2016 - Längre resa - juli 2016
söndag 31 juli 2016 - Skrivet av Kent Henriksen
Almösund-Göteborgs City Marina

Nästa morgon lämnar vi Almösund och går den inre leden för segel söderut mot Älgön och svänger babord och går under bron vid Instö ränna Här är det båtarnas motorväg där vi åker i kö söderut. Problemfri segling till Göteborg utan vågor och med god fart och sol. Vi startar motor vid inseglingen till Göteborg och går till  City Marina där vi lägger till för natten. Vi kontaktar vår son Patrik och besöker honom under kvällen. Dagens etapp 35 nm 7,5 timmar

Kommentera inlägget
lördag 30 juli 2016 - Skrivet av Kent Henriksen
Hamburgsund-Almösunds Marina

Vi lämnar Hambursund kl 8:00 och går ut ur kanalen och sätter segel. In med dem vid Sotekanalen och ut igen och vidare söderut via Hasselösund. Siktar på att ta oss till Tjörn och där går den inre leden ner till Göteborg där vår son bor. Under dagen ökar vinden så vi får bra fart. Det är många segelbåtar i farten och förmodligen slut på semestrar så de flesta på väg hem. Norrmän norrut och svenskar, tyskar och holländare söderut. Med god fart går vi inre leden förbi  Flatholmen, Grundsund varefte  vi tar yttre delen vid Sverkerbådan/Käringön ner till sundet Strömsund mellan Lyr och Tjörn. Där vi letar naturhamn men hittar ingen med tillräckligt vindlä så vi forsätter inomskär till Almösunds marina för övernattning. Hittar en bra plats på insidan av yttre bryggan kl 18:00. Dagens etapp 51 nm 10 timmar.

Kommentera inlägget
fredag 29 juli 2016 - Skrivet av Kent Henriksen
Strömstad - Hamburgsund

Skönt at komma igång igen så vi gör loss tamparna kl 08:30 och går söderut med motvind. Motor låter fint och allt är Gött.

Vi väntar kraftigare vindar mot kvällen och kommande dygn varför vi vill göra så lång sträcka som möjligt under dagen. Kl 11:20 passerar vi Amundö öker vindarn  och 30 minuter senare passerar vi Havstenssund.

När vi kl 14:30 kommer till Hamburgsund så känner vi att det ändå får räcka för dagen och lägger oss vid bryggan invid färjan. Det blir mycket musik vid denna brygga På västra sidan spelar ett bluesband och på den östra bryggan en popband som tävlar om vem som kan höras mest. Svårt att lyssna på någon av dem i det läget. Vi njuter av krabbklor och räkor i sittbrunnen till ett glas vitt vin. Vi gör en promenad upp kring ön. Dagens etapp 29 nm och 6 timmar.

Kommentera inlägget
onsdag 27 juli 2016 - Skrivet av Kent Henriksen
Danehamn- Larvik-Strömstad

Kl 6:30 lämnar vi lagunen och lägger kursen mot Sverige, Grebbestad/Fjällbacka. Vi har svag akterlig vind trotx en prognos på 8 m/s sydväst. Vi guppar på och avvaktar men efter några timmar inser vi att det inte kommer någon vind från rätt håll så vi svänger mot Larvik för att få en vindvinkel som driver oss framåt. När vi anländer till Larvik har vinden ökat och vi har ca 7 m/s.

Trots alla försök att hitta natthamn är det tjockt i hamnar och naturhamnar. Vi letar i 1,5 tim. Till slut så bestämmer vi efter beräkningar att vi lägger kurs mot Strömstad Vi beräknar vara där innan mörkret har lagt sig.  Vi har 35 nm och beräknar vara i land kl 22:00.

Vi får bra vind som enligt prognos skall öka mot kvällen från rätt håll, halvind till slör. Ökande vind blev mot kvällen 19:00 upp till 10-15 m/s. Zig Zag revades kraftigt och kändes ovanligt lätt att hantera i dessa vindar. Vi fick farter upp till 9 knop Dock fick vi avvika från kursen några gånger för att undvika större fartyg och sträckan blev något längre än beräknat. När vi närmar oss Strömstad ser vi att det stort oväder med regn kommer att passera samtidigt vi skall angöra kusten.

Mörkret lägger sig och det blir beckmörkt. Vi får navigera med hjälp av GPS, AIS, Radar och fyrljuskaraktärer sista biten in till Strömstad då det var mycket trafik i området. Skönt att vi har tränat på detta tidigare. Väl inne i Strömstad går vi efter kontakt med hamnpersonalen in i hamnen i centrum och hittar efter ca 1 timmes letande en plats som passar oss bra. Stort party på danspalatset och mycket folk.. Vi tar ”kommiland whiskey” kl 00:10 och slappnar av innan vi somnar in i bingen.

Vi ligger kvar i Strömsund efter gårdagens långa etapp som blev 120 nm. När man tittar runt i hamnen ser ut som vi är i minoritet endast tre svenska båtar på 100 meter långa bryggor. Varm och soligt dag och en promenad pockar på  för att få igång kroppen. Vi bunkrar upp båten med vatten och förnödigheter för vår fortsatta färd söderut

Kommentera inlägget
måndag 25 juli 2016 - Skrivet av Kent Henriksen
Brattholmen-Danehamn

Idag planerar vi att gå en längre sträcka och lägger ut från bryggan kl 10:00 och får en svag vind till en början men efter nån timma ökar vinden till härliga 9 m/s och vi passerar vår linje där vi kom in i Norge från Skagern kl 13:00. Kl 17 inkommer vi till vår planerade hamn Danehavn, en liten lagun med vindlä från alla håll. När vi kommer in i lagunen ligger en HR 344 som hjälper oss mot den enda klippan som är tillgänglig här.

Den 26/7 ligger vi kvar då det är starka vindar runt hörnet och vi utforskar närområdet istället. HR 344 lämnar oss tidigt på morgonen. Vi blåser upp gummibåten och ror runt området.

Planerar för kommande dagar att ta oss över till västkusten och förbereder en tidig start nästkommande dag.

Kommentera inlägget
söndag 24 juli 2016 - Skrivet av Kent Henriksen
Lillesand-Södra Brattholmen

Vi lämnar Lillesand kl 11:00 efter sovmorgon och kort promenad  Seglar med lätta vindar  i yttre havsbandet och går in mot Södra Brattholmen där vi blir väl mottagna av Arendals seilföreing. Får besked att vi är välkomna att delta  vid maten kring grillen på bryggan som strax skall tändas. 27 grader även idag. Varm och skönt så vi tar en dusch och gör sällskap med övriga på bryggan.” Det skall vara Gött Att Leva”.

Kommentera inlägget
lördag 23 juli 2016 - Skrivet av Kent Henriksen
Blindleyaleden till Lillesand

Idag går vi vidare längs Blindleyaleden som är så vacker, smal med gudomliga vikar och stränder längs vägen mot Lillesand som vi anländer till kl 12:30. Vi lägger oss på yttre delen av gästbryggan. Idag blir det tvätt och bunkring för hela slanten. Promenad ovanför Lillesand och även konsert med Wamp  från berget.

 

Kommentera inlägget
fredag 22 juli 2016 - Skrivet av Kent Henriksen
Stokken - Vedderstöholmarne

Vi lämnar Stokken kl 11:00 och drar upp seglen och får en fin segeldag och går in mot Blindleya leden och upp mot Vedderstöholmarna och lägger oss mot klipporna. Här får vi varmt och solen är på sitt bästa humör, och så även vi  Det är sommar idag med 27 grader i kajutan. Vi badar och har det gott.

 

Kommentera inlägget
torsdag 21 juli 2016 - Skrivet av Kent Henriksen
Andöya och sen till Stokken

Kl 07:00 kommer lastbil med kran och lyfter oss upp på land. ZigZag blir hängande i lyftstropparna under tiden mekanikern tappar ur olja, det är inte lika mycket vatten som vid förra tillfället i Lomma. Mekaniker tar loss propeller, axel och byter packboxarna och monterar tillbaka allt på nån timme och vi är efter betalning i havet och på väg redan kl 11:00 på förmiddagen.

 

 

Kl 12:30 anländer vi till Stokken S och planerar att lägga oss bredvid några andra segelbåtar.  Dock tar vi bottenkänning och får ta om lite närmare de andra båtarna som hjälper oss att få en bra plats bredvid dem med hjälp av deras gummibåt som också lägger ut vårt ankare. Vindlä och kvällssol i sittbrunn. Skönt att vara på väg igen.