2010
onsdag 29 september 2010 - Skrivet av Jan-Olof Persson
Färdigmålat

Då har vi beslutat att det är färdigmålat!
Visst finns det ytor kvar som skulle kunnat bli bättre, men nånstans får man dra en gräns för insatsen.
Färgen är def krävande men med rätt hantering ger den ett väldigt bra resultat.

Det ska bli spännande att se resultatet i dagsljus när båten kommer ut ur stortältet.

Första åtgärd blir stortvätt igen, då en grannbåt har gett sig på att slipa blått och båda vi båtar som ligger och målar har blivit totaltbemängda med blådamm som suger sig fast i alla ytor. Vad tänkte han igentligen den där sliparen?

Kommentera inlägget
2010
tisdag 28 september 2010 - Skrivet av Jan-Olof Persson
Mera om målningen

Nu har målarmäster kommit på att en diagonalställd strålkastare som lyser längs med den yta som ska målas är nästan ett krav för att se hur det blir och att täckningen blir ok.
Det här var troligen sista justeringen på använda metoden och även detta finns med i anvisningarna som lev ger för färgen.
Mao en krävande produkt som rätt hanterad ger ett fantastiskt resultat med förhoppningsvis ett många år gott utfall på bestående glans i färg och yta.

Nästa vecka börjar återmontaget, bla av röstjärn för förstaget. Det sitter med 6-7 skruv varav endast 2 var dragna oc bar, dom andra glappade lösa i sina hål. Lite tur ska man ha! När kollade du denna infästning senast. För min del gäller - aldrig!

Kommentera inlägget
2010
fredag 24 september 2010 - Skrivet av Jan-Olof Persson
Målning pågår än

Nu är det klart att vad som står i målar-instruktionen är inte bara båg!

Temp, luftfuktighet, spädning och mognadstid ska vara rätt, då blir det bra! Och det är noga, det går inte att hälla i härdare skvättvis tex.

Det där med temp och fukt är svårare att råda över än rätt hantering av färgen. Förhoppningsvis har vi ännu ett antal dagar där inte bara luften, utan även båtskrovet, kommer över dom stipulerade 15 C.

Klart nästa vecka ?

Kommentera inlägget
2010
tisdag 31 augusti 2010 - Skrivet av Jan-Olof Persson
RH för hög här o där!

Torkaggregatet det går i stortältet, men frågan är om RH går ner något. Den relativa fuktigheten måste ner till 60 % helst, i vilket fall under 70 %.

Aktersepgeln är slipad och nu är frågan hur jag ska gå vidare. Göra en försöks målning eller slipa vidare en långsida? Det lutar åt det senare. Jag umgås med tanken att slipa båda långsidor  och sen rengöra innan jag börjar med målandet.

Först måste en RH till minskas, och det är den under näsan. Idag ligger jag däckad med feber i vad jag tror en vanlig hederlig förkylning.

Kommentera inlägget
2010
lördag 28 augusti 2010 - Skrivet av Jan-Olof Persson
Öppet varv på Orust

Det var inte sig likt!
Betydligt glesare mellan båtarna och ännu glesare på bryggan. I synnerhet i fredags. Fördel att det var lätt att komma fram överallt.
Väderprognosen var inte den bästa, men det brukar inte stoppa de verkligt intresserade. Alltså var det finanskrisens spår som vi såg, det är i alla fall vad jag tror.

De kontakter jag sökte fick jag med bra resultat. Det gällde sprickor i gelcot och det gällde ommålning av snobbränder.

Vad vill du betala 1.5MSEK eller 3.5MSek för en 38 fots ny båt?
Och, vad får du för pengarna?
Här handlar det om val mellan Bavaria med BMW design eller en Najad.
Den som jämför är fel ute är kanske svaret?
Eller, du får vad du betalar för!
Eller, Du får svaret när du säljer den som begagnad.
Vem vet vad som är rätt!
Båda finner säkert köpare.

Jag åker hem med sikte på att satsa på frotsatt UH på min HR352, vars layout vi är så nöjda med. Fast det vore bra med lite bättre höjd på kryssen!

Kommentera inlägget
2010
onsdag 25 augusti 2010 - Skrivet av Jan-Olof Persson
Torrsatt i skurar

Då står Aquila i stortältet och väntar på sliparbete med efterföljande målning av snobbränderna.

Avmastning och torrsättning gick bra trots byig stötvind och skyfall. Fast dom var korta. Allt emellanåt så var det tom sol.

Det var väldigt fuktigt i tältet, så nu jobbar avfuktaren och det hoppas jag den får göra, för dom 80% Rh måste ner till runt 60 om det ska gå att måla där.

Kommentera inlägget
2010
lördag 21 augusti 2010 - Skrivet av Jan-Olof Persson
Avrustningen inledd

Efter 5 tim motor i rakt motvind hela vägen de 30 NM från Arkö till Herstaberg så kunde jag med 20 min marginal passera Händelö-bron in till vinterläget. Väl i Herstaberg så ser jag att bron är stängd hela kommande vecka. I dagens tidning finns annons om det. Sån tur jag hade den här gången!

Trots rel starka vindbyar får jag ner seglen i sina påsar och förbereder avmastningen som inte kan bli förrän kommande vecka.

Blå snobbränderna som säkerligen är ommålade tidigare ser bedrövliga ut nu. Jag undrar om det är mitt rubbande med Autosol rubbing som har knäckt färgen, eller kanske sol o tidens tand.

Nu gäller det att fullfölja avrustning och få Aquila vinter servad innan hon hamnar i stortält, eller kanske målarbox hos nåt proffs. Jag ska ta in pris i alla fall.

Skönt att ha båten hemma, men även visst vemod i att avsluta säsongen.

Nästa år ska bryggorna i Bäckmansviken ha ett annat stuk enl välinformerad källa. Vi får se var Aquila hamnar. Det är i vilket fall bra att ligga där mtp närhet till landfunktionerna.

Kommentera inlägget
2010
torsdag 19 augusti 2010 - Skrivet av Jan-Olof Persson
Hemsegling

Imorgon siktar jag på att gå hem med båten. Om allt vill sig väl, direkt till Herstaberg för avrustning i rasande fart o torrsättning. Efter skrovtvätt sen in i stortältet och så börjar slavgörat med putsning av blåa ränder osv.

Det lär bli motor hela vägen i morgon. Lite synd att det inte blev en "sista" seglarhelg istället. Men, det är också skönt att komma hem och få gjort skitjobbet med att tvätta båten.

Nu gäller det att få fram åtminstone ett vettigt svar från någon kunnig hur jag ska gå till väga?
Varför svarade inte firman i V Frölunda på mitt e-brev?

Kommentera inlägget
2010
torsdag 12 augusti 2010 - Skrivet av Jan-Olof Persson
Blå Band

Ja så hette en gång ett sortiment soppor. Dom kanske finns än. Soppa är väl precis vad de breda dekorlinjerna på min HR352 tenderar att se ut som. I synnerhet ena sidan som svårt krakelerat.

Det är dags att måla om tänkte jag och det ska jag ge mig på om ett par veckor. Då får jag plats i ett stortält innan invintringen sker och då har jag bra plats att bre´ ut mig med ställning osv.

Den stora frågan är metod?
Jag har tillskrivit HR och väntar ännu på deras svar med förväntan. Jag menar jag är knappast den förste som gör det här jobbet, det vet jag. Det borde finnas en "bästa metod" utprovad redan , så jag slipper göra alla fel som kanske redan är gjorda, utna kunde komma på nya egna.

Tacksam för kommentarer i dennafråga och förslag hur jag ska gå tillväga !!