Logg 2019
lördag 3 augusti 2019 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Augusti 2019

8 aug. Fin avslutning på våra sex veckor till sjöss vid Stora rävsön/Bockholmen.
7 aug. Kryssade hela dagen i ca 6 m/s till Själbottna, Badviken.
6 aug. Sol genom Väddö kanal till Vätö huvud. Åskmuller på eftermiddagen.
4-5 aug. Grisslehamn.
3 aug. Kalla nordvindar 8-11. Seglade till Söderholmen vid Barnens ö. Här låg vi sist 1988!
2 aug. Fin morgon och lugnt hav. För motor 20 nm och segling drygt 10 nm till Arholma,
1 aug. Sol och något mindre nordvindar. Seglade till Rödhamn. Ganska lite båtar.

Kommentera inlägget
Logg 2019
tisdag 2 juli 2019 - Skrivet av Birgitta Andersson
Juli 2019

31 juli. Kvar i Mariehamn. Mycket blåsigt och kallt. 

30 juli. Vindprognos upp till 13 meter nord. Seglade med bara förseglet med en faslig fart till Lemströms kanal, Bra plats mellan bommar i Mariehamn.

29 juli. Mulet. Full fart genom Bänö-leden och över Lumparn till Kastellholm. Gästhamnen med nya ägare har blivit trevligare än vid vårt förra besök för några år sedan.

28 juli. Underbart solig och fin morgon. Seglade i god fart till Bänö.

27 juli. Nordvindar till Östra Långskär vid Svinskär. Gammal rasslig träbrygga, häftigt ställe, svårt att hitta in och utsatt men vackrare än så här blir det inte.

26 juli. Kvar i Sandvik. Tog fram cyklarna och tog oss till Helsö och Havspaviljongen, till Peders Aplagård och Karlby.

25 juli. Varmt, soligt, skönt och vackert! Svaga vindar, vi hissade, tog ner och hissade igen och fick till slut bra nv-vind till Kökar och Sandvik.

24 juli. Planerade att segla till Nagu men fortsatte till Korpoo Verkan i fin NV-vind. Stor bra hamn.

23 juli. Motorgång till Helsingholmen sedan fin segling i NV-vind över Gullkronafjärden till Brännskär. Mysig gäst/naturhamn men mitt i ett sund, vilket vi inte hade något besvär av. Fullt även i denna hamn. Köpte jättegod alldeles nyrökt forell.

22 juli. Fin segling, 8-9 SV-vind till Rosala. Bryggan i princip full på kvällen.

21 juli. Iväg 06.30 i sol och svaga sydvindar, så svaga att det blev motorgång. Framme i Hangö vid 14-tiden. Sandstranden hägrade och det blev ett par dopp, varmt och skönt.

Sammanfattningsvis har alla hamnar som vi besökt i Estland blivit betydligt bättre än när vi var här för precis 7 år sedan. Det finns duschar, toa, el o vatten som fungerar! Bra bryggor och pontoner. Det har också varit betydligt fler båtar.

20 juli. Sol och nordvindar till Dirham. Härlig eftermiddag med bad på sandstranden. Många båtar, en belgare, fyra från England, en dansk, estländare, finländare och ett par svenskar. 

19 juli. Seglade iväg strax efter åtta i härligt solsken tillsammans med färjorna i den smala farledsrännan. Ökande nv vind idag också, 10-12 enligt prognos. Det gick med en faslig fart till Haapsalu. Oj, här blev vi plötsligt 5 svenska båtar.

18 juli. Soligt. Nordvindar som ökade till 10 fram på dagen, drygt 23 distans till Heltermaa. Mycket fin hamn vid färjeläge men bara 3 gästande båtar, 2 tyskar och vi. Cyklade till närmsta by 6 km. Hittade ett Coop, köpte vin och glass! Kassörskan hade bott i Sverige i 5 år och talade svenska!! 

17 juli. Idag måste alla gästbåtar bort från hamnen pga regatta. Det var en väldigt vacker morgon och vi startade 07.15. Väderprognos ökande nordvindar, regn och åska. Det blev motorgång, först varmt och soligt sedan svart himmel och åska. Många båtar i hamnen, Kuivastu. 

16 juli. Regn igen och sydvindar som emellanåt tog i ordentligt.

15 juli. Vaknade till sol och sydvindar. Gick en härlig barfotapromenad på den jättelånga stranden. Den franska båten gick iväg men det kom en dansk, snärjigt för hamnkillen som får byta flagga vartefter.Barfotapromenad

14 juli. Iväg strax före åtta I sol/moln och svaga nordostvindar. Motorgång några timmar sedan segling i regn och åska på avstånd. Framme i Pärnu vid 16-tiden, 53 nm. Fler båtar i hamnen än för 7 år sedan. Finska, åländska och en fransk. 

13 juli. Tidig start. Sol och nv-vind som tilltog på eftermiddagen. Fin segling till Kuivastu på Ösel. Framme vid 15-tiden. Hamnen ny och fin nära farleden men också tråkig eftersom den ligger i ett färjeläge. Trendig färja

12 juli. Sol och nv-vind. Kvar i Hapsal. Cyklade runt för att se stan som var invaderad av ”American beauty car show” med vrålåk från 50/60-talet. Häftiga bilar

11 juli. Fortfarande nv-vind men mulet och regn till och från. Segling/motorgång till Hapsalu. La oss i Grand Holm Marina. Promenad till city.

10 juli. Sol och svag nv-vind, mycket motorgång till Dirham. 

9 juli. Kvar i Hangö. Mulet och kallt. Köpte ny rakapparat till Ove och ett till underställ till Birgitta! Cykeltur och fikade ”På Kroken” och köpte rökt lax till middag.

8 juli. Från Rosala till Hangö. Klarade oss utan regn! Väldigt många båtar i hamnen, det var regatta i helgen och en del var kvar. Kalla nordvindar. 

7 juli. Blankt vatten och motorgång till Rosala 8 nm. Plockade fram cyklarna och cyklade till Hitis by och fikade, fortsatte tillbaka till Rosala by men där var inte mycket att se. Kvällspromenad till jättegrytorna. Plockade de första blåbären.

6 juli. Sol och fin segling genom Gullkronafjärden och Hälsingholmarna till Högsåra. Framme vid 14-tiden och fick en bra plats, snart var hamnen full. Sångunderhållning i baren på kvällen.

5 juli. Kulingvarning, regn och åska. Kvar i Korpoström. Gick en sväng ett par gånger mellan skurarna!

4 juli. Iväg kl. 8.00 i solsken och bra sv-vind. Ganska lite båtar på fjärdarna. KALLT! Kom i lagom tid för en bra plats i Korpoström. Det ska blåsa mycket ett dygn framöver.

3 juli. Sol. Passade broöppningen kl 10.00 i Lemströms kanal. Seglade över Lumparn och vidare till Sottunga. Fick en bra plats i hamnbassängen i gamla gästhamen. Tur på lånecyklar till affären och åt glass. Blåsigt och kallt.

2 juli. Mulet, kallt och mycket vind från nord. Kort motorgång till Österhamnen i Mariehamn.

1 juli. En solig och fin dag på Rödhamn. 

 

 

Kommentera inlägget
Logg 2019
lördag 29 juni 2019 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Juni 2019

29 juni. Semesterstart en vecka senare jämfört med de senaste åren. Startade från Djurö på eftermiddagen och gick för motor den korta sträckan till Lingonskär. Hann precis landförtöja innan det kom en kort regnskur.

30 juni. Sol och fint. Seglade genom Blidösund med mål Lidö.
Men väder och vind var bra och klockan inte så mycket så vi beslöt att fortsätta till Rödhamn. Ett par distans utanför Tjärven kom så plötsligen dimma som varade ett par timmar. Inte på någon väderapp eller prognos fanns ett ord om det. Vi var framme vid 19-tiden och då var solen framme igen. 

 

Kommentera inlägget