2020 Karibien
måndag 20 januari 2020 - Skrivet av Håkan Börjesson
Trinidad 2020-4
Tvättdag
Vilodagen.

Söndagar skall man ju ta det lugnt och vila upp sig. Ombord var det arbete som vanligt. Eftersom man svettas en hel del när man jobbar ombord så genererar det en hel del tvätt. Man behöver sätta på sig rena kläder varje morgon för att inte riskera att lukta allt för illa. Under de snart två veckor jag varit i Chaguaramas hade jag samlat på mig en ansenlig hög med smutsiga kläder. Söndagen fick bli tvätt och städdag ombord.
 
Om allt går väl skall Unicorn sjösättas i eftermiddag. Jag är faktiskt lite nervös. Skall motorkylning fungera, är alla genomföringar täta, startar ens motorn. Det finns många frågetecken. Om allt fungerar, kommer det inte att göra, ser jag verkligen fram mot att att kunna segla iväg.
 
Sakta börjar kroppen vänja sig vid värmen. I natt sov jag hela tiden under täcke. Det har jag inte gjort förut.
2020 Karibien
lördag 18 januari 2020 - Skrivet av Håkan Börjesson
Trinidad 2020-3
Ankare + motor till watermaker
Så ser ankaret ut efter det jag sprayat på kallgalven. Ser ganska snyggt ut för stunden, men det kommer inte att hålla. Naturligtvis skulle ankaret behöva blästras och sedan varmgalvas. Men det får bli en annan gång. På bilden syns också en utbytesmotor till watermakern. Den gamla fungerade inte och visade sig inte gå att reparera. Det fick bli en utbytesmotor istället.
Som vanligt tar alla projekt mycket längre tid än man tänkt sig. Fram på dagen sjunker också arbetstempot då temperaturen går upp.

I kväll har John från Out of Africa bjudit in mig på Braii. Alltså sydafrikanskt BBQ. Det är 1,5 år sedan jag såg John. Det var i St Anne på Martinique. Då var John där tillsammans med sin fru Joane. Vi brukade varje morgon hämta upp Joane med vår jolle för hiking. Just då var John skadad och kunde inte följa med oss ut och gå.
En dag kände sig Joane inte riktigt kry och ville inte följa med. Hon hade gjort sin sista hike tillsamman med oss. Tre månader senare avled hon hemma i Sydafrika i cancer. En mycket sorglig historia och vi saknar Joane som var en mycket god vän till oss.
 
John ligger på en grannmarina, men det tar bara 10 min. att promenera dit. Nu är det dags för mig att gå till affären för att hitta något gott att lägga på grillen.
 
I nästa vecka gör antagligen John och jag gemensam sak och seglar båda norr ut från Trinidad.
2020 Karibien
torsdag 16 januari 2020 - Skrivet av Håkan Börjesson
Trinidad 2020-2
Jerk Chicken
Alla arbeten fortsätter. Idag har har jag hissat ner jollen på marken för rengöring och pumpning. Utombordaren har provstartas. Men först fick jag ta några dunkar på kärran bort till grannmarinan för att köpa bensin. Jag har också lagt sista handen vid bottenmålningen. Akterankaret har slipats av med vinkelslip och strukits med kallgalv. Det ser inte så vackert ut längre, men som ankare är det inget fel på det. Detta är bara ett axplock av allt arbete som pågår.
 
Jag vaknade annars vid 05.30 av ett ett kraftigt brak bak i aktern på Unicorn. Det är ju där jag sover. En kraftig squall med häftiga vindar och regn lyckades blåsa omkull stegen. Inte bra, hur skulle jag nu kunna ta mig ner till marken. Jag fällde ner badstegen och klättrade så långt det gick på den, men den räcker ju inte så långt. Sedan blev det till att hoppa resten ca 2 m. Det märks att man inte är 25 år längre. Men ner kom jag utan skador.
 
Ikväll blir det en liten paus i arbetet. Jag skall promenera över till Power Boats grannen för lite BBQ tillsammans med andra seglare. Som syns på bilden har jag marinerat kyckling i jerk-sås. En sorts kryddig grillsås. Jerk-chicken är vida berömt i hela Karibien och det kan man hitta i nästa varje gathörn. Det skall bli trevligt med lite avbrott i allt jobb.
 
Inte vackert
Före slipning. Resultatet kommer i morgon
2020 Karibien
onsdag 15 januari 2020 - Skrivet av Håkan Börjesson
Trinidad 2020-1
På Peake i Chaguaramas

Det känns som det är dags att göra en första rapport från arbetslägret i Chaguaramas ,Trinidad.. Dessutom kan det ju vara läge att starta upp bloggen för säsongen.

Jag kom hit för en vecka sedan. Jag flög från Göteborg till Frankfurt tidigt på morgonen första riktiga arbetsdagen efter Julhelgerna. Flygskam verkade vara helt okänt då planet far fullt till sista plats. Likaså var flyget från Frankfurt till Tobago fullt till sista sätet. Jag fick nöjet att sitta jämte Lu 7 månader som var ute på sin första flygresa. Det var allt från hysteriskt skrik till bajsluktande blöjor.

Efter 22 timmar var jag äntligen framme vid Unicorn. Direkt blev det problem då jag inte hade någon ström i batterierna. Den gamla ganska kassa laddaren visade kortslutning och jag fick famla mig fram i kolsvarta mörkret. Inget annat att göra än att lägga sig och vänta på lite dagsljus. Inga ficklampor jag hittade hade ström i batterierna.

Jag var uppe i gryningen och gjorde en provisorisk inkoppling av den 25 Amp laddare jag hade med i väskan. Efter några timmar hade jag ström igen och kunde till och med starta kylen.

Sedan har det gått i ett. Startar jobbet varje morgon 06.00. Då är det behaglig temperatur och man jobba undan några timmar i bra takt. När jag blir hungrig springer jag ut till gatan och köper ett par ”Doubbles” till frukost. Det är kikärtsröra i bröd som bara kostar ett par kr/st. Jättegoda, men hotta. Men det gillar jag. Killarna som säljer känner igen mig och vet att jag är vitlingen som gillar att äta det riktigt kryddiga Tiniköket.

Jobben avlöser nu varandra slipning av botten, målning av botten. Färgen jag använder är av Trinikvalitet och något giftigare vad som är tillåtet i Sverige. Polering av skrovsidorna är ett annat av jobben. Men tog jag hjälp av några lokala killar som jag hyrde in ett par trimmar. Det är annars oerhört tungt att flytta plankor och ställningar ensam.

propSegel har satts upp och är nu på plats. Jag har lyckats sparka igång dieselmotorn och kört den med kylning via slang. Den var lite trilsk, men till slut hickade den igång.

Watermakern fungerade inte i slutet på förra säsongen och därför har jag plockat ut elmotorn och funnit att rotorn måste renoveras. Tillverkaren finns ju här i Trinidad så jag har lämnat in den för reparation. Troligtvis har för hårda kolborstar använts och det har slitit ut rotorn. Mjukare kol hade nog fungerat bättre.

Ja mina dagar är fulla av projekt från gryning till solnedgång. På kvällarna är jag så trött att jag bara stupar i säng.

Men trots all jobb i värmen är det trevligt att vara tillbaka i Chaguaramas varje morgon vaknar jag till ljudet av svärmar av papegojor som flyger över båten. I skymningen kommer de tillbaka igen.