2013 Karibien - november 2013
fredag 29 november 2013 - Skrivet av Unicorn2
Thanksgiving

Igår firade vi amerikansk Thanksgiving. Firandet började med att Nancy tog med oss på en biltur i Hobe Sounds omgivningar. Vi körde igenom de områden där många amerikanska företagsledare, skådespelare och idrottsstjärnor har sina hus. T.ex Tiger Woods och Michael Jordan. Man kunde inte se så mycket av själva husen eftersom det mesta doldes av murar och vegetation.

Under tiden vi var borta stannade George hemma och vaktade kalkonen som stod i ugnen.
När vi kom hem var det dags för lite lätt lunch. Vi dippade grönsaker och åt kex med kaviar. En stund senare var det dags för räkor med cocktailsås. Till det drack vi ett glas champagne.

Först efter klockan fyra på eftermiddagen var kalkonen klar att skäras upp. Till kalkonen åt vi potatismos, mos gjort på pumpa, inkokta lökar, det som amerikanarna kallar "stuffing" som är en sorts fyllning gjord på brödsmulor och kryddor. Sist med inte minst fick vi en god "gravy" (sås eller mer sky).
Allt var fantastiskt gott och Nancy hade verkligen gjort ett stort jobb i köket med alla förberedelser.

Som sig bör i Amerika tittade vi på amerikansk fotboll efter maten. Det har aldrig riktigt varit min favoritsport, men man får ju ta seden dit man kommer.
När matchen var över var det dags för desert. Äppelpaj, pumpapaj med glass till. En sak är säker vi gick inte och la oss hungriga på kvällen.

Idag skall vi återigen ut på utflykt. Denna gång är det tänkt att vi skall åka åt andra hållet, det vill säga norr ut. När vi kommer hem igen blir det rester från kalkonen till middag. Den var så stor att vi inte ens åt hälften av den igår.

Tyvärr blir det inga bilder eftersom vi inte har internet som tillåter det här. Inläggen skickas via Airmailprogrammet i datorn ihop med mobiltelefon. När vi får bra uppkoppling skall jag komplettera med bilder.

Kommentera inlägget
torsdag 14 november 2013 - Skrivet av Håkan Börjesson
Salty Dawg
Foto USCG

Att vi valde att avstå från Salty Dawg rallyt var nog väldigt klokt. Vi har fått lite uppgifter vad som hänt även om rapporterna långt ifrån är fullständiga.

Två båtar har fått överges och besättningarna har plockats upp av helikoptrar från USCG (UC Coast Guard). Två eller möjligen tre båtar har förlorat sina master. Tre eller fyra båtar har tappat sina roder. En del av de skadade båtarna har kunnat linka tillbaka för egen maskin, andra har behövt bogsering av USCG. En bruten arm rapporteras också.

En av de båtar som behövt bogsering är våra goda vänner Helen och Dave på ombord på Jammin. Det tappade som jag tidigare nämnt sitt roder i tuffa förhållanden när det korsade golfströmmen.

Vi fick i morse ett mail från dem där de berättar att bogseringen tog 40 timmar tillbaka in till Norfolk. De första 24 timmarna var de ombord på sin båt men blev sedan förflyttade till kustbevakningsbåten. Anledningen var att man inte längre kunde garantera deras eller Jammins säkerhet i de svåra förhållandena.

Dave rapporterar vidare om skadorna som uppstod på grund av det tappade rodret. Invertern dränkt i saltvatten och ur funktion. Värmesystemet ur funktion. Antagligen måste hela rullfockssystemet bytas. Storskotsystemet kvaddat. Skörad genua. Vindgeneratorn tappad över bord. Madrassen till dubbelsängen så dränkt i saltvatten att den inte gick att rädda. Alla durkar totalt dränkta i saltvatten, kanske måste de bytas. Utombordare helt dränkt i saltvatten och behöver renoveras.

 Trots alla skador är Helen och Dave naturligtvis tacksamma att de överlevde och att de fortfarande har kvar sin båt. Skadorna går att reparera även om det kommer att ta lite tid.

Länkar
Övrigt US Coastguard
Kommentera inlägget