Ny vecka, nya utmaningar!
Efter en vecka utan böcker blev det roligt att ta fram matteboken igen! För William var det äntligen dax för nytt kapitel och multiplikation. Superkul tycker han, men, vi körde fast för första gången. Som tur var fick vi snabb och bra vägledning av fröken Karin och alla klasskompisarna där hemma. Toppenbra och supersnällt och uppgiften den löste vi! Elisia har fortsatt att addera och subtrahera talen 1-5. Begreppen tycker hon är lite kluriga så hon kom på att hon kunde rita en bild för att lättare komma ihåg. Addition är kul, då tänker jag på godis. Subtraktion är svårt, då kan jag tänka på När jag slår mig. Kanske lite långsökt, men företagsamt och det fungerade. Imorgon kör hon igång med siffran sex.
I svenskan har vi denna vecka fortsatt att läsa, tyst, högt och gemensamt som tidigare. Ny högläsningsbok har vi valt, Sune tjejtjusaren, blev det! Vi har också arbetat lite i sv-böckerna samt introducerat en ny lässtrategi. Vi fortsätter att zooma in särdragen men nu skall vi också börja träna på att ställa frågor till oss själva kring textinnehållet. Syftet med frågorna är att vi använder våra hjärnor lite effektivare och börjar tänka på vad vi läser. Då får vi bättre reda på vad vi förstår, vad som är svårt och vad vi behöver utforska mer. Vi utgår precis som tidigare från Adrienne Gears bok, Att läsa faktatexter. Vi lånade hennes första lektionsförslag: Att utforska föremål. Det mest spännande vi hittade här i båten var en vitaminburk och en avokado Men trots det blev det många spännande frågor.
Vitaminburken:
Varför ligger vitaminerna i en burk istället för en plastpåse? Varför mår man illa av dem när man inte äter? Varför luktar vitaminer så äckligt? Varför är vitaminer viktiga för kroppen? Varför är tabletterna runda? Vilka vitaminer finns i tabletten?
Avokado:
Varför har den skal? Varför är den knottrig? Varför är den grön? Varför får pappa äta den när den har kärna i sig? Han är ju alergisk mot kärnfrukter. Vilka vitaminer innehåller den? Är den nyttig? Var växer den? Kul introduktion för att lära sig ställa frågor på texter man läser.
Kamratbedömning är ngt som inte är så enkelt när man är syskon... Denna vecka har vi dock testat att ge varandra lite positiv feedback samt något litet förslag på vad man behöver tänka på när man format sina bokstäver. Det gick sådär.
I engelskan har vi arbetat med lite enkla begrepp: Mamma, pappa, bord, stol, fönster osv. William kan endel begrepp och får lite klurigare uppgifter att titta på. Elisia hittade en clown att fylla i färgerna i, den tyckte hon var kul! Att göra ngt med känslan att man kan är härligt ibland.
Veckans NO-uppdrag denna vecka knöt vi an lite till årstiderna och veckodagarna som vi jobbat med tidigare. Vi funderade lite över hur jorden och solen rör sig i förhållande till varandra. Att när jorden rört sig ett varv runt solen har det gått ett år och att när jorden snurrat runt sin egen axel ett varv har det gått ett dygn. Solen fick symboliseras av ett äpple och jorden av en studsboll, så numera är alla studsbollar här hemma planeten jorden. Vi har haft en del morgondimma så William var lite intresserad av väder. Väder vid olika årstider med lite extra fokus på dimma gick lätt att knyta an till veckans NO-uppdrag.
Eftersom vi ser många vackra kyrkor på vägen och introducerade ämnet religion förra veckan så handlade veckans SO-uppdrag om kristendomen. Vi bestämde oss för att inte skriva någon text kring detta utan istället läsa tillsammans och ställa frågor på texten, fundera över vad som egentligen står, för att knyta an till veckans lässtrategi. Vi började läsa om kristna högtider, sedan kom vi inte så mycket längre i boken. Frågorna blev många och vi hamnade på väldigt många sidospår. Spännande i sig, då vi utan att det var meningen, på ett ganska lyckat sätt knutit an vårt SO-uppdrag till veckans NO-uppdrag. Vi pratade om vilka kristna fester och högtider som infaller vilken månad. På något vis lyckades vi komma in på veckodagarna och hur de fått sina namn. De fornnordiska gudarna var spännande! Tänk att de hade makten över vädret förr i tiden Dem får vi jobba mer med. Vi pratade om trädet Ygdrasil och att människorna på den tiden inte visste att jorden var rund. Lite ostrukturerat blev det men säcken knöts ändå samman på något vis.
I SO-ämnet har vi även titta på film om forntiden och försökt oss på att få koll på vår färdväg både vad gäller länder och hav.
Det har funnits ett stort behov av rörelse, så lite idrott har vi fått till. Vi stannade vid en stor gräsplan en eftermiddag där vi hann med både jage och lite akrobatiska övningar. Till och med Christofer övade på sin hjulning En del promenader och lite löpning har det blivit längs kanalerna, men bäst av allt var att vi kunde spela basket och springa hinderbana på Mc Donalds Vi har också pratat lite allemansrätt eftersom det inte funkar riktigt på samma sätt här som i Sverige. Lite slöjd får vi in när de hjälper Ch att fixa och dona med båten, är en hel del pyssel...
Musik har det inte blivit så mycket av hittills. Elisia har dock en önskan om att göra ngt med Sally säl, en musikal som de spelade upp på fritids i våras