Skola - september 2016
måndag 26 september 2016 - Skrivet av Caroline Ekberg
Vecka 38

Ny vecka, nya utmaningar!

Efter en vecka utan böcker blev det roligt att ta fram matteboken igen! För William var det äntligen dax för nytt kapitel och multiplikation. Superkul tycker han, men, vi körde fast för första gången. Som tur var fick vi snabb och bra vägledning av fröken Karin och alla klasskompisarna där hemma. Toppenbra och supersnällt och uppgiften den löste vi! Elisia har fortsatt att addera och subtrahera talen 1-5. Begreppen tycker hon är lite kluriga så hon kom på att hon kunde rita en bild för att lättare komma ihåg. Addition är kul, då tänker jag på godis. Subtraktion är svårt, då kan jag tänka på När jag slår mig. Kanske lite långsökt, men företagsamt och det fungerade. Imorgon kör hon igång med siffran sex.

I svenskan har vi denna vecka fortsatt att läsa, tyst, högt och gemensamt som tidigare. Ny högläsningsbok har vi valt, Sune tjejtjusaren, blev det! Vi har också arbetat lite i sv-böckerna samt introducerat en ny lässtrategi. Vi fortsätter att zooma in särdragen men nu skall vi också börja träna på att ställa frågor till oss själva kring textinnehållet. Syftet med frågorna är att vi använder våra hjärnor lite effektivare och börjar tänka på vad vi läser. Då får vi bättre reda på vad vi förstår, vad som är svårt och vad vi behöver utforska mer. Vi utgår precis som tidigare från Adrienne Gears bok, Att läsa faktatexter. Vi lånade hennes första lektionsförslag: Att utforska föremål. Det mest spännande vi hittade här i båten var en vitaminburk och en avokado  Men trots det blev det många spännande frågor.
Vitaminburken:
Varför ligger vitaminerna i en burk istället för en plastpåse? Varför mår man illa av dem när man inte äter? Varför luktar vitaminer så äckligt? Varför är vitaminer viktiga för kroppen? Varför är tabletterna runda? Vilka vitaminer finns i tabletten?

Avokado:
Varför har den skal? Varför är den knottrig? Varför är den grön? Varför får pappa äta den när den har kärna i sig? Han är ju alergisk mot kärnfrukter. Vilka vitaminer innehåller den? Är den nyttig? Var växer den? Kul introduktion för att lära sig ställa frågor på texter man läser.

Kamratbedömning är ngt som inte är så enkelt när man är syskon... Denna vecka har vi dock testat att ge varandra lite positiv feedback samt något litet förslag på vad man behöver tänka på när man format sina bokstäver. Det gick sådär.

I engelskan har vi arbetat med lite enkla begrepp: Mamma, pappa, bord, stol, fönster osv. William kan endel begrepp och får lite klurigare uppgifter att titta på. Elisia hittade en clown att fylla i färgerna i, den tyckte hon var kul! Att göra ngt med känslan att man kan är härligt ibland.

Veckans NO-uppdrag denna vecka knöt vi an lite till årstiderna och veckodagarna som vi jobbat med tidigare. Vi funderade lite över hur jorden och solen rör sig i förhållande till varandra. Att när jorden rört sig ett varv runt solen har det gått ett år och att när jorden snurrat runt sin egen axel ett varv har det gått ett dygn. Solen fick symboliseras av ett äpple och jorden av en studsboll, så numera är alla studsbollar här hemma planeten jorden. Vi har haft en del morgondimma så William var lite intresserad av väder. Väder vid olika årstider med lite extra fokus på dimma gick lätt att knyta an till veckans NO-uppdrag.

Eftersom vi ser många vackra kyrkor på vägen och introducerade ämnet religion förra veckan så handlade veckans SO-uppdrag om kristendomen. Vi bestämde oss för att inte skriva någon text kring detta utan istället läsa tillsammans och ställa frågor på texten, fundera över vad som egentligen står, för att knyta an till veckans lässtrategi. Vi började läsa om kristna högtider, sedan kom vi inte så mycket längre i boken. Frågorna blev många och vi hamnade på väldigt många sidospår. Spännande i sig, då vi utan att det var meningen, på ett ganska lyckat sätt knutit an vårt SO-uppdrag till veckans NO-uppdrag. Vi pratade om vilka kristna fester och högtider som infaller vilken månad. På något vis lyckades vi komma in på veckodagarna och hur de fått sina namn. De fornnordiska gudarna var spännande! Tänk att de hade makten över vädret förr i tiden  Dem får vi jobba mer med. Vi pratade om trädet Ygdrasil och att människorna på den tiden inte visste att jorden var rund. Lite ostrukturerat blev det men säcken knöts ändå samman på något vis.

I SO-ämnet har vi även titta på film om forntiden och försökt oss på att få koll på vår färdväg både vad gäller länder och hav.

Det har funnits ett stort behov av rörelse, så lite idrott har vi fått till. Vi stannade vid en stor gräsplan en eftermiddag där vi hann med både jage och lite akrobatiska övningar. Till och med Christofer övade på sin hjulning  En del promenader och lite löpning har det blivit längs kanalerna, men bäst av allt var att vi kunde spela basket och springa hinderbana på Mc Donalds  Vi har också pratat lite allemansrätt eftersom det inte funkar riktigt på samma sätt här som i Sverige. Lite slöjd får vi in när de hjälper Ch att fixa och dona med båten, är en hel del pyssel...

Musik har det inte blivit så mycket av hittills. Elisia har dock en önskan om att göra ngt med Sally säl, en musikal som de spelade upp på fritids i våras 

Kommentera inlägget
måndag 19 september 2016 - Skrivet av Caroline Ekberg
Vecka 37

En varm skolvecka har det varit  Vi har inte påbörjat något nytt, istället har vi gjort klart, fördjupat oss i och tränat mer på det vi arbetat med tidigare.

Både W o E har arbetat med addition och subtraktion i matematiken. Vi fortsatte med detta arbetsområde denna vecka men skippade boken. Till att börja med tog vi en tur till mataffären och samlade lite prisuppgifter, samtidigt som vi handlade. Prisuppgifterna använde vi sedan för att göra olika beräkningar. Samtidigt som vi tränade matematiken fick vi lite förståelse för vad man kan köpa för en viss summa pengar. Bra, då det gick att knyta an till förra veckans SO-uppdrag om pengars värde. W har arbetat med endel problemlösning, snabb som en vessla på att lösa uppgifterna, men vi får nog kämpa på lite med att skriva en tydlig redovisning av vägen fram till resultatet. Elisa har övat lite på matematiska begrepp. Addition, var det plus eller minus? Kluriga ord  Vi har också spelat lite mattespel! Kul!

I svenskan har vi läst mycket, högt, tyst, tillsammans och enskilt. Vi har också fortsatt vårt arbete med lässtrategier. Att zooma in särdragen arbetade vi med även denna vecka. Då vi jobbat med lite växtartkunskap och annat kring växter tidigare tog vi en faktabok som handlade om växter för att fördjupa oss mer i det ämnet. Uppgiften gick ut på att välja tre stycken särdrag från texten vi läst tillsammans och göra ett litet faktablad utav dem. Till en början gick det bra, men att skriva en faktaruta där man måste skriva smått för att få plats med all text blev klurigt. Jag fick hjälpa till lite efter ett antal försök som de inte kände sig nöjda med. W har arbetat vidare med sina tidigare skrivna uppdragstexter, vart behövs punkt, komma, stor bokstav osv. Det var rätt klurigt och inte jättekul. Men med lite hjälp tog han sig igenom texterna och kände sig nöjd med resultatet.

I engelskan har vi fortsatt vårt arbete med lite enklare ord och korta fraser. Vi har också fortsatt med färgerna, som jag tror sitter ganska bra nu.

Inget nytt uppdrag i NO. Vi har försökt knyta ihop säcken lite. Näringskedjor i kattegatt med alger och fotosyntes. Vi lyckades även knyta an till växterna på land i vår diskussion. Vinkraftverk och slussar hamnade lite utanför. Vi avslutade med att lära oss årstider och månader, vi funderade över vad det är som händer de olika årstiderna och månaderna.

Inte heller i SO påbörjade vi något nytt. Vi fortsatte att arbeta med hur man beteer sig i trafiken. Samt funderade vi över vad bilar, bussar, tåg och båtar har för uppgifter.

Då vi arbetat med forntiden lite i historian var det kul att se ett par montrar med smycken och annat från stenåldern då vi besökte en borg i Koblenz. Vi har också åkt förbi många vackra kyrkor och pratat lite religion. Lite flamsigt blir det ibland i värmen och då vi snabbt pratat om våra fem världsreligioner och några till, var vi efter mycket skratt, rörande överens om att spagettimonstret måste vara den bästa av alla existerande religioner!

Slöjd, bild, idrott samt musik har det varit lite dåligt med denna vecka, men vi kommer igen!!

Kommentera inlägget
måndag 12 september 2016 - Skrivet av Caroline Ekberg
Vecka 36

Veckans uppdrag denna vecka i NO handlade om alger och pråmar. Det var William som önskade detta. När vi slussar är det mycket alger som växer på betongväggarna och vi började fundera över vad de egentligen har för uppgift. Spännande var det och det ledde oss in på fotosyntesen. William hade ganska bra koll på detta sedan tidigare, men att algerna står för över 70 procent av syretillverkningen var nytt. För Elisia blev det många nya begrepp, klurigt! Pråmarna är spännande fartyg. Stroa som bara den och passar bra både som lastfartyg och bostad. På pråmarna finns både bilar, pooler och små vovvar som skäller.

Veckans uppdrag i SO handlade om pengars värde samt trafikregler. Nyttigt att prata om hur mycket man kan köpa för 10 kr, 100 kr, 1000 kr osv. Där fick vi in lite matte också! I matematiken har vi annars jobbat med addition och subtraktion, Elisia med ental och William med både ental, tiotal och hundratal. Vi har jobbat mycket i boken, så imorgon tänker vi ge oss ut i affärerna och se varför matematik är viktigt och kul att förstå. Vi tänkte ta med oss lite "siffror hem" som vi kan addera och subtrahera med. I So har vi även arbetat lite med forntiden, intressant att ta reda på hur människor hade det förr i tiden.

I svenskan har vi fortsatt att jobba med skillnaden mellan faktatexter och skönlitteratur samt lässtrategin att zooma in. I engelskan har vi fortsatt med färgerna. William tyckte det var lätt så han fick lite andra uppgifter.

Vi har också försökt att hinna med lite idrott! Det blir ganska mycket stillasittande. Lite följa Jon längs kajkanten och bad både inne och ute har vi dock lyckats hinna med.

I veckan som kommer tänkte vi samla ihop oss lite. Vi har texter som behöver arbetas vidare med. I matten tänkte vi som sagt stanna upp och arbeta lite praktisk med addition och subtraktion samt problemlösningsuppgifter. Så skall vi försöka hinna med lite slöjd också!

Kommentera inlägget
måndag 5 september 2016 - Skrivet av Caroline Ekberg
Vecka 35

Mormor! Ett av veckans uppdrag har handlat om slussar. Både William och Elisia har tagit reda på lite info och börjat skriva texter. William valde att skriva på paddan, den texten får du läsa! Tror att han är ganska nöjd med informationen men han behöver arbeta vidare med språket. Han skall få läsa högt för Elisia så får vi se om hon lyckas lista ut vart det behöver vara punkt, komma osv. Det tar vi i veckan. Det andra uppdraget i NO denna vecka handlade om växter. Det var Elisia som var nyfiken på om det fanns samma växter i Sverige och Tyskland. Vi gick ut och tittade och kom fram till att det verkar vara så, i stort sätt iaf. Vi tog reda på lite om de olika växterna och försökte lära oss att känna igen dem. Spännande var att fundera över hur fröna sprids. William föreslog med vinden, Elisia tänkte att ekorrarna kanske tappar ekollon och andra frön när de bär omkring sin mat! Kloka förslag! Gustav ville såklart testa att plocka ur fröna och plantera dem! Uppdraget i SO gick ut på att ta reda på vilka samhällsfunktioner som finns i den lilla staden Lauenburg. Vi funderade på vad som behövs, brandkår, ambulans, polis, mataffär, post osv. Mha google maps försökte vi lokalisera vart de fanns och sedan tog vi en promenad för att leta upp de olika platserna. Kul!

Vi har också funderat över hur alger kan växa i diesel, vad finns det för näring där?

Veckan har också ängnats åt mycket matte och svenska. Vi har tittat på matte- och bokstavslandet, arbetat i matte- och svenskaboken samt läst mycket. Vi har fortsatt och titta på vad det är för skillnad på faktaböcker och skönlitteratur och jobbat med första lässtrategin (enligt författare Adrienne Gear) att zooma in. Det går ut på att det är viktigt att inte glömma bort diagram, faktarutor, bilder och bildtexter, särdrag i texten, när man läser faktatexter. Där finns mycket info som underlättar förståelsen. Spännande!

Vi försöker följa vårt schema hyffsat så lite eng, historia, slöjd, musik, idrott och bild har också hunnits med 

Kommentera inlägget