Portugal och Spanien
måndag 21 maj 2018 - Skrivet av Tom Eneberg
Lagos Algarvekusten södra Portugal
Lagos Marina

 Efter att ha tillbringat vintern i Lagos närmar sig avseglingsdagen. När denna dag verkligen inträffar vet jag först efter att den har inträffat.

Jag kom till Lagos Marina den 9:e November 2017 efter att ha seglat direkt hit från Lissabon. Efter att ha rundat Cabo San Vincente tyckte jag att vädret blev både lugnare och något varmare än tidigare.

Lagos Marina är beläget ca. 0,9 distansminuter uppströms Riberiera de Bensafrim. Detta gör att hamnen fri från svall och sjögång. Flytbryggor med fingerpontoner och 462 båtplatser. Elektricitet och vatten på alla pontoner. Service byggnaden har duschar, toaletter och tvättstuga. Passage till marinan sker via grindar och passerkort. Säkerheten är hög då väktare patrullerar området både dag och natt. Ett antal barer och restauranger ligger alldeles utanför grindarna. Ett högljutt nattliv blir följden av detta. Dock ej så illa som nästan vilken svensk småstad som helst en vanlig fredagskväll.

Alldeles i närheten finns en stormarknad med nästan allt man behöver. Går man via gångbron upp i staden Lagos finns resten av det man behöver.

Staden Lagos är mycket gammal. Människor har bott i området sedan neolitiskt tid, eller yngre stenåldern. Cirka 2000 år före Kristi födelse grundade kelterna en stad som kallades Laccobriga. Denna anses vara en föregångare till Lagos. Platsen har bebotts av kartager,  romare och visgoter innan den intogs av morerna under åttahundratalet. De muslimska morerna befäste Lagos. Delar av stadsmuren finns ännu kvar. Morerna kallade platsen Zawaia vilket kan översättas med lagoa (sjö) på portugisiska. Hela regionen kallades al–Gharb eller som vi säger idag Algarve.

När man idag vandrar runt i Lagos äldsta kvarter kan man tydligt se morernas inflytande på arkitekturen. Trånga vindlande gränder med små vita hus tätt ihop. Som vilken Medina som helst på andra sidan av Gibraltar sund. Till och med skorstenarna i Algarve har arabisk särprägel. Morerna öppnade även viktiga handelsförbindelser med Nordafrika.

År 1174 tillät den lokala ståthållaren de kristna invånarna att bygga sin kyrka utanför stadsmuren. Kyrkan uppkallades efter Johannes Döparen, är idag Algarves äldsta kyrka.

Kung Alfonso III av Portugal erövrade Zawaia år 1241. Efter detta kallade härskarna sig för Kung av Portugal och Algarve.

På 1400-talet blev Lagos centrum för de portugisiska upptäcksfärderna och därmed koloniseringen av Afrika. Man seglade söderut längst den afrikanska kusten i sin strävan att finna sjövägen till Indien.

Prins Henrik sjöfararen skapade en sjöfartsakademi i närbelägna Sagres. Här utbildades navigatörer för expeditionerna. Lagos blev också hemma hamn för Gil Eanes vilken var den första att segla runt Cabo Bojador 1434.

År 1443 fördes 275 afrikaner som slavar till Portugal. Koloniala Europas första slavmarknad öppnades i Lagos år 1444. Denna genererade goda inkomster till både kungahuset som till sjöfartnäringen vid den tiden. Både Prins Henrik och flera av upptäcksresandena blev ivriga slavjägare. Numera finns ett museum vid torget där slavmarknaderna hölls.

På 1500-talet dominerade Portugal europeisk slavhandel. Under 1600-talet övertogs den av England, Frankrike och Nederländerna.

1773 avskaffade Portugal den transatlantiska slavhandeln. I Brasilien, vilket vid den tiden fortfarande var en portugisisk koloni, fortsatte den dock till 1888. Brasilien blev självständigt 1822.

På den svenska kolonin Saint-Barthélemy i Karibien avskaffades slaveriet 1813.

Det dröjde dock till den 9 oktober 1847 innan alla slavar på svenskt territorium var friköpta.

Om detta hörde jag aldrig något under min skoltid.

Mellan 1576 till 1755 var Lagos fortfarande Algarves huvudstad även om merparten av handeln långsamt flyttade till Lissabon.

Alla Helgons dag den 1 november 1755 klockan 0940 förstördes delar av Lagos i den stora jordbävningen med efterföljande tsunami. Samma jordbävning förstörde även stora delar av Lissabon. Efter jordbävningen förlorade Lagos sin betydelse politiskt då guvernörens slott och andra administrationsbyggnader låg i ruiner. Algarves guvernör flyttade till Tavira som ligger längre österut närmare den spanska gränsen.

En stillsam period för Lagos följde med fiske och valfångst som huvudnäring.

Staden började utvecklas efter att en modern flygplats öppnats i Faro. Turismen kom under 1970 talet. Efter Nejlikornas revolution 1974 kom många av de återvändande från kolonierna att bosätta sig i Algarve regionen. Lagos befolkning blandades upp med en grupp innovativa människor av olika ursprung. Ekonomin började långsamt att åter blomstra. Motorvägar byggdes både till Lissabon och Spanien. Under 1990 talet började utländska medborgare bosätta sig i Lagos. Lagos Marina öppnades år 2000 och befäste därmed som ”Tourist resort”

Under mina sju månader här har jag trivts bra här. Klimatet är bra för övervintring med båten kvar i vattnet. Här finns all service det är också lätta att resa omkring här och i södra Spanien. Lätt att ta sig till den moderna flygplatsen i Faro. Järnvägsstationen ligger alldeles bredvid marinan. Som fyllda 65 år betalar jag endast halva priset på tåget. Lätt att hyra bil och vägarna har god standard. Tillsammans med min fru Ingrid har jag gjort bilresor i både södra Spanien och  Portugals norra samt västra delar.

Priset på tandläkare behandling är hälften av det svenska. Själv har jag passat på att ”renovera” min tandstatus.

Jag har haft nöjet att träffa andra svenska seglare. Kalle och Katarina Pettersson ombord i S/Y Peter Pan. Lars och Anita Stillman ombord i S/Y Tindra. Samt Ewa och Göran Waldemar ombord i S/Y New Sun för att ta efternamnen i bokstavsordning.

Vi har naturligtvis diskuterat segling och hamnar och tagit några glas vin tillsammans. Vi har även pratat om båtlivets praktiska göromål. Matrecept, elektrisk toalett kontra handpumpad dito, att ha hund ombord och mycket annat. En kväll besökte vi en vegetarisk matmarknad med musikunderhållning. En annan kväll lyssnade vi på den portugisiska sången Fado.

Nu har dock alla seglat iväg på olika håll. Jag ligger kvar ännu några dagar för att avsluta min tandläkarbehandling.

Jag känner att nu är det dags att fortsätta in i Medelhavet för nya mål.

Länk till fotoalbum: Portugal 2018
Kommentera inlägget