In i Kiel-kanalen
Efter en natt i Kiel var vi redo att tuffa vidare. Redan tidigt på morgonen började det samlas fritidsbåtar utanför slussen så vi fick brått att kasta loss och lägga oss i väntläge tillsammans med de andra båtarna.
Det var inte utan att vi var lite nervösa. Vi hade hört hemska historier om själva Kielslussen och även om vi slussat upp och ner för både Trollhätte- och Göta kanal, kändes det lite pirrigt. Först skulle man klättra ner på en superhal slusskant, ta sig bort och upp för en brant lejdare, sprinta ca 400 m till slusskontoret för att betala och sen göra om allt i omvänd ordning.
Men hamnkaptenen hade kvällen innan lugnat oss något. Fritidsbåtar behövde inte längre betala efter en olycka året innan. En äldre (?) man hade halkat i slussen och slagit sig så illa att det slutade på sjukhus. Det var tal om både böter och skadestånd så slusskontoret valde att i fortsättningen inte ta betalt av just fritidsbåtar.
Kielslussen (det finns två) är 330 m lång och 45 m bred så det får plats en hel del båtar. Först skulle ett jättelikt lastfartyg in i slussen, därefter släpptes vi in. Helt i sin ordning då lastfartyget stängde av propellersnurret, så vi fritidsbåtar slapp hamna i vispet efter propellrarna. Vi var väl en 10-12 frtidsbåtar på rad bakom varandra och vår oro var helt obefogad. Det var bara att klättra ner, ta de båda tamparna, dra runt en som Håkan fick tebax uppe på fördäck, medan jag stod kvar i aktern med den andra tampen. 20 mycket stillsamma minuter senare var slussningen klar. Huruvida vi slussats uppåt eller neråt vet jag inte, det varken kändes eller märktes åt vilket håll vattnet gått. Lugnt och stilla släpptes vi fritidsbåtar ut först så att vi återigen slapp propellersnurret från lastfartyget. Nu var vi inne i Kielkanalen!
Från Kiel tlll Rendsburg
Högsta tillåtna fart i Kiel-kanalen är 8,1 knop. Vi märkte snabbt att lastfartygen lade sig i något högre fart och drog om oss en efter en. Däremot var vår Swift Trawlers marschfart högre än de övriga fritidsbåtarna så vi körde försiktigt om de flesta av dem. Vi hade fått tips om att Rendsburg var en fin stad att besöka och även om man kan göra Kiel-kanalen på en dag, ville vi gärna besöka staden. Precis vid infarten till Rendsburg som ligger inne i en kanalavstickare, finns en av kanalens mötesplastser för de stora lastfartygen. Ljussignaler på stolpar anger om man får passera eller ej. Precis när vi skulle svänga av fick vi stoppsignal. Men då båten bara sticker 1 meter valde vi att gå innanför de höga pollarna och svänga av innan mötet mellan fartygen hann ske.
I Rendsburg finns tre marinor, två på babords sida på väg in och en på styrbordssidan. Vi valde den som låg närmast staden. En trevlig liten marina med egen (och mycket bra) restaurang. Däremot blåste det småspik vid tilläggningen då marinan ligger rätt öppet i viken invid Rendsburg. Det tog oss flera försök innan vi lyckades lägga oss mellan två stora motorbåtar, få tag i pollaren i lovart och få i land tampar till hjälpsam tysk.
Eftersom färden mellan Kiel och Rendsburg bara tar några timmar hade vi hela eftermiddagen på oss att utforska staden. Sannerligen värt ett besök (se fotoalbum nedan). Efter en glass och ett glas vin på en av stora torgets uteserveringar vandrade vi hemåt för en god middag på marinans lilla krog.
Till Brunsbuttel
Nästa morgon hade blåsten lagt sig men det var mulet, grått och duggade lätt. Vi stack iväg tidigt och fortsatte färden mot Brunsbuttel. Där finns två små marinor innan slussen och en på utsidan (där man enligt uppgift dock bör se upp med tidvattnet). Den bästa marinan i vårt tycke var den precis vid slussen. Rolig utsikt mot alla slussande båtar och vid ena änden av stora affärsgatan.
Eftersom vi går lite fortare än andra fritidsbåtar och då vi kom iväg tidigt anlände vi till Brunsbuttel precis i rätt tid. De som legat vid bästa marinan kvällen innan hade redan lämnat och dagens gäng hade ännu inte anlänt. Vi fick en perfekt plats längst in. En nackdel med vår båt är att den har rätt höga fribord. Men det finns en utgång på styrbords sida, där också däcket är lägre än på babords sida. Fördelen (om man ska vara egoistisk) är att det sällan lägger sig någon utanför oss nattetid då det är nästan omöjligt att kliva över till vår båt om man har en segelbåt. Vi har i och för sig inga problem med att båtar som kommer sent måste lägga sig utanpå, men nattsömnen blir sällan densamma.
Ut i Elbe
Ända sedan Kiel hade vi sett en svensk segelbåt med två par i vår ålder ombord. På eftermiddagen, när regnet lättat, kom de inglidandes i marinan. Håkan gick över och pratade lite med dem. De kom från Göteborg och skulle segla till Helgoland och sen hem igen på utsidan av Danmark. De var rutinerade tidvatten-seglare och förklarade för sambon när det var rätt tid att gå nästa morgon, då de precis som vi skulle till Cuxhaven.
När vi vaknade låg dimman tät över hela området. Det hade kommit fler båtar under kvällen så det låg båtar både i tre och fyra led utanpå varandra. Vår närmaste båtgranne, en tysk, sade att det inte var nån ide att kasta loss - de skulle inte öppna slussarna för fritidsbåtar. Våra vänner från Göteborg var av en annan åsikt. De ropade upp slussvakten via VHF på oklanderlig tyska (gissa om vi var imponerade) och fick grönt ljus för att slussa. Vi skyndade oss att kasta loss och Håkan fick åter bevisa sina färdigheter i att på ingen yta alls lägga ifrån utan att krocka med nån eller något.
Först skulle ett lastfartyg modell större in i slussen. Till min fasa lade hon sig på styrbords sida, vilket bara lämnade babordssidan åt oss och Göteborgs-båten. Hur skulle jag komma ner till slusskanten?? Insåg plötsligt att vi har ju en badbrygga i höjd med vattenytan och att den var perfekt att bara kliva av ifrån. Varför hade jag inte tänkt på det tidigare? Av kom jag, och nästan ner i vattnet för den delen. För här fanns inga gummilister som i Kiel och slusskanten var läskigt hal. Lyckades grabba tag i en fender och höll mig på benen. Samma stillsamma procedur som i Kiel och plötsligt var vi ute i yttre Elbes vatten. Vilken känsla!
Dimman lättade allt eftersom (skönt med radar och AIS i såna lägen) och vi lade oss bakom Göteborgaren, som vi nu kallade dessa trevliga seglare. Tidvattnet var på väg ut, så trots att vi drog ner på farten i flera omgångar, gled vi sakta förbi dem.
Färden över till Cuxhaven tar bara några timmar. Man bör hålla sig väl till styrbord för att inte vara i vägen för den intensiva kommersiella trafiken med stora fartyg från såväl Kiel som Hamburg. I Cuxhaven finns det två marinor. Den inne i själva staden kräver slussning medan den andra, Segler Vereinigung Cuxhaven, ligger en bit utanför stan men är å andra sidan öppen för infart dygnet runt.
Det innebär också att man måste ta hänsyn till de starka strömmar som bildas på tvärs mot infarten när tidvattnet är på väg ut eller in. Det visade sig inte vara helt lätt och vi fick dra på för att inte aktern skulle åka iväg mot ena sidopollaren. Väl inne i marinan var det lugnt och stilla och det gällde bara att hitta en grönmarkerad plats på bryggorna som var uppmärkta för olika båtstorlekar.
Efter att först ha valt en för liten plats, lämnade en motorbåt i vår storlek marinan och vi lade raskt om oss. Nu låg vi ytterst på insidan av en av bryggorna och hade magnifik utsikt ut mot Elbe.
Återigen var vi riktigt nöjda med oss själva - flera år tidigare hade vi bilat förbi Cuxhaven och drömt om att nån dag lägga till här med båt.