"Mina" båtar
söndag 4 januari 2015 - Skrivet av Leif
"Maniquen"

1988 var det dags igen.  Besvärliga år utan båt !!  En fantastisk konstruktion hade dykt upp, Omega 36.  Två akterkabiner, enskilt nav.bord och ordentlig toalett och fantastisk badplattform i akterspegeln....  Dessutom snabb och med vackra linjer.  Massor av segel.  Seglarkompis Tore i Falsterbo accepterade att ingå partrederi och Mani blev vår.  Att byta namn på båtar lär betyda otur på de sju haven…men att ”justera”, t.ex. förlänga visade sig vara OK.  Så det blev Maniquen med mycken tur(er).

 Maniquen seglade vi i 20 år.  4 flickor växte upp och lärde sig.  Vi seglade åt många håll.  Polen, Nordtyskland, Danmark…och naturligtvis Bohuslän, ofta.  Kring -98 köptes Tore ut, han och Monika ville satsa på ”solidare” båt, en Najad 37 medan vi fortsatte med fullblodssegling.  Så småningom flyttade skepparen till Linköping och Maniquen hamnade ”i en åker” nära Roxen  (efter motorvägsbygget runt Linköping grävdes det ut en ”håla” vid Stångån på rätt sida om vägen och bryggor lades ut.  Fungerade bra, men man hittade ofta hästflugor (!) som slagit bo under segelkapellet …. Litet fjärran från blåa vatten.)  Nå, Göta kanal är pittoresk och leder ut mot fin skärgård som vi utforskade och tog oss en sommar, som sagt, ända till St. Petersburg.

 

Efter ytterligare några år flyttade skepparen till Stockholm, båten återgick till Öresund, men det blev jobbigt……..Flickorna stora och med egna liv,…så det blev ”mycket verkstad men inte så mycket snack” och Maniquen såldes 2007.  Det var en härlig båt som vi knappast hade några missöden med alls.  Visst, saker gick sönder och det klagades ibland på att skepparn mest sågs med rumpan i vädret i något skrymsle, men så är det ju.  Ständigt något…….