2017 Karibien - november 2017
torsdag 30 november 2017 - Skrivet av Håkan Börjesson
Mini Transat

Mini Transat är en kappsegling som går startar i La Rochelle i Frankrike. Första etappen går till Kanarieöarna. Etapp två går sedan över Atlanten med målgång på Martinique. Båtarna bemannas av bara en person, kvinna eller man. Jag kan inte reglerna exakt men båtarna för vara max 6,5 m långa och max 3 m breda. De är otroligt extrema byggen i kevlar, kolfiber och andra exotiska material. De har inga motorer. Vikten ligger på ca 1000 kg.

Vinnaren av årets upplaga är en fransman som heter Ian Lipinski. Han vann bägge etapperna. Han seglade över Atlanten på 11 dagar med en snittfart på 10,6 knop. Inte illa för en båt som bara är 6,5 m lång.

Det har varit otroligt intressant att vandra omkring på bryggorna i Le Marin och se dessa spektakulära båtar.

 

Länkar
Övrigt Mini Transat
Kommentera inlägget
tisdag 28 november 2017 - Skrivet av Håkan Börjesson
Tillbaka ombord på Unicorn igen
Mini Transat har just gått i mål på Martinique.

Det har varit tyst på bloggen länge nu. Allt för länge och det är ju inte kul för eventuella följare. Jag får försöka att bättra mig och komma tillbaka till regelbundna uppdateringar.

Jag skall i de nästkommande inläggen skriva om varför det det inte blev något uppdaterar i somras. Men vi börjar med hur det ser ut just nu. För snart fem veckor sedan anlände jag tillbaka till Trinidad och Unicorn. Efter en vecka på egen hand anlände min vän Bengt med sin dotter Sofia. De hjälpte mig att få Unicorn i sjödugligt skick igen. Efter sjösättning seglade vi tre tillsammans upp till Grenada stannade några dagar. Sedan fortsatte vi upp längs ö-kedjan till St Lucia där Bengt och Sofia lämnade Unicorn för att flyga hem till Sverige. Jag seglade dagen därpå ensam den korta sträckan, 25 Nm, upp till Martinique.

Efter att ha kastat ankar i St Anne tog det bara ett par timmar innan Anna-Karin och Morris stod inne på kajen och väntade. Dessutom hade Anna-Karin sina föräldrar med sig. De har nu snart tillbringat två veckors semester här med oss. Men de bor inte ombord på Unicorn utan har hyrt en lägenhet i land.

Morris älskar att vara tillbaka ombord igen. Han klarade resan från Revesjö till Karibien helt galant. Redan från första minuten kände han sig hemma och satte sig framför skåpet där maten alltid står och tittade uppfordrande på mig. Dags för en portion nu,eller? För de andra resenärerna var det några dagars jetlag innan de klarat av tidsomställningen.