2018 Karibien
lördag 13 januari 2018 - Skrivet av Håkan Börjesson
Om man blir hungrig
Vi har testat pizzabåten en gång, och de har mycket goda pizzor.
Igår var det fullt schema hela dagen. Det började med frukost strax efter 06.00. Det är vår normala frukosttid. Klockan 07.00 var vi ute vid den båt där Anna-Karin håller på med ett fotoprojekt för att ta några kompletterande bilder. 07.45 tog vi bussen några kilometer in mot Le Marin för att starta en hike. Vi var inte så många denna gång, nio personer. En fin hike upp på det högsta berget på södra Martinique som tog tre timmar. Hemma blev det ett snabbt bad med dusch innan det var dags för braai 12.30.
 
Grillade kycklingspett och hemlagad potatissallad stod på menyn. Efter några timmar på stranden var det dags för hemfärd. Då såg vi en svensk båt som vi inte sett förut. Stannade till för att säga hej och blev ombordbjudna på en öl. Vi hann inte stanna länge förrän vi var tvungna att dra vidare hem till Unicorn. 17.00 kom Cathy och Greg till oss för en sundowner. Det är från USA men har bott och arbetat på många platser i världen. Bland annat har de bott tre år i Göteborg och talar lite svenska. Det var mycket trevligt att ha dem ombord.
 
Som avslutning var vi bjudna till ett pizza-party. Men vi orkade inte mer utan hoppade över dagens sista aktivitet.
 
Idag har jag stått flera timmar i köket för att förbereda inför morgondagen. Det har varit allt från att steka köttbullar till att koka rödkål. Imorgon skall vi bjuda amerikanska cruisingkompisar på ett minijulbord.
Kommentera inlägget
2018 Karibien
onsdag 10 januari 2018 - Skrivet av Håkan Börjesson
Bra hike
1I måndags gjorde vi en fin hike tillsamman med inte mindre än 29 personer. Det var inte vi som initierat den, men när vi fick reda på den lockade vi med oss ganska många extra deltagare från seglarna i vår vänkrets här. Hiken är inte speciellt tuff vad det gäller antal höjdmeter, men den är desto längre. Vi gick från St Anne rakt öster ut tills vi mötte Atlantkusten. Där tog vi höger och följde kustlinjen söderut. Vi gick ner den allra sydligaste spetsen. Där stannade vi och intog lunch. Efter vilan fortsatte vi sedan längs insidan upp mot St Anne. Totalt avverkade vi 16 km.

Jag måste säga att jag är imponerad av att så många hängde med runt. Man kan väl konstatera att en del av de som var med inte var i bästa fysisk form. Dagen efter gick radion varm med cruisers som diskuterade hur det kändes dagen efter och hur ont de hade. Anna-Karin och jag tränar varje dag. Simning, styrketräning och hiking. Ibland flera aktiviteter samma dag. När vi vaknade dagen efter kändes därför inget speciellt.
 
Tyvärr kan jag inte visa spåret på en karta. Jag glömde dessvärre att slå på spårfunktionen i min telefon.
 
Anna-Karin jobbar också varje dag vidare med det fotojobb som hon fått här i St Anne. Tyvärr var det idag ingen bra dag för fotande. Mycket moln och talrika regnskurar. Jag passade på att ta jollen in till Le Marin för att handla mat och bensin under tiden. Nu har hon dragit iväg in till land för “ladys lunch” och då får inte jag följa med.
2345
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
678
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget
2018 Karibien
lördag 6 januari 2018 - Skrivet av Håkan Börjesson
Another Braai
Jo, Devin, Anna-Karin och jag
Våra sydafrikanska vänner Jo och John anordnade igår ännu en “Braai” inne på stranden. Jag har skrivit om det förr, “Braai” är Zimbabwe-slang för BBQ. John är expert på att fixa grillpartyn på stranden och älskar det. Tyvärr är John skadad för tillfället och har svårt att gå. Vi alla skrattar åt honom, vilket vi kanske inte borde, men omständigheterna kring skadans uppkomst är lite lustiga. John har lyckats få en nerv i kläm eller något åt det hållet när han nudlade. Alltså tränade i vattnet med en flytkorv. Det måste vara den absolut skonsammast träning man överhuvudtaget kan ägna sig åt.
 
Det sista vi gjorde i St Lucia innan vi lämnade var att köpa superstarka värktabletter. De finns naturligtvis också här, men bara på läkarrecept. I St Lucia är de inte lika nogräknade. Men apotekaren spände ögonen i mig och undrade om jag stod under noggrann läkarkontroll när jag skulle ta dessa tabletter. Nu var det ju inte jag som skulle ha dem, men jag ljög och sa att min läkare hade full kontroll.
 
Hur som helst hade vi alla en mycket trevlig eftermiddag på stranden.

Idag blåser det friskt, 12-14 m/s, och det är talrika regnskurar. Detta väder ser ut att hålla på minst en vecka framåt, och vi kommer därför inte att flytta på oss. Anna-Karin har dessutom fått ett fotouppdrag. Hon skall fota våra kompisar Joanna och Bills båt både interiört och exteriört. De planerar att sälja sin båt och istället skaffa en större.
Kommentera inlägget
2018 Karibien
måndag 1 januari 2018 - Skrivet av Håkan Börjesson
Gott Nytt År
Vi önskar alla våra läsare ett Gott Nytt 2018.

Vi råkade ut för en tråkig incident i Castries, St Lucias huvudstad. Jag har skrivit en sammanfattning av vad som hände som vi lagt ut på flera sociala medier. Jag måste säga gensvaret varit mycket stort. 100-tals kommentarer och reaktioner. Vi har ju varit Karibien ett tag och är ganska välkända bland de seglare som finns här.
Eftersom St Lucia redan före detta hände hade ett ganska skamfilat rykte kommer detta att göra att ännu färre seglare besöker ön. Det var under vårt besök betydligt färre båtar än vad vi sett tidigare år. Det är synd för St Lucia är en fin ö och lokalbefolkningen behöver så väl inkomster från besökare.
 
Jag skrev sammanfattningen på engelska och lägger ut den i original. Hoppas ingen har för stora problem att läsa texten.
 
``
On the 28th of Dec. we took the bus, as we have done many times before, from Rodney
Bay to Castries in St Lucia. We were heading for the market to buy fruit,
vegetables and some fish. As we were looking at what fish the local
fishermen had I, Hakan, was hit from behind and fell to the ground. The
attacker tried to grab my backpack but he was unsuccessful in doing so
because I managed to hold on to it. Instead he then grabbed the chain that I
had around my neck. It was hidden by my shirt, but my shirt became
dislocated when I was on the ground. He ripped it right off me. Anna saw
what happened and she tried to get the chain back from the assaulting man.
He then hit Anna hard with his fist in her chest a couple of times to break
free. He eventually did so. I was not yet up on my feet. When I was up I
tried to run after the guy. But with a backpack in one hand and flip-flops
on my feet I was not the fastest man in the world. Around us we had about 50
local people also visiting the market. No one lifted a finger to give us any
kind of help. This happened 10.30 in the morning under a shining sun. Not in
some dark alley. We had spent less the 10 minutes in Castries when this
happened. It has been reported to the local police.
We are physically OK, but Anna has got some bad looking bruises.
Hakan Borjesson & Anna-Karin Sundquist
s/v Unicorn

``