2014 Karibien - augusti 2014
fredag 29 augusti 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Fixa delar m.m.
Värda sin vikt i guld

När vi besöker Sverige har vi alltid en lång lista på saker som skall inköpas och tas med tillbaka till Unicorn.

Det är de mest varierande saker som står på denna lista. Allt från Kalles Kaviar till reservdelar för motorn.

Denna gång står kablar till VHF-radion med bland det som skall införskaffas. Vi tycker mycket om vår Sailor VHF som egentligen är en apparat ämnad för yrkesbruk. Vi använder den dagligen och det är ju nästan som yrkesmässig användning.
Vi har två lurar till radion. En sitter uppe i sittbrunnen och den andra nere vid navigationsplatsen. Själva radiodelen sitter sedan dold bakom en lucka. En mycket bra lösning tycker vi.

Radion fungerar perfekt och vi får ofta höra att vi har en av de bästa signalerna. Det finns dock en irriterande svaghet. Det är de spiralkablar som förbinder luren med sin klyka. Efter några år blir gummit sprött och faller helt enkelt av.

Leverantören har hävdata att det skulle vara ett problem orsakat av solens uv-strålning. Men detta stämmer inte. Den kabel som sitter nere vid navigationsplatsen har aldrig varit utsatt för sol. Trots det är gummihöljet helt slut.

Vi byter nu för andra gången ut båda dessa kablar. Det är inte billigt 1.461:- SEK för två st. För den summan skulle man nästan kunna köpa en helt ny VHF. Men vi tycker som sagt var mycket om vår radio och har därför investerat i två nya kablar.

Hoppas de håller länge!

Kommentera inlägget
måndag 25 augusti 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Öppet Varv

I fredags var vi på det närmast obligatoriska besöket i Ellös och Henån för att titta på ”Öppet Varv”. Vädret var inte det bästa och regnskurarna talrika.

Som vanligt träffade vi massor av kompisar. Det blir så mycket prat att man knappast hinner se någonting. Vi tittade endast på en enda båt fast det fanns många nya konstruktioner. Den vi tittade på var den mycket intressanta Adventure 55. En sådan hade inte varit helt fel. http://www.adventureyachts.se/

Jag vet inte priset på båten, men billigt kan det inte vara.

Det var roligt att se att flera av de svenska varv som haft problem verkar vara på gång igen. Najad bygger båtar för fullt, men även Malö och Sweden Yachts är med i leken igen.

Pelle Petterson kläder hade utförsäljning och vi slog till på varsitt par shorts och varsin regnjacka.

 

Kommentera inlägget
onsdag 20 augusti 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
God mat och punktering
Smarriga räkmackor på planka

Det finns inte så mycket att rapportera mer än att vädret passade på att bli uselt lagom till min ankomst i Sverige. Det har nog inte gått en dag utan regn. Ibland riktigt rejält. Temperaturen är också långt från vad jag är van vid.

 Vi passar annars på att äta så mycket svensk husmanskost vi bara kan. Det är ju en hel del ingredienser som kan vara svåra att få tag på för oss. I förrgår bjöd mina föräldrar på isterband med dillstuvad potatis. En annan dag hade Anna-Karins mamma lagat renstek med kantarellsås.

 Igår blev utbjudna av Agneta och Anders på Le Pain Francais i Göteborg. Där åt vi jättegoda räkmackor. Räkor kan vi visserligen köpa då och då i Karibien, men det är inte detsamma som västkusträkor.

 På väg hem fick vi en skruv i däcket på bilen. Vi klarade oss dock hem utan att behöva byta till reservdäcket. Jag har precis varit nere på gummiverkstaden och fått däcket lagat.
Det är andra gången vi för punktering på bilen då vi besökt Göteborg. Förra gången var häromåret då vi besökte Helene och Bosse. (Seaqwest)

Kommentera inlägget
torsdag 14 augusti 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Motionsrunda

Det blev inte mycket vila efter resan till Sverige. Omgående tvingade Anna-Karin ut mig på en runda runt Hegärdessjön.

9,3 km blev distansen. Mest gång, men lite jogg. Jag har lite ont i ryggen och det känns mer när jag springer. Verkar vara en nerv som kommit i kläm. Lite då och då återkommer detta onda. Speciellt när jag suttit still länge. Som t.ex. en lång flygresa.

Kommentera inlägget
onsdag 13 augusti 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Med en hårsmån

Nu har jag anlänt till Sverige. Med det var på håret att att det gick vägen. Jag hade bokad ett inrikesflyg från Trinidad till Tobago med Caribbean Airlines. Det är en flygning på 15 min. Caribbean flyger denna sträcka en gång i timmen dygnet runt.

Jag hade bokat så jag skulle ha drygt 4,5 timme på Tobago innan flyget till Frankfurt skulle lyfta. Det borde ju räcka. Men inte kan man lita på Caribbean Airlines inte. Jag tror inte jag varit nöjd med dem en enda gång.

Mitt plan, liksom alla andra, var naturligtvis kraftigt försenade. Att få besked, glöm det. Mer oorganiserad personal får man leta efter. Den ena ljuger mer än den andra. Att man inte ens kan klara av att köra en 15 min flight en gång i timmen, under all kritik.

I allra sista minuten kom jag iväg 3,5 timme efter utsatt tid. På Tobago rusade jag till Condors disk för att se att de just höll på att att stänga incheckningen. Jag fick som tur var checka in som sista passagerare. Det enda goda var att ekonomiklassen redan var full. Jag blev därför uppgraderad till businessclass utan extra kostnad.

 När jag fick matsedeln i min hand fick jag ett gott skratt. Läs själva ovan.

Jag brukar tala tyska med kabinpersonalen på tyska flighter, men inte denna gång. Ni förstår säkert varför.

Jag fick fria "dinks" mit alkohol.

söndag 10 augusti 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Gick att äta
Smakar som vilken powerbar som helst.

Nu har jag testat de med fem år utgångna nödransonerna som fanns i livflotten. Det var absolut inget fel på dem, de var fullt ätbara. De smakade ganska likt vilken powerbar som helst. Fast jag tyckte de var lite för lösa och mjöliga i konsistensen. Men det är kanske bra när skörbjuggen börjar sätta in efter några veckor i flotten.

De var inte så goda att jag sparade några. Nya kommer ju att packas i flotten.
Vad jag däremot gjorde var att ta med ett paket till den cruisers potluck som vi hade i Coral Cove Marina i fredags. Jag bjöd runt utan att visa paketen och försökte få mina kompisar att gissa vad det var. Det var faktiskt ingen som kom med rätt svar.

 Annars är skafferi och kyl i princip tömda. Jag lämnar ju Trinidad i morgon och har så gott det går försökt göra slut på allt. En del, men inte mycket, skänkte jag till Vidya och Kenneth på El Cordero.

Just nu går åskan för fullt och regnet vräker ner. Inte bra eftersom jag har en del kvar att göra.

Kommentera inlägget
fredag 8 augusti 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Nödläge
Tyvärr blev inte bilderna med mobilkameran speciellt bra.

Vår livflotte har aldrig varit servad sedan den var ny 2006. Det betydde att den hade passerat tillverkaren Zodiacs serviceintervall med råge. Om vi skall ha utrustning ombord känns de ju bra att veta att den fungerar, annars är det ju ingen idé att släpa runt på den.

När vi var i St Martin förra året kontaktade vi därför ett företag som heter Life Rafts Etc. Det är den officiella servicestationen för Zodiac i St Martin. När de fick höra att vi inte servat på ganska lång tid var de snabba med att döma ut flotten. Det utan att ens ha sett den. Vi fick höra att den troligen bara var skräp.

Det tyckte vi lät lite konstigt så vi lät saken bero. Efter flera rekommendationer kontaktade jag nu istället Mischa på Marine Safety Equipement i Trinidad. Supertrevlig kille som inte såg några som helst bekymmer med att tiden var långt överskriden.

I morse blev jag upphämtad av Vladimir som tog mig + flotte till verkstaden. Vilket ställe, motorverkstäder och andra verkstäder här i Chaguaramas lämnar ofta mycket att önska vad det gäller ordning och reda.. På MSE var det ”spotless”, det renaste och mest välordnade ställe jag sett så långt här nere. Men de lyder också under tuffa krav som certifierad servicestation till offshoreindustrin i Trinidad.

Eftersom kolsyreflaskan var utgången och behövde ny fyllning rekommenderade Mischa att vi skulle rycka i tampen och se vad som hände. Det gjorde vi också. Vad som hände var att en flotte som såg ut att vara helt i nyskick blåste upp sig utan minsta problem. På ca 10 sek. var tuberna stenhårda och taket hade rest sig. All utrustning var helt intakt och utan att minsta lilla fukt trängt in. Visserligen var nödraketer, mat, vatten och annat utgången med 5 år, men det kunde man verkligen inte se.

 Så mycket för att allt skulle vara skräp.

Vi får se om jag skriver något i morgon. Till lunch tänkte jag testa 5 år utgångna nödransoner. Man vet aldrig hur det kan gå.

Kommentera inlägget
torsdag 7 augusti 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Problem för grannen

Härom natten sjönk grannbåten. Den låg inte alldeles intill utan en bit bort. Vad som var orsaken vet jag inte riktigt. Med hjälp av oljefat som luftfylldes lyckades man lyfta den en bit. Men när bogseringen startade låg den för djupt. Därför fastnade båten i leran på väg mot travelliften. Det var bara att skaffa fram fler oljefat för att lyfta lite till.

På grund

Nu står båten på land, men jag vet inte i vilket skick. Troligtvis är el-system, instrument, elektronik förstört. Om man har tur finns det en möjlighet att motorerna går att rädda.

För min egen del väntar upptagning idag vid 10-tiden. Som vanligt lyfter jag på Peakes. Det blir fjärde gången.Tid att lyfta

Kommentera inlägget
söndag 3 augusti 2014 - Skrivet av Håkan Börjesson
Kunde gått illa
Bruten sadelstolpe

Igår när jag cyklade runt i Chaguarams och gjorde ärenden gick sadelstolpen rakt av. Det var inte helt oväntat då den var ganska rostig. Men det blev ändå några vingliga meter innan jag återfick balansen.

Våra Bromtons är 15 år gamla och vi har haft stor nytta och stort nöje av dem. Att de klarat sig så länge som de gjort, får man nog säga är ett gott betyg.

När vi övervintrade i Medelhavet stod de ute hela tiden i ur och skur, det fanns ingenstans att göra av dem. Man kunde naturligtvis fällt ihop dem och tagit dem ombord. Men vi använde dem dagligen och det tycket vi var för bökigt.

De senast åren har vi inte tagit ner dem under däck överhuvudtaget. De har stått på däck i aktern. När vi haft saltvatten på däcket har de naturligtvis blivit utsatta för detta. Det påskyndar självklart korrosionen.

Min cykel slängdes redan upp i USA och det var Anna-Karin's cykel som jag nu cyklade på.

Annars har det gått trögt med projekten här. Helgdag både tisdag och fredag har gjort att all verksamhet gått på sparlåga här.

Kommentera inlägget