"Mina" båtar
lördag 3 januari 2015 - Skrivet av Leif
Tredje båten

1977 hade jag fått en "egen" familj, som kanske kunde åka ut på havet (?) Kassan var emellertid skral...och möjligen även förståndet; jag beslöt att bygga en egen båt.  Sagt och gjort, skrov och däck till en Trio 80 gjöts i Triobåtars lokaler på Hisingen under några höstveckor.  Bodde hos goda vänner Henriksson i Örgryte men fick sova på vinden för jag luktade vedervärdigt av polyesterplast.  Efter 2 år och 2000 timmar, nätter och helger, färdigställdes slutligen denna stolta skuta och i häcken skrev vi Hemoryd (eh...jag var kirurg på den tiden).

Med utgångspunkt från Halmstad fortsatte sedan Hemoryd att göra västkusten osäker och tjänade oss väl.  Det var en naggande god liten båt som faktiskt seglade ända till Verldens Ende (ja, det som ligger söder om Tönsberg i Norge). Hon seglade väl för sin lilla storlek, 8 meter. 

Minns en dråplig episod då vi gick söderut från Malöhamnen - Onsalahalvöns spets - hela dagen i dimma.  Inte en vindpust på hela dagen.  Var var vi (?) undrade man, utan varje form av hjälp mer än död räkning. Jo, Varberg kunde man höra och ganska exakt riktningsbestämma bara man stannade motorn.  Man måste gå långt söderut och gira babord mot nordost för att komma rätt.  Vi gick och gick och sedan girade vi. Hjälp! Sten rakt förut.. Längre söderut och sedan långsamt, långsamt åt öster.  Plötsligt hör vi - ett tåg rakt ovanför oss...!! ute i dimman till havs.... Och då visste vi precis, för mellan Varbeg och Appelviken går järnvägen precis längs havet.  Vi kröp norrut och ut längs hamnpiren och efter att ha väntat in färjan Varberg-Grenå som mistlurat en lång stund, kunde vi och, visade det sig, ytterligare ett halvdussin ankungar följa mamma in i hamnen.

Enda felet med Hemoryd var egentligen just att hon var - liten.  Familjen växte och fick så småningom inte riktigt plats.  Efter att ha legat i Lomma hamn, vid Oskars Kaj (detta var på den tiden då Lomma hamn fortfarande låg i Höje Å och Lomma självt inte ens nådde havet - nu är där stordådigt) några år såldes hon 1983.

Kommentera inlägget