The Voyage 2013 - augusti 2013
onsdag 28 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Porto di Levante, 25.08

Från Stromboli fortsatte vi några öar söderut till ön Vulcano och den lilla hamnen Porto di Levante. Ingen billig plats med tanke på att hamnen inte hade något skydd för ostliga vindar, toaletterna var längre borta och duschen var en sandstrandsdusch, vattnet på bryggan var inte drickbart och fick användas en timme på morgonen och en på kvällen. Men istället fanns här mycket man kunde göra i den otroliga vulkaniska omgivningen. Här kunde man bada i hett svavelhaltigt gyttjebad uppe på ett litet berg, stanken var vidrig men det såg nog roligt ut när folk hade smörjat sig med den ljusa leran. Vi spanade igen efter en restaurang som hade WiFi. Det blev en taverna med goda pizzor men nätet var ju hopplöst långsamt. Följande morgon klättrade vi upp längs Grande Cratere, ca 1000 m hög vulkan. Kaptenen med sin onda akillessena och Boris som betedde sig konstigt alltid då svavellukten fanns nära (han gillade denna lukt!) fick vända om halvvägs och kocken fortsatte ända till toppen. Det var mödan värt, utsikten var fantastisk fast det var en aning disigt. Kratern var mäktig med svavelångorna som pyrde från kanten.

Här fanns också bra butiker rätt nära hamnen där det också fanns en trevlig enkel fiskrestaurang som också fungerade som en affär. Färsk svärdfisk inhandlades här.

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 34
Kommentera inlägget
onsdag 28 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Porto Santa Maria Maggiore, 26.08

För omväxlingens skull blev det lite segling då vinden var passlig. Skönt var det också när det fanns några moln på himlen.
Nu hade vi kommit till själva ön Sicilien, hamnen låg vid staden Milazzo där det även fanns två andra hamnar att välja på.
Hamnen skulle ha WiFi men när det kom till kritan så fungerade den mycket opålitligt och signalen räckte inte till båten. Efter en stunds sökande hittade kaptenen en restaurang där det fanns ett fint och snabbt nätverk! På morgonen tog vi en promenad med Boris längs strandpromenaden. Tidigt på morgonen var det livlig kommers vid fiskebåtarna där fiskarna sålde sina fångster. Staden var en genuin sådan med mycket vackra gamla hus som var nog så i behov av renovering. En mäktig fästning, Il Castello di Milazzo, stod på kullen men den besökte vi inte pga. värmen. De äldsta delarna av den härstammar från stenåldern!
Kocken hade redan i ett par hamnar sökt ett tvätteri men förgäves. Här också skulle det finnas men den hade väl stängt. I Italien tycks det inte finnas självbetjäningstvätterier överallt som i de övriga länderna vi besökt under vår resa. Kläder behövs ju egentligen inte i denna hetta, men på land måste man ju ha något annat än bikini och badbrallor och tur att vi haft rätt många sommarplagg med oss. Då man kommer i land och förtöjer båten kan det ta ca ½ h och då står man i solgasset och river i linor etc. och efter det är det nog bäst att slänga den T-blusen i tvätten.

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 35
Kommentera inlägget
måndag 26 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Cetraro, 22.08

Dagen började med lite ankarshow. Ankaret hade vi satt ner enligt ormeggiatorins anvisningar men ändå hade det gått under kättingen som förbinder båtarnas permanenta förtöjningslinor. Nu är ju det är inte frågan om en liten kätting och inga små tyngder. Ankaret kom upp några meter så man kunde se vad som hänt. Efter 5 svettiga försök med att ”droppa” ankaret i den obarmhärtiga morgonsolen lyckades det äntligen och ankaret var loss. Vi kunde starta mot Cetraro.
Åter en typisk seglingsdag på Medelhavet, motorn går och seglet drar en aning men stabiliserar mycket. Igen hörde vi åskan mullra men denna gång gick det förbi på långt avstånd. Efter chocken med hamnavgiften i Maratea väntade vi med spänning på att höra vad den skulle vara i Cetraro. En hamn som var större och i mycket finare skick än Marateas trånga och sjabbiga hamn.
Men här var hamnavgiften ”bara” 52 € för en natt. Det kändes nästan billigt efter de senaste förslagen till hutlösa övernattningspriser. I närheten av hamnen fanns olika restauranger och pizzerior men ingen matbutik, annars var allt utomordentligt fint, utom att WiFin lyste med sin frånvaro, den hade nog funnits tidigare år.

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 34
Kommentera inlägget
måndag 26 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Tropea, 23.08

Dryga 50 Nm till  Tropea så det var bra att starta tidigt. Väderrapporten lovade först ostlig och på eftermiddagen västlig vind 3 – 6 m/s. Väl ute på havet kunde vi konstatera att riktningarna stämde ganska bra men vinhastigheten var en bråkdel av det utlovade – betydde motorsegling på förmiddagen men riktig segling på eftermiddagen då vinden lite tilltog.
Hamnen skulle enligt Pilot-boken ha både tvätteri och WiFi och vi behövde båda. Men i hamnkontoret konstaterade man att de haft lite svårigheter med myndigheterna (hade mad andra ord inte fått EU-stöd mera) så de fina utrymmena för tvätteriet med skyltar på väggarna fanns men saknade maskiner. Även stora Free WiFi skyltar fanns i hamnen men WiFin saknades. Annars var hamnen snygg och fin. De höga vågbrytarna mot havet har den nackdelen att det inne i hamnen var totalt vindstilla, m.a.o. en bastu.
Ett stenkast från hamnen fanns den gamla staden igen byggd på branta klippor.  Från havet såg det faktiskt ut som om stenhusen i olika färger växte upp från klipporna. 200 branta trappsteg ledde upp till staden där vi vandrade på kvällen. Vi tycke den var genuint fin. Man hade inte försökt göra den turist fin utan man såg att där bodde människor i husen som oftast var i behov av litet fernissa.

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 34
Kommentera inlägget
måndag 26 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Stromboli, 24.08

Eftersom hamnen i Tropea skulle bli olidligt het under dagen beslöt vi att fortsätta ut på havet. Trots att vinden saknades totalt denna dag svalkade det som vanligt att köra på havet. Riktningen var nu mot vulkanön Stromboli.
På vägen såg vi första gången några delfiner som lekfullt rörde sig vid havsytan på babordssidan om oss. Tyvärr var de kanske 50m från båten så vi får nog ännu vänta på den stora ahaa upplevelsen.
Efter 4 timmars körning hade vi den ståtliga, nästan 1000 m höga, aktiva vulkanen framför oss. Vi körde runt ön och på den västra sidan såg man hur vulkanen med 15 minuters mellanrum hade små utbrott. Mörk rök steg upp från toppen, stenar och aska rann ner längs sluttningen tills de i kaskader föll ner i havet. Det var spännande att följa med detta.
Runt ön finns egentligen inga vikar och dessutom väldigt lite stränder som passar för ankring men till slut lade vi oss på svaj på öns SE sida tillsammans med flera andra segel- och motorbåtar. Vindarna runt ön brukar vara N eller NW så den sydliga och ostliga sidan verkade mera använd. Djupet på ankarplatsen var hela 20 meter men med 50 meter kätting skulle det väl ändå fungera.
På kvällen körde vi med jollen till den lilla byn och gick på kvällspromenad med Boris. När vi kom tillbaka var det redan mörkt så vi satt i sittbrunnen och tittade på vulkanen samt de rader av ficklampor som sakta kom ner från toppen tillbaka till byn. Det ordnas nämligen guidade turer upp till toppen. Chocken kom först vid midnatt då antagligen alla vandrare kommit ner och samlades på den krog som låg närmast vår ankarplats. Det blev dunkadunka musik till 4 – 5 på morgonen!! Som tur finns det öronproppar… På morgonen blev vi förvånade över den mängd svart sand som hade samlats överallt i vår båt, det blev ett intensivt putsande speciellt på yttre sidan.

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 34
torsdag 22 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Neapel, 17 - 18.08

17.8
En snabb titt ut på morgonen berättade att det var helt vindstilla, en varm dag alltså. Efter ett par timmars motoriserande kom vinden men som tidigare exakt rakt framifrån. Prognosen var ändå att vinden nog skulle svänga och öka en aning så kanske det ännu blir segling. Målet var att komma till Neapel.
Vid 4-tiden lade vi till i hamnen Santa Lucia som enligt pilotboken var en av de äldre hamnarna i Neapel och inte heller klassad enligt den dyraste kategorin.  Bryggan vi blev hänvisade till var kanske inte den officiella gästbryggan utan någon ”mafioso” som sett att man kan göra lite extra business på gästande båtar med att vara företagsam och hjälpsam. Vatten och el hade vi tillgång till – inget annat!! Till rövarpriset 100€ per natt!! Men då vi nu kommit ända hit så är det bara att finna sig i dessa obehagligheter.
Före avfärden den 19.8 betalade vi hamnavgiften som efter diverse klagomål till slut blev 150€ för två nätter.

18.8
Eftersom det var söndag och det mesta stängt, t.o.m. turistbyrån så var det bara att turista för sig själv på staden. Vi promenerade runt på ställen som verkade intressanta. Vi kollade även hur man kommer till järnvägsstationen för att på morgonen veta hur det går till då vi var på väg till ruinstaden Pompeij.
På kvällen var vi på promenad med Boris och stannade vid en av de många pizzeriorna vid strandpromenaden och åt en god pizza!

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 33
Kommentera inlägget
torsdag 22 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Amalfi, 19.08

Tidig väckning, morgonpromenad med Boris och morgonmål. Iväg till Pompeij. Tanken var att ta en taxi till järnvägsstationen för att spara tid, och därifrån ta tåget till Pompeij, men chauffören erbjöd sig att köra oss till Pompeij, vänta på oss ett par-tre timmar och köra oss sedan tillbaka.  Tidsmässigt var detta så lockande och bekvämt att vi godkände det.
Den värsta turistrusningen hade inte ännu börjat då vi var framme i staden Pompeij, som begravdes av vulkanen Vesuvius utbrott år 79 e.Kr. Vi kunde i lugn och ro gå på gatorna som ju egentligen var avsedda för vagnar och samtidigt kloakrännor då för över 2000 år sedan. Otroligt fint staden hade bevarats under lager av aska och sot. År 1748 började utgrävningarna och fortsätter ännu. Den romerska stadens öde var ju grymt men på detta sätt lever den för evigt och berättar fint hur livet här såg ut . Freskerna, mosaikerna, pelarna, skulpturerna mm. är helt enkelt fantastiska. Bilder från Pompeij finns bland fotona vecka 33.

Hett var det minsann, vi var försedda med flera vattenflaskor, hattar, parasoll etc., och mera än 2 1/2 h skulle vi inte ha orkat med.

Till Amalfi kom vi vid 6-tiden. Capri blev bakom oss på styrbordsidan. Vyerna var igen helt makalösa, höga bergstoppar med litet moln omkring, karga branta sluttningar med djupa skrevor. Och på dessa farliga sluttningar bygger man små byar och städer… Inget under att denna kuststräcka är känd för sin skönhet. Den vänliga ormeggiatorin (marinkillen) meddelade dock att hamnen var totalt full och att han tyvärr inte kunde fixa plats. Han föreslog att vi skulle lägga oss på svaj bakom vågbrytaren, vilket vi också gjorde.
Jollen kom till bra användning igen då vi rodde till beachen och tog Boris på en kvällspromenad i den trevliga staden.  Efter kvällsdoppet satt vi länge ute i sittbrunnen och beundrade staden i det milda månskenet.

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 33
Kommentera inlägget
torsdag 22 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Acciaroli, 20.08

Det blev motorsegling idag igen. Ingen lång dagsetapp men lite putsande på däck, dorade ventilerna ser nu lite annorlunda ut speciellt innanför.
Framme i Acciaroli var vi redan ett-tiden, men ändå började hamnen fyllas så att t.ex. eluttagen var alla upptagna men vatten fick vi ändå i tankarna, även el senare på eftermiddagen.
Den lilla byn eller staden var helt trevlig och vanlig, ingen turistfälla denna gång.

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 33
Kommentera inlägget
torsdag 22 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Maratea, 21.08

Nattens ordentliga åskväder och mycket hårda vind klarade vi bra med att fixa några extra springar och plocka bort allt löst som stormbyarna kunde fara iväg med. Ovädret höll oss vakna ca 3 h på natten men på morgonen var havet lugnt igen. Motorn fick gå tills den västliga vinden vaknade och vi kunde länsa i 10 – 12 m/s nästan ända fram till Maratea.
Hamnen var inte full ännu vid 3-tiden då vi anlände och ormeggiatorin (marinkillen) på bryggan meddelade att platser finns och att hamnavgiften är 130€/natt. Tydligen märkte han att vi blev smått chockade och meddelade att man även kan ligga gratis vid stadskajen på andra sidan av hamnen. Utan service för all del, men 130 € är bara för mycket.
Vi styrde till stadskajen och fick en helt bra och lugn plats för 0€. Vi hade ju både ström och vatten så allt var bra.
Efter att båten blivit förtöjd började det regna och åska precis som föregående natt men nu var det som tur eftermiddag.
Efter regnet var luften skön och litet svalare – skönt.
Kändes bra att kunna gå och lägga sig redan kl 22.

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 33
söndag 18 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
San Felice Circeo, 16.08

En dag till i Rom skulle nog ha varit intressant men hettan olidlig (+35°C), så vi styrde ut på havet och svalkan. Och svalka fick man eftersom vinden igen var snett framifrån, men inte tillräckligt för att det skulle bli ordentlig seglingsfart. Eftersom dagsetappen nu var närmare 70 Nm var det bäst att hjälpa till med motorn för att komma fram före det blev mörkt.

Motorseglandet tycks vara det vanligaste här på Medelhavet. Annars kan man nog få nöja sig med mycket korta dagsetapper…
Hamnen i San Felice Circeo var i det enklaste laget, dusch och WC i en container, ingen WiFi, dålig butik…, men priset för en övernattning var ändå högt, men då man såg på de stora nya fina villorna på holmen och runt hamnen kan man förstå det. Här i Italien har vi fått vänja oss att det inte finns någon brödbutik som i Frankrike, men att inte butikerna just har något annat än helt vitt bröd, är nog tråkigt.

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 33
torsdag 15 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Punta Ala (Italien), 7.08

Nu var det dags att flytta sig till följande land, Italien. För en gångs skull höll väderprognosen sträck och vi fick en fin slör över till Elba, där vi hade tänkt stanna i Azzurro. Men den lilla hamnen var proppfull så det fanns ingen chans att få plats där. Vi beslöt fortsätta över till fastlandet och hamnen Punta Ala.
Det hann bli mörkt före vi kom fram men vi fick en bra långsides plats och det kändes skönt att efter en promenad med Boris gå och lägga sig i en trygg hamn speciellt då den utlovade hårda vinden ven i masterna hela natten.

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 32
Kommentera inlägget
torsdag 15 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Cala Galera, 8 – 13.08

Vinden ökade under natten och på morgonen kunde vi konstatera att det blir en skumpig färd i rak motvind till Cala Galera, en rätt stor ny hamn vid Toscanas kust. Naturen var mycket vacker med höga gröna kullar och berg, och karigt var det också.
Vi hade bestämt träff med Jorma och Merja Pöyhönen som haft sin båt två år i den marinan. Nadja heter deras fina Najad 405, som är alltså en modernare version av vår båt. Jorma hade bra kontakter här så han skulle kanske kunna hjälpa med att få ankaret reparerat osv. Eftersom det var stora vågor som ofta sköljde över däcket är det viktigt att få båten väl sköljd med sött vatten före allt salt torkade fast.

På fredagen lyckades Jorma få en metallman som kollade ankaret, men domen var att det blir lika dyrt att skaffa ett nytt. Så det var bara att gå och beställa ett nytt från butiken. Rolle hade en vecka tidigare skickat ett sjökort till oss från Finland med express post som enligt finska posten skulle vara i Cala Galera senast på torsdagen. Kortet kom inte under torsdagen och inte heller under fredagen!
Jorma hade bil så vi kunde ta en lite sightseeing runt holmen och lunchade i Porto Stefano.
På kvällarna åt vi antingen i båten eller så gick vi med Pöyhönens på någon liten trevlig taverna i hamnen eller Porto Ercole som är byn bredvid. Det var så kiva att igen kunna tala finska med någon och alltid uppskattar man trevligt sällskap!
Under veckoslutet och måndagen städade vi båten och tvättade en maskin i tvätteriet i byn intill. Inget kort från Finland under måndagen heller.

På tisdagen gjorde vi en utflyt med Jormas Najad (s/y Nadja) till Giglio för att se närmare på Costa Concordia som förra året körde på grund nära hamnen på Giglio och ligger nu på sned i strandvattnet. Det stora redan nu ganska rostiga färjan är en bedrövlig syn. Man jobbar hårt för att få den upprätt och sålunda kunna transportera bort den till något ställe var den kan skrotas.
Eftersom vi började bli oroliga över kortet från Finland bad vi Rolle kolla upp situationen via den Finska posten, och när vi kom tillbaka från vår dagsutflykt så fanns kortet på hamnkontoret. Dessutom hade vårt nya ankare anlänt så nu började allt igen vara som det skall och vi kan fortsätta resan söderut.

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 32
torsdag 15 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Rom, 14 - 15.08
Två seglande turister i Rom ...

14.08
Igen hade vi vinden rakt i fören då vi körde vidare söderut från Cala Galera. Målet var att komma till Rom, alla vägar - även sjövägen - leder till Rom.
Vid åttatiden på kvällen förtöjde vi i en halvtom Porto di Roma (Ostia) hamn. Hamnen var ganska ny så allt var i prima skick och säkerheten god.
En kvällspromenad med fönstershopping i hamnens många butiker med Boris och vi var färdiga för sängen.

15.08
Efter ett besök i hamnkontoret och en runda med Boris, packade vi ryggsäcken och begav oss till Ostias järnvägsstation med förstadens buss.
Från järnvägstationen tog vi tåget till Rom och sist metron till Colosseum. Hela resan tog ungefär en timme. Det kändes lite overkligt att vi faktiskt kommit med egen båt ända till Rom och nu var vid Colosseum – vau. Solgasset var så starkt att Millis köpte ett fint litet parasoll.
För att få en bra helhetsbild av staden och pga hettan tog vi en sightseeingbuss som bl.a. förde oss till Vatikanen, där vi tog en liten promenad och åt lunch. Byggnaderna är hisnande vackra och St. Petersplatsen fin även den, men mindre än man föreställer sig. Speciellt då här klämmer sig en och annan människa då påven håller tal från balkongen. Följande promenad var vid de spanska trapporna och vid Fontana di Trevi. På alla ställen kryllade det av turister, speciellt mycket japaner kunde man se. Bussturen slutade vid Colosseum som vi ännu tog en närmare titt på före det var dags att börja åka mot hamnen. Först metron till tåget, så till bussen, så till båten och Boris, som blev glad av se matte och husse igen.
Trots att hamnen var rätt ny och där fanns allt utom matbutik så blev man igen förvånad då hamnkontoret sade att de inte har WiFi utan det är bäst att gå på någon av restaurangerna eller till McDonalds. Så kvällsdrinken tog vi på restaurangen för att kunna uppdatera sidorna som legat en hel del efter.

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 33
onsdag 14 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Bonifacio, 4.08

Denna stad vid Korsikas sydspets hade vi hört så många lovorda så nu skulle det vara vår tur.  Och visst är Bonifacio en mycket fin och speciell hamnstad med ett otroligt läge, absolut värd att uppleva. Men nog skulle vi ha fått mera ut av vårt besök om det varit litet mindre hetta (+32°) och tidpunkten en annan än den bästa semestern. Mest italienska båtar tycktes tränga sig in i hamnen. Italienarna hade just börjat sin 2 v långa semester.

Infarten är mäktig, en djup lång, smal vik leder in till själva staden. Vid infarten högst uppe på märkliga bergspelare, ligger den gamla staden från 800-talet med en hög ringmur. Vi hade för en gångs skull ringt på morgonen och bokat plats för oss, så trodde vi. Vid ankomsten såg vi vilken röra det rådde i det trånga inloppet, större lyxjakter, mindre lyxjakter, större segelbåtar och mindre som alla väntade på att få en plats i det gassande solskenet samtidigt som turbåtar och färjor åkte med god fart förbi och åstadkom otrevliga swellar. Efter ett antal försök att nå hamnkontoret per telefon, förstod vi att det faktiskt inte fanns någon plats för en liten finsk s/y Najan, så det vara bara att sälla sig i kön efter de andra och försöka ha tålamod. Killarna i gummibåtarna, som ordnade platser för anlöpande båtar, verkade stressade och inget under, hamnen såg ju helt full ut! De visade med fingrarna 10 min som blev minst 20 min. Sedan blev vi samt några andra segelbåtar hänvisade någon plats någonstans mot inloppet, dit for vi. Förgäves, för där stod en gubbe och pekade på en skylt: Commercial port, där kunde vi inte ligga. Efter ett funderande tog vi skeden i egen hand, gummibåtarna var fullt upptagna med de stora kryssarna, och for över till andra sidan var vi sett några lediga platser bland några större motorbåtar. Efter att vi äntligen förtöjt oss med riggade landgångar för kajen var ju hög (!), gick vi till hamnkontoret och efter det hoppade vi i det lilla turisttåget som skulle just starta upp till gamla stan.
Besökte bl.a. Marin Cementery med fina både gamla och nya familjegravkapell med hisnande utsikt över havet och Sardinien. The Rudder Gouvernal var mycket intressant med anknytning till 2 världskriget. En mycket lång och brant trappgång handgrävd i berget precis vid inloppet in till hamnen, här var det minsann svalt, skönt! Sedan tog vi en sväng inne i de smala gränderna, de var sevärda också de. Härifrån fastnade en fin stråhatt på kaptenens huvud och kocken fick en sjöstjärna av silver och korall (halsband).
Då vi kom tillbaka till vår båt märkte vi till vår förvåning att de andra segelbåtarna hade försvunnit och ersatts med litet större motorbåtar. Vi kände oss litet små bland dessa motorbåtar men ingen kom mera och ville att vi skulle byta plats, som tur.  Efter att vi ätit middag på båten gick vi ännu en sen kvällspromenad med Boris i den lilla staden med en fin strandpromenad igen fullproppad med fina uteserveringar och små märkesboutiquer. Nu var det liv och rörelse, de flesta skulle ut och äta och sedan visa upp sig på discot vars dunkade hördes i nästan den hela stora hamnen till morgontimmarna.

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 31
Kommentera inlägget
onsdag 14 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Solenzara, 5.08

Härligt att efter en dag med åtminstone delvis segling kunna förtöja i en för oss mera normal hamn. Innanför den höga piren som skyddade båtarna mot dyningar, vågor och swellar, fanns en trevlig mindre hamn framför en liten stad med en stor fin sandstrand. Här fanns igen precis allt man kunde behöva på gångavstånd utan någon turistrusch så det blev ett besök på tvätteriet tidigt följande morgon.

Kaptenen hade väntat på att igen få tillgång till ett fungerande WiFi som hamnen bjöd på. Ja den fanns nog, men efter 2 h försök och spring till hamnkontoret med undran varför det inte fungerar hos oss, gav vi upp. Kanske skulle vi ha kunnat använda tiden till något vettigare …

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 32
Kommentera inlägget
onsdag 14 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Port de Taverna, 6.08

Igen en dag med vinden från rätt håll men tyvärr litet klen (det betyder att man kan segla någon timme – så får man hjälpa till med motorn – skota om och segla 1-2 timmar – och så hjälpa till med motorn igen). Hamnen kändes igen som en normal hamn (som betyder att den inte är full med de enormt stora ”motorbåtarna”). 
Äntligen en hamn-WiFi som fungerade! Nu var kaptenen så nöjd och satte genast igång med allt det innebär.
Efter kvällspromenaden med Boris i faktiskt skogsliknande natur, satte vi oss i en av restaurangerna vid den trevliga lilla strandpromenaden och åt en ordentlig portion glass. Sedan njöt vi av den underbara skymningen och lyssnade till en gitarrist som trollade fram härliga svängar med sin musik.

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 32
Kommentera inlägget
lördag 10 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Anse d’Arona, 3.08

Här på västra sidan av Korsika fanns det rikligt av vikar i varierande storlek, ibland med fina sandstränder och alltid med de otroliga höga bergen i bakgrunden. Vi ville prova på en riktig naturhamn så vi stannade i en vik där det redan låg flera båtar. Ankaret kom ner, fint då man kan se ankaret som ligger på ca 10-15 m djup. Här snorklade vi igen och rodde iland med Boris som fick snusa på andra hundars lukter som fanns på strandklipporna.
Då vi kom tillbaka till båten tyckte vi att den hade flyttat på sig så vi tog upp ankaret och flyttade oss lite närmare stranden. Ankaret satt ganska hårt och det visade sig följande dag då ankaret kom ända upp att den ena ”vingen” vridit sig mycket illa. Detta ankare kommer inte att fungera mera.

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 31
Kommentera inlägget
onsdag 7 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Girolata, 2.08

Motorn fick igen ta oss till Girolata, den intressanta naturhamnen som Martina hade rekommenderat. Hamnen låg inne i en lagun omringad av höga berg på alla sidor. Här rådde ordning från första början, korsikanen i gummibåten ledsagade oss till platsen var vi skulle förtöja båten vid en boj både i fören och aktern.
Det var som att ligga i en parkeringsruta med långa rader av mest segelbåtar i flera rader. Några större lyxjakter fanns också på plats. Vi hoppade i havet och njöt av det klara smaragdgröna vattnet, snorkeln togs även fram och fiskar fanns att studera. Tyvärr svalkar inte vattnet!
Sedan tog vi oss i land, skötte formaliteterna med hamnkontoret och konstaterade att detta familjeföretag var välorganiserat och fungerande. Här fanns ett strandcafé, en shop med det nödvändigaste, litet souveriner osv. Ett par mysiga restauranger fanns på sluttningen till borgruinen. Allt var byggt i trä och mycket enkelt. WiFi hade de t.o.m. haft här någongång.

 

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 31
Kommentera inlägget
fredag 2 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Ligurian Sea, 30.07

Lugn morgon, alla fick sova så länge de ville. En promenad till byn med Boris och litet uppköp. Boris hade framför sig en lång tid utan att kunna kissa, 20 – 22 h, vilket han inte kunde veta. Vid 11-tiden kastade vi loss och lyfte första gången segel på Medelhavet. Även de hade klarat europatransporten bra. En fin SW förde oss förbi Port Cross och Levant men efter det blev det trögt, SW blev W och 8 m/s blev 5 m/s. Yanmar fick alltså hjälpa till vilket i och för sig var helt på sin plats då batterierna måste laddas. SW dyningarna gjorde färden litet gungig men jämfört med de senaste dagarnas motvind var detta helt fantastiskt. Färgen på vattnet kunde man inte sluta förundra sig över, så otroligt azurblått. Måste ta av solglasögonen för färgen är finare utan dem.

Trafiken längs Cote D´azur (kusten) var mycket livlig men här ute på havet finns inga nöjesbåtar, bara några handelsfartyg. Solnedgången var fin och snart fick vi dra på oss långärmat och långbyxor!! Kallt blev det ju inte ens på natten då vattnet även här långt ute till havs var ca 26°C. Stjärnhimlen var underbar och roligt är det att se de vanligaste stjärnbilderna på helt andra platser än vanligt. Månskäran kom upp senare på natten och mångatan lyste fint vägen för oss österut. Korsika hade vi kunnat skönja vid horisonten redan flera timmar före det blev mörkt, för ön är mycket hög med närmare 3 km höga berg. Till midnatt vakade vi alla tre, sedan gick kocken och Boris för att sova i 2-3 h för att kaptenen skulle kunna sova i sin tur på morgonnatten. Boris fick sova mest den natten. Soluppgången vid 6-tiden var vacker och de majestätiska bergen som bildar ön Korsika låg nu framför oss i all sin prakt.
In till staden Calvi kom vi kl. 8.30.

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 31
Kommentera inlägget
fredag 2 augusti 2013 - Skrivet av Jan Lindblad
Calvi, Korsika, 31.07 - 1.08

En solbränd ung capitainerier i gummibåt mötte oss vid inloppet till hamnen, han förklarade att hamnen var helt full och att vi måste vänta några timmar på en plats.
Märkte att vi var verkligt trötta och det kändes tråkigt att måsta sitta och vänta en längre tid på en plats. Jancka försökte ihärdigt hålla sig ajour vad som försiggick i hamnen. Nog undrade vi över flera andra segelbåtar som kom senare till hamnen och blev efter ett litet snack med killen i gummibåten visade en plats därinne. Till slut fick även vi en plats bredvid en  HR42 med ett trevligt tyskt par.
Vilken hamn och vilka båtar, speciellt motorbåtarna!! Vi bongade Paloma Picasso på sin ”lilla” lyxjakt Paloma, då den samtidigt for ut från hamnen. Senare märkte vi en och annan kändis i vimlet på strandpromenaden.

Kaptenen hade tappat en plomb under vår nattseglats och det måste ju fixas. Turistbyrån kunde ge 2 namn och adresser på tandläkare i centrum. Jancka försökte först ringa till dem, bara snabb franska till svar. Sen gick han till mottagningen som visade sig ha flyttat och den nya hittade han inte. Tillbaka till turistbyrån, men de kunde inte hjälpa med att ringa och försöka beställa en tid. WiFin fungerade i ett av strandcaféerna, trevligt men litet besvärligt. Under tiden hade Millis fått sig nästan 2 h sömn så nu var det hennes tur att ta itu med tandläkaren. Jancka gick äntligen och sova i eftermiddagshettan. Efter ett idogt sökande hittades tandläkaren, fint ställe och efter ytterligare ca 20 min väntande inne kom sköterskan som genast meddelade på franska att inga lediga tider finns. Efter ett litet argumenterande fanns det ändå en tid följande morgon kl 9!

Litet till spillo går nog dagen tyvärr efter en nattseglats – inte fungerar man ju alls som vanligt med bara kanske 3-4 timmars sömn.

Våra båtgrannar var mycket på båten så vi fick mycket info från dem. Då vi undrade att skall man eller inte boka en plats i förväg till en dylik populär hamn sa mannen att i Frankrike finns inga system, bara kaos! Det var ju precis vad vi kommit till också. Då vi frågade hur det fungerar sen i Italien fick ett roligt svar att där fungerar allt bra så länge det inte finns någon regering! Det visade sig att Ciro var italienare själv och Martina var tyska.

Följande dag blev tanden fixad, vi gick på uppköp, beundrade den fina gamla staden med otaliga små restauranger, åt en mycket god middag i en korsikansk sådan, gick upp till citadellet med hisnande utsikt över hamnen och bergen mittemot, kollade in de mest otroliga enorma lyxjakter vi sett längs strandpromenaden.

Länk till fotoalbum: The Voyage, week 31
Kommentera inlägget