The Voyage 2013
tisdag 29 oktober 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Koper, 26 – 30.10

Vintern kommer även hit, fast det egentligen inte märks på annat än att båtarna vid bryggorna är inpackade och sålunda inte åker ut ens på veckosluten. För oss som är vana vid betydligt kyligare förhållanden är detta rena sommaren – och vattnet är fortsättningsvis nära 20oC. Juniorerna och kappseglarna har det bra här i Koper då de behändigt kan göra ett litet träningspass dagligen om de så vill – och ganska ofta verkar de göra det också.

Masten kom ner utan större märkligheter – det börjar finnas litet rutin i det redan. Några timmar senare var den redan i ett stiligt paket. Det största jobbet var ändå framför – att få båten innanför med alla kläder etc. i ett hyggligt skick för vintern. Två stora väskor väntade även på att bli fyllda, med allt som skulle hem till Finland.
Motorn och vattensystemet måste också få sin vinterservice med olje- och filterbyten.
Tre dagar höll vi på med packandet, fixandet och servicen men till slut var hon klar för att lyftas upp den 30.10.

Den gamla delen av Koper med hamnarna och de fina strandpromenaderna blev bekanta för oss under våra dagar och promenader med Boris här. En riktigt fin stad (igen!) med mycket historia och fantastiska byggnader från den venetianska tiden. Vi fick mycket hjälp av den verkligt trevliga personalen på varvet, allt från receptionisten, killarna som jobbade med båtarna till varvets chef. Han fixade nämligen en bekant veterinär som kunde ge Boris medicinen mot inälvsmaskar och slå stämpeln i passet. Allt gick på 15 min och inte tog han ens något betalt. Veterinären sa att det var en gåva från Slovenien till oss, det var hyggligt! Detta är något som finska myndigheterna kräver, det duger alltså inte att du själv ger medicinen till din hund före hemresan.

Som allt roligt i livet så tar vår seglats på Medelhavet slut här – om eller var den fortsätter återstår att se nästa vår. Åtminstone kommer vi att ha en hel hop med otroliga minnen och massor med bilder från fantastiska ställen vi besökt under färden genom vårt Europa. Och myggbett …

TACK för alla trevliga och uppmuntrande kommentarer! Vi önskar dig en skön vinter och tackar för att du följt med oss på vår seglats via denna blogg!

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 44