Skipper Leifs tidsblogg
onsdag 3 juni 2015 - Skrivet av Leif
Juni 2015

Våren har varit den kallaste i mannaminne (i alla fall på 50 år)  och därför ingen brådska.  Aquaryd har legat inomhus på Najadvarvet i Henån och sjösattes först häromdagen.  Sjösättningen har t.o.m. blivit litet förskjuten framåt pga....

Hans T och Skipper närvarade nämligen i ARC-organiserad "Langturkamp" på Bygdöya i Oslo i början av Maj.  Två dagars mycket matnyttig information om allehanda ämnen.

-  SailaMail, som samarbetar med Iridium informerade och lyckades sälja en router med all mjukvara i boxen, dvs. ingen mjukvara behöver installeras i datorer som kopplar upp.  De tillhandahåller mail-service, väderinfo via GRIB-filer och support till detta.  Lät tilltalande.

-  ARC kräver manuell länspump manövrerbar från sittbrunnen.  Någon sådan finns ej och var en sådan skall sitta är inte självklart.  Uppgiften vidarebefordrad till OYS (Orust Yacht Service) som numera huserar på (större delen av) Nejedvarvet.  Otroligt kompetenta.

-  Frågan om watermaker sysselsätter oss väldigt. En sådan behövs inte över Atlanten där man klarar sig med tankvatten + squalls-vatten, dricksvtten har man i flaskor.  I Karibien däremot tycks man genomgående mena att man blir väldigt mycket friare om man slipper går in till kaj för att tanka vatten.  Sådant vatten är ofta av tvivelaktig kvalitet, kostar ofta pengar och helst ligger man ju på svaj och åker i land i dingen.  Mot watermaker talar talar en betydande teknisk komplexitet...och priset.  Dyra som kvicksilver, åtminstone i Sverige.  Frågan ännu inte avgjort.

-  Man pratade mycket om segelföringen i passadvindarna på låringen.  Spinacker, gennacker, spirad genua, dubbelspirade genuaer (sp?) eller t.o.m. parasailor (en sorts spinacker med "skärmmössa", som skall stå stabilara och lyfta fören (?))  Jaja, vi har spinacker och ny gennacker och så får vi lära oss

-  Kommunikation:  SSB eller satellittelefon, eller båda.  Skipper hade ambitioner att lära sig SSB men har lagt ner detta.  Installationen är komplex och dessutom måste man lära sig att hantera utrustningen vilket är ganska svårt.  Inhandlad litteratur (3 böcker + stenciler mm. ledde in på ellära, radiolära och oj, oj,oj.....Vi har 500 minuters prepaid satellittid, det får räcka...och kan fyllas på.

-  Livflotten skall uppfylla speciella krav. ISO 9650, part 1.  Den får vi packa om i Malmö och hoppas och tro att den går att få att uppfylla alla krav.

...och mycket mer.

Sommaren kommer att ägnas åt förberedelser.  Inga långturer planerade utan vi skall träna undanvindssegling och se till att få båten klar.  Avsegling 30 Augusti at 1200-hours....!

Skipper Leif

Skipper Leifs tidsblogg
söndag 19 april 2015 - Skrivet av Leif
Vårkänslor

Dagarna har blivt längre än nätterna och löven börjar spricka; det känns som om äventyret inte är långt borta nu.

Båten håller på att färdigställas och framför allt har nya dävertar (Simpson-Cooney) personligen inhämtats via vådlig biltur Malmö-Kettering (nära Cambridge,UK) - Malmö, 300 mil - det var litet "business, också.  (Just igår var Marion och jag i Marstrand där låg också Arne Mårtensson med "Yaghan".  Han har precis samma installation och han konfirmerade den utmärkta funktionen...!). Jag har undrat över risken att vattenfylla dingen där mag vi en överbrytande sjö.  Han har aldrig varit ens i närheten försäkrade han.  Däremot kan dingen fyllas vid skyfall och då väger den mycket...mycket.  Kapell nog inte en dum idé.

Ny gennacker är levererad.  Därmed finns alternativ för passadvindssegling; spinnacker, gennacker eller bara "winged" med pirad genua.   Mina farhågor är hur man hanterar rullnngarna under slör i Atlantsjö.  Ja det där får vi lära oss.

Planeringsträff är planerad med Atlantbesättningen.  Där finns en del att diskutera inför 3 veckor själva på havet, såsom, tänker jag, hälsa, ev. mediciner, tänder, hårt-väder-beredskap, elektronisk/kommunikativ kompetens, vaktstrategier, proviantering, ja det finns hur mycket som helst.  De kortare etapperna till Kanarieöarna kommer att till största delen ske kustnära med ständig hamnkontakt och därmed större flexibilitet.

Skipper och delar av besättningen bevistar "Langturskamp" i Oslo, i början av maj. Organiserad med hjälp av ARC-kontoret.  Ett sätt att samla andras erfarenhet och bekanta sig.  Nästa gång träffas vi i Las Palmas !!

Ja, litet tankar inför säsongen, som är till att börja.  Här kommer att bli mer när vi möter vindarna

Skipper Leif

Skipper Leifs tidsblogg
lördag 3 januari 2015 - Skrivet av Leif
Om vindar.....

Sommren 2013 seglades Aquaryd från Fenike (Antalya) i Turkiet, via Gibraltar, hem till Malmö.  4000 nm på 6 veckor i en mycket målmedveten färd.  Det var nyttigt.  Båten visade sin styrka... och sina svagheter.  På 20 år hinner en del chanera.  Elektronik tar stryk, felutrustning avslöjas, ren förslitning upptäcks och allt detta skedde i riklig mån.  Vi lärde oss mycket.  Aquaryd är en kolossalt solid byggnation som vi lärde oss lita på, men hon måste handhas korrekt och hon är stor och tung.  Man bör ha betydande respekt.

Vad vi emellerid också lärde oss var att en segelbåt behöver....vind! "Vem kan segla förutan...", det visste vi tidigare men skall man tillryggalägga långa sträckor så är dieselkörning ganska tröstlöst.  I Medelhavet, säger man, blåser det inte alls under 9 dagar av 10, den 10:de dagen blåser det som katten, ofta emot....och det gjorde det.  Vi gjorde av med mycket dieselolja och det gick i och för sig bra.  Motorn är jättelik och går som en symaskin (VP TMD41, 150 hk) men den kompensatoriska (ja, imaginära) skogplanteringen breder ut sig.....dåligt miljötänk och knappast seglingsmässigt.

Därför lockar passadvindssegling. Tänk, "alltid" 8-12 m/s från samma väderstreck (jo, det kan blåsa uppåt 15 m/s också...).  Då har man ju alltid en "motor" i seglen, en motor som det går att lita på och räkna med både när man skall fram och när man behöver skydda sig under nätterna för ankar.  Under några korta dagar på Curaçao för många år sedan uplevde jag det.  Svalkande och drivande vind över det varma vattnet och under den klara solen, ständigt. ...och det klara vattnet; sikten då var utan vidare 30-40 meter rakt ner.   Låter för bra för att vara sant för en seglare.  Det lockar mig.

Skipper Leifs tidsblogg
fredag 2 januari 2015 - Skrivet av Leif
Första inlägget i AQUARYDs blogg

Navigare necesse est........

Så kom det att bli för mig.  Av alla möjliga hobbies man kan, och bör, ha kom segling att bli min "violon d'Ingre".  Långt bort från sjukhuskorridorer och stadsliv...och ändå med möjlighet att  "bo", få med familj.... Friskhet, elementen, naturen...och litet vikinganostalgi; havet !

Så det blev några olika båtar (mer om det i annan "kategori") och det blev utfärder.  Inledningsvis i hemmavatten kring Öresund/Dammark, upp runt Skåne till Blekinge och ostkusten och, famför allt, västkusten.  Bohuslän blev  favorittillhållet i våra hjärtan.  Klipporna, det klara vattnet, små skyddade samhällen i skrevor och alla vikar och vrår man kan smyga in nosen i; för sig själv en stilla sommarkväll.

Efter många år emellertid aningen enahanda.  Nya vatten !!?? En bit in i Norge, Ostkusten norröver och Stockholms skärgård.  Vackert, fast mindre vilt och solkat av...insekter och alger.  2003 långsegling till St. Petersburg.  Häftigt och ett riktigt äventyr.  Ut via Åland, Helsinki och Kotka.  Inklarering i Kronstadt och vidare i "lagunen" till Olympiahamnen (nej, de olymiska seglingarna ägde rum i Tallinn men man tävlade om det och St. Petersburg förlorade). En vecka i Peter den STOREs stad var imponerande och lärorikt.  Hem via Tallinn och Gotland.  Gav mersmak.

...och nu?  Fri från de inskränkingar som "semester" ger (à la Pippi behöver jag inget jobb för att få semester...) står hågen bort över haven, men inte bort "forever".  Jag vill hålla kontakt med livet här hemma.  Barnbarn och företag.  Lång tid till havs vill jag ha.  ...och (lagom) friska vindar.  Så planen är att deltaga i ARC 2015, från Gran Canaria till Santa Lucia med start den 22 november, at 1300 hours.

Detta är berättelsen om hur detta planeras, genomföres och följes upp......