Gran Canaria, 2005, 2006 - september 2005
måndag 12 september 2005 - Skrivet av Anders o Cathrine
Med Anka och värsta vågorna
Ankan putsar fendrar

Anders, Ankan Westman blev vår första gäst ombord (efter avseglingen alltså (inga undertoner till er som var med före avseglingen)). Skall bli spännande att se vilka som blir våra nästa gäster! Välkomna om ni törs.

Ankan hjälpte oss med nattspaningarna på Biscaya och det gjorde att Cathrine & jag kunde dela den delade sängen. Fast under nonstoppsegling är det nog bättre med en ensam säng när ens partner hela tiden studsar runt med båtens krängningar och gungningar i sjön.

Annars efter sedvanliga reparationer i Cowes och dito i Falmouth gav vi oss iväg över Biscaya efter att ha hittat en lucka på c:a 4 dagar mellan lågtrycken som numera är mycket frekventa. Spännande att följa lågtrycksbanorna och göra den långsiktiga planeringen baserad på bedömningar av den fortsatta väderutvecklingen.

Sydväst om oss i en nordostlig bana hade vi ex Maria som fördjupades och ex Nate i Marias följe strax efter. Dessa gav en enorm dyning ända till oss. En dyning som gav oss lä i vågdalarna och vind uppe på kammarna. Enorma vattenmasor som kom välvande och vattenberg som syntes mot horisonten. Kontinuerlig berg och dalbana och en resa som vi alltså rekommenderar småbarnföräldrar.

Vinden var varierande mellan 0 – 14 m per sekund i riktning N –  E –  S – SW (slör, sida, motvind alltså) och överfarten tog tre dygn. Mao en helt normal havssegling.

Vilken känsla att komma till La Coruńa och möta värmen. Eftersäsong, gott om plats, folk vänliga och har tid att prata. Satte upp solskydd för första gången. Ett stort mål är nått och idag skall vi inte läsa en väderrapport på hela dagen

Solhälsningar från

Anders&Cathrine

PS för långseglare: Visste ni att en alternator (generatorn som sitter på motorn) behöver en laddningslampa på 4W för att börja ladda. Alltså om alternatorn är helt OK men laddar inte: kolla laddningslampan och sladden på D+. Skickar man på upp mot 2-3000 varv på motorn kan detta kompenseras

 

PS PS Nu skall vi vila ut efter mailskrivandet. Siesta är en fin tradition

Kommentera inlägget
söndag 4 september 2005 - Skrivet av Anders o Cathrine
Motström är värre än medström är bra
Dimma i Engelska Kanalen

Lägger man sedan till motvind blir det mörker helt. Därför bytte vi detta till medvind genom Engelska kanalen genom att invänta ost i Oostende (!, oavsiktligt). Alltså iväg när vinden vänt i morgondiset som vi hoppades skulle försvinna eftersom himlen var blå rakt upp. Men så skedde inte. Tät dimma och brölande fartyg runt om. Cathrine fick bänka sig vid radarn och jag vid rodret. Därefter fick vi en oförglömlig dag med navigering mellan radarekon och synen av den ena superfärjan efter den andra som dök upp som moster tätt intill oss ur dimman. Intrycken av motorljuden som föregick färjor och fartyg någonstans ute i det grå skall heller inte förglömmas.

Efter korsning av trafiksepareringzonerna mitt i kanalen och efter att ha kommit förbi skytteltrafiken mellan Dover och Calais blev det hyfsat lugnt på radarn och vi fick en lugn natt. Men först firade vi med Ingrids sommarkaktusblom (te), det starkaste vi unnar oss när vi nonstopseglar.

Annars börjar det sakta kännas att vi kommit iväg. Kännas att vi påbörjat vår färd. Härlig känsla.

Att leva är att färdas månne? Färdas till nya platser, människor och intryck. Fast för att möta nya människor och platser måste vi nog landa lite oftare och stanna lite längre. Men det skall vi unna oss snart. Efter Biscaya.

Anders&Cathrine

Kommentera inlägget
torsdag 1 september 2005 - Skrivet av Anders o Cathrine
Även medelålders damer är det fart på
En dans på havet

Fast 17 år är kanske ingen ålder för en dam. Hur som helst vi kom inte till England utan till Oostende i Belgien Efter över 300 distans på två dygn (6,5 knop i snitt) blev motvinden för tröttsam. Kryssa i Engelska kanalen i natten med all trafik och motström lockade inte så vi gick in i Oostende och ligger nu efter slussar och broöppningar mitt i centrum. Vilken kontrast!

När vi får lite mer ordning på segel och trimning kan vi säkert öka farten 1-2 knop tror vi. Bättre än vi vågat hoppas trots alla kilon och den låga riggen

Och solen värmer. Trots att det är första september är det riktig sommarhetta i solen. Skönt. När vinden blir ostlig fortsätter vi till England.

Och vilken respons vi får på våra mail. Här kommer lite axplock på funderingar från våra vänner som vi gärna svarar på.

Det här med att dela säng (eller inte dela säng) tycks engagera. Vissa delar säng som vanligt och låter sig nöjas med det. Andra tycker det är jättepraktiskt med tanke på all tvätt man sparar (här hade vi en ojämn fördelning mellan könen på denna kommentar). Själv tycker jag det bästa är att man slipper bädda.

Sen har man bekymmer över hur vi träffas. Och då kan jag säga att när vi sover träffas vi inte och sover gör vi mellan 21.00 och 08:00 c:a (om vi inte är uppe och jobbar med båten förstås). Vi träffas utanför jobbet alltså mellan åtta på morgonen och nio på kvällen. Inte illa va? Och sedan undra man när vi gör det där många tydligen gör i sina sängar. Men då kan vi lugna dessa med att vi aldrig (sällan) brukar göra det medan vi sover. Utan vi har som sagt från åtta till nio på oss och hela båten för oss själva. Inte illa va (2)?

Ni som sett en ful belgisk bil utanför vårt hus kan vi lugna med att de är världens trevligaste fransmän och de har verkligen gjort vårt hus rättvisa med helt fantastiska möbler från hela världen. De har helt enkelt satt pricken över i:et på vårt hus  - Även det kul.

Och sedan undrar vi (kanske mest Anders) varför beundran för vårt projekt särskilt skall framföras till Cathrine! Vad menas? Finns det undertoner här månne?

Vidare undrar man om det inte finns filter för bränsleproblem. Jo (här kommer teknik så ni som inte är intresserade kan hoppa över detta) vi har Racor förfilter för att avskilja vatten och grovsmuts, sedan en dagtank med förfiltrerad ren diesel sedan återigen ett vattenavskiljande förfilter och sedan som avslutning ett finfilter innan bränslepumpen till motorn.  Man kan säga att det var tack vare detta som gjorde att problemet kunde elimineras och hanteras mitt i natten, utan några problem med båtens säkerhet, kunde åtgärdas i sjögången. Det som hände var att mjukplastrester kommit in i dieseln (!?) som sedan emulgerat och bildat proppar som satte igen bränsleslangarna. Kul va!

Fast andra uppskattar att vi har strul så att vi inte slår oss till ro! Tackar, tackar säger vi.

Till er som tycker att det går för fort säger vi att vi är lite löddriga och vill komma iväg efter den långa väntan och allt arbete innan. Och sen vill vi ju till värmen så fort som möjligt. Och inte minst över Biscaya så tidigt på säsongen som möjligt. Efter Biscaya skall vi ta det lugnt det lovar vi.

Och slutligen. Hemsida kommer och Cuxenhofenfor är Cuxhafen och ligger i Elbe. I Cuxhafen kan man handla billigt (trodde vi) och avvakta bra väder för den långa vägen ut till Nordsjön på Elbe.

Anders & Cathrine

Kommentera inlägget