Sardinien
måndag 31 augusti 2015 - Skrivet av Peter Peltekis
Arbatax och översegling till Sicilien

Oliverna är på gång, ser ut att bli en bra olivsäsong på Sardinien i år. Påminner om min barndom när jag tillsammans med morfar och mormor plockade oliver i Grekland, det väcker fina minnen hos mig (Peter).

Vi ligger nu i Arbatax och inväntar bra väder för översegling till Sicilien. 

Den 30/8 kommer ett högtryck in över Tyrrhenian Sea. Väckarklockan ställs på ringning kl. 06,00 för att kasta loss kl 07.00 från hamnen i Arbatax med 132 graders kurs SE mot Trapani på Sicilien.

Många upplevelse och funderingar ibörjan då vi såg en del saker som låg och flöt på ytan, trodde det var borttappade fendrar men det visade sig vara sköldpaddor som simmade på ytan, väldiigt vackra djur, Under hela resan hade vi till och från besök av delfiner:-)

Mörkret började sakta sakta falla och det är fantastiskt vackra solnedgångar till havs. När det börjat mörkna satte vi på alla instrument såsom radar, Ais och kanal 16. Vi körde 2 timmarspass var på natten för att få lite vila. Vid 6-tiden började solen stiga upp i horisonten men ännu inget land i sikte. Vid 13-tiden började vi se Siciliens kust och Trapani. Överseglingen tog 32 timmar och var 178 distanser.

Oliverna börjar bli färdigaSimhopp från klippornaSolnedgång vid översegling till SicilienUppgång helmåne kl 23.00Soluppgång dag 2 kl 06.30Land i sikteTrapani på SicilienFyr vid inloppet till Trapani

Kommentera inlägget
Sardinien
lördag 29 augusti 2015 - Skrivet av Peter Peltekis
Ottiolu till Arbatax

Nu har vi lämnat Ottiolu och fortsätter söderut med stopp på tre dagar  i La Caletta och den vackra byn Posada.

Vi lämnade sedan La Caletta för att segla 42 distanser söderut med mål att nå Arbatax som blir vår sista hamn på Sardinien och för att lämna Jessica och Isak. De  ska åka tillbaka till Olbia för att sedan flyga hem till Sverige .


Isola Dell Ogliastra

Isola Dell Ogliastra

Calettino

Capo DI monte Santu

Capo Comino

Capo Comino ses i fören

Middagen är fixad med guldmakrill

Ofelia i hamnen av La Caletta

Posada med Castel della Fava på toppen av byn

Sardinien
tisdag 25 augusti 2015 - Skrivet av Peter Peltekis
Olbia till Ottiolu

Nu har vi lämnat Olbia och vår son Wille för att han ska flyga hem till Sverige via Rom.

Olbia erbjöd en fin Marina med bra service och fina faciliteter men jag måste tillägga att priserna är mycket höga för att övernatta här i Italien, för oss kostar ifrån 60 till 80 euro per natt -:( 

Utanför Olbias hamnen odlas mängder med musslor. Vi fortsatte söderut för att stanna vid den vackra stranden S Teodoro (du hade rätt Daniel mycket fint ställe  :-)

Vi ligger nu inblåsta sedan två dagar i Ottiolu. Vädret i Medelhavet och speciellt kring Korsika, Sardinien och Sicilien är det mycket blåsigt. Det kan blåsa upp till kuling jätte snabbt, därför är det viktigt att ha koll på vädret varje dag och söka närmaste hamn om det börja blåsa upp.

Även navigationen kräver upmärksamhet för till exempel alla fiskenät som ligger och flyter på ytan, det gäller att vara på sin vakt .


OlbiaHar odlas musslor i mängder vid inloppet av Olbias hamnIsola BoccaIsola TravolaraPunda SabbatinoStranden av S TeodoroBad vid S. TeodoroOfelia i hamnen av Ottiolu

Sardinien
fredag 21 augusti 2015 - Skrivet av Peter Peltekis
Santa Teresa till Olbia

Hej alla som följer Ofelia :-) Nu är vi igång igen. internetabonnemanget vi hade i Frankrike fungerade inte i Italien :-( . vår första hamn i Italien blev Santa Teresa ca 8 distanser i från Bonifacio men där fanns ingen butik för att skaffa internet så vi var tvungna att vänta tills vi kom fram till Olbia.

I Santa Teresa blev vi inblåsta av Mistralen som  blåste jättehårda NV vindar. Området mellan Korsika och Sardinien är känt för dom hårda vindarna . Vi fortsätta sedan  resan mot la Maddalena öarna kända för sina vackra stränder och dom fina badvikarna. Efter ca 10 distansers segling kom vi fram till La  Maddalena staden för att skaffa tillstånd att besöka dessa öar ! Det är så att la Maddalena öarna är ett naturreservat så man måste ha tillstånd för att vara där .

Vid porto Palma låg vi på svaj i två dagar och där fick vi besök av delfiner som simmade runt Ofelia . Så vackra och underbara  dom är .

Vi fortsatte vidare mot Olbia för att passera Capo Ferro, porto Cervo,  Isole DI Li Nibani Golfo Di Marinella för att runda Capo Figari och sedan angöra Olbia där lämnar Wille oss för att han ska flyga tillbaka hem till Sverige .

 

 

 

Korsika i från SardinienSanta Teresa SpiagiaBlåsig mellan Korsika och SardinienMonument vid la Maddalena skärgårdSolnedgång vid porto PalmaDelfiner runt Ofelia vid porto PalmaVackra fritids båtar speciellt den stora segelbåten vid gulfo peveroIsole Di Li NibaniSolnedgång i Olbia

Sardinien
fredag 14 augusti 2015 - Skrivet av Peter Peltekis
Nu lämnar Ofelia Frankriken
Bonifacio i bakrunden

Hej alla som följer oss :-)

Nu har vi lämnat Frankrike och har bytt ut den franska gästflaggan till den italienska  efter ca 1,5 månad :-)

Summering av landet Frankrike .

Det var inte riktig den bilden jag hade av Frankrike och dess befolkning !

På plus sidan var det Naturen som var mycket vacker och omväxlande.

Tråkigaste av allt är att många samhällen håller på att dö ut, många ställen man stannade för övernatning och letade efter en butik eller ett bageri för att handla mat Allt var stängt :-(

Fransmän som vägrar att prata ett annat språk än franska samt vill inte  kommunicera med oss ! med några ord mycket ogästvänliga och många gånger otrevliga .

Skönt att nu vara i Italien. En annorlunda kultur med människor som vill försöka att prata med oss på ett annat språk :-)

vi ligger nu inblåsta på Santa Teresa och väntar på bättre väder för att fortsätta resan mot hemlandet Grekland .