I Medelhavet År 1
måndag 3 september 2018 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Gibraltar (GBZ) – Estepona (ES) 27 Nm
Vi kände oss välkomna på besöksbryggan i Estepona

Laventes skägg torkar upp och vinden vänderPrecis som prognoserna sa så avtog Laventevinden från öst under natten och vi kunde ge oss iväg som planerat. Innan vi lämnade Gibraltar skulle vi tanka då dieseln bara kostar ca 6:50 skr/l. Vid båtmacken låg en stor motorbåt som skulle tanka före oss. När vi trodde att han tankat färdigt efter halvtimma så hade han en tank till som tog lika lång tid att tanka. Puh! Då blir det dyrt även om literpriset är billigt! Det kändes skönt att lämna Gibraltar då vi upplevde att det var för mycket lyx och för många engelsmän på samma plats.

Vi rundade Europe Point på GibralltarVi rundade Gibraltars udde Europé Point, Europas udde mot Afrika, där den ståtliga fyren står som landmärke. Vi blev förvånade att det låg en stor moské på udden. Det låg mycket lastfartyg ankrade utanför så vi fick gå en stund med motor innan vi satte gennakern i den nu härliga sydvinden 6-8 m/s.

På väg mot Estepona och Sierra BermejaNär vi seglade som bäst kom en fiskebåt med tre fiskare ombord som skrek i munnen på varandra på spanska och viftade omkring sig. Vad vill dom undrade vi. Sen upptäckte vi fiskebojen framför oss och det flytande nätet. Vi gjorde en kraftig gir och gennakern fladdrade så det ryckte i hela båten men vi klarade nätet. Fiskarna vinkade nu åt oss nöjda. Vilken tur vi hade att de varnade oss men hur hade de märkt ut det flytande nätet egentligen!

Bilfärd till receptionen i EsteponaVäl framme i Esteponas hamn lade vi till vid bryggan för ”visitors” och strax kom en man från marinan och mötte oss. Vi skulle följa med honom till receptionen i hans elbil. Vi fick knappast plats alla tre i det lilla sätet så jag fick båtmeken i knät. Vid incheckningen i receptionen, efter den vanliga pappersexercisen, fick vi en flaska riojavin i välkomstgåva. Tillbaka till båten fick vi allt gå själva. Nu var det dags att göra ”Medelhavstilläggning” igen. Det gick riktigt bra! Det är bara landgången som saknas säger båtmeken.