2011 USA - Karibien - december 2011
lördag 31 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Gott Nytt År
Julbelysning på Unicorn

Internet är väldigt knackigt här så det är svårt med uppdateringar på bloggen.

På bilden syns juldekorationen som pryder Unicorn. Det ser väldigt trevligt ut, speciellt på lite avstånd. Vi har tänt den en stund varje kväll, men inte för länge. Det går åt en hel del ström till de 150 lamporna.

Vi önska alla ett riktigt Gott Nytt År från St. Lucia.

Kommentera inlägget
tisdag 27 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Amerikansk julmiddag

På juldagen var vi bjudna att delta i ett traditionellt amerikansk julfirande. Det är ju juldagen som är den stora högtidsdagen i Nordamerika. Då äter man kalkon. Egentligen väldigt likt vad som äts vid Thanksgiving.
En hel kalkon ugnsteks och den är fylld med kryddor och brödkrutonger. Till detta äts potatismos, sås, tranbärssylt och grönsaker.
Vi bidrog med förrätt bestående av gravlaxsnittar med hemlagad gravlaxsås.
Dessutom hade vi gjort morötter stekta i olivolja och vitlök.
Till dessert hade Anna-Karin lagat en keylime-paj.

Värdar var Diane och Wade som har en stor stålbåt, Joana, som de byggt själva. Med var också Pam och Geoff från Foggy Mountain.

Kommentera inlägget
måndag 26 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Köttbullar
Köttbullstomtar

Tomtarna ombord på Unicorn hade gjort hemlagade köttbullar som stod på julbordet. De var fantastiskt goda och försvann i en rasande fart. De passade perfekt tillsammans med rödkålen och skinkan.

Totalt var vi 18 personer som träffades på julafton för julbord. Annars är det juldagen som är den stora firardagen här på St Lucia. Det kommer att bli kalas för vår del även då.

Kommentera inlägget
lördag 24 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
GOD JUL
Morristomten

God Jul önskar vi till alla bloggläsare.
Nu är det snart dags för julbord. Det blir en enklare variant av det som brukar höra hemma på ett traditionellt svenskt julbord. Det kommer att finnas sill, jansson, hemlagade köttbullar, skinka, ägghalvor med kaviar + andra godsaker.

Anna-Karin, Håkan och Morris

Kommentera inlägget
onsdag 21 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Bokmal
Bland böckerna

Igår sköts det salut från fortet vid Pigeon Point strax intill vår ankringsplats. Vad man firade eller varför vet vi inte. Men Morris som låg och sov ute i sittbrunnen gillade inte alls de skarpa knallarna. Han flög upp, bokstavligt talat som skjuten ur en kanon. Sedan tog han sin tillflykt till bokhyllan nere i förpiken. Morris själv hävdar bestämt att han inte alls blev rädd. Att han sitter i bokhyllan beror i stället på hans stora litterära intresse. Han skulle bara kolla vilken bok han skall läsa härnäst.

Kommentera inlägget
tisdag 20 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Sjögång
Unicorn dekorerad med julbelysning
När vi vaknade i Marigot Bay kände vi att båten rörde sig ganska mycket. Liksom sögs fram och tillbaka. Det är oftast ett tecken på att det är grov sjö utanför. Det borde det inte vara här eftersom Marigot ligger en bra bit ner på St Lucias läsida. Men det var ett besvärande nordligt svall som gjorde sig ännu mer påmint då vi startade färden upp till Rodney Bay. Framme där så ankrade vi strax utanför den kanal som leder in till marinan för att äta lunch innan inklarering. Det var otroligt hur vi rullade det gick inte att släppa någonting utan att det for iväg. Vi skyndade oss att bli klara med lunchen och tog sedan jollen in till immigration och tull. Morris gillade inte alls att sitta i förpiken och åka fram och tillbaka. Unicorn rullade så kraftigt att vi var tvungna att ha ventilerna i skrovsidan stängda för att inte få in vatten. Så mycket har vi aldrig någonsin rullat på någon ankarplats förut.
Efter avklarad incheckning skyndade vi oss ut till Unicorn och lyfte upp ankaret för att finna en bättre plats. Vi gick långt in under Pigeon Point där vi lyckades komma undan det värsta.
Men vinden kunde vi inte komma undan. Det blåser 20-25 kt och vi har 60 m kätting ute.
Ankarfästet verkar bra här så vi är inte speciellt oroliga.

Gå in på "Nuvarande position" så syns det var vi ligger ankrade.
Kommentera inlägget
måndag 19 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Skräp i propellern
Skräpet som satt i vår propeller
Vi fick ett gamalt nät i vår propeller i förrgår medan vi var på vär från Bequia upp till St Lucia. Eftersom vinden var obefintlig gick vi för motor.
 Plötsligt sjönk varvtalet från normala 1800 till 7-800 varv/min. I friläge fungerade allt normalt. Det var bara att beväpna sig med kniv och dyka ner och börja skära. Som tur var gick det ganska lätt att få bort det. Sedan kunde vi puttra vidare mot St Lucia. Det blev en seg färd med ganska mycket motström som drog ner farten över grund.. Inte förrän vid midnatt kunde vi släppa ankaret strax utanför Marigot Bay. Vi sov bara några timmar innan vi forsatte upp till Rodney Bay.
Kommentera inlägget
onsdag 14 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Rensa Conch
Rensning på akterdäck
Att fånga är som sagt var det enkla jobbet. Jag fick hålla på en bra stund för att åstadkomma något ätbart. Nästan inte värt besväret. Men jag kanske bara behöver öva mer för att få upp färdigheten.
Det är oerhört söligt och slemmigt att flå snigeln. Antagligen skär jag bort alldeles för mycket utav det som skulle gå att äta.
Tacka vet jag att fånga hummer istället. Då har man något rejält att sätta tänderna i. Fast hummern kräver mycket mer jobb att lokalisera och sedan försöka fånga.
Kommentera inlägget
tisdag 13 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Petit St Vincent (via SSB)
Jag testar att göra en uppdatering via SSB-radion. Vi ligger just nu ankrade vid Petit St Vincent och har inte tillgång till något internet. Igår lämnade vi Tyrrel Bay och gick för motor till Hillsborough. Där checkade vi ut och seglade sedan direkt till Clifton på Union Island. Där klarerade vi in till St Vincet och Grenadinerna. Vi stannade inte Clifton utan fortsatte till Petit St Vincent.
Idag skall vi se om det finns någon bra snorkeling här.
Kommentera inlägget
tisdag 13 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Fel på bloggen
Det har varit fel på bloggen och den har inte fungerat senaste tiden. Nu skall problemen vara lösta och den skall fungera normalt igen.
Kommentera inlägget
tisdag 13 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Conch
Min conchsamling, taget på 7 m djup.
Vid Petit St Vincent har jag hittat en conchbädd. Det är ett område på havsbotten där conchen, eller havssnigeln, trivs. Det brukar vara ett område med sandbotten där det växer en del sjögräs. Med det får inte vara för mycket gräs då trivs de inte. Just här ligger området på 8-10 m djup. Det bara att dyka ner och leta efter de stora exemplaren. De små innehåller för lite kött och får växa till sig ett tag. Jag brukar få med en eller två stycken vid varje dyk, men ibland hittar man ingen innan luften i lungorna är slut.
Att fånga dem är det enkla arbetet. Ombord börjar det verkliga jobbet. Först måste snigeln ut ur skalet. Det gör man genom att hugga ett hål med stämjärn i tredje ringen från toppen. Då kan man sticka in en kniv och skära av muskeln som snigel håller sig fast med. När man fått ut den skall den rensas och flås. D.v.s. alla oätliga delar skall bort. Det är besvärligt och snigeln är otroligt slemmig och hal. Naturligtvis beror det också på ovana från vår sida. När man rensat en 5-6 st är dags för mörning. De rensade bitarna stoppas i en plastpåse och bankas sedan med gummiklubba i minst 20 min. Först efter detta kan köttet användas till matlagning.
Kommentera inlägget
torsdag 8 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Carriacou

Vi har legat ankrade i Tyrell Bay, Carriacou i drygt en vecka nu. Nästan varje morgon är vi ute och vandrar i ett par timmar. Det ger oss god motion samtidigt som vi får se och uppleva mycket av ön.
Det finns många fina stigar och vägar att promenara på. Häromdagen vandrade vi upp på den högsta toppen av ön. Men väl däruppe började det att ösregna. Det blev glashalt att ta sig ner i leran. Mest fick vi sitta på baken och åka kana. Vi var totalt nedsmutsade från topp till tå när vi kom ner från berget.

Morris får under tiden ligga hemma i förpiken och sova, det verkar han trivas bra med.

Kommentera inlägget
onsdag 7 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Fotografera under vattnet
Unicorns ankare
Fotografera under vattnet är svårt. Färgerna försvinner med djupet. På 3 m djup är den röda färgen borta. På 6m djup orange. På 10 m all gult. Det vill säga om man inte lyser upp på något sätt.
Dessutom måste man vara mycket nära det objekt man vill fota.
Bilden ovan visar vårt ankare som här ligger på 5 m djup. Jag har precis börjat lära mig lite mer om undervattensfotografering. Fler bilder kommer snart.
Kommentera inlägget
måndag 5 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Seglarskola
Vägskylt i Tyrell Bay
I Tyrell Bay på Carriacou finns en seglarskola där barnen som bor här kan lära sig segla. Men för att sjösätta optimistjollarna måste de släpas från klubbhuset över vägen ner till starnden. När det är dags för segling sättar man därför upp skylten som uppmanar bilisterna att ta det lugnt.
Kommentera inlägget
söndag 4 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Morris lär sig simma

Igår kväll hade vi gäster ombord. Det var Ritva och Bengt från Miss Blue som kom på en "sundowner". Morris var som vanligt sprallig när han fick träffa nya människor. Han sprang omkring och lekte och hoppade.
Strax efter det blivit mörkt hördes plötsligt ett rejält plask. Vi förstod genast vad som hade hänt. Morris, som hade tagit sig upp på bommen, hade tappat tassfästet och ramlat överbord.
Anna-Karin var snabb med att ta fram strålkastaren och började lysa efter honom. Morris visade sig vara en en riktigt god simmare och det gick undan värre. Han hade ramlat i ganska nära aktern men simmade åt fel håll. Han simmade mot fören istället för mot aktern och badbryggan. Han insåg sitt misstag när han nått fram till fören och simmade tillbaka mot aktern på andra sidan båten. Under tiden hade jag hoppat i jollen och försökte hinna ikapp för att fiska upp honom. Han hann simma ända till akten där han klamrade sig fast i vårt akterankare innan jag var ikapp. Där låg han i vattnet och såg verkligt ynklig ut innan jag lyfte upp honom på badbrryggan. Att han fått en chock var inte att ta miste på. Han satt blickstilla med vattnet droppande från pälsen.
Men har man badat i saltvatten måste man skölja av sig i sötvatten. Det fick Anna-Karin ta hand om och det var inte alls populärt. Sedan virade vi in honom i en handduk eftersom han börjat darra och skaka.
Vi hoppas han lärt sig en läxa och slutar att springa uppe på bommen.

Kommentera inlägget
lördag 3 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Morris möter en hummer 2

När vi hade ankrat i Tyrell Bay, Carriacou kom Simon förbi och undrade om vi ville köpa hummer. Vi förhandlade oss till samma pris som på Grenada, 75:- SEK /kg. Nästa dag kom han förbi med en riktig bamse. Den var större än hela Morris. Morris är lite skeptisk och vet inte riktigt hur han skall förhålla sig. När han försiktigt försöker bita i hummern upptäcker han att skalet har fullt med vassa taggar. Inte alls bitvänligt.

När Anna-Karin stoppade ner hummer i kokande vatten gjorde den ett så kraftigt slag med stjärten att den lyckades hoppa ur grytan och ner på durken. Där höll den sig sedan kramaktikt fast i mattan. Vid nästa försök var jag beredd med locket och slängde snabbt på det. Det är lite grymt att följa dödskampen. Men det går fort.

På kvällen åt vi pasta med hummer och knaperstekt bacon. Min favorit!

Kommentera inlägget
torsdag 1 december 2011 - Skrivet av Håkan Börjesson
Trasiga skor

Somliga går i trasiga skor.
Under hiken upp till Fontainbleu gav mina Salomonskor helt upp. De har gjort sin absolut sista hike. Sulorna bara faller isär. Det är materialet som helt enkelt åldrats och torkat. Synd för de har varit mycket sköna och perfekta som hikeskor.
Får se om jag kan hitta några nya, men det lär nog bli svårt här i Karibien.
Tills vidare får joggingskorna göra tjänst som hikeskor.

Kommentera inlägget