Logg - juli 2015
lördag 25 juli 2015 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Elak geting, regn och kraftig blåst

25 juli. Igår slussade vi upp till Munster och la oss i Monasteria YC. Här har vi använt både tvättmaskin och dusch. Ove drack vin med en geting i och fick ett stick på tungan som svullnade upp och talet blev lite sluddrigt, helt säkert den dumma getingens fel och inte vinets.

Idag bestämde vi oss för att ligga stilla eftersom det både regnade och blåste kraftigt. Vi lyckades ändå ta en cykeltur i stan mellan skurarna. 

Det regnar och blåser fortfarande, är bara 14,2 grader men vi har det varmt och skönt med cupevärmaren på. 

torsdag 23 juli 2015 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Söderut igen
De här samsas vi med i kanalerna.

23 juli. Efter att ha gått västerut på Mittelland kanalen har vi nu svängt in på Dortmund Elms kanalen och går söderut igen. Just nu ligger vi på ett Liegestelle i Riesenbeck. Vädret  är varmt och soligt och har så varit de sista dagarna.

Stadsturer och båtfix

Lördag 19 juli åkte vi buss och spårvagn till Hannover centrum. Ägnade dagen åt sightseeing, naturligtvis även en öl på en uteservering.

Söndagen började med regn så det blev båtservice, oljebyte, diesel och vattenpåfyllning mm. På eftermiddagen blev det sol så vi tog en cykeltur i Hannover.

Fortsatte till Minden som är en riktigt fin gammal stad. Cyklade runt och åt jätteglassar på ett Eiscafe. 

Nästa natthamn blev Bad Essen, även det ett fint gammalt ställe. Därefter låg vi ensamma på Liegestelle vid Bramsche.

fredag 17 juli 2015 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Pass och dieselkontroll
Här ska inga brottslingar komma undan!

17 juli. När vi hade slussat ner 14 meter mot Hannover och låg vid kaj fick vi återigen besök av två trevliga och hjälpsamma tulltjänstemän. Nu räckte det inte med passkontroll utan här skulle kollas att inte olaglig diesel användes. Eftersom de hade kängor och inte ville gå ombord blev det lite omständigt att suga upp en skvätt diesel ur vår tank! När kontrollen var avklarad till belåtenhet hjälpte de oss med att printa ut en karta till en sjökortsbutik som hamnkaptenen i Sehnde tipsat om. Nu ligger vi i Yachthafen Hannover och har kl 10 på kvällen 26 grader varmt.

Nästa kanal

16 juli. Efter ytterligare några Liegestellen kom vi ut på Mittelland kanal och tog natthamn på Mototboot Club Sehnde. Trevligt ställe och vi fick många fina tips av hamnkaptenen som även lånade ut cyklar. Vi tog oss till Lidl och handlade. Nu tar både Lidl och Netto våra vanliga bankkort, det har gått framåt sedan sist vi var i Tyskland. Klubben hade också en tvättmaskin som vi tacksamt använde.

 

Paketcykel

måndag 13 juli 2015 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
En månad i båten
Båthissen i sikte

BåthissHär susar vi uppåt!

12 juli. Nu är vi på Elbe Seiten kanal och har åkt ett s.k. Hebewerk, en hiss där båten lyftes upp 38 meter i en jättestor bassäng. Vi var enda båt som skulle upp så vi blev ensamma i hissen och behövde bara vänta 20 minuter på att få komma in. Ett mycket enkelt och behagligt sätt att ta sig uppströms jämfört med att slussa. Här susar vi uppåt! 

Första slussarna

10 juli. Från Lubeck gick vi ut på Elbe Lubeck kanal till Mölln som har en fin småbåtshamn. Därefter till Lauenburg, en mycket fin gammal stad med en bra hamn. Då har vi klarat av Elbe Lubeck kanal och de 7 första slussarna som är små och relativt enkla.

 

 

 

måndag 13 juli 2015 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Bunkring

13 juli. Idag förtöjde vi på ett gratis Liegestelle i Bad Bevensen som är en kurort. Vi har just tagit en cykeltur i regnet och inhandlat mat och diesel.

 

torsdag 9 juli 2015 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Utan mast

Så här ser vi ut nu

Ove övervakar avmastningen6 juli. Avmastningen utfördes mycket professionellt av Trave Werft där masten nu ligger i tryggt förvar. Från Trave Werft gick vi till Hansa Marina som ligger riktigt centralt i Lubeck. I två dagar har vi nu varit i den fina staden och handlat bl. a. en "dramaten" som vi också kan dra dieseldunkar på. Idag tog vi en cykeltur till Lubeck mototbåtklubb som vi läst positivt om men är glada att vi valde Hansa marina som ligger betydligt bättre till.

 

söndag 5 juli 2015 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Tullbesök

Svalkande dusch35,5 grader i luften

5 juli. Trave Werft. Under tryckande härlig värme har vi idag gjort båten klar för avmastning med undantag av några avbrott för avkylning med vår lågbudgetdusch.

Åska och regn ikväll också.

 

 

 

 

Tullbesök

4 juli. Efter frukost i sittbrunnen fick vi besök av 2 trevliga tulltjänstemän som ville se våra pass. Sedan lättade vi mot Travemunde och kunde under färden ta sommarens första dopp i 18-gradigt vatten. Vi passerade Travemunde med fina badstränder och stora hotell och gick in på floden Trave cirka 8 nm till Trave Werft. Där ska vi masta av efter helgen. 

Dagen avslutades med ett häftigt och långvarigt åskväder, skönt att vi inte fick det ovädret över oss när vi var ute till havs! Tullbesök

 

lördag 4 juli 2015 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Vin i kölsvinet

3 juli. Morgonen började med att vi upptäckte att det var 3 liter rödvin i kölsvinet. Det berodde på att Birgitta inte skruvat igen dunken ordentligt. Flera olika alternativ diskuterades men vi enades om att bara länsa ut det! 

Jättevarmt och vindstilla så det blev motorgång till Burgstiefe på tyska Fehmarn. Välskyddad toppenfin hamn med plats för 600 båtar och vi låg "mitt i smeten".

 

 

 

Frisk undanvind

2 juli. Väderrapport upp till 13 meter NO så vi fick full fart till Gedser, Danmarks sydspets. En stor och rymlig hamn som ger sjölä men utsatt för vind. Inte så många båtar i hamnen så vi fick en bra plats långsides. Solnedgång i havet kanske dröjer det ett tag till nästa gång.

Kommentera inlägget
onsdag 1 juli 2015 - Skrivet av Ove och Birgitta Andersson
Danmark

1 juli. Från Gislöfs Läge gick vi i gassande sol idag till Klintholm på Mön.

Den vackra naturen med de höga klipporna på Möns Klint syntes långt ut till havs.

Stor och fin hamn.