2016 Karibien - maj 2016
söndag 1 maj 2016 - Skrivet av Håkan Börjesson
Jolly Harbour på land

Nu står Unicorn på land i Jolly Harbour på Antigua. Jag håller som bäst på att förbereda båten för ett antal månader på land. Det är mycket som skall göras. Segel plockas ned, byta olja i motor och backslag, skölja kylsystemet med sötvatten och konservera, rengöring och vinägertorkning av alla ytor invändigt, ja listan är lång. Det gäller att starta tidigt på morgonen för mitt på dagen är det olidligt hett, 40 C i skuggan. Då är det svårt att få något gjort.

Det ligger ett 10-12 skandinaviska båtar här och väntar på väderfönster för att påbörja segling mot Azorerna. Jag känner inga av dem sedan tidigare eftersom de flesta är vad vi kallar för ettåringar. Det innebär att de är unga människor som tagit ett sabbatsår för att segla Skandinavien-Karibien t.o.r. under ett år. Det verkar som om de kommer att avsegla någon dag i kommande vecka.

Ett par känner jag dock sedan tidigare och det är Barbro och Pekka från Corona AQ. Men de skall skeppa sin båt på ett lastfartyg till Las Palmas. De har i höstas deltagit i ARC (Atlantic Rallý Crusing). Men det var långt ifrån första gången. Redan för 30 år sedan seglade Barbro och Pekka sin L32 Corona AQ i det allra första ARC. Sedan har de seglat fram och tillbaka över Atlanten många gånger. Jag har för mig att Pekka sagt 9 gånger. Eftersom de seglade med i det första ARC med samma båt och besättning var de inbjudna som hedersdeltagare vid 30-års jubileet. Tro det eller ej men med deras L32 byggd 1965 blev de totalsegrare i 2015 års ARC. Givetvis inte först i mål, men det beräknas ju via ett handikappsystem.

Anna-Karin och Morris är inte längre kvar ombord. De mönstrade på Flying Penguin och seglade till St Martin. Därifrån flög de båda sedan till Sverige via Amsterdam. Anledningen till detta arrangemang är att det inte fungerar att ta Morris till Sverige från Antigua.

För det första checkar vi aldrig in honom till Antigua, läs dyrt och krångligt. För det andra går alla flyg härifrån till Sverige via London. Där skulle Morris bli fast i karantän om han kom dit. Därför var vi tvungna till detta upplägg. Deras resa till Sverige gick utan problem, och Morris reste med Anna-Karin inne i kabinen. Han satt tyst och snäll i sin bur i 18 timmar utan att varken äta eller dricka. Men vi har läst att det är normalt för katter att stänga ner sina system när de utsätts för den extra stress som en flygresa innebär.

Rapporter från Sverige säger att Morris fått desto mer energi när han kommit fram. Han har redan hunnit riva ner några stora blomkrukor som gått i tusen bitar. Men Anna-Karin vågar inte släppa ut honom lös, han får vara innekatt.

 

Länkar
Övrigt Corona AQ