Till Medelhavet Etapp 1 - augusti 2015
lördag 1 augusti 2015 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Lemmer - Ketelmeer(NL) 12 Nm
Ett stilla Ijsselmeer

När vi lämnade Lemmer var det tyst och stilla på lördagsmorgon. Lite rester av föregående kvälls festival hittade vi på båten i form av skräp. Vi hade sovit gott med öronproppana långt in i öronen.

Vi hade bara en sluss ut ur kanalen i Lemmer till innanhavet Ijsselmeer. Den vackraste av alla slussar i Holland. Nu hade vi bara en segling kvar över innanhavet till vårt mål för årets etapp av vår resa till Medelhavet. Havet låg precis stilla och luften stod stilla, solen sken och värmen kändes ända in under sjöstället. Dags att ta på kortbyxorna efter allt regn och all blåst! Men det var ju nu vi skulle få vår sista segling. Vindmätaren visade 0,7 m/s! Vi gick sakta med motor och nöjt av värmen och solen.

Det var massor med båtar ut på Ijsselmeer. Allt från stora pråmar till minsta roddbåten. Ännu har vi inte badat i år. Ska det bli årets första dopp idag? Nää.. det känns inte riktigt bra det gröna vattnet och all yrkestrafik. Vi gick vidare under bron in till Ketelmeer och nu närmade vi oss vår nya hemmahamn.

Vi var båda lite spända när vi närmade oss Ketelhaven och när vi kom fram visade det sig att vi hade en sista sluss och en bro att passera innan vi var framme. Nu började vi strula och hade svårt att lägga till vid väntbryggan till slussen. När det var dags att lägga till i slussen, vi som har slussat i Göta kanal i 25 år, så strulade tilläggningen igen. När slussdörren hade stängt så åkte vi ner 5 m, sen öppnade både den sista bron och den sista slussen på den här etappen och vi var inne i en ny kanal. Efter ett par hundra meter var vi framme vid vår nya hemmahamn.

Vi lade till på den plats vi fått, efter mailkonversation med en av de ansvariga för hamnen. Direkt fick vi hjälp att lägga till av en vänlig man som också frågade om vi behöver handla för då kunde han skjutsa oss till affären som ligger en bit bort. Vi tackade vänlig nej och tog istället fram våra cyklar. Vi cyklade de 4 km det är till den närmsta byn, Dronten, för att kolla upp tågtider och biljettköp då vi dagen efter skulle åka till Schiphol för vidare flyg hem till Sverige.

Nu kändes det att vi var framme och den första etappen av "Resan till Medelhavet" var slut.

Tack för mig och välkommen åter nästa sommar, år 2016, då vår nästa etapp på ”Resan till Medelhavet” startar.

Hälsningar Cathrine

Länkar
Övrigt Wikepedia Ijsselmeer
Länk till fotoalbum: Ketelmeer