Southamton
lördag 2 april 2011 - Skrivet av Thomas Heimer
Honey Pie´s Resor

Paus i Klart Skepp görandet vid Shamrock QuayDenna blogg är tänkt att handla om Skepparns och Fartygschefens resa till Medelhavet.

Resan är ännu bara på planerings och förberedelsestadiet.Inte så bara känns det som. För att komma ur förberedelse stadiet måste resan startas och vi har därför bestämt avgång från bryggan i Åva till 17 maj 2014 kl. 10:30.

 

                                                          Paus i Klart Skepp görandet,Shamrock Quay

En viktig förberedelse var anskaffning av båt. Att hitta en i hemtrakten(Stockholm )hade varit för enkelt. Lite mer äventyr måste det vara så vi hittade en Jeanneau SO 35 i Southampton i december 2010.

Hemseglingen planerades till april 2011. Den 3 april startade så Carina ,som båten hette,från ett vårvarmt Southampton

Besättningen utgjordes av Skepparn,sonen Mikael och kollegorna Johan och Thomas. Lite spända var vi förstås inför det helt oprövade med tidvatten och strömmar. Allt förlöpte dock väl och mitt i natten förtöjde vi bakom Brightons bastanta betongvågbrytare.Resten av resan gick också helt enligt planen. Lite väl sena ankomster till bl.a Dover,Ostende,Scheveningen och Den Helder

Vi kostade även på oss en avstickare till Helgoland för att sedan via Kielkanalen så småningom efter precis 2 veckor komma till Ystad.

På grund av isläget i Stockholm hade vi planerat att lämna båten där till mitten av maj då förhoppningsvis våren även nått Sverige.

Så den 15 maj startades etappen Ystad --Stockholm (Åva) med Skepparn och Fartygschefen.

Väl hemma togs båten upp för bl.a.bottenkontroll.Vi hade tyckt att båten rörde sig lite segt i vattnet. Detta fick sin förklaring. Hela botten var täckt av "bromsrör".

Efter rengörning och finputsning av botten blev det som en helt annan båt.

Det sägs ju att man inte ska byta namn på båtar.Jag fann dock en beskrivning på hur man skulle blidka havsguden Poseidon för att kunna göra detta..

Bland annat fick vi offra en hel del av dopchampagnen till honom och dagen efter även ett par magnesyl.

Så namnbytet fungerade och båten heter nu "Honey Pie"