Skola
Sunday 30 April 2017 - Written by Caroline Ekberg
Vecka 17
Sista inlägget i Skolan bland hajar och pirater! Tiden har gått snabbt kan vi börja med att konstatera! Det känns som igår som jag satt hemma vid köksbordet och läste in mig på kursplaner för åk 1-3. 
 
Det har varit spännande med hemundervisning! Tror inte att vi kommer ge oss in i det igen, men vi känner oss ganska nöjda med vad vi åstadkommit! Materialet som vi fick rekommenderat från skolan, matteböcker och svenskaböcker har vi jobbat klart med. Vi har arbetat med flertalet av de centrala innehållen för åk 3 i både matematik, svenska, engelska, no och so. Vi hoppas att William når upp till kunskapskraven för dessa ämnen. Elisia har två år till på sig men vi hoppas att hon kan vad hon bör kunna i åk 1 :-) I de lite mer praktiska ämnena Idrott, slöjd, musik och bild har vi inte riktigt lyckats arbeta med alla centrala innehåll. Dock har ämnena funnits med oss hela tiden! Vi har idrottat, snickrat, sjungit sånger samt ritat och pysslar i massor! Vi hoppas på det bästa även för dessa ämnen ;-) 
 
I veckan som gått har vi arbetat med matte, svenska, engelska samt haft lite idrott. I veckan som kommer blir det gamla NP för Williams del. Elisia får räkna, läsa och skriva lite. 
 
När vi kommer hem har vi en vecka på oss att acklimatisera oss till det normala livet igen samt repetera vad vi arbetat med. 
 
Måndagen den 15 maj börjar William och Elisia i vanlig skola igen! Båda är mycket lyckliga över att det gick att lösa så de får återgå till sina tidigare klasser! Tror aldrig någonsin mer jag kommer ha två barn som längtar till skolan så mycket som jag har just nu! :-) 
 
Gustav ser fram emot att få träffa kompisarna på förskolan, men kommer dessvärre att få vänta till augusti :-) 
 
Tack till alla er som följt med oss på vårt skoläventyr och ett litet extra tack till mamma/mormor Birgitta som delade med sig av mängder med skolmaterial som vi haft stor användning av! :-) 
Comment
Skola
Sunday 23 April 2017 - Written by Caroline Ekberg
Vecka 16

Påsklov förra veckan! Dock fick vi ta igen lite från veckan innan då vi haft besök av farmor, Tobban och Mathilda.

Denna vecka har det varit matte och svenska för hela slanten! Lite engelska och idrott också.

Matteböckerna börjar närma sig de sista sidorna. I svenska kämpar vi som vanligt på med att läsa högt och tyst. Skriva ord och meningar, stava samt hålla ordning på stor bokstav och punkt. 

Det känns att båtskolan börjar närma sig sitt slut och vi försöker att förbereda oss så gott det bara går för att återvända till vanlig skola igen! :-)

Comment
Skola
Monday 10 April 2017 - Written by Caroline Ekberg
Vecka 14

Vi får erkänna att det blivit lite si och så med skolan denna vecka. Vi har försökt att kämpa på med matteboken och lite läsning. Kansk kan man räkna ett besök på Teide som skolaktivitet samt all simträning i poolen ;-) 

En mysig vecka har vi haft, men det får bli lite skola på påsklovet så vi håller oss till tidsplanen!

Glad Påsk önskar vi alla!

Comment
Skola
Monday 3 April 2017 - Written by Caroline Ekberg
Vecka 13
Ännu en skolvecka i matematikens och svenskans härliga värld! Vi får väl erkänna att jag och William börjar bli lite nervösa för nationella proven. Vi kör proven från tidigare år i båtskolan så får vi se hur de gör i den vanliga skolan när han kommer tillbaka 15 maj
 
William jobbar på att räkna ut sin mattebok. I veckan har det handlat om geometri. Kombinerat med det jobbar han med problemlösningsuppgifter. Vissa uppgifterna är riktigt kluriga! Elisia kämpar på och räknar också mycket i boken. För att göra det hela lite roligare spelar vi lite mattespel som omväxling. 
 
I svenskan så läser vi böcker, tyst för oss själva och högt tillsammans. Svenskaböckerna som vi fick med från skolan är klara! Vi har arbetat med lite annat traditionellt skolmaterial som exempelvis stenciler med korsord. 
 
Både William och Elisia har skrivit klart sina sagor om djur. William skrev om älgen Leo och Elisia om sebran Sara. Vi skrev på dator för att träna på det. Vi jämförde sagorna med faktatexterna vi skrivit tidigare för att titta på skillnaderna. 
 
Idrott i parken på La Gomera hann vi med innan vi åkte till Teneriffa! Lite engelska har vi också roat oss med.
 
Tanken var att vi skulle "göra klart" ett ämne varje vecka nu så vi bara har matte och svenska kvar. Slöjd stod på schemat denna vecka! Dock hade vi en strejkande slöjdlärare så det blev inte så mycket med det ;-) Vi hoppas att han får energi till en annan vecka!
 
I veckan som kommer har vi besök av släkten. Matteböckerna kommer få konkurrens av poolbad och annat kul! Det blir till att gå upp tidigt och räkna, räkna och räkna innan semesterkänslan får överhand!
Comment
Skola
Sunday 26 March 2017 - Written by Caroline Ekberg
Vecka 12

Denna veckan har vi arbetat på riktigt bra. Som vi skrev förra veckan ligger mycket fokus på svenska och matte nu. I matten har vi arbetat mycket i böckerna. Geometriska figurer har det handlat om både för William och Elisia. William har en extra bok med svåra problemlösningsuppgifter. Dessa uppgifter har vi tänkt, trixat och klurat lite kring denna vecka. Svårt men kul. 

I svenskan har vi läst mycket på olika vis. Och plöttsligt händer det! Igår när skolan var färdig så ville William hellre läsa i sin kapitelbok än spela på sin padda! Vi har även arbetat i svböckerna, snart är de klara. Lyssna på hur bokstäver låter, vad som händer med ordet när man tar bort/byter ut en bokstav har vi fortsatt att träna på. Roligaste svenskauppgiften denna veckan var när vi började att fundera på hur vi kunde skriva om våra faktatexter om djur till sagor. Vi fick fundera på vad det är för skillnad på faktaböcker och skönlitteratur. Till sagorna behövde vi inga faktaböcker. Härligt att låta fantasin få bestämma och ta över i sagans värld. För att få lite struktur på våra sagor gjorde vi tankekartor med rubrikerna inledning, handling och avslutning. Där fyllde vi i vad sagorna i stora drag skulle handla om innan vi började att skriva. Blir spännande att läsa dessa sagor sedan!

Idrott har vi haft i parken tre gånger denna veckan. Parken i La Gomera är så härlig och inbjuder till lek i alla dess former. Vi har haft lite löpträning, fotbollsspel och andra bollekar. Vi har också hoppat hopprep och tränat på lite akrobatiska övningar. 

Tror vi berört de sista uppnåendemålen för So denna vecka. Vi har pratat om hur det var i skolan och samhället förr i tiden! W och E ringde upp morfar och gjorde en liten intervju. Vi har också pratat om hur man skall vara mot varandra, lite etik och moral. 

Imorgon tar vi nya tag! 

Comment
Skola
Monday 20 March 2017 - Written by Caroline Ekberg
Vecka 11
Veckorna bara flyger förbi men denna vecka har vi jobbat på bra i båtskolan. 
 
Vi har haft mycket fokus på matten och svenskan och så kommer det förbli terminen ut. 
 
I matten har det handlat om mått för både William och Elisia. Vi har räknat uppgifterna i matteböckerna. Det har varit mycket praktiska uppgifter, så både William och Elisia har sprungit omkring med en linjal i högsta hugg för att mäta både det ena och det andra. 
 
I svenskan har vi jobbat på med svenskaböckerna och tyst egen läsning precis som vanligt. Vi har även fortsatt med högläsning ur Lasse Maja. Innan vi sätter igång att läsa får William och Elisia några frågeställningar att fundera kring angående huvudpersoner, miljö, speciell händelse, svåra ord osv som vi diskuterar kring när vi läst klart. Vi har fortsatt att arbeta med lite fonologisk träning. Hur låter bokstaven? Vad händer när man byter ut en bokstav ur ett ord osv. Både William och Elisia har även kommit igång att skriva en enkel faktatext om ett djur som sedan skall göras om till saga. William valde apa och Elisia kanin.
 
Det är ett par månader kvar men läsåret börjar gå mot sitt slut. Vi har därför börjat att se över våra kunskapsmatriser för att se vad vi har kvar att arbeta med. Denna vecka försökte vi göra klart det sista i NO. Vi har separerat salt på olika sätt från vattnet i saltvatten. Ett sätt att få vattnet att avdunsta så saltet blev kvar var att låta solen lysa på vatten i ett glas. Vi testade också att koka, det gick snabbt! På vår egen hud och överallt på båten, speciellt tamparna, där kan vi också se och känna hur saltet blir kvar när vattnet avdunstar. 
 
Vi har även pratat om begreppen: friktion, tyngdkraft och jämnvikt.  När vi diskuterade friktion drog vi snäckor över ett glatt bord och i en soffa. Jämnvikt gick lätt att testa på en gungbräda.
Comment
Skola
Monday 13 March 2017 - Written by Caroline Ekberg
Vecka 10
Denna vecka har vi arbetat på lite bättre än de två tidigare veckorna, men helt tillbaka till rutinerna är vi inte. Matte, svenska och engelska har vi fokuserat på. 
 
I matten har William arbetat med uppställningar. Både addition, subtraktion och multiplikation. Elisia har kämpat på med subtraktion och tiotalsövergångar. Tänk så klurigt det kan vara ibland. Här har vi fått ta till allt ifrån pennor, småstenar, russin och pengar för att hitta på kul exempel.
 
I svenskan har vi arbetat  med böckerna som vi fick med från skolan. Vi har även lagt mycket tid på egen tyst läsning. William läste ut ännu en Lasse Maja och fick välja en ny bok. Denna gången blev det en med vampyrer. 
 
Även om William och Elisia behöver träna på olika saker så försöker vi göra så mycket som möjligt tillsammans. För William blir det en del repetition och Elisia får ibland hänga med bäst hon kan. Elisia behöver träna på hur bokstäverna kan låte på olika sätt, vad som händer med ordet om man ersätter en bokstav med en annan osv. Lite fonologisk träning helt enkelt. Detta gjorde vi mha lite ordlek. 
 
William behöver träna på läsförståelsestrategier både vad gäller skönlitteratur och faktatexterna. Denna vecka använde vi oss av en skönlitterär bok. Vi funderade över huvudpersonens karaktär, miljö, svåra ord osv. 
 
Vi påbörjade även att skriva en faktatext om djur. Detta arbete skall vi fortsätt med. När faktatexterna är klar skall vi skriva om den till en saga. Detta för att illustrera olika texttyper. 
 
I engelskan har vi läst små sagor tillsammans. William snappar upp och förstår mycket medan det är många nya ord för Elisia. 
 
Veckans reflektion av William och Elisia som jag tyckte var en kul idé blev inte riktigt som jag tänkt mig.
 
Denna vecka när jag frågade vad som varit roligast och mest lärorikt i veckan så blev svaret: Öhöö, vet inte, men kan vi ha skolfri dag när Elisia fyller år på måndag. Lika bra att vara brutalt ärlig! Tror vi börjar närma oss ett stadie när båda två små sötnosarna hade uppskattat mycket att få komma tillbaka till sin klass med alla sina kompisar och sina duktiga fröknar!
Comment
Skola
Sunday 5 March 2017 - Written by Caroline Ekberg
Vecka 9

Ännu en vecka när vi ligger på land och båten ser ut som en verkstad inuti. Det har blivit lite dåligt med skolaktiviteter även denna vecka. Det har varit lite annat som har behövts lösas. Matteböckerna och svenskaböckerna har vi dock arbetat flitigt i.

Båten måste i vattnet nästa vecka så vi kan återgå till rutinerna igen.

Comment
Skola
Monday 27 February 2017 - Written by Caroline Ekberg
Vecka 8
Efter en härlig sportlovsvecka var tanken att vi skulle ha en vecka med engelska som tema. I måndags och tisdags gick det riktigt fint! Vi övade på att skriva små fraser på engelska, läsa engelska böcker och titta på barnprogram på engelska.  
 
Så på onsdagen blev det lite trixigt med skolan då båten förvandlades till en arbetsplats. 
 
Vi har försökt att ha lite skola ute på stranden. Fokus fick dock flyttas till matte och svenska så vi skulle hinna med det som måste göras varje vecka. Det gick lite si så där. Sidorna i matte- och svenskaböckerna som vi fått med från skolan blev klart men inte mycket mer än så. 
 
William och Elisia har inte skrivit någon reflektion av veckan som gått! 
 
Vi hoppas på att båten kommer i ordning så snart som möjligt så vi kan ta nya tag!
Comment
Skola
Sunday 12 February 2017 - Written by Caroline Ekberg
Vecka 6
Denna skolvecka har varit fylld av kartkunskap. Vi började med att besöka Christofer Columbus museum. Där fick vi se hur han med hjälp av stjärnorna tog sig från Kanarieöarna till sydamerika. Vi tittade också på nyare kartor där vi kunde följa hans färd. Spännande att titta på modeller av båtarna som användes, och även få gå in i en kopia av hytten däe kaptenen bodde för att se hur de såg ut på den tiden. Innan besöket hade vi läst en text om hans resa. Han trodde han var framme i Indien men ack så snopet att han inte ens var halvvägs. Denna text har vi fortsatt att arbeta med. Vi har även arbetat med att lära oss världsdelarna och några länder. 
 
Matte, svenska och engelska har vi haft som vanligt! Både William och Elisia var framme vid favoritsidorna i matteboken så det blev lite mattespel. William har vid sidan av matteboken tränat lite på multiplikationstabellerna på olika vis. Elisia har använt samma material för att träna addition och subtraktion. Idrott har vi haft i parken med löpning och gymnastik, samt fotbollspelande på stranden och basket på en plan som lägligt nog ligger precis i anslutning till stranden.
 
William och Elisia missade att skriva sin reflektion av veckan i fredags, de är tillbaka efter sportlovet! 
 
 
Comment Earlier Comments (1)