2012 Karibien
måndag 17 december 2012 - Skrivet av Unicorn
Motorbekymmer
Le Diamant Martinique

Motorn verkar för tillfället fungera som den skall. Orsaken till överhettningen var en drossel som sitter i det kylvattenrör som går mellan turbokompressorn och termostaten. Mitt på detta rör finns också ett T, där varmt vatten går till varmvattenberedaren. När detta vatten passerat varmvattenberedaren går det till värmeväxlaren och kyls ned för att sedan på nytt cirkulera runt i motorns kylkanaler.

Jag har räknat ut att drosseln gör att det hela tiden spolar en del kylvatten genom turbon, även om termostaten inte öppnat ännu. Hur kunde då detta göra att motorn överhettade? Jo, drosseln som sitter i kopparröret hade lossnat och flyttat på sig. Det gjorde att den delvis täppte till kanalen som via varmvattenberedaren går till värmeväxlaren. Alltså för lite vatten cirkulerade genom densamma och vattnet i motorn blev bara varmare och varmare eftersom cirkulationspumpen bara pumpade i bypass. Till slut så kokade det.

Vad som fått drosseln att flytta på sig är svårt att veta exakt. Kanske var det när packningen till cirkulationspumpen gick sönder. Då rann ju allt kylmedium ner i kölsvinet med kokning som följd. Möjligen blev det då så högt inre tryck i systemet att det fick drosseln att flytta på sig. Men som sagt säker kan man inte vara.
Med hjälp av Frank åtgärdas problemet med drosseln och nu går motorn med normal temperatur igen.

Däremot lyfte vi inte topplocket och bytte kopparhylsor till spridarna, som först planerat. En av Franks montörer kom istället och drog ut den spridare som läckte. Sedan gjorde han rent både spridare och hylsa och tätade i botten med en kopparbricka i passande storlek.
Det är ju samma sak som jag själv gjorde i somras på Bequia, med den skillnaden att jag inte fick tag på en kopparbricka i rätt storlek utan fick nöja mig med en som passade hjälpligt. Än så länge är det tätt.

På grund av alla dessa bekymmer med motorn blev vi ordentligt försenade på vår resa norr ut. Planen var från början att fira jul uppe US Virgin Islands, men dit hinner vi inte. Istället går vi nu tillbaka till St Lucia och firar Jul med våra vänner som bor där.

Skickat via kortvågsradio
-------------------------------------------------