2011 USA - Karibien
lördag 31 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Gott Nytt År
Julbelysning på Unicorn

Internet är väldigt knackigt här så det är svårt med uppdateringar på bloggen.

På bilden syns juldekorationen som pryder Unicorn. Det ser väldigt trevligt ut, speciellt på lite avstånd. Vi har tänt den en stund varje kväll, men inte för länge. Det går åt en hel del ström till de 150 lamporna.

Vi önska alla ett riktigt Gott Nytt År från St. Lucia.

Kommentera inlägget
2011 USA - Karibien
tisdag 27 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Amerikansk julmiddag

På juldagen var vi bjudna att delta i ett traditionellt amerikansk julfirande. Det är ju juldagen som är den stora högtidsdagen i Nordamerika. Då äter man kalkon. Egentligen väldigt likt vad som äts vid Thanksgiving.
En hel kalkon ugnsteks och den är fylld med kryddor och brödkrutonger. Till detta äts potatismos, sås, tranbärssylt och grönsaker.
Vi bidrog med förrätt bestående av gravlaxsnittar med hemlagad gravlaxsås.
Dessutom hade vi gjort morötter stekta i olivolja och vitlök.
Till dessert hade Anna-Karin lagat en keylime-paj.

Värdar var Diane och Wade som har en stor stålbåt, Joana, som de byggt själva. Med var också Pam och Geoff från Foggy Mountain.

Kommentera inlägget
2011 USA - Karibien
måndag 26 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Köttbullar
Köttbullstomtar

Tomtarna ombord på Unicorn hade gjort hemlagade köttbullar som stod på julbordet. De var fantastiskt goda och försvann i en rasande fart. De passade perfekt tillsammans med rödkålen och skinkan.

Totalt var vi 18 personer som träffades på julafton för julbord. Annars är det juldagen som är den stora firardagen här på St Lucia. Det kommer att bli kalas för vår del även då.

Kommentera inlägget
2011 USA - Karibien
lördag 24 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
GOD JUL
Morristomten

God Jul önskar vi till alla bloggläsare.
Nu är det snart dags för julbord. Det blir en enklare variant av det som brukar höra hemma på ett traditionellt svenskt julbord. Det kommer att finnas sill, jansson, hemlagade köttbullar, skinka, ägghalvor med kaviar + andra godsaker.

Anna-Karin, Håkan och Morris

Kommentera inlägget
2011 USA - Karibien
onsdag 21 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Bokmal
Bland böckerna

Igår sköts det salut från fortet vid Pigeon Point strax intill vår ankringsplats. Vad man firade eller varför vet vi inte. Men Morris som låg och sov ute i sittbrunnen gillade inte alls de skarpa knallarna. Han flög upp, bokstavligt talat som skjuten ur en kanon. Sedan tog han sin tillflykt till bokhyllan nere i förpiken. Morris själv hävdar bestämt att han inte alls blev rädd. Att han sitter i bokhyllan beror i stället på hans stora litterära intresse. Han skulle bara kolla vilken bok han skall läsa härnäst.

Kommentera inlägget
2011 USA - Karibien
tisdag 20 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Sjögång
Unicorn dekorerad med julbelysning
När vi vaknade i Marigot Bay kände vi att båten rörde sig ganska mycket. Liksom sögs fram och tillbaka. Det är oftast ett tecken på att det är grov sjö utanför. Det borde det inte vara här eftersom Marigot ligger en bra bit ner på St Lucias läsida. Men det var ett besvärande nordligt svall som gjorde sig ännu mer påmint då vi startade färden upp till Rodney Bay. Framme där så ankrade vi strax utanför den kanal som leder in till marinan för att äta lunch innan inklarering. Det var otroligt hur vi rullade det gick inte att släppa någonting utan att det for iväg. Vi skyndade oss att bli klara med lunchen och tog sedan jollen in till immigration och tull. Morris gillade inte alls att sitta i förpiken och åka fram och tillbaka. Unicorn rullade så kraftigt att vi var tvungna att ha ventilerna i skrovsidan stängda för att inte få in vatten. Så mycket har vi aldrig någonsin rullat på någon ankarplats förut.
Efter avklarad incheckning skyndade vi oss ut till Unicorn och lyfte upp ankaret för att finna en bättre plats. Vi gick långt in under Pigeon Point där vi lyckades komma undan det värsta.
Men vinden kunde vi inte komma undan. Det blåser 20-25 kt och vi har 60 m kätting ute.
Ankarfästet verkar bra här så vi är inte speciellt oroliga.

Gå in på "Nuvarande position" så syns det var vi ligger ankrade.
Kommentera inlägget
2011 USA - Karibien
måndag 19 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Skräp i propellern
Skräpet som satt i vår propeller
Vi fick ett gamalt nät i vår propeller i förrgår medan vi var på vär från Bequia upp till St Lucia. Eftersom vinden var obefintlig gick vi för motor.
 Plötsligt sjönk varvtalet från normala 1800 till 7-800 varv/min. I friläge fungerade allt normalt. Det var bara att beväpna sig med kniv och dyka ner och börja skära. Som tur var gick det ganska lätt att få bort det. Sedan kunde vi puttra vidare mot St Lucia. Det blev en seg färd med ganska mycket motström som drog ner farten över grund.. Inte förrän vid midnatt kunde vi släppa ankaret strax utanför Marigot Bay. Vi sov bara några timmar innan vi forsatte upp till Rodney Bay.
Kommentera inlägget
2011 USA - Karibien
onsdag 14 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Rensa Conch
Rensning på akterdäck
Att fånga är som sagt var det enkla jobbet. Jag fick hålla på en bra stund för att åstadkomma något ätbart. Nästan inte värt besväret. Men jag kanske bara behöver öva mer för att få upp färdigheten.
Det är oerhört söligt och slemmigt att flå snigeln. Antagligen skär jag bort alldeles för mycket utav det som skulle gå att äta.
Tacka vet jag att fånga hummer istället. Då har man något rejält att sätta tänderna i. Fast hummern kräver mycket mer jobb att lokalisera och sedan försöka fånga.
Kommentera inlägget
2011 USA - Karibien
tisdag 13 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Conch
Min conchsamling, taget på 7 m djup.
Vid Petit St Vincent har jag hittat en conchbädd. Det är ett område på havsbotten där conchen, eller havssnigeln, trivs. Det brukar vara ett område med sandbotten där det växer en del sjögräs. Med det får inte vara för mycket gräs då trivs de inte. Just här ligger området på 8-10 m djup. Det bara att dyka ner och leta efter de stora exemplaren. De små innehåller för lite kött och får växa till sig ett tag. Jag brukar få med en eller två stycken vid varje dyk, men ibland hittar man ingen innan luften i lungorna är slut.
Att fånga dem är det enkla arbetet. Ombord börjar det verkliga jobbet. Först måste snigeln ut ur skalet. Det gör man genom att hugga ett hål med stämjärn i tredje ringen från toppen. Då kan man sticka in en kniv och skära av muskeln som snigel håller sig fast med. När man fått ut den skall den rensas och flås. D.v.s. alla oätliga delar skall bort. Det är besvärligt och snigeln är otroligt slemmig och hal. Naturligtvis beror det också på ovana från vår sida. När man rensat en 5-6 st är dags för mörning. De rensade bitarna stoppas i en plastpåse och bankas sedan med gummiklubba i minst 20 min. Först efter detta kan köttet användas till matlagning.
Kommentera inlägget
2011 USA - Karibien
tisdag 13 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Fel på bloggen
Det har varit fel på bloggen och den har inte fungerat senaste tiden. Nu skall problemen vara lösta och den skall fungera normalt igen.
Kommentera inlägget