2012 Karibien
onsdag 26 december 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Julafton
Kötttbullsstekning

Julafton tillbringade vi för andra året i rad hos våra goda vänner Cathy och Martin med familj i deras hus på St Lucia.
Tillsammans hade vi ordnat ett dignande julbord där intet saknades.

Köttbullar

 

 

 

 

 

Anna-Karin rullar köttbullar i högsta hugg.

 

Jag hade lagt in sill enligt mitt egna recept och den var mycket populär. Vidare fanns naturligtvis Jansson, skinka, lax med min hemlagade gravlaxsås, äppelmos olika sorters sill m.m.
Cathy lagade en en hel rad specialiteter från St Lucia som lockade våra smaklökarna till nya höjder och sensationer.

Dagen efter var vi tillbaka hemma hos familjen Walker, då för att fira äkta karibisk jul. Men det får vi berätta mer om en annan gång.

 

Länk till fotoalbum: Julafton 2012
Kommentera inlägget
2012 Karibien
söndag 23 december 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
God Jul
Bolero under Antigua Classic Raceweek 2012
Kommentera inlägget
2012 Karibien
måndag 17 december 2012 - Skrivet av Unicorn
Motorbekymmer
Le Diamant Martinique

Motorn verkar för tillfället fungera som den skall. Orsaken till överhettningen var en drossel som sitter i det kylvattenrör som går mellan turbokompressorn och termostaten. Mitt på detta rör finns också ett T, där varmt vatten går till varmvattenberedaren. När detta vatten passerat varmvattenberedaren går det till värmeväxlaren och kyls ned för att sedan på nytt cirkulera runt i motorns kylkanaler.

Jag har räknat ut att drosseln gör att det hela tiden spolar en del kylvatten genom turbon, även om termostaten inte öppnat ännu. Hur kunde då detta göra att motorn överhettade? Jo, drosseln som sitter i kopparröret hade lossnat och flyttat på sig. Det gjorde att den delvis täppte till kanalen som via varmvattenberedaren går till värmeväxlaren. Alltså för lite vatten cirkulerade genom densamma och vattnet i motorn blev bara varmare och varmare eftersom cirkulationspumpen bara pumpade i bypass. Till slut så kokade det.

Vad som fått drosseln att flytta på sig är svårt att veta exakt. Kanske var det när packningen till cirkulationspumpen gick sönder. Då rann ju allt kylmedium ner i kölsvinet med kokning som följd. Möjligen blev det då så högt inre tryck i systemet att det fick drosseln att flytta på sig. Men som sagt säker kan man inte vara.
Med hjälp av Frank åtgärdas problemet med drosseln och nu går motorn med normal temperatur igen.

Däremot lyfte vi inte topplocket och bytte kopparhylsor till spridarna, som först planerat. En av Franks montörer kom istället och drog ut den spridare som läckte. Sedan gjorde han rent både spridare och hylsa och tätade i botten med en kopparbricka i passande storlek.
Det är ju samma sak som jag själv gjorde i somras på Bequia, med den skillnaden att jag inte fick tag på en kopparbricka i rätt storlek utan fick nöja mig med en som passade hjälpligt. Än så länge är det tätt.

På grund av alla dessa bekymmer med motorn blev vi ordentligt försenade på vår resa norr ut. Planen var från början att fira jul uppe US Virgin Islands, men dit hinner vi inte. Istället går vi nu tillbaka till St Lucia och firar Jul med våra vänner som bor där.

Skickat via kortvågsradio
-------------------------------------------------

2012 Karibien
fredag 14 december 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Montagne Pelée

 

Igår försökte vi oss på en bestigning av Montagne Pelée på Martinique. Med oss hade vi Frank och Bosse.
Bosse är något så ovanligt en svensk långseglande lantbrukare och grisuppfödare från Arvika.
Frank bor på Martinique sedan 22 år och driver företaget Inboard Diesel Service, som sysslar med försäljning och service av Volvo Penta motorer. Han håller också på med Northern Lights dieselgeneratorer.

Var Frank stammar från är inte svårt att höra då han fortfarande har kvar en distinkt göteborgska när han talar svenska.
Franks företag ligger i Case Pilote starx norr om huvudstaden Fort de France.

Vi hade seglat Unicorn från Le Marin upp till Case Pilote för att försöka få hjälp av Frank och hans team att göra något åt vår trilskande motor.

Frank visade känna till det mesta som är värt att veta om både motorer och vandringsleder, och han bjöd in oss till hiken upp mot toppen.

Frank hämtade upp oss med sin bil vid 9-tiden och sedan bar det av mot startpunkten som ligger strax norr om St Pierre. Just som vi parkerat bilen började det att regna. Det var en rejäl skur och vi avvaktade tills den var över.

Sedan började vi gå. Det tog inte lång stund innan det började regna igen och dessutom började det att blåsa en isande kall vind. Tack vare att det var ganska brant uppåt höll vi alla fall värmen uppe. Men det blev bara kallare och kallare ju högre upp vi kom. Uppe på 1100 m började vi frysa ordentligt. När det sedan inte gick lika brant uppåt blev det rent ut sagt skitkallt. På 1200 m hade vi tappat känseln i både fingrar och tår.

Då tog vi gemensamt beslutet att vända. Det var för dåligt väder för en toppbestigning denna dag. En bidragande orsak, förutom kylan, var också sikten. Vi hade för länge sedan kommit in i molnen och såg inte många meter framför oss.
Stigen gick längs en kraterkant på en vulkan och normalt sett har man en vidunderlig utsikt enligt Frank som har gjort turen flera gånger förut.

Det kändes skönt när vi efter 2,5 timmes vandring var tillbaka nere på parkeringen. Aldrig hade vi kunnat drömma om att man kunde frysa så här mycket i Karibien. Men det är alltid intressant med nya upplevelser.

Hur har det då gått med vår motor? Ja, det återkommer jag med i nästa inlägg.

 

Länkar
Övrigt Inboard Diesel Service
Länk till fotoalbum: Montagne Pelée
Kommentera inlägget
2012 Karibien
onsdag 12 december 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Morris kollar tell-tales
Morris kollar hur vi ligger till

 

Morris har lärt sig det här med seglens skotning. Vi behöver inte själva kolla, utan vi skickar bara fram Morris på fördäck så kollar han våra tell-tales. Ett mjau betyder ni går för högt. Två mjau, ni går för lågt. Tre maju, allting är perfekt.

Är det inte fantatiskt vad man kan lära en katt?

Länk till fotoalbum: Morris kollar segel
Kommentera inlägget
2012 Karibien
torsdag 6 december 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Fortsatta motorbekymmer
För ankare i Rodney Bay
Bekymren med vår motor fortsätter. När vi lämnade St Lucia körde vi den en stund för att komma ut på öppet vatten och allt verkade OK. Sedan seglade vi på upp mot Martinique och Le Marine. Vi kunde inte riktigt hålla höjden och vinden var svag. När vi hade 5 sjömil kvar startade vi därför motorn och började köra.  Efter ungefär en halvtimma tjöt överhettningslarmet och det var bara att stänga av.
För att ta oss in till ankringsviken hissade vi ner utombordaren  och monterade den på jollen som hängde på släp. Sedan band vi jollen vid sidan av Unicorn och jag hoppade ned och startade motorn. På det här viset kunde vi ganska smärtfritt bogsera oss själva. Tohatsun's 10 hkr kunde faktisk få upp Unicorn i nästan 5 knop. Naturligtvis beroende på de lugna förhållandena. Ingen sjö och bara svag vind.
Nu väntar vi på besked om vad som kan göras. Antingen går det att göra en reparation eller så måste vi bita i det sura äpplet och köpa en ny motor. Den är 21 år gammal och har gått 4200 tim.

Om vi kan reparera kan man nog under alla omständigheter inte räkna med så lång tid kvar på motorn. Den har krånglat en hel del på sistone och vi känner att vi inte riktigt litar på den längre.

Fortsättning följer.
2012 Karibien
måndag 3 december 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Morris nya favorit
Morris har hittat en ny favoritplats ombord. Det är den lilla byrån bak i akterkabinen. Där älskar han att ligga och sova på dagarna. Egentligen är byrån lite för trång och det ser ganska obekvämt ut. Men tydligen gillar han att kila in sig och ha det lite trångt och mysigt.


Kommentera inlägget
2012 Karibien
söndag 2 december 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
My name is James, James Bond.
Igår eftermiddag var vi på Bio. Vi tog den lokala bussen in till det fina biopalatset Caribbean Cinemas här på St Lucia. Där tittade vi på den senaste Bond-filmen. Jag tyckte den var OK, men inte så där översvallande bra.
När man går på bio i Karibien gäller det att vara välklädd. Ja det spelar ingen roll hur man ser ut, men det är kallt. Svinkallt!
Luftkonditioneringen körs på max och det är riktigt kyligt. Jag var barfota i i mina sandaler och tårna kändes som isklumpar när vi kom ut från biografen.
Med oss var också Kathy och John från Oceana, Lena och Bertil från Ruth och Inger och Janne från Rosalinda.

När vi kom tillbaka till Rodney Bay delade Anna-Karin och jag på en pizza. Den smakade mycket bra.
Kommentera inlägget
2012 Karibien
fredag 30 november 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Läckage 2
Anna-Karins favorit, kokosvatten.
Nu har vi fått igång vår motor igen, eller rättare sagt den har fungerat några dagar nu.
Egbert som är auktoriserad Volvo Penta agent här på St Lucia lyckades skaffa fram en begagnad pump, likadan som vår. Den var inte i perfekt skick, men genom att ta innanmätet från den tillsammans med vårt pumphus kunde vi bygga ihop en fungerande vattenpump.
Jag tog sedan med den ut till Unicorn och återmonterade hela paketet själv. Det var en hel del jobb eftersom jag även hade fått montera bort generatorn för att komma åt att plocka bort pumpen.
Sedan var det bara att återfylla systemet med vatten och glykol, samt avlufta. Efter det kunde jag provstarta och se att det kylde.
Kommentera inlägget
2012 Karibien
torsdag 29 november 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Basilika
Nästan varje dag kommer Gregory ut med sin lilla båt fullastad med frukt och grönsaker. Vi brukar inte handla så mycket av honom då priset är betydligt högre än i affären. Dessutom kan det vara lite si och så med kvaliteten.

Men igår gjorde Anna-Karin affärer med honom. Hon slog till på en basilikaplanta. Gregorys utgångspris var 30 EC $ (80 SEK) vilket naturligtvis var otänkbart att betala. När han förstod att vi inte tänkte köpa för det priset sänkte han raskt till 20 EC $.
Också det tyckte Anna-Karin var alldeles för dyrt och kontrade med att han kunde få max 10 EC $. Efter lite knorrande gick han med på det.
Om det var värt pengarna får vi väl se. Ännu så länge lever plantan. Men den lever farligt då Morris är i närheten. Han älskar att tugga på bladen.
Kommentera inlägget