Slutet 2017
måndag 17 april 2017 - Skrivet av Christian
Sista incidenten och mina synpunkter på Navigare Yachting

Det tog tid för Navigare -Yachting att slutföra försäljningen av Freja. Försäljningsuppdrag gavs i slutet av 2015. På våren 2016 vfick jag gå ned i pris 5000€ eftersom intresset var mycket lågt. Därefter dök det upp några få intressenter, en la handpenning men den affären slutfördes aldrig. Slutliga köparen bestämde sig i september 2016 men först i april 2017 hade jag fått betalt. Informationen från Navigare var minst sagt dålig under den perioden, löften gavs om att snart, snart så skulle allt vara klart och sedan gick månad efter månad och jag fick ligga på för att få besked om läget. Frustrerande och även nervöst, skulle affären slutföras eller skulle det gå ett år till? 
Trots det dålig ekonomiska utfallet av Frejaäventyret korkade vi upp en flaska skumpa och bara pustade i soffan när allt var klart och sedan dess har den känslan inte förändrats.

Skulle jag kunna tänka mig att köpa båt igen via Navigare - no way Jose!

Hyra en båt av Navigare? - absolut, personalen är trevlig och hjälpsam och båtarna för det mesta i bra skick men var noggrann vid incheckningen speciellt i slutet på säsongen!

Så vad är problemet med att investera/köpa båt i Navigare enligt min uppfattning?

- Överdrvna förspeglingar om framförallt framtida restvärde på båten. Vi typ utlovades 60-70% vid köpet 2009 (när begagnatmarknaden redan hade dykt kraftigt i Medelhavet men utan vår kännedom) och fick sedan mindre än 40%. Jag känner mig lurad eftersom Navigare absolut borde ha haft en bättre uppfattning om marknadsläget. Och dessutom fortsatte man i flera år efteråt att hävda att restvärdet skulle ligga högre än marknaden.

Men det är klart att om man köpte en ny båt av Navigare i samband med att den tidigare såldes då fick man bättre betalt. Var de extra pengarna kom ifrån vet jag inte med bestämdhet så jag avstår från att spekulera men så mycket torde ändå vara klart att när man till slut avslutar sin investering i Navigarebåtar så får man ett riktigt marknadspris vid försäljningen.

- En båtinvestering i ett charterbolag är en ömsesidig affär och Navigares affär står och faller med investerarna. Men Navigare ändrade villkoren gång efter annan på egen hand. Ibland till det bättre men även åt andra hållet. Det värsta var när man kraftfullt försämrade förlängningsvilkoren i slutet på säsongen 2015 och vi blev tvungna att investera 100 000SEK bara för att kunna få hjälp med försäljningen under 2016.
Man ska inte behandla den hand som föder en på detta sätt.


Du måste som investerare läsa och förstå det finstilta och inte låta dig förblindas av hur härligt det kommer bli att segla i varma vatten och skriva på hej och hå! Tex har Navigare rätt att flytta din båt till ett annat land om man vill. Det lär visserligen bara ha hänt en gång men rätten finns där.

- Ibland svårt att få problem fixade på ett bra sätt. Jag har 2 egna exempel.

1 -  Efter andra säsongen började motorn läcka olja. Det blev inte ett dugg bättre under de kommande säsongerna. Investeringen vi tvingades göra inför säsongen 2016 innefattade en stor motorgenomgång/fixning. Vid seglingen i oktober 2016 konstaterade jag att motorn inte bara läckte olja utan att jag också fick in vatten i motorrummet.

2 - 2013 noterade vi för första gången ett mycket kraftigt "bong"-ljud från bakre delen av båten i kraftig sjögång. Personal påstod att det måste vara reservankaret eller reservrorkulten i bb-stuven -no worrys mate" och vi åkte hem.

Nästa år är ljudet kvar och dessutom värre. Jag kryper in i utrymmet under styrsystemet och konstaterar att rodret slår fram och tillbaka i den övre infästningen. Filmar därefter hur rodret slår genom att skruva av locket för reservstyrningen i sittbrunnen. Påtalar kraftfullt felet  som gjort oss mycket oroliga i sambandet med utcheckningen.

2014 - felet inte åtgärdat. Systerbåten La Futura drabbas av samma fel i hårt väder efter att ha lämnat Navigare och ägarna fixar problemt på Mallorca. Seglar sedan till Väst-indien och hem utan problem.

Jag tillställer Navigare beskrivning och bild på den enkla reparationsmetoden. 2015 - felet inte åtgärdat men vid utcheckningen informeras jag om att samma dag skall reparationen genomföras och allt ska bli så bra så bra.

2016 - konstaterar att man gjort en fuskreparation och att det bara är en tidsfråga innan problemet är lika illa igen.

- Gissa om man blir frustrerad och förbannad! Ytterligare ett starkt skäl till varför vi är glada att Freja är såld. 

 

 

 

Slutet 2017
fredag 24 mars 2017 - Skrivet av Christian
Slutet på drömmen
Lyckliga nyblivna båtägare 2010

Idag skriver vi mars 2017 och Freja är såld efter 7 säsonger i Grekland. De första 5 åren var fantastiska men efter att vi hade bestämt oss för att lägga längeseglaplanerna på hyllan och sälja Freja så försvann mycket av glädjen. Det berodde i huvudsak på bekymmer med att få Freja såld, Navigares förmåga att sälja begagnade båtar lämnade vid den tidpunkten mycket i övrigt att önska och priserna på begagnade båtar visade sig vara mycket lägre, knappt 40% jämfört med de 60-70% av inköpsvärdet som vi förespeglats när Freja köptes. Dessutom ändrade Navigare på förlängnings och försäljningvilkoren på ett synnerligen ofördelaktigt sätt för oss. Vi blev tvungna att investera över 100 000SEK för att få ha kvar Freja i Navigares flotta under den nödvändiga försäljningsperioden dvs den 7:e säsongen. Och som lök på laxen kände vi oss tvungna att sänka priset med ytterligare 50 000:- när försäljningansträngningarna inte gav något resultat under första halvan av 2016. Surt! Men Navigares rekrytering av Emelie som begagnad båtförsäljare 2016 gav till slut resultat för oss och många andra båtägare i flottan. Det ekonomiska slutresultatet blev dock att det hade varit billigare för oss att hyra Freja än att själva äga henne.
Men vi hade aldrig seglat så många veckor som vi har gjort och särskilt inte själva utan gäster ombord om vi varit tvungna att betala hyra varje gång. Så slutomdömet av åren med Freja blir trots allt positivt och nu kommer vi inledningsvis återgå till att hyra mindre motor och segelbåtar i svenska vatten och sedan får vi se.