar det på blodigt allvar och man får slita ordentligt som medlem i besättningen. Båtarna ät “tunga” att segla och har få hjälpmedel som vinschar och annat ombord.
Kommentera inlägget
2019 Karibien
söndag 7 april 2019 - Skrivet av Håkan Börjesson
Hiking i Falmouth
Jennie och Anna-Karin på väg upp till Shirley Heights
Vi ligger nu ankrade på vår vanliga plats i Falmouth Harbour på Antigua. Vi har legat ankrade här många gånger förut. Varför vi väljer just denna plats finns det några anledningar till. Det är lagom djupt 5-6 m. Det är sand/lera på botten vilket ger suveränt fästa för vårt ankare. Vi kan sova gott även om det ibland drar på ordentligt med ganska hårda vindar. Det finns inga stenar eller koraller på botten. Falmouth har annars ganska mycket sten på botten. Det är ytterst irriterande att höra kätting rassla fram och tillbaka över stenarna. Dessutom blir det kraftiga ryck som inte är bekväma. Fler skäl, inte så många båtar ankrar i vårt hörn så vi behöver sällan oroa oss för närgångna grannar.
 
Vi har gott om goda vänner här och vi umgås med dem nästan varje dag. Vi har blivit utsedda till “team-leaders” för de vandringar vi gör varannan dag. Vi känner ju till var det är bra att gå efter att ha varit här flera gånger förut.

Idag blir det dock ingen hiking. Vi skall istället ha en dag på stranden som omväxling.
 
Under påsken startar Antigua Classic Yacht Regatta. Anna-Karin har flera gånger varit fotograf under evenemanget. Men de de två senaste åren har vi inte varit här. Nu är Anna-Karin återigen engagerad för att fota.
 
Själv träffade jag igår Alexis som äger Carriacoubåten Genesis. Jag har tidigare varit med i hans besättning under regattan. Eventuellt blir jag segeltrimmare ombord på Genesis.
Kommentera inlägget