Till Medelhavet Etapp 3
tisdag 29 augusti 2017 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Ria Pontevedra – Ria de Vigo (ES)15 Nm
Hamnen i Vigo sedd uppifrån berget

I skydd för regnet när vi lämnade SanxenxoDet regnade när vi vaknade i Sanxenxo. Ingen av oss hade sovit speciellt bra då det hade varit tivoli och disco i hamnen till ca kl 06. Lite småtrötta beslutade vi oss för att lämna detta ”discoställe”, trotsa regnet och fortsätta till Vigo. Det var regnställ på när vi gav oss iväg. Båtmeken fick ta rodret och jag satte mig i skydd under sprayhooden. Inga segel skulle blötas ner så nu var det motorgång som gällde.

Framför berget vår nya vinterhamn i VigoNär vi kom in i Ria de Vigo slutade det att regna och sikten blev bättre. Nu kunde vi se berget och hamnen i Vigo framför oss som vi nu ska ha som hemmahamn i 10 månader. Precis som förra året när vi var på väg till vår vinterhamn i Frankrike var vi lite spända.

Ett stim av delfiner mötte oss i Ria de VigoPlötsligt ropade båtmeken ”delfiner”! Nu kom ett helt stim med delfiner simmande och hoppande. Jag slängde mig på kameran och började jaga dem och efter 2 års jagande lyckades jag nu filma en av besökarna vid båten. (Du kan se den på YouTube på länken nedan). Det är en fantastisk känsla att se dessa djur så mjukt och lekfullt röra sig i vattnet. Nu var denna regniga dag räddad.

Vår nya hemmahamn i VigoBåtmeken ringde hamnkaptenen och frågade var vi skulle lägga till. Här pratade de bra engelska och en man kom ut till bryggan och hälsade oss välkomna och hjälpte till att lägga till. Det gör de alltid här i Spanien vilket är väldigt bra. Vi gick bort till hamnkontoret och checkade in och precis som tidigare år så blir det lite förvirring innan de förstod vilka vi var och att vi hade en överenskommelse per mail om ”long stay”. Precis som tidigare år så ordnade det sig till slut. 

Vy över Vigo i från hamnens omgivningarVi gick sedan omkring och bekantade oss med omgivningarna i vår nya hemmahamn. Vi kunde konstantera att här kommer vi att få motion i den kuperade terrängen. Backe upp och backe ner till mataffären, tvätteriet och restaurangerna. Nu kommer vi att se yngre ut för varje dag som går då båtmeken läst en artikel från forskning som visar att de som motionerar minst 30 minuter och blir svettiga ser yngre ut!

Bäst med en jolletur till närmsta strandenVi fann en fin strand ca 300 m från hamnen dit vi lättast tar oss med jollen eller varför inte lite motion över berget med fötterna eller cykeln! I båda riktningarna en rejäl uppförsbacke och en rejäl nedförsbacke.

Nya utmaningar i omgivningarna nästa år

 

Nu känns det att vi är framme och den tredje etappen av vår resa till Medelhavet är slut. Det dags att börja förbereda säsongens slut och tvätta och vaxa båten, byta olja, ta bort segel, städa, tvätta, vakuumpacka, ta upp båten och täcka den. Sen är det hemfärd till Sverige från Vigos flygplats alldeles i närheten av hamnen. Därifrån till Madrid-Amsterdam och sedan vidare hem. 

Tack för mig och välkommen åter nästa sommar, år 2018, då vår nästa etapp på ”Resan till Medelhavet” startar.

Länkar
Övrigt Delfin på besök i Ria de Vigo
Övrigt Delfiner i Ria de Vigo
Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 3
måndag 28 augusti 2017 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Vilgarcia – Ria Pontevedra 25 Nm (ES)
Fint sandbygge på stranden i Sanxenxo

En långsam segling till Ria de PonteverdeEfter ännu en stranddag och en promenad i Vilgarcia gav vi oss iväg i regnet på förmiddagen söderut till Ria de Pontevedra. Ju längre ut mot havsmynningen vi kom desto finare blev vädret och när vi kom fram var det strålande sol och vi ankrade upp vid stranden i Sanxenxo. Här möttes vi av ett stort stim delfiner.

Stranden i SanxenxoEfter att ha blivit varvade av vattenskotrar, drakflygare, färjor, motorbåtar och trampbåtar när vi låg för ankar gav vi upp och gick in till hamnen i Sanxenxo istället och gick till stranden för att bada.

Den största Benetau jag sett, 64 fot

 

I hamnen låg båtar stora som hus. Jag hade inte sett så stora båtar sedan vi var i La Rochelle. Bl a en 64 fot stor Benetau Ocean och en 70 fot stor tävlingsbåt för Volvo Ocean Race som sjösattes i hamnen och ytterligare en som låg vid bryggan, med holländsk besättning.

Dimman drar in i havsviken på kvällen i Sanxenxo

 

På kvällen tog vi en promenad utmed strandboulevarden och fick se solen gå ner bakom kvällsdisen och ett fantastiskt bygge i sanden på stranden. Det var sandslott och figurer byggda i den våta sanden som lystes upp med ljus. Så fint!

Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 3
lördag 26 augusti 2017 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Utflykt till Santiago de Campostela (ES)
Vi anlände till Utflykt till Santiago de Campostela (ES) med tåg

Idag har vi varit i Santiago de Campostela som är huvudort i den region, Galicien, vi nu är i. Staden är känd för sin katedral där Jesus lärjunge Jakobs grav finns i katedralen och för att alla Europas pilgrimsleder slutar där. Den gamla delen av staden är också ett värsarv enligt Unesco.

Vi tog tåget från Vilgarcia på förmiddagen och det regnade lite grann när vi gick till tåget. Nu när vi hittade tog det inte mer än 10 minuter att gå dit från båten. Resan till Santiago de Campostela tog ca 40 minuter med regionaltåget och i varje vagn fanns en monitor som gav information på spanska och engelska om väder, hastighet, vilken station vi var på och vilken sträcka tåget skulle åka och när det skulle vara framme på varje station. Likaså var det en röst som ropade ut varje station innan vi var framme både på spanska och engelska.Här har Östgötatrafiken lite att lära.

Vi flanerade i den gamla staden som var otroligt vacker med sina byggnader, valv och gränder. Fasader med smidesbalkonger, skulpturer och i bästa fall blommor. Överallt caféer och affärer. Många av besökarna på gatorna var vandrare med ryggsäckar och stavar.

Den stora katedralen var vacker men renoveringar pågick. Den var så stor att det inte gick att fånga hela katedralen på bild utanför. När vi kom dit var det lång kö för att komma in. Vi ställde oss i kön, om man nu kan kalla det för kö här i Spanien. Här fick vi hela tiden vara på alerten så att vi inte blev omsprungna av spanjorerna. Inne i katedralen dignade det av guldmålade skulpturer men det var inte så lugnt som man kan förvänta sig, utan här var det mycket folk som trängdes för fotografering och köande in till aposteln Jakobs grav. Här fanns också möjlighet till bikt för den som behövde.

Till sist fick vi dock vårt lystmäte då vi hittade de stora saluhallarna. Här fanns allt från hemodlad potatis till hummer och ostron att ta med hem eller att äta på plats med ett glas vin eller öl. I saluhallarna kan jag gå timvis men när båtmeken tyckte att det räckte gav vi oss hem igen med tåget till Vilagarcia. Nu hade vi tur och hamnade på ett tåg som inte stannade förrän vi var i Vilagarcia och resan tog bara drygt 10 minuter.

Länkar
Övrigt Wikipedia Santiago de Campostela
Länk till fotoalbum: Capostela
Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 3
fredag 25 augusti 2017 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Caraminãl - Vilgarcia (ES) 5 Nm
Dimma i Ria de Aurosa

Idag gick vi vidare in i Ria de Aurosa till Vilagarcia. Här ska vi ta tåget till Santiago de Campostela.

Fin morgon när dimman lättade i CaraminalDet var dimma i Caraminãl när vi vaknade men när den lättade gav vi oss iväg. Ju längre in i rian vi kom ju mer dimma blev det igen. Nu fick vi sätta på radarn och försöka se alla musselodlingar och eventuellt andra båtar. Vi gick sakta med motor.

 

Sakta fart i dimman med hjälp av radarMusselodlingarna syntes tydligt på radarn men plötsligt dök det upp en stor fläck på radarn som vi inte sätt tidigare. Det var en större fiskebåt som kom från sidan mot oss. Fiskebåten hade ingen AIS så det var tur att vi hade radar så att vi upptäckte den. Vi saktade ner och släppte fram fiskebåten.

Dimman lättar vid VilgarciaPrecis när vi kom fram till Vilagarcia lyfte dimman och solen kom fram. Hamnkaptenen mötte oss och anvisade en bra plats på en av bryggorna. Nu planerade vi morgondagens utflykt till Santiago de Campostela och tog en promenad för att rekognosera var tågstationen låg och köpa tågbiljetter till morgondagens utflykt.

Det blev en fin kväll och vi tog en sväng på stan. Barerna och caféerna var fulla med familjer och det var mycket folk i rörelse. 

Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 3
torsdag 24 augusti 2017 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Ria de Muros – Ria de Aurosa/Caraminãl (ES) 35 Nm
En tur med jollen till stranden är aldrig fel

Andra natten på ankring i Ria de Muros blev en stökig då det blåste ca 10 m/s och det skvalpade i båten. Båtmeken och jag flyttade runt till akterkabinen och salongen för att få lite lugn sömn. På morgonen rök det fortfarande på berget efter skogsbranden. Musselplockarna var tillbaka och plockade för fullt i vattnet vid stranden.

Musselodling i Ria de AurosaVi bestämde oss för att lätta ankar och åka vidare till Ria de Aurosa. Vi skulle till hamnen i byn Riberia. Idag var det fin vind och vi fick en härlig slörsegling till Riberia. Överallt i viken var det musselodlingar som vi fick hålla undan för.

 

Vi avstod från platsen i Riberia pga av fågelskitTyvärr fanns det dock ingen bra plats för oss i hamnen när vi kom fram till Riberia. Den enda plats som fanns var på den yttre bryggan som var full med måsar och fågelskit. Det gillade inte båtmeken så vi fick gå vidare ytterligare 3 Nm till hamnen i Caraminãl.

 

Stranden i CaraminalHär fick vi en bra plats i hamnen. Det fanns en fin strand inte långt från hamnen och vi tog jollen som vi nu hade pumpat upp, till stranden. Vi puttrade sakta med den lilla motorn och båtmeken tyckte att det gick alldeles för sakta. Jag tyckte dock att det var alldeles tillräckligt.

 

Mysig innergård på restaurangen i CaraminãlPå kvällen gick vi ut och åt på en av byns restauranger. Ett riktigt mysigt ställe (NOJIRA) med en vacker innegård med fikonträd. Tyvärr öppnar inte restaurangerna här i Spanien som serverar middag, förrän kl 20:30-21 och maten serveras inte förrän kl 21:30-22. När vi går hem så kommer de flesta spanjorer för att äta. 

Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 3
onsdag 23 augusti 2017 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Ankring i Ria de Muros

Motionssim i tidvattenströmDet kan för utomstående tyckas lite tråkigt att ligga ankrad på svaj utan landtag men inte här i alla fall. Förutom härliga bad kunde jag motionssimma i strömmen utan att komma någonstans bakom båten när jag simmade. 

 

Fiskare på besök vid frukostenPå morgonen när det var lågvatten kom fullt av professionella plockare av musslor utmed hela stranden. Både de som gick i vattnet och plockade och de som snorklade omkring och dök ner på djupare vatten inte långt från båten. Mitt i frukosten kom en fiskebåt och drog en trål bredvid båten och fångade en massa fisk.

Skogsbrand på andra sidan vikenSenare upptäckte vi en skogsbrand på sluttningen mittemot som snabbt spred sig i vinden. Två flygplan och tre helikoptrar åkte hela dagen och kastade vatten från luften. Planen gick ner i viken och fyllde på vatten och upp igen.

 

Spanska tullen på besökSedan dök plötsligt spanska tullen upp vid båten i en gummijolle och bad att få komma ombord och det skulle fyllas i en massa papper och passen kontrolleras innan de var nöjda och tackade för sig.

 

Draggande segelbåt i vikenPå eftermiddagen blåste det upp i viken och plötsligt var det en svenskflaggad båt som draggade. Ankaret hade släppt och båten rörde sig oroande mot en fransk båt i viken. Plötsligt blev det oroligt i båtarna runtomkring den draggande båten och alla spejade efter besättningen på båten men de var tydligen inte ombord. Båtmeken hade sett att de tidigare tagit jollen in till den närliggande byn. Vi hade inte träffat på den svenska båten tidigare så vi visste inte vilka de var men nu gällde att försöka få tag på dem.

Nu började båtmeken och jag vårt detektivarbete. Vi började med appen Marine Traffic där vi såg namnet på båten och MSI-numret. Därefter gick vi till Transportstyrelsen register på båtnamnet och MMSI-numret styrkte att det var rätt båt. Båtmeken letade upp den registrerade ägarens telefonnummer och ringde honom. Han hade dock sålt båten och visste bara namnen på nya ägaren. Nu googlade vi efter telefonnumret men vi fick ingen träff som stämde. Båtmeken chansade och ringde men det var ingen som hade segelbåt i Spanien. Till slut fick vi med hjälp av Google träff på en trolig maka till ägaren och ett mobilnummer. Båtmeken ringde igen och nu hade vi hittat rätt  och de kom snabbt ut med sin jolle till båten och allt ordnande sig. Nu gav de upp ankringen och när de åkte in till hamnen kom de förbi och tackade oss av hela sitt hjärta.

Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 3
tisdag 22 augusti 2017 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Muxia – Ria de Muros (ES) 35 Nm
Det mytomspunna Kap Finisterre i solsken och stilla vatten

Idag har vi passerat den mytomspunna udden Kap Finisterre som på galiciska heter Cabo Fisterre. Fisterre betyder ”världens ände” vilket man trodde att det var förr i tiden. Båtmeken har läst flera hemska seglingsberättelser om tjock dimma, höga vågor, hårda vindar och hemsk dyning vid Fisterre så vi var båda lite oroliga och vi hade därför väntat på ”rätt väder” vilket det skulle bli idag.

När vi lämnade Muxia var det bleke med lite dyning från nordväst och lite soldis. Riktigt bra väder att passera Fisterre i tyckte vi. Först passerade vi Europas västligaste fastlandsudde Cabo Torinana, innan det var dags för Fisterre. Ju närmare Fisterre vi kom ju klarare blev det och vinden ökade lite men aldrig till någon seglingsvind men vi var lättade när vi väl hade passerat och ankrat upp i Ria de Mura. Nu var vi framme vid spanska västkusten där det finns rior (havsvikar) stora som innanhav utan dyning och stora vågor. Härligt! Här ska också vattnet vara bräckt längst in i riorna.

Vi ankrade på ca 9 meters djup med ca 35 m ankarkätting ute. Att ligga på svaj med ankare ger en frihetskänsla. Att inte ha några grannbåtar tätt intill, bada från båten i det kristallklara vattnet och att normalt alltid ha lä i sittbrunnen är härligt. Nu är det inte riktigt så här att man alltid har lä i sittbrunnen då båten lägger sig i strömriktningen istället för vindriktningen när strömmen är starkare. Detta gjorde att när det var lågvatten och båten vände var djupet bara drygt 2 m och vi behöver minst 1,80 för att inte stå på!

Här fick vi dock en fin kväll med bad och grillning. När det blev mörkt speglade sig ljusen från byn Muros i det nästan stilla vattnet.

Länk till fotoalbum: Fisterra
Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 3
söndag 20 augusti 2017 - Skrivet av Cathrine Cedergren
A Coruna – Muxia (ES) 45 Nm
Solnedgång i Atlanten vid Muxia, Galicien

S/Y Maron i hamnen CorunaVi har haft ett par härliga dagar i A Corona. Vi flyttade oss efter första natten från Porto Nautico till Porto Coruna som låg lite utanför city då det var väldigt skvalpigt i cityhamnen. Lite skumpande får man dock räkna med i alla hamnar. Nu kände i alla fall båtmeken att S/Y Maron låg bra och vi kunde ge oss ut på lite utflykter.

Herkulestornet i A CorunaFörst ut var en av världens äldsta fortfarande aktiva fyr Torre de Hercules. Fyren är ett antikt romerskt fyrtorn, 55 m högt och står på en klippa som är 51 m hög och fyrljuset lyser på 106 m höjd. Fyren är nära 1 900 år gammal och ett av Spaniens nationalmonument och värdsarv enligt Unesco. Här var det en fantastisk utsikt.

Vänkompassen i A CorunaI närheten precis vid havet fann vi också den stora kompassen som är en symbol för Galiciens relation med de övriga regionerna i Spanien. 

Citystranden med vågor i A Coruna

Besök på stranden för lite bad var naturligtvis ett måste. Det fanns två stränder att besöka. En familjestrand i lä och en längre strand med vågor som ständigt rullade in. Då fick vi också en cykeltur runt staden som hade fina cykelbanor. I city många vackra byggnader och fina gränder och inte minst en massa enkelriktade gator. Samtidigt kunde vi njuta av alla de konstfulla statyer som fanns runt om i staden.

Serranoskinkor i rader i taket på vinbaren

Givet var också att besöka city med alla sina restauranger, barer och caféer. Där baren med den lufttorkade skinkan, brödet, olivoljan, osten och riojavinet tillsammans med vännerna på S/Y Albatross var den klart bästa. 

Shoppingvagnar på rad i mataffärenDet blev också en sväng till den lokala mataffären där vi upptäckte att det inte var inne med ryggsäck för att packa de köpta varorna i utan den typ av shoppingvagn min mormor hade förr. De stod fint parkerade och fastlåsta vid entrén i butiken.

Efter ett par härliga dagar i A Coruna var det dags att segla vidare. Efter flera dagars blåst var det nu hög dyning och motvind igen. Trots alla vackra berg vi passerade och att vi lämnade Biscayabukten och intog Atlanten igen, kunde jag knappt hålla mig vaken i den tröttsamma motorgången och den vaggade dyningen.

Vackra berg utmed Spanska AtlantkustenNär vi kom fram till Muxia hälsades vi välkomna på bryggan av en glad svensk som var besättning på en av de norska båtarna som låg i hamnen. Dagens höjdpunkt fick bli solnedgången i Atlanten även om molnen i horisonten skymde solens sista strålar. 

Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 3
onsdag 16 augusti 2017 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Viveiro – A Coruna (ES) 52 Nm
De vita vackra fasaderna i A Coruna

Runt Veveiro var bergen ganska höga och solen kom inte upp över berget förrän vi avgick från hamnen ca kl 8. Morgonen var kall och klar och havet ganska lugnt. Det kändes som om det bara var vi och fiskebåtarna ute. Efter ett par timmar fick vi dock motvind igen och prognoserna var fel igen.

Idag passerade vi Spaniens nordligaste udde, Bares, så nu åker vi söderut igen. Nu blir också delfinerna vanligare och idag såg jag ett stort stim på ca 20 delfiner som kom simmande förbi båten. När vi kom fram till A Corona la vi till i hamnen Nautico och båtmeken kände sig så nöjd och vi skålade med ett glas Cava. På bryggan låg det nu fem svenska båtar tillsammans med danska, norska, tyska, holländska och franska båtar. A Coruna är verkligen en hamn där seglare från olika länder möts. Alla på väg till Medelhavet, Kanarieöarna eller Karibien. Ja en av de vi pratade med skulle tom segla jorden runt. Vi önskar S/Y Lilla Anna med besättning god tur på seglingen runt jorden!

Det var ganska skumpigt och oroligt i hamnen Nautico då småbåtar, färjor och fiskebåtar åkte förbi så vi tog en promenad upp på stan för att äta. De vackra vita fasaderna på husen lyste i solskenet. Fasaderna består av små inbyggda smala balkonger vilket är vanligt i städerna här i Spanien. Jag funderar faktiskt på vad de är till för då de är för smala för att användas som balkonger. Är de solskydd för fasaderna tänker jag? Det var mycket folk ute på restaurangerna i de smala mysiga gränderna som var kantade av små tavernor och barer i A Coruna.

Länk till fotoalbum: A Coruna
Kommentera inlägget
Till Medelhavet Etapp 3
tisdag 15 augusti 2017 - Skrivet av Cathrine Cedergren
Ribadeo – Viveiro (ES) 30 Nm
Soluppgång i Viveiro

Den 15 augusti var det helgdag i Spanien. Det är katolska Maria Jungfru himmelsfärdsdag fick vi veta på hamnkontoret i Ribadeo redan när vi checkade in. Det var bra att vi också fick veta att affärerna skulle vara stängda i två dagar pga av helgdagen så vi kunde handla under måndagen. Ribadero var en skumpig hamn där båtar åkte ut och in och utanför hamnen som slog in och S/Y Maron gungade.

Vi gick därför nu vidare till Viveiro och det var motorgång som gällde. Väderrapporten hade lovat växlande låga vindar och låg dyning men vi fick en motvind på ca 4-6 m/s och en ganska skumpig färd. När vi kom fram hade vi storstädning av båten både invändigt och utvändigt. Vi var knappt iland då storstädningen tog tid och vi skulle avgå tidigt nästa morgon igen. Vi hade nu A Coruna som mål. Dit har båtmeken alltid längtat och nu var vi så nära. Vi fick en trevlig kväll ombord på S/Y Maron tillsammans med besättningen på S/Y Albatross som hade gjort oss sällskap till Viveiro.

Länk till fotoalbum: Viveiro
Kommentera inlägget