Freja
Skrivet av Christian
Freja
Freja vid kajen i Finikas, Siros 2010

Freja  är en Bavaria 40 modellår 2009, levererad tidigt 2010. Hon ingår tills vidare i Navigare-Yachting ABs charterbåtsflotta i Lavrion, Grekland.

Bavariabåtarna är inte vackrast och inte seglar de bäst heller men det är mycket gott om plats ombord och man får mycket båt för pengarna.

Vi tycker att man måste ha en viss distans till sin båt när hon går på charter för annars lider man för mycket av att se de skavanker som kommer efter hand. Vårt tips till andra i samma situation är bl. a följande: Bekosta överdrag till dynorna från början men lägg inte ned för mycket kostnader på annat lullull förrän charterkontraktet avslutas. Hyr ett förvaringsskåp för de extra prylar som man inte vill släpa fram och tillbaka vid varje resa till båten. Det handlar om köksattiraljer, böcker, spel, personlig skrymmande utrustning mm.
Om vi varit helt säkra på att vi skulle behålla Freja i framtiden så hade vi satt in en starkare motor från början. Men det var vi inte då och det är vi inte ännu heller (2014).

Frejas status efter 5 säsonger: Vi tycker att hon håller stilen väldigt bra efter att ha seglat i ca 120 veckor och med en motor som gått flera tusen timmar. Vårt misstag med överdragen syns i form av en del mindre fläckar och visst är orginaltyget lite solblekt. Dynorna är OK och under däck är hon i övrigt i mycket bra skick. Skrovet har några mindre märken, mest påverkan har det varit på Biminin där bommen suttit för lågt och slitit hål på tyget vilket även sker vid akterstagen varje år men det lagas snyggt inför varje säsong. Övriga skavanker är sådana som repareras inför varje säsong eller under säsongen. Motorn går som en klocka och drar bara 2L/h vid 2000 varv och då loggar hon 5,2 knopp i lugnt väder. Vi tycker att Navigare gör ett väldigt bra underhållsjobb och det var ingen skillnad på hur hon såg ut hösten 2011 jämfört med hösten 2014.  So far so god med andra ord.

På siten http://www.euminia.com/en/ kan man kolla hur charterkunderna har betygsatt olika charterföretag men även varje båt. Freja finns med. Använd antingen sökfunktionen eller gå via Charter company dvs Navigare Yachting/Lavrion, Yacht 3 cabins / Freija.

Länkar
Övrigt Navigare Yachting home
Övrigt Navigare Yacht Club
Övrigt Charterkundernas betyg
Länk till fotoalbum: Båten
Kommentera inlägget