2020 Beaucaire - juli 2020
måndag 27 juli 2020 - Skrivet av Fredrik Lindgren
Äntligen är tanken svetsad
Svetsfog

Varmt27 Juli Idag är det dags att hämta och montera tanken så jag cyklar bort till varvet där den ska svetsas. Inte är tanken klar för leverans idag, efter några cykelturer fram och åter varvet så är det dags för leverans Fred 31 Juli. Svetsningen ser bra ut. Betalar 40 € och  tar tanken på cykeln tillbaks till Loke. Varm dag ute och ännu varmare inne i båten gör att återmontering får får vänta tills på måndag.

Det fanns mycket annat att göra i väntan på tanken så jag behövde inte vara sysslolös. Det saknades två skruvar till motorn , engelsk gänga. Naturligtvis fanns det i gömmorna på varvet och dessutom gratis.

 

 

 

 

 

Här poserar varvsägaren bland motorer och tillbehör, före detta licenssvetsare.

Varvsägaren

Kommentera inlägget
fredag 24 juli 2020 - Skrivet av Fredrik Lindgren
Storstädning av Loke
Tvätt inne och ute

Kölsvinet24 Juli I väntan på att avgastanken ska bli svetsad så passar jag på att rengöra Loke grundligt både utvändigt och invändigt, när delar av inredningen är bortplockad så kansmutsiga  utrymmen som inte rengjorts tidigare fräscas upp.

Eftersom vattennivån i kölsvinet stigit under vintern så har också fett och smuts som tidigare funnits i botten nu följt med vattennivån upp och skapat en ny smutsrand i kölsvinet. Ligger på mage och skrubbar, torkar med svampar fastsatta på specialgjorda skaft för att komma åt. Detta arbete fortgår under hela min vistelse på båten. Slutligen är allt som gömt sig i botten borta ( otroligt vad många skruvar , muttrar och små saker som döljer sig i djupet av en båt). Så när jag lämnar Loke för vintern är det  snustorrt, hoppas det ser likadant ut till våren.

 

Kommentera inlägget
torsdag 23 juli 2020 - Skrivet av Fredrik Lindgren
En dag på stranden
Saites-Maries-de-la-Mer

23 Juli TorsdagIdag blir det inget båtjobb istället så åker Min faster Kerstin och jag till La playa på stranden iSaites-Maries-de-la-Mer ca en timmes bilresa från Arles. En heldag med sol o bad. Håller mig dock mesta tiden under parasollet för att inte bränna mig.

Kommentera inlägget
torsdag 23 juli 2020 - Skrivet av Fredrik Lindgren
Nya rutiner i Frankrike
Mask på

23 Juli  Frankrike har andra rutiner änSverige här är det ansiktsmask som gäller när man befinner sig inomhus på offentliga platser. Inte speciellt bekvämt i värmen när man blir varm och svettig. Hoppas att det är ett rktigt beslut som kommer att hindra smitta. Det är inte alla som följer direktiven, jag ser busschafförer och passagerare som inte har mask på.

Varje morgon promenerar jag till  busstation i Arles, tar bussen till Terascon och därifrån promenad till Beaucaire. 

Det är billigt att åka buss en enkel resa till båten kostar bara 1 Euro.

 

Bussbiljett 1 €

 

 

 

Länken visar nedan visar

vägen till Loke.

Dagens ström

 Vattennivå och ström varierar i Rhone från dag till dag, har ett sjömärke vid bron över Rhone är mitt riktmärke.

Länkar
Övrigt På väg till Loke
Kommentera inlägget
onsdag 15 juli 2020 - Skrivet av Fredrik Lindgren
Loke Loggbok sommaren2020
Inflygning till Marseille flygplats.

 

Loke summer adventure 2020

Corona, Cowid 19, Pandemi, husarrest , stängda gränser ja många nya begrepp och förhållningssätt att ta ställning till denna vår. våra storslagna planer att vårrusta Loke under påskhelgen och göra skeppet redo för en färd uppför Rhone och Saone till vår nya marina i Auxonne som var bokad och betald. världen runt omkring förändrades och även våra båt planer.

Ons 15/7 Tyskland välkomnar oss Svenskar, jag flyger till Marseille med byte i Frankfurt, om något strular där så ska jag ialla fall slippa sista två veckor i karantän.

Frankfurt Air Port skickar iväg ett plan i timmen. Konstig känsla att invänta nästa flight på en nästan helt öde flygplats.Frankfurt AirPort tom och öde.

 

Efter en dags resande med olika färdmedel så befinner jag mig nu hos min faster som bor i Arles, staden en timmas tågresa från Marseille. inkvarterar mig hos min Faster som bor fint i de gamla delarna av Arles med anor från Romartiden.

 

 

 

 

 

 

Tors 16/7  Tar fm tåget till Terascon Beaucaire , 10 minuters resa med tåget uppför Rhone där dessa städer ligger på varsin sida av Rhone förbundna av en bro.

 

Lokes hemmahamn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Beaucaires  hamn återser jag Lokesom har klarat sig bra, mycket tack  vare ett nytt kapell som monterades i höstas. Inga spår av fyrfotade eller tvåbenta skadedjur syns till. Inga konstiga dofter möter mig endast lite mer vatten i kölsvinet än vanligt. känns väldigt skönt att möta Loke i detta skick.Loke flyter fortfarande !

 Min resväska vägde 23 kg och bestod till största delen av båtprylar som skulle komma till användning i år, fendrar, förtöjningstamp, verktyg , sex stycken spridare som renoverats under vintern. I packningen finns även en ny gösstake i mahogny som jag tillverkat efter en modell som min vän L-I tagit fram. Han utsåg gösstaken som årets förbättringsprojekt.

Förebild och färdig model

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prylar som följde med i packningen, fräscha spridare, Thai ” klädnypor” och ny brandvarnare 

Spridare! Brandvarnare och Thai ” klädnypor”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör ett besök hos hamnkaptenen och och berättar om planerna denna sommar, att fixa Loke och göra en kortare tur till S’ete.

Nu kommer den obehagliga överraskningen !!!!!!!!!!

Sluss Nourriuier vid 8 km från marina Beaucaire är ur funktion och reparationen som var planerad i Juni kommer nu att ske i December hoppas hamnkaptenen på.

 Den trasiga slussen

Det innebär att ett hundratal båtar är satta i karantän och kommer ingen stans poch de som planerat att anlända marinan i år får hitta andra lösningar. Jag meddelar de som varit intresserade av en kanaltur i år att inte boka någon resa hit. Nu blir det ingen stress att få Loke i ordning. Tur att jag bor bekvämt hos faster i Arles och kan kan lämna ”arbetsplatsen ” när jag är klar för dagen.

" Arbetar " normal arbetsvecka månd-fred och är ledig på helgen.

 

 

Prioriterar arbetet med att montera tillbaks spridarna , jag är nyfiken på hurmotorn kommer att bete sig. Förra sommarens problem med ojämn tomgång, rök och startproblem hoppas jag ska vara förbi.Renoverade spridare kommer på plats

spridarna på plats , sedvanlig luftning av bränslesystemet och sedan ska det bara vara att trycka på startknappen eller.............

Nej!!!!! Inget händer när startmotorn drar runt .

De närmsta dagarna , demonterar jag spridare, bränslerör, filter, öppnar alla luftningsskruvar som hör till bränslesystemet .

Jag pumpar ur diesel ur botten på bränsletankarna , misstänkte smuts, vatten eller algbildning men inget av detta var orsaken.

konsulterar motorkunnig kompis i Sverige och efter tips hittades en kärvande backventil. Bränslesystem som stått öppna en längre tid kräver enormt mycket luftning för att varje ligen luftbubbla ska försvinna. Efter att ha pumpat igenom 20 L diesel så startar motorn som får gå varm..............

 Nu luktar det avgaser inne i båten, visar sig vara en 30 cm lång spricka i den rostfria ljuddämpartanken, stopp på motorn och påbörja ny problemlösning.

Hur göra ?????? Limma svetsa på plats i båten var inga bra alternativ, enda vettiga lösningen är att lufta ur tanken och ta med den till en verkstad som kan svetsa.

Att få loss en tank längst ned i kölsvinet som är fylld med 50 L vatten och dessutom med en form omöjlig att få grepp om och dessutom var placerad där i början av renoveringen och sedan byggts in av övrig utrustning.

Det tog mig ett antal timmar att lista ut hur alla delar som satt ivägenkunde lossas.Ofta fick flera detaljer plockas bort innan delen som satt ivägennför tanken kunde demonteras. Efter mycket svett och många flaskor vatten och stort tålamod så kommtanken upp ur sitt djup i det mörka kölsvinet.

 

Den spruckna ljuddämparen

 

Lägger tanken på cykeln som jag leder bort till ett varv som ligger strax innan marinan.  I en byggnad konstruerad av containrar och korrigerad plåt och diverse överblivet material finner jag en dörr som står på glänt och inne i lokalens dunkla sken står fyra äldre gentlemän lutade över en svensk inombordare och diskuterar något på franska som är obegripligt för mig.

Håller tanken i famnen och pekar med andra  handen på sprickan i den rostfria plåten. Inga problem visst går den att få svetsad , först måste bara en en ny tub med argon inhandlas. När kan arbetet bli klart ? Letar reda på kalendern i telefonen, nästa vecka på måndag den 27/7

så kan jag komma tillbaks.....verkar hoppfullt !

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget