MY Minenda - maj 2019
tisdag 21 maj 2019 - Skrivet av Per Forslin
Vi åker norrut år 2019
Sluss som är 23m hög.

 

Efter många diskussioner är vi nu överens om att åka norrut:

  På bilden slussar vi i en sluss som är 23 m hög. Väldigt enkelt för de har flytpollare.

Per kom ned till båten i början av april, Kicki en månad senare. Lämnade Martigues den 9 maj. Vi åkte till floden Rhone. Det är den vägen man åker mot Östersjön. Längre norrut i Frankrike kan man välja flera olika kanaler att åka på. Förutom vackert landskap och gott vin är Rhonedalen känd för sina starka vindar (Mistralen). Det gjorde att vi var inblåsta på flera ställen, bla i Avignon som är en vacker stad.

  Vi var också oroliga på hur strömt det skulle vara i floden ( motströms). Dom första timmarna var det endast 2km emot, men det ökade sen till drygt 6 km, så det innebar att farten endast blev 5,5 km per timme. Senare har dock strömmen minskat igen, så vissa sträckor har vi hållit den svindlande farten av 10 km i timmen.

  Nu ligger vi i Lyon, som är Frankrikes tredje stad efter Paris och Marseille. Den känns fin med en del gamla hus, men framför allt extrema nybyggda hus. Vi tycker de gamla är vackrast. Lyon är känd som en resturangstad, men vi mycket tveksamma till det franska köket, så det är tveksamt om vi gör något resturang besök. Bredvid hamnen går en förarlös buss, den kommer vi att prova. Då den går nära vattnet skall vi ha flytvästar på oss.

  Idag har vi tvättdag, en tvätt och en torkmaskin finns i hamnen, fast maskinerna är ej synkade.  Tvättmaskinen tar 25 min och torken tar 120 min! ??

  Floden Rhone svänger här av till Schweiz, men den inte farbar. Så nu kommer vi fortsätta på floden Saone. Den skall  vi åka ca 200 km på. Sen har vi har flera mindre kanaler att välja på.

 På nerresan blev det 344 slussar plus Södertälje. Nu tar vi kanske en annan väg och då blir det ca 170 slussar. Att slussa är ofta trevligt, ett teamwork som ibland funkar.