Segling 2018
måndag 3 september 2018 - Skrivet av Leif
Ulla's chronicle
Ulla and Leif in Greenland waters

Av reaktionen från personalen i sportbutiken förstod vi att det inte var så många som frågade efter ullunderställ i maj i år. När vi några dagar och många timmar senare klev av flygplanet i Halifax och möttes av inte bara Leif och Ken utan också av en närmast tropisk värme var det inte utan att vi också ifrågasatte våra inköp.

Första skeppsmötet hölls redan på natten efter vår, Ingemars och Ulla, ankomst den 6 juli och Skipper hävdade då bestämt att han planerade att vara i Stavanger 21 augusti och att vi innan dess har gott om tid att stanna några dagar på Grönland, några dagar på Island, några dagar på Färöarna och några dagar på Shetland. Ingen i besättningen trodde på tidsplanen.

Efter några dagar med sista-minuten-reparationer, som fö inte blev de sista, och bunkring av mat, vatten och diesel kom Marion och vi kunde ge oss i väg i en vind som till slut bestämde sig för att öka till seglingsbar. Skipper har skrivit om vädret och vad jag kan se varken över- eller underdrivit. Vi hade dagar med strålande sol och helt vindstilla, dagar med lite mer vind och vågor än vad som är praktiskt med tanke på matlagning och toabesök men också många dagar med fantastisk segling där vi kunde sträcka mot målet i ca 8 knop timme efter timme.

Nova Scotia är den varmaste av Kanadas provinser (och världens största exportör av vilda bär). Solen följde oss längst kusten och de som inte hade skyddande kantarellhatt blev lite brända, ca 10 grader i vattnet och svala vindar inbjöd dock inte till något dopp. Skipper valde en ”inväg” genom norra delen av Nova Scotia, genom Bras d’or Lake. En sluss förde oss in i sjön men när vi lämnade den var det utan höjdskillnad och utan sluss, sådana märkligheter blir lätt tacksamma samtalsämnen.

Under överfarten till New Foundland (som på plats uttalas med betoning på första stavelsen så att det låter som ett liten hundskall) fick vi äntligen anledning att plocka fram första omgången underställ. Kunde dock bara användas utomhus för inne i båten tuffade den i Sidney installerade värmaren och återgav det tropiska klimatet, åtminstone för oss som seglade för om masten. Tre veckor före vår ankomst hade det snöat men på oss sken solen och det var kortbyxväder igen när vi kom fram.  I den lilla by där vi lade till fanns ett hundratal hus och en restaurang som var öppen till midnatt, där kunde Ken briljera med sin skicklighet i biljard medan vi satt med näsan i telefonerna och utnyttjade gratis wi-fi.  Naturen var fantastisk med mycket höga och branta berg, trots att vi ibland under resan sa till varandra att vi sett tillräckligt med berg så tröttnade vi aldrig på att beundra dem och vi har säkert flera hundra foton var på olika berg. Berg har ju också den fördelen att de står still och låter sig fotograferas. Stormfåglar som snabbt pilar runt båten och nattetid flyger mot masten som små vita spöken i ljuset från lanternorna har vi t.ex. inga bilder på. Inte heller på de två stora valar som kl fyra en morgon simmade upp bredvid båten, blåste ut en fontän och vältrade sig med stjärten upp. Vi såg fler valar senare men inte så nära och inte så många som vi hade velat. Även isbergen var färre än vad vi sett fram emot men mycket vackrare, som gigantiska blanka glasskulpturer. Vi mötte de första utanför New Foundland, de visade sig också vara tämligen stationära och blev ivrigt fotograferade.

Under överfarten till Grönland kom nästa lager underställ på och täcktes av flytoverall. Speciellt nätterna var riktigt kalla. Resan började annars som vi blivit vana, med strålande sol och motorgång följt av några dygn med fin segling och omväxlande sol och dimma. Sista dygnet blåste det, som mest över 20 m/sek och vågorna var riktigt höga. Vi revade så mycket det gick och höll oss fast så mycket vi orkade. Det blev till och med svårt att sova eftersom man lättade från underlaget när båten kastade sig mellan vågorna och plötsligt föll några meter rakt ner. Annars sov vi mycket när det var kallare ute. Vi var alltid två som hade ansvar för båt och segling och det hade vi i fyratimmarspass, enligt Lex Nordsjön med byte av kollega i halvtid. Resten av tiden krånglade vi av och på kläder, lagade mat och åt, drack kaffe och diskade och så låg vi alltså i våra varma kojer. På det sättet nådde vi till slut Grönland som mötte oss med  - strålande sol och sommarväder!

Bengt utforskade det lokala nattlivet i varje hamn och i Qaqortoq hittade han den danske norrmannen Steinar som jobbade som gynekolog på det lokala sjukhuset över sommaren. Steinar beskrev sitt Grönland som han såg det i jobbet och som han såg det som dansk, han påpekade själv att det var hans bild och att det fanns andra men för oss blev det så tydligt att vi som tillfälliga besökare kan beundra bergen och naturen men att vi inte får någon inblick i lokalbefolkningens villkor.

Vi lämnade Grönland genom Prins Christians sund, en naturlig kanal som skär tvärs genom södra Grönland. Kanalen kan ibland vara igenproppad med isberg men i år var det inga problem. Vattnet var alldeles turkos, himlen alldeles blå och de snöklädda bergen var ändå högre och ändå vackrare än de vi sett tidigare och dessutom på mycket närmre håll så det blev väl några hundra foton till under den dag det tog att ta sig igenom. Här såg vi också några glaciärer och en by där ingen kunde tro att någon kunde bo.

Fem dygn till Island och dags för de dubbla underställen igen kompletterade med fleecetröja, täckjacka, overall, flytväst och livlina. Och lovikkavantar, de bästa vantarna! Varma även när de är blöta och lätta att ta av och på. Jag hade med tre par, höll hårt i mina röda men de andra två paren var i nästan konstant omlopp. Den nedladdade väderprognosen stämde bara det första dygnet, sedan skulle det mojna men i verkligheten ökade vinden till 10-15 och Aquaryd stångade sig fram genom vågorna med revade segel men i god fart. Vinden vred och vi funderade på vart och varthän lågtrycken rörde sig och varför. Ännu ett tacksamt samtalsämne.

Island nåddes en onsdagkväll enligt Skippers tidsplan men till vår förvåning. Dagen därpå var, naturligtvis, solig, vindstilla och varm.

Ingemar och jag packade ihop våra underställ och bokade hemresa. Hade varit kul att se Färöarna men ny besättning var på ingång och vi längtade efter barn och barnbarn.

Nu är vi de där som seglade till Grönland medan resten av Sveriges befolkning plågade sig igenom den varmaste sommaren på 250 år. Omgivningen glömmer snart men vi bär med oss resan som ett fantastiskt minne tillsammans med hågkomster från de tidigare fem årens  seglingar med Aquaryd.     

Kommentera inlägget
Segling 2018
torsdag 30 augusti 2018 - Skrivet av Leif
A half-a-day in Smögen
Crew along Smögen "board-walk", spectacular wooden walkway where boats moor (but where is Claus?)

There is a tiny drizzle in the air.  No real rain but still very annoying. We make it a slow morning, buy some groceries, have a loom in some “summer’s clothes stores”, Smögen is full of them and, at this time of the year, they throw thing at you. 

At 12-noon we realize that the rain will last so we set off for Marstrand, the other iconic west coast pearl.  We make a tour through “it all”, we see all the places that skipper, and also Claus, have roamed since young age. It is a hearty welcome-back after three years in ”bigger waters”

It takes us 5 hours to reach Marstrand, which also is almost empty.  Few boats at the end of the season but a bit more life on land; Marstrand is a bit of an all-year-round conference centre. Max is now a fully self-dependent dinghy driver.  He launches the dinghy from the davits by himself. Gets the petrol tank and gets going all by himself.  Takes Mommy for  ride, very proud.

Dinner from Sushi take-away.  While dumping the garbage Disa suddenly finds herself with a big sack of freshly cooked “sea-crayfish”  from a neighbouring boat(!), dinner for tomorrow.

Log                Motor 5 hours

Kommentera inlägget
Segling 2018
onsdag 29 augusti 2018 - Skrivet av Leif
Finally, after 3 years, Swedish waters again
Smögen, a jewel on the "West coast" of Sweden

Today is the last “big” (not so big, considering)  jump to Sweden straight across Skagerak.  At 0600 hours sharp the engine is fired up and we are off.  It is a grey but dry day, no wind, and we make way inside the island along “blindleje”.  We pass a gigantic oil contraption marked “Petrobras” (so also Brazilians are drilling up here).

Once out at large we set course 90 degrees.  At this time, and perfectly according to forecasts, there is a southerly breeze, about 10 knots, that sweeps us along at 6-7, occasionally 8, knots.  We have a wonderful sailing day.  The wind is absolutely stable, the sea is conspicuously calm, and we just glide along. 

Our heading proves to be true and we make land contact at Hållö, well known landmark at the Swedish coast.  At 1900 hours we are moored in alongside in Smögen harbour, wonderful Smögen, a jewel in the archipelago.  The place has grown considerably since “last time”, especially on the outside, in Kleva, a whole new village has popped up, perched on sheer red granite.

We celebrate appropriately our return to home waters, with champagne in the cockpit, followed by take-away sushi in the blue saloon.

Log 14877, motoring 3 hours.

Kommentera inlägget
Segling 2018
tisdag 28 augusti 2018 - Skrivet av Leif
To Arendal, Norway
Lovely Arendal central harbour

It is a soft day with a slow start.  No wind at all and th sun comes out shortly.  Max, this early morning, obtains his driver’s licence for th dinghy.  He is a fast learner and soon he roams about the place at max (forgive the pun) speed.  We also make some additions to some personal equipment; rain gear and stuff.  At noon we depart for Arendal, about 40 nm. up the coast. 

A bit passed Kristiansand start the so called “blindleje”, an inside and protected route that runs far upwards Oslo.  Unfortunately, the Norwegians have decided to build bridges and power cables across the water allowing only 19 meters underneath, so we have to make detours at some places.  Otherwise the route is extremely charming.   At 1700 hours we enter the fjord leading into Arendal and we are flabbergasted by this idyllic place.  There are houses and constructions everywhere around the fjord.  Every hill, every valley, every geological undulation is packed, north, west, east and south.

We are late in the season and the vast sailing facilities provide good mooring.  We choose a guest facility somewhat to the west although, as we later realize, the central harbour close to the church would have been even better, more charmning.  Here, around the central harbour, is a ring of restaurants (in Google we learn that there are 47 of them in the town).  While Max roams this new place in the dinghy we make arrangements with restaurant Castelle, where we have dinner.

Log 14795, motoring 6 hours

 

Kommentera inlägget
Segling 2018
tisdag 28 augusti 2018 - Skrivet av Leif
Finally into Kristiansand
22 meter bridge from the other day. Exactly what Aquaryd draws...(?!)

Today, weather comes back with a vengeance.  Yesterday’s softness is today a vicious wind from the east and RAIN.  Tons of it.  We huddle down having breakfast below – in the “blue saloon”, as it were.  Then we muster up some courage, decide that this place is a bore and dress up for party – dancing in the waves.  We can sneak inside, below a chain of islands and only at some short spots are we subject to the full forces of the North Sea in a gale.  So we dance at some spots, otherwise we carry on, the rain wipping our faces.  In calm passages, though, sandwiches and stuff appears from below

Approaching Kristiansand, we pass deep into the archipelago, where we pass the nicest spots with vacation houses perched on rocky shores, always with a “boat facility” en suite; these places are only reached by boat.

We moor up in Kristiansand at 1600 hours, pretty much at the same spot where we were three years ago.  Outgoing and ingoing paths now cross and we have made a full circle around “the pond” (the North Atlantic Ocean).  We celebrate with a full dinner on board.

Kommentera inlägget
Segling 2018
söndag 26 augusti 2018 - Skrivet av Leif
In Båly's "vacation site"
Happy crew enjoying a Captain's welcome

The gorgeous weather from yesterday continues  We wake up in a sunny although somewhat cold morning with…no wind.  So, a slow morning with an ambitious breakfast and away about 0930 hours.  We motor out, this time in the southern arm of Egersund fjord.  Ther wind builds up slowly durong the day but it comes from pretty dead astern which does not become Aquaryd very well.  Very slow sailing.  So we motor on and, lo and behold, we find another fjord due east-90 - degree turn - southern exit.  Today we decide to stop for lunch by just floating about among a multitude of salmon farming facilities.  The town of Flekkefjord lies close by, up the fjord.  After lunch we hoist sails and make a glorious dash for a point due south.  This makes for excellent sailing almost close-hauled for 3-4 nm. Magnificent sailing, finally, and Magnus at the helm thrives. Then we turn east and double Lindesnes – the southern-most point of the Kingdom of Norway.

We end up in a “holiday construction site” at the eastern base of the Lindesnes peninsula, Båly.  A brand new harbour, a hotel complex and lots of small, modern cottages for vacationing Norwegians.  On this Sunday evening at the end of the season, the place was deserted.  A couple of boats in the harbour.  It is late in the evening so we make dinner on board and end a memorable day.  We are now in Skagerak.

Kommentera inlägget
Segling 2018
lördag 25 augusti 2018 - Skrivet av Leif
Egersund in our hearts. An unexpected jewel on the southern coast
A hearty, embracing welcome to Egersund

Final step…away from Stavanger/Tananger.  On board are Disa and Magnus, Birger B, Claus K, daughter Cecilia and her son Max (oldest grandchild, age 11).  Yesterday we arranged for provisions, food, drunk, water in the boat, etc.  Laundry has been picked up at Hotel Humeren.  We are seat to go.  Weather-wise the usual…showers and these prevail when we leave the harbour at 0930 hours.

Winds are weak and we motor along the coast line that, at the part of Norway consists of…sandy beaches. This is an agricultural corner of the country and we see undulating fields and meadows with quaint farms evenly distributed like patches of cream in a cake.  Showers make way for a sunny day.

All of a sudden the coast changes character. Gone are the meadows and instead we see coarse grey stone that protrudes in high, ever-repeating rounded promontories.….and in all this there is, quite unexpectedly, a narrow fjord that cuts due east into the coast.  We penetrated this protected heaven about 2 nm.  At the end there is a 90-degree corner and a bridge, good for 22 m.  We draw…22m (skipper controlled measured this before leaving) so, with a bit of drama, we glide under and into the charming little town of Egersund.  Lively place.  Saturday night fest at the harbour café with live music.   Houses on hill sides all around us.  We are greeted by a rather spectacular lady statue at the harbour entrance.

Somewhat overwhelmed by this unexpected sweetness we “make the town”, eh…that is we quickly realize that the local “vinmonopolet” (national liquor store)  is closed (well, Sunday evening so no big surprise).  We do find a grocery store and make some additions to our stores.  We cook dinner on board and enjoy ourselves thoroughly.

 

Log 14661 nm.  Motor 6 hours

Kommentera inlägget
Segling 2018
fredag 17 augusti 2018 - Skrivet av Leif
Stop-over in Stavanger
Tangen harbour is an excellent alternative. Easy to reach, good service...and close to the airport

Leisure day in Tangen Harbour.  Clean the boat, empty the fridge, fill up on fuel and water.  Some small repair work on the boat.  Hotel “Humeren” proves to be the hub of it all.  They sell diesel, fix laundry, provides excellent food and also act as harbour masters.  The daily fee is NOK 100 for leaving the boat empty during a week, very reasonable.

Ludde flies home in the evening while the rest of the crew takes the bus into Stavanger, a 30-minute ride.

Friday night in Stavanger is a lively thing.  The harbour quarters are full of people, old and winding streets full of cafés and restaurants.  The harbour has an extension right into the central town square where big liners can stick their bow into the very centre of town.  Amazing!  A place to visit!

Segling 2018
torsdag 16 augusti 2018 - Skrivet av Leif
Last passage towards Stavanger, Norway
Oil rig at night. A certain safety distance seems appropriate

Out of Lerwick under grey skies.  We do some final souvenir shopping and return the token to LYC, Lerwick Yacht Club.  Leave 0930 hours and motor out into the southerly wind around Brassey Island point, where we set sails.  The winds are very favourable considering out heading, about 110 degrees.

…and here we go into the night….when we enter “oil alley”.  Oil rigs are conspicuous in the daytime, at night the are dominating.  Huge towers with millions of lights, often top off with a “flare” (of waste gas that is burned off).  And they are everywhere.  At one point we could count no less than 21 “light beacons” all round us.  They demand a 500 meter safety distance and at times calls us, very politely, on the VHF when out heading seems too close.  We, on the other hand, think 500 meters is quite too close and keep a greater distance.  We do not want to get our sails torched…or black from soot.

In the morning winds veer against us and the “Norwegian west coast weather”, rain, hit us badly.  Pouring down as we sail hard into the wind.  6 hours before ETA (expected time of arrival) winds ease up a bit and we can bear up to the point of entry into the Stavanger archipelago. We hear constant air traffic above us.  Stavanger is the centre of the oil business in Norway and helicopters fly in and out on courses parallel to ours.

We have been advised to aim for Tangen harbour in Tananger on the outside of the Stavanger peninsula.  This proves to be a good choice.  The harbour is well protected, reasonably priced and the people meet up nicely.  Einar, the harbour captain, defies the downpour and helps us moor without rain gear.

This is the end of phase 2 of the return voyage.  Remains 8-9 days with anew crew down to Malmö and completion of Project Aquaryd

 

Log 14620.  Motoring 3 hours.

Kommentera inlägget
Segling 2018
onsdag 15 augusti 2018 - Skrivet av Leif
Repose in Lerwick
Lerwick is built of stone. Very solid and most British

Leisure day.  Morning coffee in solitude while other walk off to the showers at the local yacht club.  This is a fancy place with excellent facilities, showers, pub with darts, an upper level with a restaurant and pool table. Outside a terrace with a floating pontoon.

Skipper reports at the customs control and we are properly let into the UK after which we can lower the yellow flag.

We have joint second breakfast at an Italian eatery and then wander off to the local museum which is extraordinarily good.  It goes to show that Lerwick, these days, is a pretty affluent community with huge incomes from the oil industry.  Especially interesting we found the very early history about how these islands came about, sitting as they are on the same fault line as the Caledonian canal.  There are rocks 2,5 billion years old sitting next to young ones of 300 million years.

After lunch at a local hotel, skipper sets out to change the oil in the main engine. We have reached  200 motor hours from Halifax.  This is a simple but messy procedure after which we take our full environmental responsibility by having a taxi take skipper to the local waste dump, where the waste oil (8 litres) is correctly deposited.

We top up provisions, some wanders the streets with a camera and finally we have a last dinner in Lerwick.

Tomorrow we leave for Stavanger, Norway, 220 miles to the ESE.  We are expecting excellent SW-winds of reasonable force and the going should be good.

 

 

Kommentera inlägget