2019 Vårrustning av Loke
måndag 15 april 2019 - Skrivet av Fredrik Lindgren
En arbetsam påsk

Måndag den 15 april 2019.
Anländer till Toulouse - Blagnac flygplats TLC.
Därifrån tar vi oss till Castelsarrasin.
I den här vackra staden väntar båten Loke. Det bli en kort inspektion av båten, följt av en rapport hem.
Fyller på vatten och drar in el.
Sen blir det en rundtur ut på stan. Civilisationens märke uppenbarar sig. Det är ett ställe som aldrig stänger. Stället är märkt med ett M. De serverar goda burgare. Trötta efter en lång dags färd till båten Loke. Törnar vi in i djup sömn.
Det börjar blåsa. Kylan kommer.
Tisdag den 16 april.
Vi slår upp våra ögon och ställer frågan vad händer idag?
På fastande mage görs det upp en plan om vad som skall hända.
Skall vi börja med att borsta tänderna?
Var skall vi proviantera?
Vi tar bilen till E.Leclerc. Det är ett stort varuhus med många prylar. Det bästa var att där fanns en Cafeteria & snack. Vår frukost var räddad. Det blev kaffe med Jambon/beurre och Yaourt Fermier. Efter detta tar vi kontakt med Valéri et Ana på Capitainerie.
Vi fick frågan om vi hade det bra och om båten var intakt.
Trotts en kall natt och kylslagen morgon svarade vi , Ja. Vi hade tänkt oss en varm dusch. Men det gick inte för duscharna var urfunktion.
Vi frågar om heldagarna under påsken. Då får vi reda på att annandag påsk är allt stängt.
Varvet blir vår nästa hållplats. Frågan var, kan Ni lyfta båten?
Vi tar en koppkaffe på det hårda arbete vi hitintills har utfört.
Efter kaffet flög tiden iväg. Båten kom på land med hjälp av traktor och kärra som kördes ner i vattnet. Det blev inget kranlyft men ett ramplyft. Högtryckssprutan kom fram. Nu var det
stortvätt av Loke . Algerna flyger av, bottenfärgen åker även med. En kanalseglare kommenterar båten med orden Are you Happy? Han gillar båten. Kanalseglaren beskriver båten som en kvinna till formen. Därefter kommer kommentaren på engelska, översatt till svenska, lite rost. Vacker båt. Skiftnyckel till att skruva av anoderna plockas fram. Varvsgubben kommer för att kommentera anoder och rosten. Vinkelslipen kommer fram med en stålborste på. Arbetet med slipningen börjar. Kaffe paus är att glömma. Vi kör på! Det börjar kurra i magen. Har vi ström till att laga något lätt? Svaret är Nej. Slipen måste arbeta. Men det fanns kaffe i termosen. Det är en härlig kväll på varvet. Solen värmer upp platsen till 17 grader.
Vi åker till Moisac för att inta kvällsvarden. Men vad händer. Bilen vill inte med hjälp av gps- enheten ta oss dit. Det blir en härlig tur bland blommande träd. Ja, våren är här.
Men vi är forfarande hungriga. Det blir en Quick Saveur restaurant . Man säger aldrig nej till en Kebab assiettens. Fransmännen kan verkligen laga indisk mat.
Nu ska vi sova i Loke som står på land. Vi har inte seglat, så att vi står på grund. Men båten Loke står på en trailer. Istället för att sova i husvagn, blir det att sova i båtvagn. Eller vad man nu skall kalla det.
Onsdag den 17 april.
Tuppen gal flera gånger. Då är det dags att stiga upp. Vi kan nu konstatera att det inte är så svårt att sova i båtvagn. Men natten har varit kall. Vid vår frukost var temperaturen 10 grader.
Ingen planering gäller för dagen. Det var bara att skrapa och stålborsta skråvet på båten.
Två komponents färg skulle fixas. En motorman kom och tittade på propelleraxeln. Fick goda råd från honom. Vi får se vad skepparen bestämmer sig för. Det är många beslut han fick ta. Besluten var färgen och propelleraxeln.
Vi åker till färgaffären. Går runt och tittar på prylar. Svårt att bestämma vilken blå färg Loke skall få. Vi hinner med det under tiden premier torkar.
Det blev även ett frö inköp till blomsterlådorna. Yttre styrplatsens durk får en oljebehandling.
Torsdag den 18 april.
Kall natt. Efter frukost blev det att ta kontakt med berörda personer på varvet, för att tala om vilka beslut som fattas om reparationer av Loke.
Detta är upptakten till en tuff dag på varvet. Killen som alltid frågar are you Happy kom förbi.

Vi står och diskuterar om lager och axel med propeller. Han säger att det går snabbt att fixa till. Vi börjar med att ta av roder. Det var inte så svårt. Värre är att ta av axel med propeller. Vi jobbar med detta i ca sex timmar. Missar lunchen. Men en koppkaffe dricker vi. Vi börjar tappa tålamod och humör. Vi kallar på varvsgubben och får låna avdragare. Detta för att få loss axeln. Vi misslyckas. Frågade om hjälp. Då kommer fyra gubbar med verktyg. De arbetade hårt i tre timmar. Nu skulle det vattensmorda lagret bytas. Det blir beställt.
Premier målas på Lokes skrov. Tutan fixades genom att slänga ut hyresgästerna i den. Den nya tutan behöver inte installeras. Färgen bestämdes till blå. Kapellmakarna kom till båten.
Fredag 19 april.
Värmen började komma under nätterna i Frankrike. Dagarna blev 20 grader.
Kaffe på morgonen. Baguett köptes av bagaren i staden. Efter frukosten blev det ett hårt arbete med målning. Hela skrovet som är under ytan fick en svart färg. Andra båtägare på varvet tittade på och frågade om färgen. Svaret till dem som frågade, var att färgen var köpt på varvet.
Vi lagade till en lunch. Därefter blev det en inköps runda. Vi besökte järnaffären och mataffären. Bilen styrde mot Toulouse. Det blev ett besök på flygplatsen. Vi var där för att en ny besättningsman mönstrade på Loke. Vi installerar oss alla i båten.
Kvällen går mot natt. Loggskrivaren kommer att mönstra av båten imorgon.
Lördag 20 april.
Loggskrivaren Lars Ingvar har mönstrat av idag och lämnat ”pennan ” vidare.
Besättningen vaknar till liv och äter frukost i kajutan med färskt bröd , naturligtvis.
Synne börjar måla skrovsidorna med marinblå färg, ser tjusigt ut det blir en helt annans stil på Loke nu.
Färdigmålat till lunch, som vi tänkte ta på vägen till Toulouse där Lars Ingvar tar ett flyg hem.
Vi kör på småvägar dit och gör ett stopp i Montaban och marinan där.
Åker vidare och vi känner oss hungriga men inte ett ända trevligt ställe dyker upp.
Lika svårt i Toulouse nu som förra året att hitta matställe. Förra året fotbollsWM i år gula västarna som demonstrerar i stan vilket fått banker och restauranger att hålla stängt.Ett hål i väggen pizzeria överraskade oss med varsin fräsh och välsmakande pizza.
Synne och jag lämnar av L-I på flygplatsen och tar motorvägen hem.
Söndag 21 April
Regnat i natt , vattenpölarna har inte torkat upp när vi vaknat och ätit frukost.
Osäkert målar väder, vi tar istället bilen till ett köpcenter och hittar en söndagsöppet affär som säljer heminredning.
Hittar lite lämpliga föremål för att styla upp Loke.
Resterna av kyckling och pasta blir tillsammans med creme fresh och lök en stabil lunch. Plockar och rensar i stuvfacken ombord, nya kuddar och underlakan hamnar på inköpslistan. Molnen lättar och Synne slutmåar skrovsidorna.
Firar med Memma och smågodis.

Kommentera inlägget