Logg 2020
Wednesday 1 July 2020 - Written by Ove och Birgitta Andersson
Juli 2020

25 juli. Efter ett par soliga dagar åter till hemmahamnen på Djurö.
22 juli. Genom Vätösund till Norrtälje.
21 juli. Regndis genom Väddö kanal till Söderholmen. Kom dit som första båt och la oss längst in i viken. Men ack, det blev nästan fenderavstånd inom två timmar. 
20 juli. Blåst, regn och åska! Natthamn Herräng, den här gången något fler båtar i gästhamnen
19 juli. Vacker tidig morgon och fin segling SV. Målet var Ängskärsklubb men det var en mycket dålig hamn så vi fortsatte med fin segling till Kullbådaviken Vid Öregrund.
17 juli. Sol och bra SV vind som tilltog ordentligt, till Huseliiharen.
16 juli. Sol och kall SO vind till Trödjefjärden. La oss på kryssarklubbens ena boj och hade en mycket fin eftermiddag och kväll.
15 juli. Kall segling till Axmar brygga. Regnskurar hela e m och kväll.
14 juli. Soligt, ingen vind, för motor till Storjungfrun. På eftermiddagen kom både regn och vind. Hamnen blev full, bl.a. 3 tyska båtar.
13 juli. Sol och nordvindar till Segelvik.
12 juli. NO som blev sjöbris till Borka brygga. Regnskur och ett par åskknallar på eftermiddagen. Fem gästbåtar.
9 juli. Sol. För motor över fjärden till Hölick. En tysk, en finsk, en svensk och vi vid bryggan.
8 juli. Låg vid en av kryssarklubbens bojar i Storhamn på Agön. Väderprognos 8-13 NV. Kall natt.
7 juli. Sträckbog till Segelvik. Vi var två övernattande gästbåtar.
6 juli. Kulingvarning, kvar i Norrsundet.
5 juli. Tämligen tomt på havet. Efter ett par timmar mötte vi två båtar och hade en efter. Seglade till Norrsundet, fin hamn längst in i viken. Promenad till nya fina fisk/restauranganläggningen Bergmans fisk.
3 juli. Solig, tidig morgon efter en kall, skvalpig och skramlig natt. Svag Sv vind ut i Öresundsverket, ett par båtar före och ett par efter. Lite kraftigare  sv vind de sista två timmarna innan Huseliiharen.
2 juli. Ganska många båtar i Öregrunds gästhamn.
1 juli. Dagen började med sol och några sim-varv runt båten. Men snabbt kom kall nordvind med regnskur och vi gick för motor till Herräng. Vi är den enda gästbåten i en annars stor och full hamn. Varför ligger alla båtar kvar i hamn?!

Comment
Logg 2020
Friday 26 June 2020 - Written by Ove och Birgitta Andersson
Ett märkligt år - Corona

30 juni. Genom Väddö kanal till Älmsta. Men nu är det fina vädret slut. Det regnade större delen av eftermiddagen.

29 juni. Furusundsleden, förbi Lidö och till Söderholmen innan Väddö kanal. 

28 juni. Fin segling till Ängsö, norra viken. Så härligt med allt badande,

27 juni. Härligt väder, började med ett dopp i det 24-gradiga vattnet. Kort segling till Lingonskär, på svaj. Det blev många simturer under dagen.

26 juni. Idag lastar vi båten för semester trots pandemin. Vi har bunkrat rejält och hoppas klara oss ett tag. Vi har jolle med oss, det var länge sedan sist, och räknar med att svaja en del.

Comment
Logg 2019
Saturday 3 August 2019 - Written by Ove och Birgitta Andersson
Augusti 2019

8 aug. Fin avslutning på våra sex veckor till sjöss vid Stora rävsön/Bockholmen.
7 aug. Kryssade hela dagen i ca 6 m/s till Själbottna, Badviken.
6 aug. Sol genom Väddö kanal till Vätö huvud. Åskmuller på eftermiddagen.
4-5 aug. Grisslehamn.
3 aug. Kalla nordvindar 8-11. Seglade till Söderholmen vid Barnens ö. Här låg vi sist 1988!
2 aug. Fin morgon och lugnt hav. För motor 20 nm och segling drygt 10 nm till Arholma,
1 aug. Sol och något mindre nordvindar. Seglade till Rödhamn. Ganska lite båtar.

Comment
Logg 2019
Tuesday 2 July 2019 - Written by Birgitta Andersson
Juli 2019

31 juli. Kvar i Mariehamn. Mycket blåsigt och kallt. 

30 juli. Vindprognos upp till 13 meter nord. Seglade med bara förseglet med en faslig fart till Lemströms kanal, Bra plats mellan bommar i Mariehamn.

29 juli. Mulet. Full fart genom Bänö-leden och över Lumparn till Kastellholm. Gästhamnen med nya ägare har blivit trevligare än vid vårt förra besök för några år sedan.

28 juli. Underbart solig och fin morgon. Seglade i god fart till Bänö.

27 juli. Nordvindar till Östra Långskär vid Svinskär. Gammal rasslig träbrygga, häftigt ställe, svårt att hitta in och utsatt men vackrare än så här blir det inte.

26 juli. Kvar i Sandvik. Tog fram cyklarna och tog oss till Helsö och Havspaviljongen, till Peders Aplagård och Karlby.

25 juli. Varmt, soligt, skönt och vackert! Svaga vindar, vi hissade, tog ner och hissade igen och fick till slut bra nv-vind till Kökar och Sandvik.

24 juli. Planerade att segla till Nagu men fortsatte till Korpoo Verkan i fin NV-vind. Stor bra hamn.

23 juli. Motorgång till Helsingholmen sedan fin segling i NV-vind över Gullkronafjärden till Brännskär. Mysig gäst/naturhamn men mitt i ett sund, vilket vi inte hade något besvär av. Fullt även i denna hamn. Köpte jättegod alldeles nyrökt forell.

22 juli. Fin segling, 8-9 SV-vind till Rosala. Bryggan i princip full på kvällen.

21 juli. Iväg 06.30 i sol och svaga sydvindar, så svaga att det blev motorgång. Framme i Hangö vid 14-tiden. Sandstranden hägrade och det blev ett par dopp, varmt och skönt.

Sammanfattningsvis har alla hamnar som vi besökt i Estland blivit betydligt bättre än när vi var här för precis 7 år sedan. Det finns duschar, toa, el o vatten som fungerar! Bra bryggor och pontoner. Det har också varit betydligt fler båtar.

20 juli. Sol och nordvindar till Dirham. Härlig eftermiddag med bad på sandstranden. Många båtar, en belgare, fyra från England, en dansk, estländare, finländare och ett par svenskar. 

19 juli. Seglade iväg strax efter åtta i härligt solsken tillsammans med färjorna i den smala farledsrännan. Ökande nv vind idag också, 10-12 enligt prognos. Det gick med en faslig fart till Haapsalu. Oj, här blev vi plötsligt 5 svenska båtar.

18 juli. Soligt. Nordvindar som ökade till 10 fram på dagen, drygt 23 distans till Heltermaa. Mycket fin hamn vid färjeläge men bara 3 gästande båtar, 2 tyskar och vi. Cyklade till närmsta by 6 km. Hittade ett Coop, köpte vin och glass! Kassörskan hade bott i Sverige i 5 år och talade svenska!! 

17 juli. Idag måste alla gästbåtar bort från hamnen pga regatta. Det var en väldigt vacker morgon och vi startade 07.15. Väderprognos ökande nordvindar, regn och åska. Det blev motorgång, först varmt och soligt sedan svart himmel och åska. Många båtar i hamnen, Kuivastu. 

16 juli. Regn igen och sydvindar som emellanåt tog i ordentligt.

15 juli. Vaknade till sol och sydvindar. Gick en härlig barfotapromenad på den jättelånga stranden. Den franska båten gick iväg men det kom en dansk, snärjigt för hamnkillen som får byta flagga vartefter.Barfotapromenad

14 juli. Iväg strax före åtta I sol/moln och svaga nordostvindar. Motorgång några timmar sedan segling i regn och åska på avstånd. Framme i Pärnu vid 16-tiden, 53 nm. Fler båtar i hamnen än för 7 år sedan. Finska, åländska och en fransk. 

13 juli. Tidig start. Sol och nv-vind som tilltog på eftermiddagen. Fin segling till Kuivastu på Ösel. Framme vid 15-tiden. Hamnen ny och fin nära farleden men också tråkig eftersom den ligger i ett färjeläge. Trendig färja

12 juli. Sol och nv-vind. Kvar i Hapsal. Cyklade runt för att se stan som var invaderad av ”American beauty car show” med vrålåk från 50/60-talet. Häftiga bilar

11 juli. Fortfarande nv-vind men mulet och regn till och från. Segling/motorgång till Hapsalu. La oss i Grand Holm Marina. Promenad till city.

10 juli. Sol och svag nv-vind, mycket motorgång till Dirham. 

9 juli. Kvar i Hangö. Mulet och kallt. Köpte ny rakapparat till Ove och ett till underställ till Birgitta! Cykeltur och fikade ”På Kroken” och köpte rökt lax till middag.

8 juli. Från Rosala till Hangö. Klarade oss utan regn! Väldigt många båtar i hamnen, det var regatta i helgen och en del var kvar. Kalla nordvindar. 

7 juli. Blankt vatten och motorgång till Rosala 8 nm. Plockade fram cyklarna och cyklade till Hitis by och fikade, fortsatte tillbaka till Rosala by men där var inte mycket att se. Kvällspromenad till jättegrytorna. Plockade de första blåbären.

6 juli. Sol och fin segling genom Gullkronafjärden och Hälsingholmarna till Högsåra. Framme vid 14-tiden och fick en bra plats, snart var hamnen full. Sångunderhållning i baren på kvällen.

5 juli. Kulingvarning, regn och åska. Kvar i Korpoström. Gick en sväng ett par gånger mellan skurarna!

4 juli. Iväg kl. 8.00 i solsken och bra sv-vind. Ganska lite båtar på fjärdarna. KALLT! Kom i lagom tid för en bra plats i Korpoström. Det ska blåsa mycket ett dygn framöver.

3 juli. Sol. Passade broöppningen kl 10.00 i Lemströms kanal. Seglade över Lumparn och vidare till Sottunga. Fick en bra plats i hamnbassängen i gamla gästhamen. Tur på lånecyklar till affären och åt glass. Blåsigt och kallt.

2 juli. Mulet, kallt och mycket vind från nord. Kort motorgång till Österhamnen i Mariehamn.

1 juli. En solig och fin dag på Rödhamn. 

 

 

Comment
Logg 2019
Saturday 29 June 2019 - Written by Ove och Birgitta Andersson
Juni 2019

29 juni. Semesterstart en vecka senare jämfört med de senaste åren. Startade från Djurö på eftermiddagen och gick för motor den korta sträckan till Lingonskär. Hann precis landförtöja innan det kom en kort regnskur.

30 juni. Sol och fint. Seglade genom Blidösund med mål Lidö.
Men väder och vind var bra och klockan inte så mycket så vi beslöt att fortsätta till Rödhamn. Ett par distans utanför Tjärven kom så plötsligen dimma som varade ett par timmar. Inte på någon väderapp eller prognos fanns ett ord om det. Vi var framme vid 19-tiden och då var solen framme igen. 

 

Comment
Logg 2018
Monday 6 August 2018 - Written by Ove och Birgitta Andersson
Augusti

6 augusti. Sol och segling till Sjunkviken, ostsidan på Fjärdlång.

5 augusti. Seglade till Fjäderholmarna vid Gålö och träffade sonen med familj och svärföräldrar. Sedan vidare i ruggigt åsk/regn-väder med vindbyar på 15-20 m/s till Kolnäsviken på Ornö. 

4 augusti. Frisk vind och bara förseglet till Tuppudden på Muskö. Enda övernattande båt!

3 augusti. Till Nynäshamn för att handla då brödet möglat i fukt och värme!!  Barn och barnbarn på besök.

2 augusti. I svaga sydvindar till Fallaviken vid Dragets kanal. Sol och varmt 27,5 grader i vattnet.

1 augusti. Genom Espskärsleden till Ringsö arkipelagen, norra änden Stora Granholmen, där vi fick en egen klippa. Sol och bad.

Comment
Logg 2018
Thursday 12 July 2018 - Written by Ove och Birgitta Andersson
Juli

31 juli. Segling i fina sydvindar till fiskehamnen i Oxelösund. Fiskmiddag på Sjökrogen.

30 juli. Motorgång till Fyrudden sedan segling till norra viken Håskö/Gjutarn. Regn och sol om vartannat.

29 juli. Varmt och soligt, mest motorgång till Stugviken på Stora Ålö.

28 juli. Sakta segling till den fina hamnen i Valdemarsvik.

27 juli. Motorgång/segling till Långholmen i början på Valdemarsviken. Fin naturhamn.

26 juli. Motorgång i bleke till Stora Bergö sedan segling till Loftahammar.

25 juli. Sakta segling i strålande sol till ett överfullt Byxelkrok. Men den alerta hamnvärden fixade en plats åt oss!

24 juli. För motor på spegelblankt vatten till Sandvik på Öland.

23 juli. För motor till Kalmar, solig förmiddag sedan kom moln och blåst. 

22 juli. Segling till Degerhamn i ca10 m/s. Dålig hamn alldeles för trång och grund. Lite ruggig insegling.

21 juli. Solig fin segling innervägen till Kristianopel. Många båtar i hamnen.

20 juli. Solig och fin färd till klubbhamnen på Tromtö. Bra hamn utom vid ostvindar.

19 juli. Regnet upphört, fin segling till Ronneby Ekenäs. Cykeltur till Ronneby city.

18 juli. Regn från morgon till kväll, kvar i Hällevik.

17 juli. Regn som upphörde, fin segling över Hanöbukten till Hällevik. Bra hamn men aningen grund.

16 juli. Tidigt start till Simrishamn. Bad och sedan pizza på lokal.

14 - 15 juli. Kvar i Rönne, sol och bad men blåsigt.

13 juli. Sol och bad i Rönne. Cyklade till Nyker och tittade på rundkyrka.

12 juli. Busstur till Svaneke och Nexö i duggregn.

11 juli. Buss till Gudhjem där vi tog turbåten till Christiansö. Kasern
Gungig färd i ca 15 m/s. Sol och varmt.

10 juli. Sträckbog till Rönne på Bornholm. Många båtar i hamnen men vi fick en bra plats. 

9 juli. Fin segling till Simrishamn. Fick en bra plats i en full hamn.

8 juli. Soligt, ingen vind. För motor till Nogersund där vinden kom och vi seglade till Åhus. 

7 juli. Passade första öppningen av Hasslöbron kl 08.00. FotbollGick den inre 2,30 m leden till Karlshamn. Få båtar i hamnen. Körde en maskin tvätt.
Promenerade och kollade allt folk som bänkat sig för att se Sverige spela fotboll. Varmt och soligt.

6 juli. Kvar i Karlskrona. Tog en lång och fin cykeltur, sol, varmt och skönt.

5 juli. Tidig start via Utlängan till Karlskrona. Halvfullt i hamnen. Fint väder.

4 juli. Tidig start till Christianopel där vi "parkerade" stadigt i dyn. Ovanligt många båtar denna dag i hamnen.

3 juli. Till Kalmar och fick en bra plats i hamnen.Bron

2 juli. Mot Sandvik i stora vågor och lite vind som ökade vartefter och när vi gick in i hamnen i Sandvik visade mätaren på 15 m/s! Fick en bra plats nära Britt & Bosse.

1 juli. Kulingvarning, inre farleden till Oskarshamn där vi träffade Bosse och Britt och senare blev bjudna på middag i deras båt.

Comment
Logg 2018
Wednesday 27 June 2018 - Written by Ove och Birgitta Andersson
Juni

30 juni. Soligt. Seglade i kalla nordvindar till Figeholm.

29 juni. Kulingvarning, kvar i Loftahammar. Cyklade till hembygdsgården och campingen. Soligt.

Skarvar28 juni. Uppe tidigt, sol och fint, seglade en bit men sedan för motor i den trånga leden vid Källskär där Skarvarna har tagit över en ö. Fortsatte till Loftahammar

27 juni. Sol och sydvindar. Kall kryss genom Sankt Annas skärgård. Natthamn Stugviken på St Ålö.

26 juni. Seglade utomskärs från Landsort förbi Hävringe och in i leden till Arkö. Natthamn Risö.

25 juni. Sol och fina nordvindar över Nämdöfjärden, Mysingen och Dragets kanal till Rassavikar där vi tog natthamn.

24 juni. Semesterstart på eftermiddagen från Djurö till Björnö.

Comment Earlier Comments (1)
Logg 2017
Sunday 6 August 2017 - Written by Ove och Birgitta Andersson
Augusti

6 aug

Seglade till Djurö i spöregn.

5 aug

Soligt, seglade till Bockösundet via Möjaström.

4 aug

Kryss genom Husaröleden. Lunch vid Jolpan sedan vidare till Norrgårdsö.

3 aug

Fin morgon, kryss genom Blidösund. Natthamn tillsammans med Eva & Thomas i en av vikarna på Själbottna.

2 aug

Tidig start, svaga vindar, för motor till Tjärven där vi hissade segel. Träffade Eva & Thomas igen och fick en fin plats i Granhamn.

1 aug

Låg kvar i Mariehamn, blåsigt.

Comment
Logg 2017
Thursday 6 July 2017 - Written by Ove och Birgitta Andersson
Juli

31 juli

För motor över Limparn till Österviken Mariehamn? Glest med båtar. Cyklade till Västerhamn.

30 juli

Mulen förmiddag men solen kom. Sydvindar till Bomarsund (Puttes camping). Eva & Thomas fortsatte till norra Jurmo.

29 juli

Bra segling till Seglinge. Blåsigt i hamnen men det fick duga, alternativen begränsade! Badade. Träff med Eva & Thomas som kom från Rödhamn. Vi hade en trevlig eftermiddag och kväll tillsammans.

28 juli

sydvindar, det var länge sedan! Seglade först till Enklinge och lunchade, blåsigt. La oss på onsidan av bryggan men där är grunt 1,80. Fortsatte sedan till Glada Laxen och åt middag, aborre resp lax! Fullt på bryggan och till restaurangen hade vi bokat. 

27 juli

sol och varmt idag också. För motor till Lappo. Ganska tomt med båtar på fjärdarna och glest i hamn. Bad.

26 juli

En riktigt härlig sommardag, fin segling till Iniö, Norrby. Här var vi sist för 20 år sedan och nu har hamnen blivit riktigt trevlig. Vi kommer gärna tillbaka...!

25 juli

Mulet men varmt. Svag no vind. Under 16,5 m bron som går till Nådendal och vidare genom Merimasku (16 m bro) till Teersalo. Mest lokalbefolkning med småbåtar som skulle till restaurangen, 5 övernattande båtar.

23 juli

Soligt och varmt. Från Nådendal till Åbo. Kul att se Tall ships avgång. Hela havet var proppfullt med farkoster av alla de slag. Vi sick sackade genom fältet och kom till hamnen kl 18 enligt tips från hamnkaptenen och då fanns det plats för oss!

22 juli

Soligt och varmt. Gick till Nådendal, i Åbo var det Tall ship race och hamnarna avstängda för de som inte deltog.

21 juli

Sol och under 10 meter idag också! Fortsatte till Nagu dvs Åbos motsvarighet till Sandhamn. Kanske inte det bästa valet en fredag mitt i värsta högsäsong...... Fullproppat med båtar men vi var ganska tidiga och hade tur till en bra utsidesplats!

20 juli

Nordvästvindar strax under 10 meter, ett par lätta regnskurar. Vi kryssade till Kejsarhamnen på Högsåra, ett trevligt ställe där vi har varit förr.

18-19 juli

Sol och blåsigt och fullt med båtar på alla bryggor i Hangö. Vi hittade en bra plats med lä och fri utsikt. Fint att ligga i hamnar med el - kupévärmaren, kokplattan och vattenkokaren som vi hade med oss på kanalerna är välanvända även i år och kommer väl till pass!

17 juli

Vaknade till regn och dis igen. Tog en inomskärsled till Ekenäs. Solig eftermiddag och kväll men den envisa kalla, ganska kraftiga västvinden håller i sig. 

16 juli

Läge att gå mot Finland igen. Sol, vackert och lätt bris från nord, motorgång i 10 distans sedan härlig vind från väst och segling till Älgsjö i Barösund. Fick en bra bryggplats och vi tog säsongens andra dopp, nu 19 grader!

15 juli

Nej, vi fortsätter inte längre österut utan går tillbaka till Naissaare! Sol hela dagen och varmt i lä. Fortsatte utforska ön, nu norrut.

14 juli

Sol, upp och beredda att fortsätta österut men det var för mycket vind redan på morgonen och vi beslöt att ligga kvar. Tog fram cyklarna och cyklade in till city! Stort fyrverkeri och live music i hamnen på kvällen.

13 juli

  • Kvar i Pirita hamnen. Regn hela dagen.

12 juli

Duggregn och disigt. Flyttade till Pirita hamnen (byggd till Olympiska spelen 1980 i Sovjet). Förtöjda i yachtklubbens fina hamn. Fint på kvällen så vi gick runt och tittade.

10 juli

Bara ca 10 distans till Tallin, sol och ganska varmt. Gick in i Old Town Marina som ligger innanför färjehamnen och man ska be om tillstånd att passera. Skyddad hamn mitt i city. Inte serviceminded personal, en dam resp herrtoa och en mycket ofräsch dusch, hamnen lär ha 110 platser! Och priset hutlösa 450 kr natten! Promenerade i gamla stan hela eftermiddagen.Lilla tåget på naissaare

9 juli

Upp tidigt för att gå över finska viken till Estland. Sol och blankt vatten, mestadels för motor till Naissaare. Eftersom det var söndag var det många små badturistbåtar från Tallin som besökte ön men framemot kvällen åkte de hem. Vi tog en promenad och såg bl a det lilla tåget som trafikerat ön under sovjettiden, bunkrar och gamla militärfordon som nu används som bussar och skjutsar turister. Intressant!

8 juli

Kvar i Älgsjö.

7 juli

Fortsatte till Älgsjö, Barösund. Även det en jättefin hamn vi legat i flera gånger tidigare. Tog årets första dopp!

6 juli

Tidig avgång från Hangö. Hela brygganläggningen reserverad under helgen för Hangöregattan. Gick till Ekenäs, där det är en fin gästhamn som vi har legat i ett par gånger förut.

3-5 juli

Från Rosala till Hangö.Seglade/gick för motor den smala yttre leden. Låg kvar pga kraftig nv vind. 

2 juli

Kryss/motorgång till Rosala/Nötö. Kallt. Vattentemperaturen är 13 grader Så hitintills inget dopp!

1 juli

Sol på morgonen men mulet och kallt hela eftermiddagen och kvällen. Startade med segel men det blev mestadels motorgång till Jurmo. Bryggdans på kvällen, trevligt! 

Comment Earlier Comments (1)