Sommaren-18
söndag 29 april 2018 - Skrivet av Olav.Borgmästars
2018

Nävekvarn.Gårdsfjärden.Lugna vatten.

Vår Greenline har varit på vinterförvaring hos Swede Port Marina i Nävekvarn i Bråviken. Upptagning, förvaring och sjösättning har fungerat problemfritt. Jag hade även möjlighet att göra vissa underhållsarbeten på båten under tiden i varmhallen.

 

Sjösättning fredagen den 20 april och båtresan från Nävekvarn till Nynäshamn tog lite över sex timmar. Vädret var vackert med sol men utanför Landsort blåste det sydvästliga vindar och det blev en guppig färd innan båten kom inomskärs.

 

På söndagen låg Gårdsfjärden som en spegel och vi gjorde en kort tur till Ekholms strömmar. Sjöfåglarna har kommit, vattentemperaturen låg på sex grader så det lär dröja några veckor innan det är dags att ta första doppet.

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget
Sommaren-17
söndag 21 maj 2017 - Skrivet av Olav.Borgmästars
2017
Ringvägen i Nynäshamn

Argeles.Medelhavet.Transporten.I slutet av oktober flög vi hem till Sverige och Nynäshamn. Vi gick tillbaka till våra jobb som lärare. Båten kunde vi hålla koll på via den webbkamera som finns i Argeles hamn. Under vinterhalvåret ansökte vi om båtplats i marinan i Argeles och i ett flertal marinor efter kustremsan norr om Argeles. Vi hade ännu inte fått något positivt svar om båtplats när vi flög tillbaka till Argeles under påskveckan.

Vi möttes av sommarvärme och grönska, marinan sjöd av liv. Båten hade klarat sig bra. Vatten hade dock läckt in i styvutrymmena under akterdäck. Det orsakade inga större skador men en del saker hade blivit blöta. Vi hade haft kontakt med Torgerssons Transport AB innan vi åkte ner och tog beslutet att transportera båten hem med lastbil. Under veckan i Argeles passade vi på att bottenmåla båten.

Den 25 april lastades båten på lastbil för transport till Nynäshamn. Transporten gick via västra Frankrike till Zeebrugge i Belgien. Därefter blev det båttransport vidare till Göteborg. På morgonen den 4 maj anlände transporten från Göteborg till Wik-Inn marina på Muskö och båten sjösattes. På eftermiddagen körde jag båten till hemmahamnen i Nynäshamn och förtöjde vid vår byggplats. Vi är mycket nöjda med den service vi har fått av Torgerssons Transport AB.

Sammanfattningsvis så blev det en bra resa. Vi har haft möjlighet att åka via Danmark, Tyskland, Holland, Belgien och Frankrike. Vi har mött trevliga människor, proffsigt bemötande i stora marinor, trots våra begränsade språkkunskaper. Vi rekommenderar andra att göra samma resa.

Kommentera inlägget
Sommaren-16
fredag 23 december 2016 - Skrivet av Olav.Borgmästars
God Jul och Gott Nytt År
Kommentera inlägget
Sommaren-16
söndag 23 oktober 2016 - Skrivet av Marlene.Granvik
Argeles – Vinterhamn.
Lyft av Safari.

 Safari på land.Argeles promenad.Vy från balkongen.Argeles blir den sista hamnen på vår båtresa detta år. Vi har varit på sjön i fyra månader. Totalt blev det 1923 sjömil och ca 200 slussar. Resan har gått via Danmark, Tyskland, Polen, Tyskland, Nederländerna, Belgien och vi avslutar i Frankrike vid foten av bergskedjan Pyrenéerna och ca 7 sjömil från gränsen till Spanien.

Marinan i Argeles hade ingen ledig båtplats så att vi kunde stanna över vintern. Vi valde då vinterförvaring på land. Detta kostar 200 € månad, minimum 6 månader, tillgång till el och vatten. Upptagningen av båten gick på en halvtimme och kostnaden var 150 €.

Denna vecka bor vi på hotell som ligger bredvid marinan. Vi tvättar och vaxar båten inför nästa sommar. Eftersom båten har legat i sjön under förra vintern och vi har åkt i väldigt smutsigt vatten i många kanaler så trodde vi att botten skulle vara full med växtlighet. Botten var inte helt ren men endast lite grön växtlighet som var lätt att borsta bort.

Detta ärr vårt sista inlägg på bloggen sommaren-16. Tack till alla läsare och väl mött sommaren-17. Är du intresserad av vilka floder eller kanaler vi åkte är du välkommen att maila:

olav.borgmastars@gmail.com

marlene.granvik@gmail.com

 

Kommentera inlägget
Sommaren-16
torsdag 13 oktober 2016 - Skrivet av Marlene.Granvik
Leucate – Argeles.
Argeles pir.

Leucate beach.Båt på land.Argeles torsdag.Vågor.Stormvarning.

Idag är det full storm här i Argeles. Det regnar, vinden kommer från söder, det viner och tjuter i  segelbåtarnas master och rycker och skakar i förtöjningar. Hamnen är stor med över 850 platser, nästan fullbelagd. Kajerna är långa och ligger välskyddade innanför den långa stenpiren. Vi har legat här två nätter. Under natten kom regnet och vinden började öka. I morse visade fransk tv på morgonnyheterna att de var stormvarning längs kusten. Vi tog en promenad längs stranden på eftermiddagen. Vågorna rullade in och slog över piren. Skummet yrde, vi har aldrig tidigare sett så stora vågor. Trots de hårda vindarna har temperaturen legat på 23 grader. Enligt väderappen ”Meteo” skall vinden börja avta ikväll. Det känns mycket tveksamt, vinden tilltar hela tiden och störtskurarna kommer med jämna mellanrum.

Innan vi kom hit låg vi två nätter i Leucate. Stor hamn, mycket effektivt organiserat men samhället var mycket ” off season”. Sista kvällen fick vi besök av fyra franska tullare. De ville se våra pass, båtens papper och var nyfikna på solcellerna på båtens tak och vår elmotor. De hade aldrig sett något liknande. De var mycket korrekta och trevliga och som tur kunde en av tullarna prata engelska.

Jag har läst två bra böcker denna vecka. Josefin Ahlströms bok ”Parmiddag”, underhållande och lättläst. Sofi Oksanens ”Utrensningen” en skrämmande och olustig läsning.  Boken är fängslande och en skildring av en del av Estlands historia och vår nutid som är svår att acceptera och förstå.

Sommaren-16
lördag 8 oktober 2016 - Skrivet av Marlene.Granvik
Sete – Valras-Plage
Broöppning i Sete.

Katamaraner i Sete.Gästhamnen i Sete.Stranden i Valars_Plage.Seglarskola.Sete – Valras-Plage

Vi stannade tre dagar i staden Sete på franska medelhavskusten. Kropp och själ behövde vila efter tre månader på resa. På fredag morgon var vi mogna att fortsätta och tankade båten innan vi gick ut på  Medelhavet för första gången. Det finns mack på kajen och man tankar med kort men automaten finns inuti telefonkiosken på kajen. Det är bara att klättra uppför stegen.

Vår första etapp gick till gästhamnen i Valras-Plage. En liten kuststad som ligger 22 sjömil från Sete. Solen sken, måttliga vindar och kristallklart vatten, helt fantastiskt. Mycket fiskebåtar som hämtade in dagens fångst var i rörelse. Stora områden strax utanför Sete är markerade som fiskevatten på sjökorten och fångstredskapen ligger tätt. Det gäller att hela tiden vara uppmärksam så man inte kör för nära. Vi höll oss nära kusten på ca 7 meter djup. När vi kom till Valras-Plage hade hamnkaptenen en ledig plats som vi kunde få för en natt, mer kunde han inte lova. Idag blåser det alldeles för mycket för att vi skall våga ge oss ut med Safari. Hamnkaptenen har som tur fixat så vi kan stanna kvar ännu en natt. Imorgon skall det bli lugnare vindar och sol.

Det finns nya foton i Fotoarkivet från Lyon och Avignon. För att se de nya bilderna klicka på Fotoarkiv, gå vidare (använd pilen) till nästa sida och starta bildspelet Lyon eller Avignon.

Kommentera inlägget
Sommaren-16
tisdag 4 oktober 2016 - Skrivet av Marlene.Granvik
Petit Rhone – Canal du Rhone a Sete – Medelhavet.
Ljusshow.

Påvepalatset.Ljusshow.Ljusshow.Bron vi påvepalatset.Längs kanalen.Staden Avignon hade en stor betydelse för konst och kulturutvecklingen under 1300-1400 talet.  Påven Clement V flydde då Rom för att komma undan den maktkamp som pågick inom den katolska kyrkan. Han och hans hov etablerade sig i Avignon. Påvens palats är numera delvis renoverat och på lördag kväll tittade vi och några hundra till på en ljusshow på palatsets innergård. Alla fyra väggar lystes upp och olika scener ur palatsets historia utspelades. Scenerna förändrades hela tiden och färgerna, musiken och berättaren gjorde historien levande. En föreställning man inte ska missa. Gästhamnen ligger nedanför palatset och har en mack.

Kanalsträckan Petit Rhone till slussen Sankt Gilles är 21 km lång och tråkig. Slussen hade en nivåskillnad på 15 cm. Sista slussen på Rhone var 15 m! Efter slussen är det 4 km till staden Saint Gilles. Småstad, stenkaj och Le Boat har ett av sina kontor i staden. Bredvid oss låg 18 uthyrningsbåtar och en del båtar i varierande ålder och skick.

Canal du Rhone a Sete blev mera intressant ju närmare Sete vi kom. Vi såg vita hästar, flamingos och de första palmerna. Vattnet började dofta ”hav”. I staden Frontignan öppnas bron 16.00 på eftermiddagen. Vi var 10 båtar som åkte under bron ut på insjön Etang the Thau. Vi fick sedan ligga vid väntekaj till broöppning kl 19.15 innan vi kunde köra igenom Sete. För att komma till marinan är det fem broar som skall öppnas och de öppnas en gång på förmiddagen och en gång på kvällen. Vi nådde Medelhavet precis innan det blev mörkt. Det kändes skönt att förtöja båten!!

Kommentera inlägget
Sommaren-16
lördag 1 oktober 2016 - Skrivet av Marlene.Granvik
Rhone – Lyon – Avignon
En av många vinodlingar.

Chateau.Kärnkraftverk.Bro.Rhone.På vår resa har vi sett många av  Europas kanaler/floder. Från Lyon till Avignon är ändå den  vackraste delen vi sett, än så länge. Floden är bred, landskapet är kuperat, vinodlingarna och de små städerna ligger på båda sidor av Rhone. Det strömmar medströms. Vi åker 12km/tim på samma varvtal på motorn som vi brukar åka 9km/tim. De bemannade slussarna är få och mellan 23-10m höga. På fyra dagar har vi åkt 240 kilometer i strålande sol och 25 grader.

Är man intresserad och se denna del av Frankrike och inte vill åka egen båt är cykelsemester längs floden ett annat alternativ. Man kan cykla förbi Chateauneuf-du-Pape och stanna och prova deras viner. Många väljer att åka kryssningsbåtarna som går mellan Lyon och Marseille. Båtarna gör stopp vid vinhusen så att passagerarna hinner gå av och prova vin på de lokala vinhusen som finns överallt längs floden. De som känns lite olustigt är att det också finns många stora kärnkraftverk längs Rhone.

Idag ligger vi vid kaj i Avignon och det är mulet och regnskurarna kommer med jämna mellanrum. Eftermiddagen skall vi fördriva med att gå och se Påvens palats.

 

Kommentera inlägget
Sommaren-16
söndag 25 september 2016 - Skrivet av Marlene.Granvik
La Saone, Lyon.
Musee des Confluences.

Marinan.St Jean katedralen.Roller Contest.Köpcentrum.Saone möter Rhone.Vi lämnade den franska småstaden Trevoux och åkte i strålande solsken mot Lyon på lördag morgon. Lyon är Frankrikes andra största stad, inberäknat befolkningen i förorterna. Den är belägen där floden Saone mynnar ut i Rhone. För båtgäster finns det endast en gästhamn om man inte vill lägga till längs floderna. Gästhamnen ligger mycket skyddat, nära ett nytt köpcentrum och fem minuters promenad till spårvagn, som går in till centrum. Allt är mycket välordnat och prisvärt.

Vi besökte Musee des confluences på söndag. Byggnaden i sig är magnifik, fantastisk, nytänkande arkitektur och den ligger på gångavstånd från gästhamnen. Utställningar, både de permanenta och tillfälliga, var av utmärkt kvalité, varierande och belyste allt från människans och djurens ursprung från forntid till idag. För att ta oss  till Catrhedral St Jean åkte vi spårvagn och buss. Vi promenerade genom Lyons gamla kvarter till Place Ballecour, som är ett av Europas största torg. Just idag arrangerades ”Lugdumen Roller Contest” och tävlingen var i full gång när vi passerade torget.

De gråa hotfulla molnen täckte himlen och vi valde att ta spårvagn till gästhamnen istället för att promenera den sista biten. Vi hann knappt på båten innan de första dropparna började falla och det började åska och regnet öste ner.

Kommentera inlägget
Sommaren-16
torsdag 22 september 2016 - Skrivet av Marlene.Granvik
La Saone
Marinan i Chalon-Sur-Saone.

Kanalvy.Fasadmålning.Vinbutik.Vintunnor.Denna vecka är vi på kanal La Saone. Vi stannade till på marinan Blanquart i Saint-Jean-de Losne. Staden är liten men har en livlig båttrafik eftersom många kanaler börjar/slutar här. Blanguart-Yachting har en välförsedd marinshop med stort sortiment. Vi köpte nya kartor, fendrar, tampar och eladapter. Alldeles innan man åker in i marinan finns ett tankställe, det första vi sett sedan Pont-A-Bar i Ardennerna. La Saone är en bred kanal, vattnet är rent, slussarna bemannade och personalen i slussarna kontaktas via VHF. Flytväst är obligatorisk för alla ombord när man är i slussen!!! Vi har varit de enda som har haft flytväst på när vi slussat sedan Sassnitz. Förutom personalen på de stora pråmarna. Nu bär alla nya orange flytvästar. Vi möter flera fritidsbåtar och stora kryssningsfartyg än vi gjort tidigare, men det är ont om yrkestrafik på denna kanal. Staden Chalon-Sur-Saone är en större stad och den välbesökta moderna marinan ligger på gångavstånd från stadens gamla centrum. Vi lyckades få den sista lediga platsen. Vill man ha plats under högsäsong bör man boka. Idag ligger vi i den supermoderna marinan Port de Plaisance i staden Macon. Vi har haft sol hela dagen. Under eftermiddagen cyklade vi till vinhuset Maison Maconnaise des vins som ligger 1 km från marinan. Vinbutiken var trevlig men utbudet något begränsat, endast ett fåtal lokala producenter men både röda och vita viner. Nu är det bara 600 kilometer kvar till Barcelona!!

Kommentera inlägget