2012 Karibien
fredag 14 december 2012 - Skrivet av Håkan Börjesson
Montagne Pelée

 

Igår försökte vi oss på en bestigning av Montagne Pelée på Martinique. Med oss hade vi Frank och Bosse.
Bosse är något så ovanligt en svensk långseglande lantbrukare och grisuppfödare från Arvika.
Frank bor på Martinique sedan 22 år och driver företaget Inboard Diesel Service, som sysslar med försäljning och service av Volvo Penta motorer. Han håller också på med Northern Lights dieselgeneratorer.

Var Frank stammar från är inte svårt att höra då han fortfarande har kvar en distinkt göteborgska när han talar svenska.
Franks företag ligger i Case Pilote starx norr om huvudstaden Fort de France.

Vi hade seglat Unicorn från Le Marin upp till Case Pilote för att försöka få hjälp av Frank och hans team att göra något åt vår trilskande motor.

Frank visade känna till det mesta som är värt att veta om både motorer och vandringsleder, och han bjöd in oss till hiken upp mot toppen.

Frank hämtade upp oss med sin bil vid 9-tiden och sedan bar det av mot startpunkten som ligger strax norr om St Pierre. Just som vi parkerat bilen började det att regna. Det var en rejäl skur och vi avvaktade tills den var över.

Sedan började vi gå. Det tog inte lång stund innan det började regna igen och dessutom började det att blåsa en isande kall vind. Tack vare att det var ganska brant uppåt höll vi alla fall värmen uppe. Men det blev bara kallare och kallare ju högre upp vi kom. Uppe på 1100 m började vi frysa ordentligt. När det sedan inte gick lika brant uppåt blev det rent ut sagt skitkallt. På 1200 m hade vi tappat känseln i både fingrar och tår.

Då tog vi gemensamt beslutet att vända. Det var för dåligt väder för en toppbestigning denna dag. En bidragande orsak, förutom kylan, var också sikten. Vi hade för länge sedan kommit in i molnen och såg inte många meter framför oss.
Stigen gick längs en kraterkant på en vulkan och normalt sett har man en vidunderlig utsikt enligt Frank som har gjort turen flera gånger förut.

Det kändes skönt när vi efter 2,5 timmes vandring var tillbaka nere på parkeringen. Aldrig hade vi kunnat drömma om att man kunde frysa så här mycket i Karibien. Men det är alltid intressant med nya upplevelser.

Hur har det då gått med vår motor? Ja, det återkommer jag med i nästa inlägg.

 

Länkar
Övrigt Inboard Diesel Service
Länk till fotoalbum: Montagne Pelée
Kommentera inlägget