2012 Karibien - juni 2012
lördag 30 juni 2012 - Skrivet av Unicorn2
Fiskelycka
Igår seglade vi från Bequia till Tobago Cays. Som vanligt när vi hissat segel tog vi fram havsfiskespöt och lät ett drag släpa bakom båten. Det har varit besvärligt att fiska i år eftersom det är ovanligt mycket blåstång i vattnet. Tången fastnar hela tiden på kroken och man måste veva in linan och rensa. Vi försöker ju attrahera ytjagande fiskar och då måste draget ligga och släpa i samma område där tången finns. Ibland är det så enerverande att vi nästan gett upp fisket. Men igår hade vi tur, vid ett av tillfällena var det inte tång utan fisk på kroken. Anna-Karin fick snabbt rulla in genuan för att minska farten med jag kämpade med rulle och spö. Efter stund hade vi fått fångsten så nära att Anna-Karin kunde ta den med huggkroken. Det var fin tonfisk vi hade fångat. Jag är inte helt säker på vilken art av tonfisk det var eftersom det finns många olika här i Karibien. Jag gissar att den vägde 3-4 kg. Efter urtagning och rensning kunde vi konstatera att den räcker till minst tre middagar.
De första bitarna avnjöt vi till middag senare på kvällen. De smakade mycket bra.

Skickat via SSB-radio
Kommentera inlägget
fredag 29 juni 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Motorbekymmer
Nr 4 är den packning som saknas
Vi ligger fortfarande kvar i Admiralty Bay,  Bequia. Vi var faktisk på väg häromdagen och hade startat motor och watermaker. Det enda vi väntade på var att Anna-Karin skulle bli färdig med lite aerobic på fördäck.
Plötsligt tyckte jag att det luktade ovanligt mycket dieselavgaser inifrån båten. Jag lyfte därför på motorhuven för att kolla vad det kunde vara. Och visst, motorn puffade ut avgaser så att det lät som en gammal ångmaskin. Spridarmunstyckena sitter monterade i en kopparhylsa i topplocket och nu läckte det mellan hylsa och munstycke. Vi har en gång tidigare haft problem med detta och det var i Turkiet. Vi hade ur spridarna för provtryckning och kontroll och klåparna till mekaniker fick det inte tätt vid återmontage.
Vi upptäckte det inte meddetsamma utan först när vi startat EMYR. Vi seglade därför hela rallyt med en motor som läckte lite avgaser in i båten. Vi reklamerade naturligtvis när vi kom tillbaka till Marmaris och de fick plocka ur spridarna igen. Man lade då dit en kopparbricka i botten och det blev tätt. Jag har sedan under åren sett lite svarta prickar ovanpå motorn och det tyder på att vi fortfarande haft ett litet läckage, men det har varit högst obetydligt. Nu var det definitivt inte obetydligt längre.
Jag fick hjälp av Jim från grannbåten att plocka ut spridaren där det läckte och det tog sin tid för den satt ordentligt. I botten hittade vi en kopparbricka i ganska dåligt skick. Den var dessutom var av fel dimension för att passa ordentligt, för liten diameter.
Jag kollade nu upp med Volvo Penta Sverige och fick veta att det absolut inte skall ligga någon kopparbricka i botten på hylsan. Däremot finns det en specialpackning, en sorts O-ring som skall täta. Det visste turkarna tydligen ingenting om, jäkla klåpare.
På Bequia finns det naturligtvis inga delar till en Volvo. Därför fick en liten verkstad här fixa ännu en kopparbricka som vi satt dit. Det har blivit mycket bättre men inte helt bra. Vi får göra om jobbet med riktiga tätningar när vi kommer till Grenada eller Trinidad.

Nu skall vi i alla fall göra ett nytt försök att få upp kroken idag och segla till Tobago Cays.
Kommentera inlägget
onsdag 27 juni 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Hike till Hope Beach
Hope Beach (Foto Ellen Birell)
Häromdagen gjorde vi en hike till Hope Beach. Den ligger vackert belägen på östra sidan av Bequia. Eftersom det är lovartsidan  är den utsatt för både vind och vågor. För att komma till Hope Beach var vi tvungna att först ta oss över Mount Pleasant som är Bequias berg högsta med sina 215 m.
Det var väl värt mödan att ta sig dit. Vi hade många fina vyer och kom fram till en helt orörd strand.
Länk till fotoalbum: Hike till Hope Beach
Kommentera inlägget
tisdag 26 juni 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Hot Peppers
I förrgår lagade jag en köttfärssås. För att få god kryddig smak använda jag lite pepparfrukt i den. Vi hade köpt den på en liten lokal marknad här på Bequia. Av erfarenhet vet jag att den ibland kan vara mycket stark, och det gäller att inte ta i för mycket.
De här frukterna var exceptionellt starka och därför använde jag bara en halv. Smaken på köttfärssåsen blev mycket bra och det blev inte för starkt utan "gott hot".
Däremot kända jag efter ett tag en brännande känsla på mina fingrar. Speciellt vänster hand som jag använt att hålla med medan jag skar och hackade. Det blev bara värre och värre och det kändes som jag hade bränt mig ordentligt på fingrarna. Det smärtade så illa att jag hade svårt att sova på natten. Nu har det gått två dagar och det har fotfarande inte försvunnit helt, även om det är bättre.
Innan jag riktigt förstod vad som hänt råkade jag också klia mig på näsan och också den fick en släng av sveda.
Tala om starka pepparfrukter, och sånt äter man!
Kommentera inlägget
måndag 25 juni 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Granola
Den perfekta presenten till Anna-Karin. En påse hemlagad granola från Ellen på Boldly Go. Den passar perfekt tillsammans med den hemlagade naturella yoghurten som finns att köpa här på Bequia.
Kommentera inlägget
söndag 24 juni 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Midsommar
Sillunch i Karibien
Midsommar firade vi i Admiralty Bay på Bequia. Vi hade bjudit in våra vänner Ellen och Jim från segelbåten Boldly Go. På bordet stod sill, potatis, ägghalvor med kaviar, knäckebröd, ost, rökt lax m.m.
Den heminlagda sillen blev som vanligt mycket god. Till laxen hade vi gjort hemlagad gravlaxsås. Gräslök hade vi ersatt med finhackad rödlök.
Vi drack, som sig bör, öl och snaps till maten. Snapsen fick bli iskall vodka eftersom det är svårt att hitta någon god kryddad sprit här. Naturligtvis sjöng vi också snapsvisor.

Varken Ellen eller Jim hade varit med om något liknande förut. De hade heller aldrig ätit sill. Därför var vi lite oroliga för om de skulle tycka om maten. Det var inga som helst problem och de lät sig väl smaka av våra svenska delikatesser. De hade dock lite svårt att hänga med i texten till våra svenska snapsvisor.

Det enda som saknades var nog färska jordgubbar med vispad grädde. Det kompenserade Ellen och Jim för genom att bjuda oss på hemlagad glass från Gingerbread (hotell). På glassen hade vi sås av kryddig mörk rom och dessutom hade vi valnötter som topping.
Kommentera inlägget
fredag 22 juni 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Karneval
Förra helgen firades det karneval här på Bequia. Den pågick från fredag till måndag. Nu var det väl inte någon stor eller imponerande händelse. Karnevalen var ganska liten och hade inte speciellt många deltagare. Men de som var med verkade ha roligt. Åtminstone lyckades man spela hög musik till långt in på nätterna.
Vi var ute och tittade några gånger men deltog inte själva i något karnevalståg.
Länk till fotoalbum: Bequia Karneval
Kommentera inlägget
torsdag 21 juni 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Midsommar
Sill
Som förberedelse inför den stundande midsommarhelgen har vi lagt in vår egen sill. Vi har kokat lag på vinäger, vatten och socker. Kryddat har vi gjort med lagerblad, krossade vitpepparkorn, malen nejlika och svartpeppar.
Vi har sedan varvat sill och rödlök i en glasburk och fyllt på med lagen.
Det är inte första gången vi lägger in sill så här, och vi vet därför att resultatet brukar bli mycket bra.
Vi kommer nog inte att sakna så mycket av det som traditionellt brukar stå på det svenska midsommarbordet.
Det enda som kommer bli svårt att hitta här på Bequia är färska jordgubbar. Vi får nog ersätta jorgubbarna med färsk ananas istället.
Kommentera inlägget
onsdag 20 juni 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Middagsgäster
Stordisk
Det är alltid roligt att bjuda in gäster på middag ombord. Vi har det trevligt och äter god mat tillsammans.
Enda problemet är att det generar en hel del disk. Vi kan inte som de flesta landboende skyffla in allt smutsigt porslin i en diskmaskin. Men det är värt jobbet att ta hand om disken. Nu har vi ju dessutom en watermaker som förser oss med rikliga mängder sötvatten.

Kommentera inlägget
måndag 18 juni 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Hike på Bequia
Angie, Anna-Karin och Tito
Igår var vi ute och besteg ett berg på Bequia. Det var vår vän Angie som hade dragit ihop ett gäng vänner för detta äventyr. Berget var inte speciellt högt, bara 269 m. Men det var nog så jobbigt i alla fall. Terrängen var otroligt oländig och svårforcerad. I början gick vi upp för en brant bäckfåra som var mycket hal och slipprig. Sedan kom vi in i tät och snårig buskvegetation. Många av buskarna hade vassa taggar. En del av dem kan ge allergisk reaktion på huden om man river sig på dem så det gäller se upp.
Belöningen fick vi när vi till slut nådde toppen. En fantastisk utsikt över Admiralty Bay på Bequia. Totalt tog det oss 3,5 timmar genomföra upp- och nedstigning.
Länk till fotoalbum: Bequia
Kommentera inlägget
lördag 16 juni 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Jag kan inte få upp min kokosnöt
Hårt arbete
Igår var vi ute på en hike på Bequia, där vi befinner oss nu. Vi hittade flera torkade kokosnötter som vi tog med oss. Det är från de torkade nötterna som man får den nöt som de flesta känner som en klassisk kokosnöt. Men själva nöten finns under ett ca. 5 cm tjockt skal. Detta yttre skikt är mycket svårforcerat. Det är både hårt och väldigt segt. Efter en lång stunds kämpande med hammare och machete lyckades jag få fram den inre nöten.
Den i sin tur har ett hårt skal som måste spräckas med hammare. Inuti nöten finns kokosvatten som vi tar vara på. Antingen dricker vi det som det är eller så blandar vi en romdrink av det. Kokosköttet äter vi som det är. Det smakar alldeles utmärkt.
Kommentera inlägget
måndag 11 juni 2012 - Skrivet av Unicorn2
Pig Roast
Black Boy
Det blev inte mycket vila innan det var dagas att åka iland och titta på grillning av grisen. Eller rättare sagt så var det två stycken som tillagades eftersom vi var ganska många på plats.

Vi samlades allihop på "The Rasta Island BBQ Spot" som är en liten strandbar som inte består av mycket mer än några brädlappar. Stället drivs av Black Boy och Debbie och det var Black Boy själv som stod för grillandet. När vi kom in till stranden vid 4-tiden var fortfarande en bra stund kvar innan köttet var färdiggrillat.

Upplägget var att Mark från Liahona tillsammans med Black Boy stod för grisarna. Alla deltagande båtar skulle sedan ta med något tillbehör att ställa upp på ett bord för att dela med de andra. Det var allt från pastasallader till BBQ bönor. Anna-Karin hade lagat humus som blev Unicorns bidrag till det gemensamma bordet.
I uppgörelsen ingick också att man beställde vad man ville dricka från Debbis och Black Boy. Öl eller drinkar kostade 5 EC dollar / st. Det motsvarar 13:- SEK.

Som alltid när cruisers träffas på det här viset blev det mycket prat om båtar och var respektive besättning tillbringat den senaste säsongen. Cruiser partyn blir aldrig heller några sena tillställningar. Det sägs ju populärt att cruiser midnatt inträffar 09.00 på kvällen. Det ligger faktisk ganska mycket i det. För vår egen del var vi dessutom ganska trötta från föregående natts ganska tuffa segling.

Skickat via SSB-radio
Kommentera inlägget
söndag 10 juni 2012 - Skrivet av Unicorn2
Vad gör man inte för ett party?
Salt Whistle Bay
I fredags kväll lämnade vi Rodney Bay och St Lucia. Vi hade egentligen tänkt segla iväg redan tidigare i veckan, men starka vindar gjorde det mindre lockande. Målet var att segla ner till Salt Whistle Bay, Mayreau. Där hade våra vänner Willie och Mark från Liahona bjudit in alla sina seglarkompisar till "Pig Roast", helgrillad spädgris. Kalaset skulle gå av stapeln på lördag eftermiddag så vi hade verkligen inte mycket tid på oss.

Det började bra med fin segling i lä av St Lucia. När vi kom ner mot Pitonerna dog vinden ut, det gör den alltid där, och vi fick starta motorn. När den sedan kom tillbaka gjorde den det med besked. Jag hade precis sovit en stund när Anna-Karin väckte mig och sa att vi måste minska segel. Vi hade redan två rev intagna i storen men seglade med full genua. Därför rullade vi in till två rev även i förseglet. Vid 12-tiden på natten ökade vinden ännu mer och det var bara att ta in tredje rev i både stor och genua. När vi har revat så mycket är det verkligen inte mycket segel kvar uppe. Men trots den minimala segelsättningen gjorde Unicorn 7 knop. Vinden pendlade sedan mellan 15-20 m/s ända till vi kom in i lä bakom St Vincent.

Just de 30 sjömilen mellan St Lucia och St Vincent är ökända får sina starka vindar och den grova sjön som byggs upp. Vinden trycks in mellan öarna och det bildas en kompression som ökar styrkan rejält.

Bakom St Vincent dog vinden ut totalt och det fick bli en stund för motor igen. Lagom till morgonen kom vi ut söder om St Vicent och kunde segla den sista biten ner till Bequia. Där ankrade vi vid 7-tiden i Admiralty Bay. Stoppet varade bara i två timmar, eller så lång tid som det tog att sjösätta och göra i ordning jollen och köra in i land för inklarering.

Nere på Mayreau kan man inte klarera in till Grenadinerna och vi var därför tvungna att göra det här stoppet på Bequia.
Efter stoppet hade vi 22 sjömi kvar. Och vi hann fram i tid till partyt som startade klockan 3. Klockan 2 på eftermiddagen kunde vi släppa ankaret i den vackra Salt Whistle Bay.

Skickat via SSB-radio
Kommentera inlägget
fredag 8 juni 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Kundservice
Reparerad sandal
För ett par veckor sedan skrev jag om att sulan lossnade på Anna-Karins Keen-sandaler. Jag tog ett par bilder på dem och skickade iväg ett e-mail till kundservice hos Keen i USA. Men jag hade inga större förhoppningar om något positivet svar därifrån.

Det berodde på:

1.Sandalerna var inköpta för 1,5 år sedan, alltså knappast längre inom 
    garantitiden.
2. Inget kvitto fanns kvar på inköpet.
3. Vi kom inte ens ihåg namnet på butiken. Det enda vi kom ihåg var att det
     var på Las Olas Boulevard i Ft Lauderdale.

Döm därför om vår förvåning när det några veckor senare damp ner ett mail från Keen där de sa att det utan vidare accepterar reklamationen. Det enda vi nu behöver göra är att gå in på deras hemsida och välja modell och färg så skickar de ett nytt par utan kostnad. Det kallar jag kundservice. Det enda som ställer till det en aning är att de tyvärr bara kan skicka till adresser inom USA. Men det kan vi lösa med att få dem skickade till någon av alla våra vänner i USA.

Vi behöver inte heller returnera det trasiga paret. Jag har därför reparerat den trasiga sandalen med ”5200”. Det är den amerikanska motsvarigheten till Sikaflex och är ett superstarkt lim/tätningsmassa. Jag använder den långsamhärdande varianten som tar en hel vecka på sig att härda ut fullständigt. Men då får man en superstark fog som aldrig kommer att gå upp. Det blir så stark att materialen man limmar ihop går sönder innan fogen gör det.
Jag har redan lagat andra skor med ”5200” och vet att det fungerar perfekt. De blir som nya igen.

Kommentera inlägget
torsdag 7 juni 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Cyklop
Anna-Karin redo att hoppa i

När vi var i Le Marin, Martinique köpte vi varsitt nytt cyklop med snorkel. De gamla vi hade var nästan helt utslitna. Vi brukar inte köpa dyr proffsutrustning utan nöja oss med billigare utförande. Vi har tidigare några gånger satsat på, vad som skulle vara hög kvalitet, men blivit besvikna. Den dyrare utrustningen har inte visat sig vara bättre eller hålla längre än den billigare.
Vi måste dock säga att vi är imponerade av hur länge våra simfenor har hållit. Vi köpte dem för ungefär 15 år sedan på en båtmässa i Göteborg, och de är fortfarande i bra skick. Mask och snorkel som hörde till är sedan länge skrot.
Det är viktigt att ha mask och snorkel som fungerar bra. Det är en del av det dagliga underhållet att dyka ner under båten och se att allt står rätt till.
Anoder skall kollas och vid behov bytas. Givare till logg skall hållas ren. Eventuella havstulpaner skall snarast avlägsnas, annars får de ordentligt fäste och blir svåra att få bort. Men framför allt skall propellern hållas ren. Den har ingen skyddande giftfärg utan är helt bar metall. Om inte den görs ren ganska ofta börjar det snart att växa allsköns vegetation på den. En beväxt propeller förlorar snabbt i verkningsgrad, vilket innebär både lägre fart och högre bränsleförbrukning.
Normalt skubbar jag rent den med en borste, men någon gång då och då slipar jag av den med mycket fint smärgelpapper. Det håller den i gott skick.

Givetvis använder vi också vår snorkelutrustning till rent nöjestittande då och då.

Kommentera inlägget
onsdag 6 juni 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Nya sandaler
Nya Merell

Jag hade faktiskt turen att hitta ett par sandaler här i Rodney Bay, St Lucia. Det är annars inte så lätt att få tag på treekingsandaler här.
Detta är ett par Merell och det märket har jag haft förut och vet att de är sköna att gå i.
Det var verkligen välbehövligt med ett par nya sandaler eftersom jag började få ont om skor att sätta på fötterna. Ja om man nu undantar flip-flops, vilket jag har i överflöd.

Priset var SEK 400:- Jag vet inte riktigt vad sådana sandaler kostar i Sverige nu för tiden, men jag inbillar mig att det inte var något överpris.
Det skall bli kul att testa dem så fort tillfälle ges.

Det blåser riktigt frisk här ute i viken, 12-15 m/s. Det gör att vi stannar några extra dagar här.

 

Kommentera inlägget
tisdag 5 juni 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Boudins
Godsaker från Frankrike

I St Anne på Martinique fick vi tag på en av mina favoriter. Det är hemlagad fransk blodkorv som kallas Boudins.
Man tillagar den genom att låda den sjuda i varmt vatten i ca 10 min. Sedan är de klara att ätas.De här korvarna var mycket kryddiga och goda. De påminner ganska mycket om den tyska varianten som kallas Blutwurst.
Anna-Karin är inte lika förtjust i dem som jag är.Hon gillar inte riktig konsistens och utseende på innehållet.
Bodins måste inte vara blodkorv. Det finns också varianter som är gjorda på räkor eller conch (havssnigel).

Kommentera inlägget
lördag 2 juni 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Vacker båt
Zaca a te Moana
Häromdagen mötte vi denna vackra båt ute på havet, Zaca a te Moana. Vi vet inte vad det är för en båt eller vad den var ute på för segling. Men i alla fall mycket vacker att se på med alla sina segel satta. Anna-Karin lyckades ta några fina bilder, detta är en av dem.
Kommentera inlägget